Φιλοζωικό σύλλογο Σητείας: Με αφορμή τη γενικότερη δυσαρέσκεια εξαιτίας αδέσποτων σκυλιών στην πόλη μας…

311 Προβολές

Με αφορμή τη γενικότερη δυσαρέσκεια εξαιτίας αδέσποτων σκυλιών στην πόλη μας, αλλά και τις αφόρητες πιέσεις, τις απειλές ακόμα και τις ύβρεις που έχουμε δεχτεί το τελευταίο διάστημα, αποφασίσαμε να γράψουμε την παρούσα με σκοπό να ξεκαθαριστεί και να αποσαφηνισθεί ποιος είναι ο ρόλος και ποιο το έργο του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας σχετικά με το θέμα αυτό.
Για να κατανοηθούν κάποια πράγματα θα μιλήσουμε με αριθμούς, ώστε να φανεί ξεκάθαρα το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του προβλήματος.
Συνοπτικά, η ολιγομελή ομάδα εθελοντών του συλλόγου μας δρα σε 7 βασικά επίπεδα (και όχι μόνο):

1)ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ
Εδώ και πολλά χρόνια και μέχρι το 2015, πραγματοποιήσαμε στειρώσεις με εθελοντές κτηνίατρους που φέραμε στην πόλη μας γι΄αυτό το σκοπό. Φέτος, από τις αρχές του χρόνου εντήναμε τους ρυθμούς, και οι κτηνίατροι μας επισκέπτονται μήνα παρά μήνα ακόμα και κάθε μήνα αν είναι απαραίτητο.
Σε κάθε επίσκεψη στειρώνονται το λιγότερο 60 ζώα (σκυλιά και γάτες) σε τριήμερη βάση. Σε απλά μαθηματικά, αυτό μας κάνει περίπου 360 ζώα το χρόνο. Φέτος πιο αναλυτικά έχουν στειρωθεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο 315 ζώα (207 σκυλιά και 108 γάτες).
Οι στειρώσεις δεν είναι μια απλή υπόθεση. Περιλαμβάνει την εξασφάλιση της διαμονής και της σίτισης των εθελοντών κτηνιάτρων, την έκδοση της σχετικής άδειας για τις στειρώσεις από το Δήμο, την περισυλλογή των ζώων, τη μεταφορά τους στο χώρο των στειρώσεων και την επιστροφή τους στο σημείο περισυλλογής. Για κάθε τριήμερο στειρώσεων απασχολούνται τουλάχιστον 5 εθελοντές από το πρωί, 8 η ώρα, έως τις 7 το απόγευμα, χωρίς να υπολογίσουμε τις ώρες που χρειάζονται για την προετοιμασία του χώρου μία μέρα πριν την έναρξη των στειρώσεων και την καθαριότητα μία μέρα μετά.
Όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και έξοδα αποκλειστικά του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας.

2)ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ
Τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά. Σε κάθε σκυλί που στειρώνεται γίνεται ταυτόχρονα και η τοποθέτηση microchip. Σκοπός μας είναι σιγά σιγά να σημανθούν ηλεκτρονικά όλα τα σκυλιά του δρόμου που έχουν στειρωθεί παλιότερα.
Όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και έξοδα αποκλειστικά του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας.

3)ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Όλα τα αδέσποτα τα οποία κυκλοφορούν στην πόλη μας είναι καταγεγραμμένα ένα προς ένα σε ατομικές καρτέλες με τη φωτογραφία τους, τα στοιχεία τους, τον αριθμό microchip, τις ημερομηνίες των εμβολιασμών τους και της αποπαρασίτωσης τους, καθώς και την πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους. Το κάθε σκυλί του δρόμου έχει ενήμερο εμβολιασμό και συστηματική κτηνιατρική παρακολούθηση.
Πολλά χρήματα ξοδεύονται στους εμβολιασμούς των ζώων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα κουτάβι χρειάζεται στην αρχή 3 με 4 εμβολιασμούς. Κάθε σκυλί αποπαρασιτώνεται κάθε δύο μήνες, για εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα.
Άρα τα σκυλιά που κυκλοφορούν στους δρόμους μας είναι όλα υγιή και δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία όπως κακόβουλα διαδίδεται από κάποιους.
Όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και έξοδα αποκλειστικά του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας.

4)ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Στις δράσεις του Συλλόγου περιλαμβάνεται και η περίθαλψη των άρρωστων και τραυματισμένων ζώων. Πολλά ζώα εγκαταλείπονται άρρωστα, γέρικα ή τραυματισμένα. Επίσης πολλά αδέσποτα τραυματίζονται και εγκαταλείπονται από ασυνείδητους οδηγούς οχημάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία τους είναι μακροχρόνια και πολυδάπανη.
Όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και έξοδα αποκλειστικά του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας.

5)ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
Με μεγάλο κόπο και αγώνα προωθούμε την υιοθεσία των αδέσποτων. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν δωθεί προς υιοθεσία 560 σκυλιά, ενώ το φέτος, το πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν υιοθετηθεί ήδη 68 σκυλιά.
Για κάθε υιοθεσία συντάσσεται και υπογράφεται συμβόλαιο υιοθεσίας όπου η ανάδοχος οικογένεια αναλαμβάνει να τηρεί τους κανόνες ευζωίας και τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ζώο. Βάση αυτού του αρχείου συμβολαίων, ο Φιλοζωικός παρακολουθεί την πορεία κάθε υιοθετημένου ζώου προκειμένου να βεβαιωθεί με ελέγχους πως όλα βαίνουν καλώς.
Όταν τα ζώα πρόκειται να υιοθετηθούν στο εξωτερικό απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες και υψηλό χρηματικό κόστος αφενός για τις κρατήσεις των πτήσεων και τη μεταφορά των ζώων στο αεροδρόμιο, αφετέρου για τα έξοδα των εθελοντών που θα τα συνοδέψουν στην πτήση.
Γιορτάζοντας για μια επιτυχή υιοθεσία 5 σκυλιών, η επομένη μέρα μας βρίσκει να περισυλλέγουμε 10. Όπως καταλαβαίνετε τα νούμερα μας υπερβαίνουν.
Όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και έξοδα αποκλειστικά του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας.

6)ΣΙΤΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ
Κάθε μέρα σε διάφορα σημεία της πόλης ταΐζουμε περίπου 150 ζώα (συμπεριλαμβανομένου και αυτά του καταφυγίου), ενώ παράλληλα φροντίζουμε να έχουν πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό. Επίσης φροντίζουμε, όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και ο χρόνος μας, για την καθαριότητα σε σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση ζώων, όπως για παράδειγμα στο επίμαχο σημείο “πάπιες” στα Κόκκινα.
Το μεγαλύτερο μέρος των τροφών για τη σίτιση των αδέσποτων καλύπτεται από το Δήμο. Ο Δήμος Σητείας δίνει στο Φιλοζωικό τροφές για τα αδέσποτα σκυλιά και όχι χρήματα όπως κακόβουλα διαδίδουν κάποιοι. Το υπόλοιπο μέρος των τροφών που χρειάζεται για να τραφούν τα αδέσποτα καλύπτεται από τις προσφορές των συμπολιτών μας, καθώς και από τη Φιλοζωική Οργάνωση Arche Noah. Εδώ θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.

7)ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Φτάνοντας στην πονεμένη ιστορία του καταφυγίου…
Πριν 5 χρόνια περίπου, μην έχοντας την εμπειρία που αποκτήσαμε πλέον, θεωρήσαμε ότι η δημιουργία ενός καταφυγίου όπου θα μαζεύονταν τα αδέσποτα του δρόμου, θα αποτελούσε τη λύση του προβλήματος.
Για αρκετό καιρό αναζητούσαμε χώρο μέχρι που ο Δήμος μας παραχώρησε μέρος από τα παλιά σφαγεία. Χρειάστηκε προσωπική εργασία ατελείωτων ωρών για να καθαριστεί, να γίνουν εσωτερικές περιφράξεις, να πέσουν τσιμέντα σε ορισμένα σημεία, να γίνει επιπλέον μία εξωτερική περίφραξη, ούτως ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει κατάλληλος και να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ υγιεινής διαβίωσης.
Το εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς. Ο νόμος που ψηφίστηκε σοφά, απαγορεύει τον εγκλεισμό υγειών ζώων σε κάποιο χώρο και αυτό για τους εξής λόγους:
Πρώτον, δε λύνει το πρόβλημα της παρουσίας αδέσποτων στους δρόμους. Όσα και να “μαζεύαμε” και να “μαντρώναμε” συστηματικά στο καταφύγιο, άλλα τόσα καινούρια εμφανίζονταν στους δρόμους.
Δεύτερον για να λειτουργήσει ομαλά το καταφύγιο, απαιτούνταν για τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη σίτιση των ζώων 2 βάρδιες (πρωί – απόγευμα) τουλάχιστον 2 ατόμων σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βάση, είτε είναι Κυριακή ή αργία κι αυτό είτε βρέχει, είτε λιάζει. Η δουλειά ήταν υπέρογκη και πολλά μέλη απελπίστηκαν, κουράστηκαν και αποσύρθηκαν…
Τρίτον, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων, παρ’ όλη την προσοχή και τη φροντίδα μας, δεν είναι οι πρέπουσες. Τα ζώα μέσα στο καταφύγιο είναι δυστυχισμένα, παρουσιάζουν φαινόμενα “ασυλοποίησης” που εκδηλώνονται με ασυνήθιστες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα τη δυσκολία της υιοθέτησης τους.
Ο χώρος δεν τα προστατεύει από εξωτερικές παρεμβάσεις καθώς 4 φορές κάποιοι κατάφεραν να δηλητηριάσουν συνολικά 40 από αυτά.

Ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτου ώρας, μέρα ή νύχτα, οι κλήσεις στα τηλέφωνα μας είναι συνεχής:
-βρήκαμε 3 κουτάβια στον κάδο, ελάτε να μαζέψετε…
-χτύπησαν ένα σκυλάκι με αυτοκίνητο, ελάτε να το φροντίσετε…
-εγκλωβίστηκε ένα γατάκι, ελάτε να το βγάλετε…
-ελάτε να μαζέψετε τα κοπρόσκυλα που μας ενοχλούν, τι κάνετε εσείς του Φιλοζωικού…
Είναι μερικές φράσεις που ακούμε σε καθημερινή βάση. Και το χειρότερο όλων είναι όταν τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή για να μας ειδοποιήσουν για τα δηλητηριασμένα δολώματα διάσπαρτα σε κάθε σημείο της πόλης (όπως το προηγούμενο διάστημα), να τρέχουμε αλαφιασμένοι να προλάβουμε το κακό και να βρισκόμαστε μ’ ένα έρμο ζωντανό να ξεψυχάει στα χέρια μας αφρίζοντας και σφαδάζοντας από τον πόνο.

Η έλλειψη δημοτικού κτηνιατρείου μας αναγκάζει να μεταφέρουμε τα έκτακτα περιστατικά (π.χ. τραυματισμένα από τροχαίο), εκτός Σητείας αφού στην πόλη μας δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα.
Η έλλειψη κατάλληλου χώρου για τη διαβίωση μικρών κουταβιών και για την αποθεραπεία των ζώων, μας αναγκάζει να τα φιλοξενούμε στα σπίτια μας.
Όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και έξοδα αποκλειστικά του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας.

Ο κατάλογος των δράσεων μας θα μπορούσε να είναι σαφώς μακρύτερος, στόχος μας όμως δεν είναι να μακρυγορήσουμε και να αναφερθούμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Απλά θέλουμε να σχηματιστεί μία σφαιρική εικόνα της δουλειάς μας και να γίνει αντιληπτό το εύρος και η πολυπλοκότητα του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Δε φταίει ο Φιλοζωικός Σύλλογος που υπάρχουν αδέσποτα. ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ Ο ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΖΩΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.
Είμαστε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ δεν πληρωνόμαστε από κανέναν και δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός, παρ’ όλο που πολλές φορές μας αντιμετωπίζουν έτσι. Το μόνο μας καθήκον είναι να υπερασπιζόμαστε και να βρίσκουμε στέγη στα πλάσματα αυτά, καθώς και να αποτρέπουμε τον πολλαπλασιασμό τους.
Είμαστε εθελοντές και είμαστε λίγοι. Οι δυνάμεις μας εξαντλούνται. Αυτό που χρειαζόμαστε πρωτίστως είναι βοήθεια και συνεργασία, όχι υποδείξεις και κακόβουλα σχόλια. Έχουμε κουραστεί. Μια εύκολη λύση, η ευκολότερη, θα ήταν να αδειάσουμε το καταφύγιο, να αφήσουμε τα έγκλειστα σκυλιά στο φυσικό τους περιβάλλον δηλ. στους δρόμους, να διαλύσουμε το σύλλογο και να πάμε ήσυχα ήσυχα στη θαλπωρή των σπιτιών μας. Θα αφήναμε τότε να αναλάβουν τα άνωθεν καθήκοντα, αυτοί στους οποίους καλώς ή κακώς, ανήκει η ευθύνη και η αρμοδιότητα. Άραγε, αυτό θα ωφελούσε την πόλη μας;

Εάν δεν υπάρξει η βούληση και η διάθεση να λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, εάν δεν επικεντρωθεί η προσοχή μας στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την εγκατάληψη ζώων στους δρόμους, εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή η απογραφή και καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων της περιοχής, εάν δεν οργανωθούν εντατικοί έλεγχοι στους κατόχους σκύλων, εάν δεν δημιουργηθεί δημοτικό κτηνιατρείο, εάν δεν λειτουργήσει νόμιμο καταφύγιο, με βασικές προδιαγραφές και προϋποθέσεις, εάν δεν γίνουν ενημερωτικές καμπάνιες, προώθηση υιοθεσιών και στειρώσεων, λύση δε θα υπάρξει και θα επαναλαμβάνονται χρόνο με το χρόνο τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες συζητήσεις, τα ίδια αδιέξοδα…
Ο νόμος προτείνει λύσεις και σ’ αυτό το πλαίσιο ζητάμε τη συνδρομή σας ούτως ώστε να ξετυλίξουμε το νήμα από την αρχή. Επιβάλλεται μία άμεση συνάντηση με ουσιαστική συζήτηση, να ειπωθούν ιδέες και να παρθούν αποφάσεις, δεσμευτικές, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

Κατηγορία : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στο Μόχλος
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