Στ. Αρναουτάκης: Επέτειος τιμής, μνήμης και χρέους στους 461 εκτελεσθέντες ήρωες της Βιάννου – Ιεράπετρας

60 Προβολές

Την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής μίσους και φανατισμού καταδικάζοντας τη ναζιστική θηριωδία επεσήμανε σήμερα στην Βιάννο κηρύσσοντας την έναρξη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα «Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές αποζημιώσεις» ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την στήριξη του στο συνέδριο τονίζοντας ότι, η 75η επέτειος του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και η εκτέλεση των 461 ηρώων, είναι επέτειος μνήμης αλλά και χρέους να διδαχθούμε, να διαφυλάξουμε τις παρακαταθήκες των αγωνιστών αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Βιάννου, την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Ηρακλείου, την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
«Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας, ότι, «η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια. Μαζί όμως με τη μνήμη κρατάμε μέσα μας ζωντανή όσο ποτέ και την αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στη φρίκη που προκαλούν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα θηριωδίες, που χαρακτηρίζουν φασιστικά καθεστώτα όπως αυτό του ναζισμού. Σήμερα 75 χρόνια μετά, κάτω από αυτά τα χώματα, οι νεκροί της Βιάννου κρατάνε το σχοινί μέχρι να σημάνει η καμπάνα της δικαίωσης. Αυτόν τον ήχο της καμπάνας να είστε σίγουροι ότι θα τον ακούσουν όλοι όσοι δεν δείλιασαν, δεν υποχώρησαν και δεν φοβήθηκαν».
Παράλληλα με τον Περιφερειάρχη, στην θυσία των εκτελεσθέντων πατριωτών της Βιάννου και στην σημαντικότητα του συνεδρίου αναφέρθηκαν οι συνδιοργανωτές Παύλος Μπαριτάκης Δήμαρχος Βιάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου Αριστομένης Συγγελάκης, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του.
Στην έναρξη του τριήμερου συνεδρίου – εκδηλώσεων που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων συμμετείχαν και χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου, βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, φορέων, του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καθώς και από την Γερμανία φιλέλληνες, Πανεπιστημιακοί καθηγητές-ιστορικοί.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης θα εκπροσωπήσουν αντίστοιχα το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου-Ιεράπετρας, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου και ο Δήμος Βιάννου. Στην πρόσκληση τους ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης καλούν την Εκκλησία, πολιτικές αρχές, αυτοδιοίκηση, στρατιωτικές αρχές-σώματα ασφαλείας, φορείς, οργανώσεις και πολίτες, να παραστούν στο μνημόσυνο που θα τελεστεί στο μνημείο στο Σελί Αμιρών την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου στις 10:30 όπως και στις παράλληλες εκδηλώσεις του τριημέρου που ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται μεθαύριο.

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα
και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις
14 – 16 Σεπτεμβρίου 2018
Μουσείο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου (Αμιράς Βιάννου)
Αναλυτικό Πρόγραμμα
Παρασκευή 14.9.2018
Προσέλευση – εγγραφές: 10.00-11.00
11.00πμ-1.00μμ: 1η Συνεδρίαση: Τελετή Έναρξης
Τιμητικό Προεδρείο
Νικόλαος Βερβελάκης , επιζήσας του Ολοκαυτώματος της Βιάννου
Μανώλης Γκουραμάνης, επιζήσας του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη
Δημοσθένης Ραπτόπουλος, Αντιστασιακός από τη Βιάννο, γιος του Αλέξανδρου Ραπτόπουλου
Δώρα Φθενάκη – Κοκολάκη, Αντιστασιακός από τη Νεάπολη Λασιθίου

Συντονιστές
Χρήστος Τσιντζιλώνης (ως εκπρόσωπος της Εθνικής Αντίστασης).
Μανώλης Καρακωνσταντάκης (εκ μέρους της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου)
Αριστομένης Συγγελάκης (εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα)

Μήνυμα προς το Συνέδριο του Dr Ulrich Schneider, Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών & Αντιφασιστών (FIR).

Χαιρετισμοί
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας
Παύλος Μπαριτάκης, Δήμαρχος Βιάννου
Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου
Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός – π. Βουλευτής, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Χαιρετισμός Μανώλη Γλέζου

Κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου: Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης

Εναρκτήρια ομιλία: Καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου: «Εξουσία, μνήμη και λήθη».

Χαιρετισμοί εκπροσώπων κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων

2η Συνεδρίαση: 1.15μμ-2.45μμ: Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου: όψεις και πρόσωπα
Συντονιστές
Γιώργος Παπαδάκης, Δρ. Ανδρέας Αγγελάκης
Γιώργος Καλογεράκης: Στο σχολείο και τον αγώνα: πέντε δάσκαλοι σε χωριά της Βιάννου θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τον Σεπτέμβρη 1943.

Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Αρχαιολόγος – Ιστορικός –Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
Οι ωμότητες των Γερμανών στην Κρήτη με τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη.

Dr. Stephan Stracke Ιστορικός, Ομάδα AK Angreifbare Traditionspflege, Wuppertal:
Σχετικά με την ατιμωρησία των Γερμανών δολοφόνων της Βιάννου, των Ανωγείων και του Σκηνέ
Μανώλης Σπανάκης, Δημοσιογράφος – Εκδότης εφημερίδας «Η Ηχώ της Βιάννου»: Απαράγραπτα τα εγκλήματα πολέμου, απαράγραπτο και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.

Διάλειμμα 2.45μμ-4.30μμ

3η Συνεδρίαση: 4.30μμ -6.30μμ: Οι διχαστικές πολιτικές ψευδεπίγραφης «συμφιλίωσης» και η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων: η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώπιον ιστορικών προκλήσεων .
Συντονισμός
Μάριος Διονέλλης, Δημοσιογράφος
Γιάννης Επιτροπάκης, Πρόεδρος της Παγκρητικής Ομοσπονδίας Ευρώπης – Εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Στέφανος Καργάκης, Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Εισηγητές

Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, Ψυχολόγος – Ομάδα Πρωτοβουλίας Βερολίνου: «Τα ανεξόφλητα ηθικά και υλικά χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα – Η Γερμανία πρέπει να πληρώσει»
Η «ελληνογερμανική συνεργασία» και η υπονόμευση των ελληνικών αξιώσεων για πολεμικές επανορθώσεις (ελληνογερμανική συνέλευση, ταμείο για το μέλλον και ίδρυμα νεολαίας).

Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος: «Γερμανικές Αποζημιώσεις και μεθοδεύσεις του βαθέος γερμανικού κράτους: η σιωπή των ΜΜΕ στις μέρες μας»

Παρεμβαίνουν οι:
Μανώλης Καλλέργης, Δήμαρχος Ανωγείων και Γ.Γ. του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)

Αντώνης Περράκης, Δήμαρχος Κανδάνου και Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα»)

Γιάννης Λεονταράκης, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Κρήτης

Στέλιος Ορφανός, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

Μιχάλης Κριτσωτάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, π. Βουλευτής

Μανόλης Τζανιδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Μυλοποτάμου, πρώην Δήμαρχος Γεροποτάμου.

4η Συνεδρίαση: 6.30μμ-8.00μμ: Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών: νομικοπολιτικές διαστάσεις και προοπτικές
Συντονιστές:
Βασίλης Μπρακατσούλας, Αντιστασιακός, Πρώην Βουλευτής, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Αγγελική Παναγιωτοπούλου, πληρεξούσια δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων περιοχής Αιγίου , μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις.
Αθανασία Φωτιάδη, Νομικός, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Εισηγητές
Δημήτριος Α. Κούρτης, δικηγόρος – υπ. Δρ. Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, υπότροφος ΕΛΙΔΕΚ:
Εγείροντας Αξιώσεις Επανόρθωσης 75 Έτη μετά τη Μαζική Θηριωδία: Κυριαρχικές Ασυλίες, Μεταβατική Δικαιοσύνη και τα Όρια του Διεθνούς Δικαίου.

Πέτρος Κ. Ζάπρος, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ).
«ΠΕΔ: Είκοσι ένα χρόνια αγώνες στην υπηρεσία ενός εθνικού σκοπού. Πώς θα υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα πολέμου των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, σε βάρος Ελλήνων πολιτών κατά το Β´ παγκόσμιο πόλεμο».

Διονύσης Παντής, Δικηγόρος, Συντονιστής Τομέα Δικαιοσύνης «Πράττω» Γερμανικές Αποζημιώσεις: 2018 – σήμανε η ώρα της διεκδίκησης!

Γιάννης Χατζηαντωνίου, Δικηγόρος, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
Το κοινωνικό και πολιτικό περιεχόμενο της νομικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Παρασκευή 14.9.2018, 8.30 μμ, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά
Πολιτιστική εκδήλωση «Βιάννος – Σεπτέμβρης 1943: μνήμη και ευθύνη».

Βράβευση του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη
από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της καθοριστικής του συμβολής στην αποκάλυψη και απόκρουση του εγχειρήματος παραχάραξης της Ιστορίας της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης.
Ομιλία: Δημήτρης Ξενάκης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης

Απόδοση τιμής στη μνήμη του Γεωργίου Μπαριτάκη
από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της συμβολής του στην Εθνική Αντίσταση και την ανάδειξη της Θυσίας της Βιάννου.
Ομιλία: Αλίκη Φραγκάκη Μπαριτάκη, κόρη του εκλιπώντος.

