Λαμπρά τα Θυρανοίξια του πανηγυρίζοντος Ι. Ναού Αγίου Αντωνίου Ενορίας Γούδουρα Σητείας

130 Προβολές

Με λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών από την Ενορία Γούδουρα και τις όμορες Ενορίες τελέσθηκε το εσπέρας του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιο η τελετή των Θυρανοιξίων του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου της Ενορίας Γούδουρα Σητείας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασής του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος τέλεσε τον αγιασμό των Θυρανοιξίων στο προαύλιο του εκ βάθρων ανακαινισμένου Ιερού Ναού και στη συνέχεια εισήλθε εντός του πανηγυρίζοντος ναού και έχρισε με Άγιο Μύρο την Αγία Τράπεζα.  Ακολούθως, χοροστάτησε στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, στον οποίο έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος  Ηγούμενος Ιεράς Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περράκης και οι Εφημέριοι των Ενοριών Απιδίων Οινομόνος Ιωάννης Φραγκιαδάκης, Γούδουρα π. Νικόλαος Παθιάκης και Χανδρά π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκης.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Αιδεσιμώτατος Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Γούδουρα, π. Νικόλαος Παθιάκης, προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο με τα εξής λόγια:
«Σεβασμιώτατε  πάτερ και  Δέσποτα, Σεβαστέ Ποιμενάρχα μας κ.κ. Ευγένιε,
Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε και σας υποδεχόμαστε στην ενορία μας και σ΄αυτόν τον ιστορικό Ναό του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου.
Κάθε Ιερός Ναός είναι τόπος προσευχής, σύμβολο αγάπης, ομόνοιας, προσφοράς και συνεργασίας. Αυτόν τον Ιερό Ναό τον έκτισαν οι πρόγονοι μας  περίπου το 1888, σίγουρα με πολύ κόπο, όμως με συνεργασία και την κατά Χριστό αγάπη. Τα χρόνια πέρασαν και ο φθοροποιός χρόνος έκανε εμφανή το πέρασμα του στο κτίριο του Ναού, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να συντηρηθεί. Με την χάρη του Θεού σήμερα επιτελούμε τα Θυρανοίξια και τελέσαμε την πρώτη ακολουθία μετά την ολική ανακαίνιση και αποκατάσταση του.

Μια ανακαίνιση που ξεκίνησε την ημέρα που λόγω των πολιτικών γεγονότων που συνέβησαν στην πατρίδα μας, οι τράπεζες έκλεισαν, όλος ο κόσμος ήταν προβληματισμένος και η αβεβαιότητα ήταν διάσπαρτη.
Εμείς με απέραντη πίστη και εμπιστοσύνη στον Τριαδικό και Παντοδύναμο Θεό, ακολουθήσαμε το πρόγραμμα  που είχαμε καταστρώσει για την έναρξη και συνέχιση των εργασιών.
Το σχέδιο που είχαμε, εγώ και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο το ανακοινώσαμε πριν ένα χρόνο εδώ την ημέρα μνήμης του Αγίου Αντωνίου και συνεχίσαμε την προσπάθεια μας με δειλά βήματα γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπήρχαν.
Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έβρισκα τόση ανταπόκριση, διάθεση για προσφορά  και  το  πιο σημαντικό  τα παιδιά του χωριού να προσφερθούν παρά τις δυσκολίες που ανέφερα, να βοηθήσουν εντελώς δωρεάν και να εκτελέσουν όλες τις εργασίες, πάντα με την καθοδήγηση των μεγαλυτέρων που ανέλαβαν αυτήν την ευθύνη και αυτοί, χωρίς καμία αμοιβή. Έτσι καταφέραμε με τις μικρές μας οικονομικές δυνάμεις να αποπερατώσουμε όλες τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν. Αυτή η ομαδική εργασία πρέπει να γίνει παράδειγμα και να καταλάβουμε όλοι μας ότι με την ομαδικότητα και την συνεργασία μπορούμε να καταφέρουμε σημαντικά πράγματα τόσο στην ενορία αλλά και στον τόπο μας. Ξέρουμε ότι έχουμε ανάγκη την ομαδικότητα και την συνεργασία γιατί ζούμε μέρες απομόνωσης και είμαστε εγκλωβισμένοι στα καλούπια που θέλουν να μας επιβάλουν.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς εσάς Σεβασμιώτατε, για την σοφή καθοδήγηση και τις αστείρευτες προσευχές σας. Τον πολυσέβαστο Πρωτοσύγκελλο μας πατέρα Κύριλλο που μας έδινε χρήσιμες συμβουλές κατά την πρόοδο των εργασιών και τον Αρχιδιάκονο Αμβρόσιο που ήταν δίπλα μας σε ό,τι χρειαστήκαμε.  Δεν σταθήκατε όμως μόνο εκεί, αφού μας κάνατε δώρο τις πλάκες που τοποθετήθηκαν στο πάτωμα του Ναού εσωτερικά και ξέρω ότι το κόστος ήταν σημαντικό.
Δεν ξέρω αν ένα ευχαριστώ μπορεί να εκφράσει την ευγνωμοσύνη που νιώθω, προς τα παιδιά που εργάστηκαν, προς τους ανθρώπους που πρόσφεραν μικρά και μεγάλα ποσά.  Ιδιαίτερα όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Αντώνιο Μαμαντάκη που πρόσφερε το ποσό των 1.000 Ευρω και χάρις σ᾽ αυτούς μπορέσαμε και αγοράσαμε τα οικοδομικά υλικά που χρειαστήκαμε.  Τον  Πρόεδρο και  το  Δ.Σ. του Πολιτιστικού  Συλλόγου Γούδουρα, που για μία ακόμα φορά συμμετείχαν στην προσπάθεια που κάνουμε.  Τους κυρίους Γεώργιο Δασκαλόπουλο και  Εμμανουήλ  Κουκλάκη που δωρεάν κατασκεύασαν την πόρτα και  το παράθυρο του Ναού.  Τα  αδέλφια  Γεώργιο  και  Μιχάλη  Αναγνωστάκη, για την διαμόρφωση του χώρου πίσω από το Ναό.

Ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των παιδιών, που με ειλικρινή αισθήματα εργάστηκαν. Τους εργολάβους που παρείχαν  τον απαραίτητο εξοπλισμό. Η Ενορία μας θα τους προσφέρει μια εικόνα του Οσίου Πατρός ημών Αντωνίου, να την έχουν ευλογία και ενθύμιο στα σπίτια τους, για την σημαντική βοήθεια που έδωσαν στην Ενορία μας.
Κλίνοντας θα ζητήσω την ευχή σας  Σεβασμιώτατε, μη  μας ξεχνάτε από τις  προσευχές σας. Έχουμε ανάγκη την Σεβάσμια  παρουσία σας και  τον εποικοδομητικό λόγο σας, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε.
Να  ευχαριστήσω όλους τους προσκυνητές που με αγάπη  προσήλθαν στη σημερινή ακολουθία.  Προσευχόμαστε στο Θεό, δια πρεσβειών του Οσίου ημών  Πατρός  Αντωνίου, να μας χαρίζει δύναμη και υγεία, να  πορευόμαστε στη ζωή μας, στον δρόμο του Θεού  και  στο  θείο  Θέλημα  Του».
Τέλος,  ο π. Νικόλαος παρακάλεσε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο να απονείμει εικόνες στα παιδιά της Ενορίας που εθελοντικά εργάσθηκαν για την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του ναού, και να λάβουν την αρχιερατική ευχή του.
Ο Σεβασμιώτατος διένειμε τις εικόνες του Μεγάλου Αντωνίου στους Μαμαντάκη   Αντώνιο  (δάσκαλο), Τζιρβελάκη  Κωνσταντίνο, Σφενδυλάκη  Εμμανουήλ, Πετρουλάκη  Ματθαίο, Μαμαντάκη  Αντώνιο του  Γεωργίου, Μαμαντάκης  Εμμανουήλ  του  Γεωργίου, Ξενικάκη  Κωνσταντίνο  του  Εμμανουήλ, Ξενικάκη  Στέφανο, Τζιρβελάκη  Στέφανο, Κρουσανιωτάκη  Ιωάννη  του  Μιχαήλ, Παθιάκη  Κωνσταντίνο  του  Γεωργίου, Τζανάκη  Γεώργιο, Εικοσπεντάκη  Γεώργιος  του  Εμμανουήλ, Ζαφειράκη  Θεόδωρο του Αντωνίου, Κριτσωτάκη  Ερρίκο, Μαρκάκη  Ματθαίο, Εικοσπεντάκη  Νικόλαο του Γεωργίου, Αναγνωστάκη  Γεώργιο, Αναγνωστάκη Μιχαήλ, Δασκαλόπουλο Γεώργιο, Κουκλάκη Εμμανουήλ.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος σημείωσε στο κήρυγμά του, ότι με την ακολουθία των Θυρανοιξίων ο Ναός του Αγίου Αντωνίου, που αποτελεί οίκο του ενός Αληθινού Θεού, παραδίδεται και πάλι στη λατρεία Του, και μάλιστα κατά την ημέρα της πανηγύρεώς του. Αφού αναφέρθηκε στις εργασίες της αναστήλωσης που έλαβαν χώρα από εντόπιους , υπογράμμισε ότι το ανακαινισθεν εξωκκλήσιον είχε οικοδομηθεί με απλά υλικά της περιοχής
Επίσης, τόνισε την υποχρέωση συντήρησης των διάσπαρτων παλαιών ναών της Μητροπολιτικής περιφέρειάς μας προκειμένου να παραδοθούν στις μετέπειτα γενιές, την οποία εξ αρχής έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες της Αρχιερατικής του διακονίας στη θεόσωστο Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς αυτοί αποτελούν ζωντανά μνημεία της ευσέβειας των προγόνων μας που στολίζουν τον τόπο, και τμήμα της μεγάλης εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομίας.
Τέλος, συνεχάρη τον Εφημέριο Αιδεσιμώτατο π. Νικόλαο Παθιάκη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Γούδουρα, όλους τους δωρητές και όλους όσοι εργάσθηκαν για να παραδοθεί ο ναός και πάλι στη λατρεία του Τριαδικού Θεού και επικαλέθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες τη χάρη, την πρεσβεία και την προστασία του Οσίου Θεοφόρου και Θεοσόφου πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου και Καθηγητού της Ερήμου.
Μετά το πέρας της ακολουθίας των Θυρανοιξίων και του πανηγυρικού Εσπερινού, η Ενορία Αγίου Γεωργίου Γούδουρα προσέφερε παραδοσιακά κεράσματα σε καφενείο του Γούδουρα.
Στα ιερά Θυρανοίξια και της ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λεύκης κ. Ιω. Δρακάκης, ο Πρόεδρος κ. Μιχ. Καβαλαράκης και τα Μέλη του Τοπικού Διαμερίσματος Απιδίων-Γούδουρα και πλήθος πιστών της περιοχής.

Κατηγορία : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης