Πλανητάριο – αστεροσχολειο σε δημοτικό οικόπεδο στη Συκια Σητειας.

246 Προβολές

του Θοδωρή Πετρουλάκη

Η τελική χωροθέτηση έγινε με εισηγηση προς το Δημοτικο Συμβουλιο Σητειας, του Αρχιτεκτονα και Επίκουρου Καθηγητή του Πολυτενειου Κρήτης κ.Τσακαλακη Δημήτρη ως πλέον κατάλληλος χωρος λόγω της δυνατότητας καλύτερης σχέσης του κτιρίου με το τοπίο αλλά και η συνύπαρξη του με το ανοιχτό δημοτικό θέατρο “ΕΛΙΑ” οπου είναι συμβατό αισθητικά με ευκολη προσβαση.

Η πράξη με τίτλο «Αστροπαρατήρηση και φυσικό περιβάλλον – εναλλακτικό προϊόν ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» και ακρωνύμιο “GEOSTARS” είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Συνεργασίας ανάπτυξης και προβολής των γεωπάρκων της Ανατολικής Μεσογείου» INTERREGV-A ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020, στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος και πρόληψη κινδύνων» και τον Ειδικό Στόχο 3.2 «Βελτίωση της ελκυστικότητας των περιοχών φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Στο έργο συμμετέχουν έξι (6) εταίροι από την Ελλάδα και την Κύπρο και συγκεκριμένα:
• Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (Επικεφαλής Εταίρος)
• Αναπτυξιακή Εταιρία Κοινοτήτων Τροόδους (Εταίρος 2)
• Κοινότητα Αγριδιών (Εταίρος 3)
• Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (Εταίρος 4)
• Δήμος Σητείας (Εταίρος 5)
• Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εταίρος 6)
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 2.678.400,00€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 85% και από εθνικούς πόρους κατά 15%.
Γενικός στόχος της πράξης είναι η βελτίωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης των τριών αναγνωρισμένων γεωπάρκων της Κρήτης και της Κύπρου. Οι τρεις αυτές περιοχές κρίνονται ως οι πλέον υποβαθμισμένες και πληθυσμιακά αποδυναμωμένες περιοχές των νησιών, ενώ παράλληλα διαθέτουν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και φυσικά ορεινά χαρακτηριστικά που τους παρέχουν κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα τουριστικής ανάπτυξης.
Ειδικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού βασισμένη στην παρακολούθηση, γνωριμία και εκπαίδευση στη μελέτη του διαστήματος και των άστρων η οποία :
• θα αποτελέσει προέκταση της φυσικής αξίας των χώρων
• θα αξιοποιεί συγκριτικά πλεονεκτήματα των κλιματολογικών στοιχείων και
• θα αποτελεί προέκταση του επιστημονικού πεδίου της γεωλογίας που ασχολείται με τα ουράνια φυσικά σώματα
Κύρια αποτελέσματα της πράξης αποτελούν:
1. η αύξηση της επισκεψιμότητας στις περιοχές παρέμβασης
2. η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης μέσω πολλαπλασιαστικών ωφελειών
3. η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές παρέμβασης και
4. η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των περιοχών παρέμβασης στις διεθνείς αγορές
Ο Δήμος Σητείας συμμετέχει στα παρακάτω πακέτα εργασίας (ΠΕ) με προϋπολογισμό ύψους 780.000,00€.
Ειδικότερα :
ΠΕ1 : Διαχείριση και Συντονισμός Έργου, που αφορά στο συντονισμό και τη διαχείριση του έργου για τις δράσεις του Εταίρου 5 (παρακολούθηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου).
ΠΕ2 : Τεχνικές Συναντήσεις Έργου, που αφορά στην οργάνωση της δεύτερης και της έκτης συνάντησης του έργου στη Σητεία και τη συμμετοχή στις υπόλοιπες τεχνικές συναντήσεις (1 στην Κρήτη και τρείς στην Κύπρο).
ΠΕ3 : Εξακρίβωση δαπανών, που αποτελεί υποχρέωση του προγράμματος ως προς την πιστοποίηση των δαπανών ανά εξάμηνο.
ΠΕ4 : Κατασκευή και εξοπλισμός υποδομών πλανητάριο -αστεροσχολείου Σητείας, που αφορά στη δημιουργία πλανηταρίου και αστεροσχολείου στο Γεωπάρκο της Σητείας ενισχύοντας έτσι την επισκεψιμότητα του Γεωπάρκου και δίδει την ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να αποκτήσει ένα ακόμη εφόδιο για την ανάπτυξη ενός νέου εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος για την περιοχή που θα επιφέρει ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του.
Το πλανητάριο και το αστεροσχολείο θα είναι ένα κέντρο άσκησης και διάδοσης της Αστρονομίας και της ουρανογραφίας. Στους χώρους του θα διοργανώνονται διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες κ.α. αναφορικά με την αστρονομία.
Ειδικότερα το παραδοτέο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση κτιρίου πλανηταρίου και προμήθειες τηλεσκοπίου, ηλιακού τηλεσκοπίου και εκπαιδευτικού πλανηταρίου, κλπ για την εύρυθμη λειτουργία του ως εκπαιδευτικού και τουριστικού χώρου.
ΠΕ5 : Εκπαιδευτικά προγράμματα σε ενήλικες – βιοδυναμική γεωργία και η σχέση αστρονομίας με αγροτικές καλλιέργειες, που επιδιώκει να ενισχύσει τα εργαλεία πληροφόρησης και επιμόρφωσης στους επισκέπτες και για τις τρεις περιοχές παρέμβασης με στόχο τη διασύνδεση της γης με τα άστρα και αφενός ευαισθητοποιήσει τον τοπικό πληθυσμό και ευρύτερα τους επισκέπτες σε θέματα βιοδυναμικής γεωργίας.
Πρόκειται για έναν εσωτερικό κλειστό χώρο για προβολή υλικού στην κατεύθυνση της μύησης και ενημέρωσης μέσα από διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων και παρουσιάσεων, στον άξονα του τουρισμού και της εκπαίδευσης.
Πρόκειται να κατασκευαστεί κτιριο 330,00 m2 εντός του οικοπέδου που βρισκεται το θέατρο “Ελια” το οποίο θα περιλαμβάνει: χώρο προβολών με προκατασκευασμένο θόλο πλανηταρίου διαμέτρου 8 μέτρων, 55 καθισμάτων, συνολικής επιφάνειας 102,00 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των βοηθητικών του χώρων. (Η/Μ, αποθήκευση εξοπλισμού κ.τ.λ.), χώρο άστρο-παρατήρησης με προκατασκευασμένο ανοιγόμενο θόλο διαμέτρου 5,50 μέτρων, ο οποίος θα αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα, συνολικής επιφάνειας 65,00 τ.μ., χώρο πωλητηρίου-εκθετηρίου-κυλικείου, επιφάνειας 50,00 τ.μ, ένα χώρο γραφείου 25,00 τ.μ., υγρούς χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών και Α.Μ.Ε.Α. 34,00 τ.μ. και υπαίθριο διαμορφωμένο χώρο προβολών, ο οποίος θα αποτελεί μέρος του κτηρίου .
Με την κατασκευή του θα δημιουργηθεί ένας νέος αναπτυξιακός πυρήνας στη Δημοτική Ενότητα Λευκης.

Κατηγορία : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές