Η νίκη της ΑΕΚ και οι δοκιμές του Νίκολιτς
Η ΑΕΚ επικράτησε της Ντε Γκράαφσαπ με σκορ 2-1 σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στην Ολλανδία. Αυτό ήταν το πρώτο φιλικό παιχνίδι της ΑΕΚ για τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο προπονητής της ομάδας, Μάρκο Νίκολιτς, επέλεξε να χρησιμοποιήσει δύο διαφορετικές ενδεκάδες σε κάθε ημίχρονο, δοκιμάζοντας διάφορα σχήματα και παίκτες.
Τα γκολ για την ελληνική ομάδα σημείωσαν ο Βάργκα και ο Ζουμπκόφ. Ο Βάργκα άνοιξε το σκορ στο 38ο λεπτό με κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση στημένης φάσης. Η μπάλα αναπήδησε στο χορτάρι και κατέληξε στην αριστερή γωνία της εστίας.
Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, η ΑΕΚ διπλασίασε τα τέρματά της. Σε μια φάση αιφνιδιασμού, ο Κοϊτά συνεργάστηκε με τον Ζουμπκόφ, με τον Ουκρανό να πλασάρει εύστοχα και να σημειώνει το πρώτο του ανεπίσημο γκολ με την ομάδα. Στο 80ό λεπτό, η Ντε Γκράαφσαπ μείωσε το σκορ σε 2-1 με κεφαλιά του Μάμπο, μετά από λάθος εκτίμηση του Μπαλαμώτη σε κόρνερ.
Ένταση και σκληρά μαρκαρίσματα στο φιλικό
Το παιχνίδι χαρακτηρίστηκε από αρκετή ένταση, καθώς διεκόπη δύο φορές λόγω σκληρών μαρκαρισμάτων, τα οποία προήλθαν κυρίως από τους παίκτες της Ντε Γκράαφσαπ. Ο διαιτητής της αναμέτρησης έδειξε συνολικά εννέα κίτρινες κάρτες. Παρά τα δυνατά μαρκαρίσματα, οι παίκτες του Νίκολιτς κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να βρουν λύσεις.
Στο πρώτο ημίχρονο, η ενδεκάδα της ΑΕΚ περιλάμβανε τους Μπρινιόλι, Μουκουντί, Ρότα, Γκεοργκίεβ, Πένραϊς, Κάιρινεν, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλο, Ζουμπκόφ, Κοϊτά και Βάργκα. Στο δεύτερο μέρος, ο Νίκολιτς παρέταξε τους Μπαλαμώτη, Χριστακόπουλο, Πήλιο, Ρέλβας, Βίντα, Ψυρρόπουλο, Σαχαμπό, Μαρίν, Ελίασον, Κουτέσα και Καλοσκάμη.

Ο Ζίνι επρόκειτο να ξεκινήσει βασικός, αλλά αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή από τον Βάργκα λόγω ενός σφιξίματος που ένιωσε λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα. Ο Μπρινιόλι διατήρησε το μηδέν στην εστία του, αποκρούοντας ένα δύσκολο σουτ του Κανίντα μεταξύ των δύο γκολ της ΑΕΚ.
Νέα πρόσωπα και αγωνιστική εικόνα
Η ΑΕΚ έδειξε μια καλά δουλεμένη εικόνα, με συνέχεια στο αγωνιστικό της πλάνο και βελτιώσεις σε σχέση με την περσινή σεζόν. Εμφανίστηκαν ενδιαφέροντα νέα πρόσωπα και συγκεκριμένες ιδέες στο παιχνίδι της ομάδας, τόσο στην ανάπτυξη επιθετικά όσο και στις στατικές φάσεις. Η ομάδα βρήκε γκολ από στατική φάση, με τον Μάνταλο και τον Βάργκα να συνεργάζονται για το 1-0.
Στην άμυνα, η ομάδα αντιμετώπισε μόνο μία απειλή στην εστία του Μπρινιόλι, η οποία προήλθε από λάθος του Ιταλού στο build-up. Αυτό υπογραμμίζει την ανταπόκριση των παικτών στις απαιτήσεις του προπονητή. Η δεύτερη ενδεκάδα της ΑΕΚ αγωνίστηκε για αρκετό διάστημα απέναντι στην βασική ομάδα της Ντε Γκράαφσαπ, καθώς οι Ολλανδοί πραγματοποίησαν τις μαζικές τους αλλαγές αργότερα στο παιχνίδι.
Ο Ζουμπκόφ και ο Κάιρινεν πραγματοποίησαν τα ανεπίσημα ντεμπούτα τους. Ο Ζουμπκόφ, διεθνής Ουκρανός, σκόραρε με πλασέ μετά από αντεπίθεση και συνεργασία με τον Κοϊτά. Ο Κάιρινεν, διεθνής Φινλανδός μέσος, έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει στο build-up και στην επίλυση του προβλήματος της πίεσης του αντιπάλου. Ο Γκεοργκίεβ ανταποκρίθηκε καλά στα στόπερ, ενώ ο Σαχαμπό αγωνίστηκε ως φορ, δημιουργώντας συνεργασίες και απειλώντας την αντίπαλη εστία σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.
Η επόμενη αναμέτρηση της ΑΕΚ είναι κόντρα στη Φίτεσε στις 15 Ιουλίου.
Source: gazzetta.gr