ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
25/09/2020 - Πίνακες Αποτελεσμάτων Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης (2014 – 2020)
25/09/2020 - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ
25/09/2020 - Ο Ολυμπιακός δημιουργεί ποδοσφαιρική ακαδημία του στη Σητεία
25/09/2020 - Υπό σκέψη η στήριξη Καραμανωλάκη και της δημοτικής Παράταξης “Μαζί στο Αύριο” στο δήμαρχο Ζερβάκη
25/09/2020 - Κλειστές σήμερα οι οδοί Ν. Καζαντζάκη και Ι. Κονδυλάκη
24/09/2020 - Μεταγωγή των λαθροδιακινητών θετικών στον covid 19 στις φυλακές Αγιάς Χανιών
24/09/2020 - Διεξαγωγή Virtual (εικονικού) Ημιμαραθωνίου Κρήτης με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
24/09/2020 - Η Περιφέρεια Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ένωσης AREPO ως προεδρεύουσα Περιφέρεια
24/09/2020 - Εγκαινιάστηκε το «Παπατζιρίτειο γήπεδο» από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου
24/09/2020 - Την οικονομική ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Μ. Χνάρης
Sitiapress.gr

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2019 για συνεταιρισμένους αγρότες

41 Προβολές

Ένα θετικό κίνητρο για τους συνεταιρισμένους αγρότες, δηλαδή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους είναι συνεταιρισμένοι αγρότες ή για τους συνεταιρισμούς και για ΚοινΣεπ» από την 1η Ιανουαρίου 2019 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης στους δημοσιογράφους από τη ΔΕΘ.

Πρόκειται για μια εξαγγελία που αντικατοπτρίζει τις κυβερνητικές προθέσεις για στήριξη των συνεταιρισμένων αγροτών, μια πρόγευση για τις οποίες έδωσε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, όπως πρώτα αποκάλυψαν το Agronews και η εφημερίδα Agrenda. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ειδικά για τους αγρότες που λειτουργούν μέσα σε συνεργατικά σχήματα, είτε είναι συνεταιρισμοί, είτε ομάδες παραγωγών, υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο, και τώρα πλέον μένει να δρομολογηθούν οι ελαφρύνσεις έτσι ώστε να δοθεί κίνητρο για τη συμμετοχή τους στους συνεταιρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος των αγροτών ανέρχεται στα 650 ευρώ και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι εξής κατηγορίες αγροτών:
-Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ
-Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό
-Οι αγρότες που τους υπολείπονται τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση (65ο έτος).

Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ ετησίως (εκτός αν εδρεύουν σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, οπότε δεν πληρώνουν) θα καταβάλλουν: από το 2020 και μετά χιλιάδες αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014 από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Δεσμεύσεις Τσίπρα για φορολογία αγροτών

Δεσμεύσεις και έναντι των αγροτών ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου της 8ης Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας φοροελαφρύσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, από 1η Ιανουαρίου 2019.
«Από 1/1/19 επίσης, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, ως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης από 1/1/19 η κυβέρνηση προχωρά και στην κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει ως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στη συνέντευξη της Κυριακής
Ειδικότερα στην ερώτηση «Αν σκιάζει τη σχέση σας με το κοινωνικό σώμα, το γεγονός ότι οι προηγούμενες εξαγγελίες για τον αγροτικό χώρο δεν υλοποιήθηκαν» ο κ. Τσίπρας απάντησε τα εξής:
«Εσείς τώρα αναφέρεστε σε εξαγγελίες την περίοδο που ήμασταν στην αντιπολίτευση και δεν το κάνετε μόνο εσείς, το κάνουν μια σειρά από συνάδελφοί σας. Ξεχνάτε ότι μεσολάβησε και ένα διάστημα εξάμηνο όπου υπήρξε μια σκληρή μάχη, που κάποιοι μας κατηγορούν πως προκειμένου να τη δώσουμε, φτάσαμε στα πράγματα στα άκρα. Δεν θα σχολιάσω όμως αυτό. Θα σας απαντήσω επί της ουσίας για τον αγροτικό κόσμο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα προβλήματα είναι πολλά και δυσεπίλυτα, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στον αγροτικό χώρο, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω δεν είναι η εικόνα σήμερα στον χώρο αυτή που είχαμε μέχρι το 2014. Που είχαμε μια τάση ερήμωσης της περιφέρειας, της επαρχίας και των αγροτικών περιοχών.

Καταφέραμε να εξορθολογίσουμε τις πληρωμές. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι πληρώνονται στην ώρα τους τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Μάλιστα την προηγούμενη χρονιά πληρώσαμε και χρέη που ήταν από το 2008, απλήρωτα. Αυτό έχει δημιουργήσει βεβαίως μια αίσθηση εξορθολογισμού και δυνατότητας ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο. Επίσης με το φορολογικό που φέραμε θεσπίσαμε το αφορολόγητο τόσο σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις του πρώτου πυλώνα στο σύνολο, επιδοτήσεις του δεύτερου πυλώνα στα 12.000 ευρώ αλλά και αφορολόγητο στους αγρότες σε σχέση με τα εισοδήματά τους αντίστοιχο με αυτό που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες, το οποίο σε σχέση με αυτά που δηλώνει ο αγροτικός κόσμος δημιούργησε δυνατότητες ελάφρυνσης φορολογικής.

Ήταν η μόνη κοινωνική κατηγορία αυτή η οποία τα τελευταία τρία χρόνια είδε μεγάλες ελαφρύνσεις στη φορολογία. Μεγάλες ελαφρύνσεις. Διότι το 88% των αγροτών δηλώνανε τέτοιο εισόδημα, που είχαν αφορολόγητο.

Θεσπίσαμε τη λεγόμενη εθνική σύνταξη στα 384 ως βάση υπολογισμού που θα δώσει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να πάρει μια σύνταξη της προκοπής όταν θα βγει στη σύνταξη. Άρα δεν θα συμφωνήσω μαζί σας καθόλου στο ό,τι υπάρχει απόσταση, υπάρχει κενό και το οποίο φαίνεται από τις αντιδράσεις. Θυμάστε τις αγροτικές κινητοποιήσεις το 2015 το χειμώνα, το 2016 και δείτε και πέρυσι. Υπάρχει λοιπόν μια σταδιακή τάση ελάφρυνσης και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

Επίσης να μιλήσω για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου με ενέργειες στοχευμένες δίδεται η δυνατότητα να μπούνε αγρότες με 120 δόσεις, όπου είχαν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας του ξεπουλήματος της αγροτικής που υποθήκευσε τις γαίες τους, άρα λοιπόν τα τρία αυτά χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
Παραμένουν και πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά. Για αυτό κι εμείς χθες εξαγγείλαμε για παράδειγμα ένα θετικό κίνητρο για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Δηλαδή την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους είναι συνεταιρισμένοι αγρότες ή για τους συνεταιρισμούς και για ΚοινΣεπ.

Στο επόμενο διάστημα πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες τις οποίες θα επιχειρήσουμε με σχέδιο και επιμονή, διότι πράγματι ο αγροτικός κόσμος πρέπει να ενισχυθεί. Είναι εθνικός στόχος να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και να καλλιεργούν. Είναι εθνικός στόχος να ενισχύσουμε την παραγωγή. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει και ένα συνολικότερο μοντέλο ανασυγκρότησης της παραγωγής. Ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, το έχουμε και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε στο επόμενο διάστημα».

Δούσκα Ελένη
agronews.gr

Κατηγορία : ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Τελευταία Νέα
Πίνακες Αποτελεσμάτων Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης (2014 – 2020)
ΚΡΗΤΗ
Πίνακες Αποτελεσμάτων Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κρήτης (2014 – 2020)
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ
ΚΡΗΤΗ
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΤΙΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ
Ο Ολυμπιακός δημιουργεί ποδοσφαιρική ακαδημία του στη Σητεία
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Ολυμπιακός δημιουργεί ποδοσφαιρική ακαδημία του στη Σητεία
Υπό σκέψη η στήριξη Καραμανωλάκη και της δημοτικής Παράταξης “Μαζί στο Αύριο” στο δήμαρχο Ζερβάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Υπό σκέψη η στήριξη Καραμανωλάκη και της δημοτικής Παράταξης “Μαζί στο Αύριο” στο δήμαρχο Ζερβάκη
Κλειστές σήμερα οι οδοί Ν. Καζαντζάκη και Ι. Κονδυλάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Κλειστές σήμερα οι οδοί Ν. Καζαντζάκη και Ι. Κονδυλάκη
Μεταγωγή των λαθροδιακινητών θετικών στον covid 19 στις φυλακές Αγιάς Χανιών
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Μεταγωγή των λαθροδιακινητών θετικών στον covid 19 στις φυλακές Αγιάς Χανιών
Διεξαγωγή Virtual (εικονικού) Ημιμαραθωνίου Κρήτης με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Διεξαγωγή Virtual (εικονικού) Ημιμαραθωνίου Κρήτης με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Η Περιφέρεια Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ένωσης AREPO ως προεδρεύουσα Περιφέρεια
ΚΡΗΤΗ
Η Περιφέρεια Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ένωσης AREPO ως προεδρεύουσα Περιφέρεια
Εγκαινιάστηκε το «Παπατζιρίτειο γήπεδο» από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ
Εγκαινιάστηκε το «Παπατζιρίτειο γήπεδο» από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου
Την οικονομική ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Μ. Χνάρης
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Την οικονομική ενίσχυση των μελισσοπαραγωγών της Κρήτης ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αντιπεριφερειάρχης Μ. Χνάρης