Συναυλία
Α΄ μέρος
Η υψίφωνος Λουκία Σπανάκη με συνοδεία πιάνου σε ένα μουσικό οδοιπορικό μνήμης με έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Β΄ μέρος
Ο τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης ερμηνεύει έργα Ελλήνων δημιουργών.

Σάββατο 15.9.2018
1η Συνεδρίαση: 9.00πμ-10.45 πμ: Ομιλίες & παρεμβάσεις εκπροσώπων Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτωμάτων Μαρτυρικών Δήμων

Συντονιστές

Ιγνάτιος Αξιώτης, Μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Γιώργος Σαρρής, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαμάστας και Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Μαρία Σοφουλάκη, Γ.Γ. Δήμου Φαιστού

Εισηγητές

Χαρίλαος Ερμείδης, Πρόεδρος Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος & μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Πόπη Λιαδάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας

Γιάννης Δημάκας& Γιάννης Σταθάς, Μέλη οικογένειας θυμάτων από το Δίστομο.

Ηλίας Λουλούδης, εκπαιδευτικός, Ολοκαύτωμα Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου

Παναγιώτης Παππάς & Δημήτρης Δήμος, Εκπρόσωποι Θυμάτων Μαρτυρικής Μουσιωτίτσας.

Γιώργος Καρτσωνάκης, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος μαρτυρικού Σοκαρά.

Στέφανος Καργάκης, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος Δράμας.
Μαρία Κωστάκη, Πρόεδρος Πολιτιστικής – Λαογραφικής Εταιρείας Απάνω Μεραμπέλλου.

Κατερίνα Ντάσση, Δασκάλα, εκπρόσωπος Ολοκαυτώματος των χωριών του Φαναρίου Πρεβέζης.

Μιχάλης Σπυριδάκης, Ψηφιακός Χαρτογράφος – Περιβαλλοντολόγος Ιστορικοί συμβολισμοί της πρώτης πορείας μνήμης του Τυμπακίου.

Δήμητρα Κόρμπα, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Αιγάλεω.

2η συνεδρίαση: 11.00-12.15: Η μνήμη της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης και οι νεότερες γενιές

Συντονιστές
Πόπη Ρουμπελάκη-Αγγελάκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου
Κώστας Βασιλάκης, Δημοσιογράφος
Γιώργος Βιτώρος, Δημοσιογράφος –Συγγραφέας

Εισηγητές
Βασιλική Λάζου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Διδάσκουσα στο ΑΠΘ: Η γυναίκα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση
Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος, υποψήφια διδάκτωρ πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ολοκαυτώματα και τέχνη-τα όρια της μνήμης.

Δημήτρης Χρηστάκης, Καθηγητής ΤΕΙ: Η ιστορία της ιστορίας της Βιάννου

Γιώργος Δασκαλάκης, Εκπρόσωπος Τύπου του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” και Γιώργος Πιτσιτάκης, δάσκαλος-ιστορικός ερευνητής.
Τα μαθητικά έντυπα της Κρήτης στην Εθνική Αντίσταση και η Εθνική Αντίσταση στα σύγχρονα μαθητικά έντυπα».

Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος
Σχολείο και Τοπική Ιστορία. Αγώνας ενάντια στη Λήθη. Προτάσεις για τη βιωματική προσέγγιση των μαθητών της Μέσης Εκπαίδευσης της περιοχής μας με την περίοδο της Κατοχής, και της Αντίστασης στη Βιάννο και με το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων”

12.15μμ-12.40μμ: Ομιλία του Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Γιώργου Μαργαρίτη με τίτλο: «Ιστορία, λήθη και πολιτική»

12.40μμ-12.50μμ: Παρέμβαση Νότη Μαριά, Ευρωβουλευτή και Προέδρου πολιτικού κόμματος «Ελλάδα – ο άλλος δρόμος».

12.50μμ-1.00μμ: Παρέμβαση Σοφίας Σακοράφα, Ευρωβουλευτή.

3η Συνεδρίαση: 1.00μμ-2.30μμ: Η φρίκη της Κατοχής, οι συνέπειες και το εγχείρημα άμβλυνσης της μνήμης

Συντονιστές

Μανόλης Αργυράκης, δημοσιογράφος
Χάρης Βαβουρανάκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου
Σταύρος Καρτέρης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης,

Εισηγητές
Βασίλης Μανουσάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Κρήτης: Οικονομικές διαστάσεις και συνέπειες της Κατοχής στην Κρήτη
Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας
Βαρύ το τίμημα που πλήρωσε η Κρήτη (1941 – 1945)

Jeffrey Levett, Καθηγητής Πανεπιστημίου ΟΗΕ, Βελιγράδι
Οι συνέπειες της Κατοχής στην υγεία του ελληνικού λαού

Μπάμπης Νανακούδης, υπεύθυνος σύνταξης εφημερίδας «Χορτιάτης 570: «Ολοκαυτώματα: λογοκρισία, παραχάραξη, “στρογγύλεμα” της μνήμης. Το παράδειγμα του Χορτιάτη (και όχι μόνον) και ο αγώνας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση!»

