Έκοψαν την πίτα τους οι Μικρασιάτες

311 Προβολές

Τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων έκοψαν την καθιερωμένη ετήσια πίτα τους στο Πολύκεντρο του δήμου Σητείας, χθες Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Παρά το κρύο αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στην εκδήλωση μαζί του και ο δήμαρχος Σητείας κ. Πατεράκης και οι αντιδήμαρχοι Λεβεντέρης και Τερζής.

Το τελετουργικό της εκδήλωσης ήταν συγκινητικό με την πίτα να έχει τοποθετηθεί πάνω στην Ελληνική σημαία. Μετά το τέλος της κοπής πίτας, ο σύλλογος κατά τη συνήθη τακτική του να βραβεύει κάθε χρόνο μια ομάδα της πόλης για το έργο της, βράβευσε τους υπαλλήλους καθαριότητας και τη Φιλαρμονική του Δήμου Σητείας.

Στο τέλος της τελετής ακολούθησε μικρή δεξίωση προσφορά του συλλόγου.

Ακολουθούν φωτογραφίες και η προσφώνηση του συλλόγου κ. Αλεβίζου:

 

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2016 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. Γιώργου Αλεβίζου

Τη δίσεκτη τούτη χρονιά να πορευτούμε όρτσα!!!

Σε προηγούμενες συναντήσεις μας είχαμε εκφραστεί συγκρατημένα αισιόδοξοι, λέγοντας ότι η επί 6ετία οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας θα ξεπεραστεί.

Στηρίζαμε την αισιοδοξία μας σε οδυνηρές καταστάσεις που βίωσε η χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια. Όπως η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, όταν η παλαιά Ελλάδα αναγκάστηκε να περιθάλψει περίπου 1.5 εκατομμύριο Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Οι οποίοι, όμως, δεν κόπρησαν, αλλά κάρπησαν την ελληνική γη (Σ. Καργάκος). Η χώρα μας πριν την άφιξη των προσφύγων ήταν επαρχία. Μετά την άφιξη των προσφύγων έγινε Ελλάδα. Χάρη στους πρόσφυγες, από βαλκανικό κρατίδιο έγινε ευρωπαϊκό κράτος.

Το 1930 ο Γιώργος Θεοτοκάς θα γράψει «Αυτό το τραγικό, το αιματωβαμένο 1922 το αγαπώ, το σέβομαι… Αυτό το δημιουργικό 1922 ανοίγει μια νέα ζωή για το έθνος μου. Δώσαμε πολλά δάκρυα στους πεθαμένους. Τώρα πρόκειται να ζήσουμε. Κάνετε τόπο στους ζωντανούς».

Οι Μικρασιάτες είχαν υψηλό δείκτη δημιουργικότητας. Αλλά και πατριωτισμό.

Όσοι Μικρασιάτες μεγαλέμποροι επιχειρηματίες κατάφεραν να ρευστοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους προ της Καταστροφής, ερχόμενοι στην Ελλάδα επαναδραστηριοποιήθηκαν αρχίζοντας από το μηδέν. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ελαίδα στο Ν. Φάληρο, τις εριοϋφαντουργίες στη Νέα Ιωνία, τη Μπισκοτοποιϊα Παπαδοπούλου στο Βοτανικό και πολλές άλλες.

Μετά τον πόλεμο του ’40 και τον εμφύλιο του ’45 – ’49 η χώρα μας μέσα από τα συντρίμμια και τα ερείπια των δύο πολέμων ανασυντάχθηκε, ανασυγκροτήθηκε με εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, μέχρι που ήρθαν οι Συνταγματάρχες. Η Χούντα του ’67.

Περίπου 50 χρόνια μετά βιώνουμε μια καταθλιπτική πολιτική κατάσταση. Η χώρα μας κοιλοπονά και κανείς δεν ξέρει τι θα μας γεννοβολήσει. Από τους πολιτικούς γίνεται αγώνας ταχύτητας. Όλοι έχουνε μια συνταγή για τη σωτήρία του έθνους. Όμως, πολιτικοί δηλώνουν, ότι οι πολιτικοί έχουν περιέλθει σε ανυποληψία. Κι όμως κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο «Καθήκον του πολιτικού ανδρός είναι να λέγει την αλήθεια κι όχι να αποβλέπει εις την ευαρέσκειαν του ακούοντος». Όπως λέμε σήμερα «να μη χαϊδεύει αυτιά».

Περισσότερο από ποτέ ο ελληνικός λαός χρειάζεται την ψυχική υγεία, την ελπίδα, την απαντοχή. Και όχι την κοροϊδία και την ακατάσχετη υποσχεσιολογία.

Και ο Συνδικαλισμός έχει υποχρέωση απέναντι στην Πολιτεία – όχι απέναντι στα Κόμματα.

Η Πακιστανικής καταγωγής 17χρονη μαθήτρια Μαλάλα, που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν για την επιμονή της να παρακολουθεί τα μαθήματα του σχολείου, στις 10-10-2014 κατά την ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την απονομή του NOBEL Ειρήνης είχε πει: «Ένας δάσκαλος – ένας μαθητής – ένα βιβλίο αρκούν για να αλλάξουν τον κόσμο». Καταχειροκροτήθηκε από όλους τους συνέδρους και τη συνεχάρει ο Γεν. Γραμματέας Μπάνκι Μουν. Ναι τόσο απλά: Ένας δάσκαλος, ένας μαθητής, ένα βιβλίο.

Όμως, η Παγκόσμια Οικονομική Εξουσία έχει άλλο πρόγραμμα. Οι μεγαλέμποροι όπλων, οι μεγαλέμποροι των πετρελαίων, οι μεγαλέμποροι των φρούδων ελπίδων συνωστίζονται στον παγκόσμιο κατάλογο (FORBES) των πλουσίων με τα δεκάδες δις δολάρια. Ενώ ο αριθμός των φτωχών ιλιγγιωδώς παγκοσμίως αυξάνει.

Οι μετακινήσεις πληθυσμών, ηθελημένα ή αθέλητα, η προσφυγιά και τον 21ο αιώνα συνεχίζεται. Εμείς οι Μικρασιάτες, Πόντιοι, Αρμένιοι που κληρονομήσαμε το βίαιο ξεριζωμό συμπονούμε τους καταφθάνοντες άμοιρους Ασιάτες. Δακρύζουμε, κλαίμε για τις άδολες παιδικές ψυχές που πνίγονται στα νερά μας. Ενώ οι Ευρωπαίοι

που αντιπροσωπεύουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, στρουθοκαμηλίζουν, όπως και τότε στη Σμύρνη.

Γράφει στις Αναμνήσεις η Πηνελόπη Δέλτα:

«Κ’ ένα γεγονός που δεν πρέπει να αγνοηθεί και να ξεχαστεί. Ήταν στο λιμένα της Σμύρνης ξένα πλοία πολεμικά, την ώρα της καταστροφής, της πυρκαϊάς και της σφαγής. Όσοι μπόρεσαν χριστιανοί να μπουν σε βάρκες, πήγαν προς τα ξένα πλοία. Άλλοι, αλλόφρονες από τρόμο, ξεφεύγοντας το μαχαίρι των φονιάδων, ξετρελαμένοι ρίχθηκαν στη θάλασσα και κολύμπησαν ως στα πλοία, γυρεύοντας άσυλο, ή πνίγηκαν. Κανέναν δε μάζεψαν, ούτε οι Γάλλοι που ζητούσαν χρήματα απ’ ανθρώπους που έφευγαν με την ψυχή στο στόμα, ούτε οι Ιταλοί, ούτε οι Άγγλοι, που έπαιζαν χορούς οι μουσικές μπάντες τους, την ώρα που καίονταν η Σμύρνη, και σκέπαζαν έτσι, με τη μουσική τους, τις στριγγλιές των σφαζομένων που έφθαναν ως αυτούς και τους ενοχλούσαν. Ένας πρόσφυγας, από τους μετρημένους άντρες που γλύτωσαν, μου διηγήθηκε πως ρίχθηκε στη θάλασσα μ’ ένα σύντροφο του και κολύμπησαν ως ένα αγγλικό πολεμικό. Ο σκοπός φύλαγε στην κατεβασμένη σκάλα και αρνήθηκε να αφήσει τους Έλληνες ν’ ανέβουν στο πλοίο όπου έπαιζε η μουσική. Αποσταμένος ο σύντροφος του κρεμάστηκε στο σκοινί της σκάλας. Με μια κοντακιά τον ξανάριξε ο Άγγλος στη θάλασσα. Και πνίγηκε.

Μόνοι οι Γιαπωνέζοι, που είχαν και αυτοί ένα δύο πλοία εκεί, μάζεψαν όσους χωρούσαν στα πλοία τους δυστυχισμένους, και τους μετέφεραν στη Μυτιλήνη. Σ’ ένα από αυτά τα πλοία σώθηκε και ο πρόσφυγας, που μου διηγήθηκε την άνω ιστορία».

Αν και είμαστε στην Ευρώπη, ευτυχώς παραμένουμε Έλληνες. Αυτό δεν αρέσει σε κείνους που θέλουν να ξαναγραφτεί η Ιστορία των Βαλκανίων. Και ψάχνουν Έλληνες γραφιάδες για την πραγμάτωση του σκοπού τους.

Οι ξένοι σύμφωνα με το βαθμό εξυπνάδας κατατάσσουν την Ελλάδα παγκοσμίως στη 10η θέση. Και δεν τους αρέσει. Λόγω της στρατηγο-γεωπολιτικής θέσης μας, για να μας ελέγχουν, μας θέλουν οικονομικά εξαθλιωμένους και απόλυτα εξαρτημένους.

Το κατάφεραν από το 1821 και το συντηρούν ανάλογα με τις περιστάσεις και τα λάθη της φυλής μας. Είχε προειδοποιήσει ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 8 Οκτωβρίου 1820 με την επαναστατική του προκήρυξη που έστειλε από το Ισμαήλ της Βεσαραβίας (ρωσικό έδαφος) προς τους αρχιερείς και προύχοντες του Νησιωτικού Αρχιπελάγους. Μεταξύ άλλων έγραφε: «…Αδελφοί Ομογενείς έχετε πάντοτε προ οφθαλμών, ότι ποτέ ξένος δεν βοηθεί ξένον χωρίς μεγαλώτατα κέρδη. Το αίμα το οποίον θέλουσι χύσει οι ξένοι δι υμάς, θέλομεν να πληρώσει

ακριβώτατα. Και ουαί εις την Ελλάδα, όταν συστηματική Δεσποτεία ενθρονισθή εις τα σπλάχνα της». Τι προφητικά, αλήθεια, λόγια.

Αναγκαστικά πρέπει να συμβιβαστούμε με την εποχή μας, όπως πολύ γρήγορα οι Μικρασιάτες συμβιβάστηκαν. Οι γιαγιάδες από τα βάθη της Μικρασίας που ήξεραν μόνο τούρκικα συχνά έλεγαν «Μπου τα κεττσέρ» (και αυτό θα περάσει).

Ας μη μοιρολατρούμε για το 2006 αλλά να αισιοδοξούμε για το 2016. Όπως η ελιά θέλει τρία πράγματα νερό-νερό-νερό και η κρίση θα ξεπεραστεί με δουλειά-δουλειά-δουλειά.

Γιατί η ζωή μας είναι μια σειρά από προβλήματα, που πρέπει να λύσουμε πριν φύγουμε από αυτή τη ζωή.

Με όρτσα την ψυχή, το κεφάλι ψηλά, του χρόνου όλοι μας πάλι εδώ.

Γ. Αλεβίζος

Κατηγορία : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Διαδικτυακή ομιλία από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος»
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικτυακή ομιλία από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος»
ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Π. Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Π. Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για την «Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη» το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου
ΚΡΗΤΗ
Η Περιφέρεια Κρήτης οργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση για την «Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη» το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου
Τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
ΚΡΗΤΗ
Τιμήθηκε στα Χανιά η 107η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ της Π.Ε. Λασιθίου για τα δειγματοληπτικά τεστ covid στους εργαζόμενους της
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ της Π.Ε. Λασιθίου για τα δειγματοληπτικά τεστ covid στους εργαζόμενους της
H “Μαϊμουνόσκαλα”
ΑΠΟΨΕΙΣ
H “Μαϊμουνόσκαλα”
Διαδικτυακή συμμετοχή του Γεωπάρκου της Σητείας στο 3ημερο Β2Β workshop εναλλακτικού τουρισμού στο Βέλγιο
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικτυακή συμμετοχή του Γεωπάρκου της Σητείας στο 3ημερο Β2Β workshop εναλλακτικού τουρισμού στο Βέλγιο
1 κρούσμα στο Νομό Λασιθίου από covid19
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
1 κρούσμα στο Νομό Λασιθίου από covid19
Οριστική απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Ιεράπετρας από το συμβούλιο της επικρατείας για την υπόθεση 4 των κοινοτήτων που εντάχθηκαν στο δήμο Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Οριστική απόρριψη της προσφυγής του Δήμου Ιεράπετρας από το συμβούλιο της επικρατείας για την υπόθεση 4 των κοινοτήτων που εντάχθηκαν στο δήμο Σητείας