Για τις Γαλάζιες Σημαίες του Δήμου Σητείας…

692 Προβολές

Επιστολή απέστειλε , ο πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. Και Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεωνίδας Τερζής , προς τον Υπεύθυνος Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» κ. Σεραφείμ Χατζησκάκης σχετικά με την επιστολή με τις παρατηρήσεις για τις Γαλάζιες Σημαίες του Δήμου Σητείας.

Ο κ. Τερζής επισημαίνει ότι : “Στην έκθεση σας διαπιστώνουμε μια ανακολουθία σχετικά με τις ημερομηνίες ελέγχων. Σύμφωνα με την επιστολή σας οι έλεγχοι έγινα σε κάποιες παραλίες στις 24 Ιουλίου και η απόσυρση έγινε στις 15 Ιουλίου. Οπότε καταλαβαίνετε ακόμα και η σωστή ημερομηνία να είναι η 24η Ιουλίου, αφήσατε να περάσει ένα χρόνος 12 ημερών για να μας ενημερώσετε”

Για την υποστολή των σημαιών ο κ Τερζής αναφέρει ότι “Η υποστολή της Γαλάζιας Σημαίας από παραλία όπως αυτή του φοινικοδάσους, ή της Σητείας, γεμάτες από κόσμο, χωρίς καμία εξήγηση και σε ώρα αιχμής, προκαλεί όλους όσους παραβρίσκονταν στην ακτή… Η άποψη όλων όσων παρευρίσκονταν στην ακτή, βλέποντας με την χρήση σκάλας την υποστολή της σημαίας, οδήγησε αυτόματα την σκέψη όλων στο κατά πόσο , τα νερά είναι κατάλληλα.
Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας εκ μέρους του επιθεωρητή σας ήταν να γίνει μια άνευ προηγουμένου δυσφήμηση στην περιοχή μας…”

Στην επιστολή του ο κ. Τερζή -δυστυχώς παραδέχεται και την ανεπάρκεια του Δήμου Σητείας , σε σχέση με τους κανόνες που θα πρέπει να τηρεί κάθε παραλία που έχει Γαλάζια Σημαία. Ο κ. Τερζής αναφέρει “Επί της ουσίας αναγνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις και παραλήψεις από την μεριά μας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε το καλύτερο για να βελτιώσουμε την εικόνα όλων των παραλιών του Δήμου ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι Γαλάζια Σημαία.”

Η επιστολή του κ.Τερζή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΡΟΣ: Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Tαχ. Δ/νση : Α. Παπανδρέου 6
Τ.Κ. : 72300
τηλ. : 28430 – 23775
fax. : 28430 – 22681
e-mail : depotas@otenet.gr
Πληροφορίες: Λεωνίδας Τερζής
ΣΗΤΕΙΑΣ (Δ.Ο.Κ.Α.Σ)

Αξιότιμε κ. Χατζησκάκη,
λάβαμε, την επιστολή με τις παρατηρήσεις του επιθεωρητή σας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο την Δευτέρα 03/8/2015 για τις Γαλάζιες Σημαίες του Δήμου Σητείας. Στην έκθεση σας διαπιστώνουμε μια ανακολουθία σχετικά με τις ημερομηνίες ελέγχων. Σύμφωνα με την επιστολή σας οι έλεγχοι έγινα σε κάποιες παραλίες στις 24 Ιουλίου και η απόσυρση έγινε στις 15 Ιουλίου. Οπότε καταλαβαίνετε ακόμα και η σωστή ημερομηνία να είναι η 24η Ιουλίου, αφήσατε να περάσει ένα χρόνος 12 ημερών για να μας ενημερώσετε.
Πριν σας απαντήσουμε και τοποθετηθούμε επί των παρατηρήσεων που έγιναν από τον Επιθεωρητή σας, θα κάνουμε και εμείς την δικιά μας εκτίμηση για τον τρόπο και την πρακτική που έδειξε ο Επιθεωρητής σας κατά τους σχετικούς ελέγχους στην περιοχή μας. Η υποστολή της Γαλάζιας Σημαίας από παραλία όπως αυτή του φοινικοδάσους, ή της Σητείας, γεμάτες από κόσμο, χωρίς καμία εξήγηση και σε ώρα αιχμής, προκαλεί όλους όσους παραβρίσκονταν στην ακτή. Αν συνέτρεχε σοβαρός λόγος κατά την εκτίμηση του, θα μπορούσε τουλάχιστον, να ενημερώσει τον διαχειριστή για την πρόθεση του και να προβούμε στην ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων, όπως εξάλλου προβλέπετε από το Πρόγραμμα. Η άποψη όλων όσων παρευρίσκονταν στην ακτή, βλέποντας με την χρήση σκάλας την υποστολή της σημαίας, οδήγησε αυτόματα την σκέψη όλων στο κατά πόσο , τα νερά είναι κατάλληλα.
Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας εκ μέρους του επιθεωρητή σας ήταν να γίνει μια άνευ προηγουμένου δυσφήμηση στην περιοχή μας, μιας και δεν γνωρίζαμε τον λόγο απομάκρυνσης των Γαλάζιων σημαιών, για να ενημερώσουμε τους επισκέπτες των ακτών.
Χωρίς να θέλουμε σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσουμε την κατάρτιση του Επιθεωρητή σας, κρίνουμε πως εξαντλήθηκε η αυστηρότητα του αφαιρώντας την Γαλάζια σημαία από την παραλία της Κάτω Ζάκρου, λόγο του ότι το κλειδί των ναυαγοσωστικών εφοδίων, ενώ το είδε, ήταν ψηλά κατά τα λεγόμενα και γραφόμενα του .
Επί της ουσίας αναγνωρίζουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ελλείψεις και παραλήψεις από την μεριά μας και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να κάνουμε το καλύτερο για να βελτιώσουμε την εικόνα όλων των παραλιών του Δήμου ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι Γαλάζια Σημαία. Όμως σε πολλές περιπτώσεις όπου εμπλέκονται και άλλοι φορείς έχουμε πολλά προβλήματα που είναι πέρα από τις δυνάμεις μας για να τα αντιμετωπίσουμε.
Αναλυτικά για κάθε μία παραλία που διαπιστώθηκαν ελλείψεις σοβαρές ή όχι κατά την εκτίμηση του επιθεωρητή, σας απαντάμε ότι όπου μπορούμε να παρέμβουμε και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, έχουμε αρχίσει την ‘’αποκατάσταση’’ των ελλείψεων και σύντομα θα σας αποστείλουμε και την σχετική φωτογραφική τεκμηρίωση.
Γενικές παρατηρήσεις
1. Για τις ακτές Σητεία 1/ γαλλικό και Σητεία 2 γίνεται αναφορά στην έκθεση του επιθεωρητή για “απορροή υδάτων άγνωστης ποιότητας”, με σαφή υπαινιγμό για κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Σας διαβεβαιώνουμε πως τα μικροβιολογικά αποτελέσματα των νερών είναι άριστα κάτι που θα έπρεπε να το γνωρίζετε. Η αναφερομένη απορροή υδάτων προέρχεται από τα ρυάκια – κανάλια απορροής της υδρολογικής λεκάνης του κάμπου της Σητείας και τα νερά είναι απολύτως καθαρά. Κάθε Υδρογραφικό δίκτυο διαθέτει μια λεκάνη συλλογής και απομάκρυνσης του νερού, η οποία συνήθως είναι μια επιφάνεια εδάφους που περιβάλλεται από υψώματα. Η λεκάνη αυτή λέγεται λεκάνη απορροής ή αποστράγγισης., τέτοια είναι και η υδρολογική λεκάνη της Σητείας.
Από τα παραπάνω συνάγεται πως δεν συντρέχει ρύπανση των υδάτων.
2. Σε όλους τους πίνακες ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ οι προγραμματισμένες περιβαλλοντικές δραστηριότητες όπου εκ παραδρομής έχει εγγραφεί το έτος 2014 αντί το 2015. Στο σημείο αυτό σας ενημερώνουμε πως στο Δήμο Σητείας γίνονται πάνω από 20 εκπαιδευτικές δράσεις, όπου δια μέσου του Γεωπάρκου Σητείας η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση είναι συνεχείς και διαρκής. Για αυτό μας θίγουν οι όποιες αμφισβητήσεις σε αυτό τουλάχιστον το κριτήριο. Εξάλλου όταν σας αποστείλαμε το φωτογραφικό υλικό από τους πίνακες ανακοινώσεων δεν επισημάνατε κάποια παρατήρηση επ’ αυτού .
3. Σε όλους τους πίνακες ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ οι αναλύσεις νερών ακόμα και αυτές(2) που δεν γίνονται από το ΥΠΕΚΑ.
4.Το πλέον σημαντικό θέμα, όχι μόνο για την ύπαρξη ή όχι Γαλάζιας σημαίας αλλά για λόγους ασφάλειας των λουομένων, είναι η έλλειψη ναυαγοσώστη, κυρίως από την παραλία του Φοινικοδάσους.
Σας γνωρίζουμε ότι η Δημοτική Επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην εν λόγω παραλία, έχει προβεί σε 4 προκηρύξεις για την θέση αυτή χωρίς να έχει τελεσφορήσει καμία. Μπορούμε να δεχτούμε παρατηρήσεις για οτιδήποτε άλλο, εκτός από ολιγωρία. Το θέμα αυτό απασχολεί δυστυχώς όλους τους δήμους εδώ και χρόνια. Στο κριτήριο αυτό εμείς για το διανυόμενο έτος τουλάχιστον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως είναι στην δικιά σας ευχέρεια για το πώς θα χειριστείτε το θέμα . Εν κατακλείδι δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα, είναι ουσιαστικό και θα πρέπει να μας απασχολεί όλους.
5. Σχετικά με τα περιττώματα ζώων. Από την ανάγνωση των παρατηρήσεων του επιθεωρητή συνάγεται το ατυχές συμπέρασμα πως οι παραλίες βρίθουν από ακαθαρσίες. Αν κάποιο σκυλί ή γάτα έχουν αφήσει τα περιττώματα τους σε κάποιο σημείο της ακτής, την επόμενη ημέρα οι άνθρωποι του δήμου, υπεύθυνοι για την καθαριότητα, τα μαζεύουν από την ακτή χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Αυτό που εμείς έχουμε καταγράψει ως πρόβλημα είναι ότι όλες οι πινακίδες που τοποθετούμε στις ακτές και αφορούν την συμπεριφορά των ζώων, απομακρύνονται αμέσως από κάποιους που θεωρούν προφανώς ότι τα δικαιώματα λουόμενων και κατοικίδιων σε μια παραλία είναι ίσα.
Ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος και οι ερμηνείες του πολλές.
Ωστόσο ο Δήμος Σητείας έχει προβεί σε έκδοση απόφασης σχετικά με τον ορισμό 2 παραλιών όπου μπορούν να λούονται τα οικόσιτα ζώα.
6. Στα ντους που υπάρχουν στις παραλίες και έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο, σε όλα υπάρχουν πινακίδες για την αποφυγή χρήσης σαπουνιού. Αυτά που κατέγραψε ο επιθεωρητής αφορούν κατεωνιστήρες ιδιωτών που παρά την ενημέρωση μας για να τοποθετήσουν σχετικές πινακίδες αδιαφορούν.
7. Στην αναφορά του επιθεωρητή για την έλλειψη στην παραλία του Φοινικοδάσους μικρών κάδων απορριμμάτων.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν πάνω από δέκα ξύλινοι και πλαστικοί κάδοι που αδειάζουν συνέχεια από τους εργαζόμενους. Στην επισήμανση για την παρουσία μπετοβεργών, σας γνωρίζουμε ότι έχουν τοποθετηθεί για την στήριξη της χαμηλής περίφραξης της Δασικής υπηρεσίας προκειμένου για την μη κατάρρευση της . Το παραπάνω εκτιμούμε πως δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των επισκεπτών της παραλίας.
Τέλος , σας ενημερώνουμε ότι οι παρατηρήσεις σας έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και σας παρακαλώ να αναφέρεστε στις επιστολές σας στον υπεύθυνο και αρμόδιο για τον Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.) που δεν είναι άλλος από τον υπογράφοντα το παρόν κείμενο.
Πάντα στην διάθεση σας.
Με τιμή και διάθεση συνεργασίας
Ο πρόεδρος του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.
Αντιδήμαρχος Σητείας
Λεωνίδας Τερζής

Κατηγορία : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης