Βουβόκυκνος (Cygnus Olor)
μήκος 1,40-1,60εκατ. – άνοιγμα φτερών 2,00 – 2,40 εκατ.
Από τα ομορφότερα πουλιά που επισκέπτονται τη χώρα μας τον χειμώνα. Μικροί πληθυσμοί ξεχειμωνιάζουν σε υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας αλλά κάποιες χρονιές μπορεί να φτάσουν μέχρι και την Κρήτη.
Πρόκειται για ένα μεγάλο και λευκό υδρόβιο πουλί.Όταν κολυμπάει έχει τον μακρύ λαιμό του λυγισμένο σε σχήμα S.Και τα δύο φύλα είναι όμοια.Απλά το αρσενικό ξεχωρίζει από το μεγαλύτερο εξόγκωμα (σαν κόμπος) στο ράμφος που αποκτά την ʼνοιξη.Τα νεαρά έχουν χρώμα σταχτί.Φτιάχνει τη φωλιά του στο έδαφος κοντά στο νερό τον Απρίλιο – Μάιο και γεννά 5-7 αυγά που κλωσά το θηλυκό για 1 μήνα περίπου.Μετά από 3 μήνες τα μικρά είναι ικανά να πετάξουν.
Τρέφεται κυρίως με υδρόβια φυτά που βρίσκει σε λίμνες και ποταμούς.Παρά το όνομα του… Βουβός βγάζει ρουθουνίσματα και σφυρίγματα σαν ήχους τρομπέτας.Χαρακτηριστικό του επίσης είναι να διπλώνει το ένα πόδι πίσω στην πλάτη.
Η κάθοδος των κύκνων στη χώρα μας δεν είχε πάντα τις καλύτερες προδιαγραφές.Για παράδειγμα τον χειμώνα του 1992-1993 όπως και το 2002 αποδεκατίστηκαν από λαθροκυνηγούς σε όλη την επικράτεια , καθώς και στην Κρήτη.
Τότε θυμάμαι περιθάλψαμε 6 κύκνους .Μόνο στο Τυμπάκι με την κινητοποίηση -συνειδητοποίηση των κατοίκων καταφέραμε να σώσουμε 72 και να φύγουν βόρεια όταν ήρθε η ώρα τους.
Στην ελληνική μυθολογία ο κύκνος είχε ξεχωριστή θέση.Μέχρι και σε αστερισμό έδωσαν το όνομα του.
Απρόσμενη λοιπόν η παρουσία του νεαρού κύκνου στη Σητεία(10/02/2014) που λόγω της ευαισθησίας της κ.Μαρίας Κωνσταντάκη και του συζύγου της αλλά και τη βοήθεια του Αστυνομικού Τμήματος έφτασε στα χέρια μας.Ενημερώθηκε αμέσως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο και το κέντρο περίθαλψης ΑΝΙΜΑ .Στάλθηκε στο Ηράκλειο με τη μεγαλύτερη προσοχή (όπως πάντα) από τους υπαλλήλους του ΚΤΕΛ.Κινητοποιήθηκε εθελοντής που το έβαλε στο πλοίο για Πειραιά.Αντίστοιχος εθελοντής το μετέφερε στο ΑΝΙΜΑ και όπως μας ενημέρωσε η Μαρία Γανωτή υπεύθυνη του κέντρου, αν και αδύναμο σε λίγο καιρό θα είναι και πάλι ελεύθερο.
Αν σας φαίνεται περίπλοκο, σκεφτείτε ότι αν έχουμε ελπίδα να περισώσουμε κάτι από αυτό τον ταλαιπωρημένο πλανήτη , θα γίνει μόνο με την συνεργασία όλων (ανθρώπων και υπηρεσιών) επειδή το νοιώθουμε σαν προσωπική ευθύνη και όχι γιατί μας το επιβάλλουν.