Δημήτρης Βλαχοπάνος, φιλόλογος και συγγραφέας εκ Κομμένου: «Η σφαγή του Κομμένου και τα ψευδή στοιχεία της γερμανικής Βέρμαχτ».

2.30μμ-4.00μμ διάλειμμα

4η Συνεδρίαση: 4.00μμ – 5.30μμ: Quo vadis Germania?
Συντονιστές
Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου
Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου, Ψυχολόγος, Initiative “Germany must Pay!”
Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας

Εισηγητές

Βαγγέλης Τζούκας, Δρ. Κοινωνιολογίας-Διδάσκων στο ΕΑΠ: Φυλετικός Ρατσισμός και Γερμανικά Εγκλήματα Πολέμου: όψεις της ναζιστικής γενοκτονικής βίας.

Δημήτρης Μπελαντής: Η συνέχεια των πολιτικών της γερμανικής ελίτ στην Ευρώπη στον 20ο και 21ο αιώνα

Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής: Η κατάρα της Γερμανίας

Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος, Δημοσιογράφος & Πολιτικός Επιστήμων : Η σύναψη Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ ΟΔΓ και Ελλάδας: σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ

5η Συνεδρίαση: 5.30μμ -700μμ: Το κίνημα της διεκδίκησης σήμερα: δημιουργική σκέψη, αποφασιστική δράση!
Συντονιστές: Stephan Stracke, Διονύσης Παντής, Αθανασία Φωτιάδη, Γιάννης Χατζηαντωνίου.

Ομιλία Χρήστου Τσιντζιλώνη, Προέδρου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ & Συμπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα:
Η δικαίωση θα έλθει με ανυποχώρητη πάλη του λαού!

Εισηγούνται – παρεμβαίνουν:
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, π. Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Βουλευτής.

Βασίλης Μπρακατσούλας, Συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Παρεμβάσεις συνέδρων – ανοιχτή συζήτηση

6η Συνεδρίαση: 7.00μμ-7.45μμ: Τα παιδιά μιλούν με τον Μανώλη Γλέζο: Οι συντάκτες της μαθητικής εφημερίδας «Πεφταστέρι», νεοσσοί της δημοσιογραφίας το 2013, αφηγούνται την εμπειρία της συνέντευξής τους με τον Μανώλη Γλέζο πέντε χρόνια μετά και ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις για την Αντίσταση και τη Θυσία της Ελλάδας και τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη & Αποζημίωση .
Συντονιστές:
Παναγιώτης Νάκας, Φιλόλογος.
Μαρία Χαραλαμπάκη, φιλόλογος
Δρ. Μαρία Χρηστάκη – Χάμψα, Πρόεδρος Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου Βιάννου
Συμμετέχουν μαθητές οι οποίοι πήραν συνέντευξη από το Μανώλη Γλέζο το 2013 (τότε ήταν μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού το 2013 και σήμερα της Β’ Λυκείου) μαζί με τη δασκάλα τους Μαρία Παπαδημητροπούλου.

7η Συνεδρίαση: 7.45μμ-8.15μμ: Κλείσιμο εργασιών – έγκριση ψηφίσματος

Σάββατο 15.9.2018, 8.30 μμ, Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου, Σελί Αμιρά
Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Η τραγωδία της Βιάννου. Κάθαρση πότε;».

Βράβευση του διαπρεπούς Γερμανού ιστορικού Dr. Martin Seckendorf
από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στη μελέτη και την ανάδειξη της μεγαλειώδους Αντίστασης και Θυσίας της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής και στην συνεπή υποστήριξη του αγώνα για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση!
Ομιλία: Γιώργος Μαργαρίτης, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας ΑΠΘ

Βράβευση του Ακαδημαϊκού Ιωάννη Παρμακέλη
Από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και το Δήμο Βιάννου ως αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου με τη δημιουργία του μνημείου των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου.
Ομιλία: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Συναυλία
Στο Α΄ μέρος: ο Κάρολος Κουκλάκης και η Ειρήνη Δερέμπεη αντάμα από τα «Παλαιϊνά Σεφέρια» μάς ταξιδεύουν στο χρόνο και τη γνήσια μουσική παράδοση της Κρήτης.
Στο Β΄ Μέρος: συναυλία Αντιστασιακού & Πολιτικού τραγουδιού με τη Νατάσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλα και τον Τάκη Κωνσταντακόπουλο. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα), Δημήτρης Καρβέλης (κιθάρα), Παντελής Μπέσης (μπουζούκι), Μάνος Παπαδάκης (μπάσο).
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στις 10.30πμ, με την τελετή στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου στην περιοχή Σελί Αμιρών.

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης