Σήμερα στο ΔΣ η ενημέρωση για τον τρόπο και το μέγεθος της παρέμβασης στον παραλιακό δρόμο στην περιοχή Πετρά

71 Προβολές

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια από της σημαντικότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με κύριο θέμα την “Ενημέρωση για τον τρόπο και το μέγεθος της παρέμβασης που πρόκειται να υλοποιηθεί στον παραλιακό δρόμο της Σητείας στην περιοχή ΠΕΤΡΑ, μετά από αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης.”
Οι εργασίες οι οποίες προτείνονται και πρόκειται να υλοποιηθούν, όπως
περιγράφονται στην τεχνική έκθεση και τα σχέδια του τεχνικού φακέλου
, εκτείνονται σε συνολικό μήκος ακτογραμμής περίπου 400 μ και είναι οι εξής :
1)Τοποθέτηση λιθορριπής από φυσικούς ογκόλιθους για τη δημιουργία πυρήνα προστασίας του ποδός του υφιστάμενου τοιχείου αντιστήριξης της οδού βάρους 0,50-100 kgr,
2)Τοποθέτηση λιθορριπής θωράκισης από φυσικούς ογκόλιθους βάρους 1,50 -4,00 tn,όπως εμφανίζονται στην τυπική διατομή που συνοδεύει την τεχνική έκθεση.

Το θέμα σίγουρα είναι πολύ πολύπλοκο . Πρώτων ,όπως αναφέρει η Απόφαση εξαίρεσης από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του έργου : “το φαινόμενο παράκτιας διάβρωσης παρουσιάστηκε-εκδηλώθηκε με την κατάρρευση τμήματος του τοίχου αντιστήριξης της επαρχιακής οδού Σητεία-Παλαίκαστρο-Βάϊ, θέτοντας εκτός κυκλοφορίας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, (με ορατό τον κίνδυνο να τεθούν εκτός κυκλοφορίας και τα δύο στην επίμαχη θέση κατάρρευσης του τοίχου αντιστήριξης). Το καταστροφικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, με ορατό τον κίνδυνο για περαιτέρω κατάρρευση του τοίχου αντιστήριξης της παραλιακής οδού σε συνολικό μήκος περίπου 400 μέτρων. Επειδή το φαινόμενο εξελίσσεται καθημερινά δημιουργώντας κινδύνους τόσο για τους πολίτες όσο και τις υποδομές του οδικού δικτύου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εκτέλεσης επειγουσών επεμβάσεων (όπως αυτές προτείνονται στον Τεχνικό Φάκελο του έργου), ώστε να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση της οδού, η περίπτωση της οποίας θα καταστήσει μη προσπελάσιμη την ευρύτερη περιοχή Παλαιοκάστρου-Βάϊ (ιδιαίτερα για τα μεγάλα οχήματα) καθώς δεν υπάρχει άλλη οδός για τη διέλευσή τους, αλλά και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών. Σε περίπτωση μη υλοποίησης των προτεινόμενων έργων (και καθώς η θαλάσσια διάβρωση ήδη έχει πλήξει υποδομή του οδικού δικτύου), η περιοχή θα συνεχίζει όχι μόνο να πλήττεται από το φαινόμενο της διάβρωσης, αλλά και να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό εκτεθειμένη σε αυτό το καταστροφικό φαινόμενο, αυξάνοντας περαιτέρω τους κινδύνους” . Επομένως υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος, το χειμώνα να διακοπή η πρόσβαση προς και από τη Σητεία, των κατοίκων του πρώην δήμου Ιτάνου.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι θα καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της παραλίας της Σητείας. Θα αλλάξει πραγματικά το τοπίο, καθώς σε μήκος ακτογραμμής περίπου 400 μ, θα τοποθετηθούν βράχοι και τσιμέντα. Θα αλλοιωθεί η εικόνα της παραλίας της Σητείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή τους προς το Δήμαρχο Σητείας κ. Πατεράκη και στην Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πετράκη Πελαγία, οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Παλαικάστρου, Ζάκρου, Καρυδίου και Ρούσας Εκλησσσιάς, ζητούν “την άμεση και ασφαλή αποκατάσταση της βατότητας του δρόμου διότι καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες” . Οι πρόεδροι των Τ.Κ καταλήγουν στην επιστολή τους ότι “ Με αίσθημα υπευθυνότητας έναντι των κατοίκων της περιοχής μας, επιφυλατόμεθα για τον καταλογισμό ευθυνών σε όσους κωλυσιεργούν και σε όσους συμβάλουν στην αναβολή εκτέλεση του έργου.”

Χθες μέσω facebook ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Δημητροπουλάκης απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους φορείς και πολίτες να παραβρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σητείας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 260.000 € και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης.

Απόφαση εξαίρεσης από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.pdf by Manuel Moore on Scribd

Έγκριση του τεχνικού φακέλου με σκοπό την εκτέλεση του έργου.pdf by Manuel Moore on Scribd

Κατηγορία : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα