Άνοιξε για τους Κρητικούς η αποκαλυπτική έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων του ιστορικού αρχείου «Κουτουλάκη» για τις γερμανικές θηριωδίες στο νησί

372 Προβολές

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της στη ιστορική στοά Μακάσι στο Ηράκλειο η έκθεση φωτογραφιών ντοκουμέντων-αποκάλυψη αρχείου «Κουτουλάκη» που παρουσιάζουν τις γερμανικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής στο νησί. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τη Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, το Δήμο Μαλεβιζίου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμώντας την 74η ιστορική επέτειο από την Μάχη της Κρήτης. Στην ιστορική έκθεση φωτογραφικού υλικού παραβρέθηκαν σήμερα στη στοά Μακάσι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, Αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και αρχών. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι φύτεψαν συμβολικά στην είσοδο της στοάς Μακάσι το δέντρο της ειρήνης, μια ελιά.
Την έκθεση με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα «Κουτουλάκη» παρουσίασε στις αρχές ο αρχαιολόγος, επιμελητής της έκθεσης Γιώργος Τζωράκης. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό των πρώτων μηνών της μετακατοχικής περιόδου, αποτελεί τμήμα από το αρχείο του σημαντικού φωτογράφου Κωνσταντίνου Κουτουλάκη. Ο Κ. Κουτουλάκης συνόδεψε ως φωτογράφος την Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων, η οποία συστάθηκε με κυβερνητική εντολή το 1945, για να καταγράψει τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχτηκαν την κατοχή στην Κρήτη, από τους γερμανούς και ιταλούς κατακτητές.
Η Επιτροπή αποτελούνταν από τον Νίκο Καζαντζάκη και τους Καθηγητές Πανεπιστημίου Ιωάννη Κακριδή και Ιωάννη Καλιτσουνάκη και διέτρεξε την Κρήτη για το διάστημα από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του για την σπουδαία έκθεση του ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού επεσήμανε: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ιστορική φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με τους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. «Ζωντανεύουν» ιστορικές μνήμες, και θέλουμε να δουν τις φωτογραφίες ντοκουμέντο όλοι οι Κρητικοί, η νεολαία μας. Αυτό το οποίο συζητάμε και με τους δημάρχους είναι να παρουσιαστεί η έκθεση με τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της κατοχής στη Γερμανία. Για να δουν όλοι τις θηριωδίες που έγιναν εις βάρος του Κρητικού λαού και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να αναδεικνύουμε τα ιστορικά αυτά γεγονότα. Το φωτογραφικό υλικό αποτελεί μια σπουδαία παρακαταθήκη μνήμης για τις επόμενες γενιές».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του αρχείου Κουτουλάκη στη Στοά Μακάσι, τόνισε: «Η Μνήμη των Αγώνων ενός λαού για την προάσπιση ή την ανάκτηση της Ελευθερίας του, θα πρέπει να παραμένει πάντα ζωντανή. Διαρκής παρακαταθήκη αξιών στην πορεία μιας χώρας μέσα στο χρόνο.
Η Έκθεση του Αρχείου Κουτουλάκη στη Στοά «Μακάσι», χώρο κράτησης εκατοντάδων πατριωτών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, συμβάλλει στην αποτύπωση των Ιστορικών γεγονότων, των καταστροφών και των μαρτυρίων που υπέστη ο Κρητικός λαός, και αναδεικνύει τις αξίες του Ανθρωπισμού, της Αξιοπρέπειας και της Ειρήνης. Καταγράφοντας τις τραγικές συνέπειες του Πολέμου, το φωτογραφικό υλικό προβάλλει συνάμα το αδούλωτο φρόνημα των Κρητών απέναντι στη Βία και τη Βαρβαρότητα του Κατακτητή.»
Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Οι φωτογραφίες προκαλούν ρίγη συγκίνησης, καταπνίγει όλους εμάς, βλέποντας όλες αυτές τις θηριωδίες, αυτές τις πράξεις βίας τις οποίες κατέγραψε η επιτροπή ωμοτήτων με πρόεδρο τον Ν. Καζαντζάκη και τους καθηγητές Ι. Καλλιτσουνάκη και Ι. Κακριδή το 1945 όταν ορίστηκαν από το Ελληνικό κράτος να περιοδεύσουν την Κρήτη και να καταγράψουν τις ωμότητες, τις βαρβαρότητες, τη φρίκη του πολέμου, στην Κρήτη. Είμαστε πολύ τυχεροί, αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που σαν δήμαρχος κατάφερα να εξασφαλίσω αυτή τη συλλογή η οποία ήταν χαμένη. Όνειρο ζωής είναι παράλληλα να καταφέρω να παρουσιαστεί η έκθεση στη Γερμανία».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης συμβολικά φύτεψαν μια μικρή ελιά έξω από την στοά Μακάσι όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πατριώτες. Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 φωτογραφίες από το αρχείο «Κουτουλάκη» που λήφθηκαν από 29 Ιουνίου έως 6 Αυγούστου 1945 σε διάφορες περιοχές της Κρήτης αποτυπώνοντας τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διαπράχθηκαν την περίοδο της κατοχής στην Κρήτη από τους γερμανούς και του ιταλούς. Η έκθεση φωτογραφίας του αρχείου «Κουτουλάκη» που βρίσκεται στη διάθεση του δήμου Μαλεβιζίου θα πραγματοποιηθεί έως την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015 με ώρες λειτουργίας καθημερινά 11:00 – 17:00 και ελεύθερη είσοδο.

Στις 5 το απόγευμα ημερίδα «Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης το απόγευμα στις 5 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις» που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης, ο δήμος Μαλεβιζίου, ο δήμος Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
17:00 | Έναρξη Ημερίδας, Xαιρετισμοί
Αρναουτάκης Σταύρος | Περιφερειάρχης Κρήτης
Λαμπρινός Βασίλης | Δήμαρχος Ηρακλείου
Μαμουλάκης Κώστας | Δήμαρχος Μαλεβιζίου
Κοτρόγιανος Δημήτρης | Δ/ντης ΚΕΑΔΙΚ
17:30 | Κακουδάκης Γιάννης | Αντιστράτηγος ε.α. | Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
“Η Μάχη της Κρήτης και η αντίσταση του Κρητικού λαού
(20 Μαΐου 1941 – 1Ο Μαΐου 1945).
18:00 | Μανουσάκης Βασίλης | Δρ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/κης
Ερευνητής ΚΕΑΔΙΚ
“Η απομύζηση της Ελλάδας από τους κατακτητές και η οικονομία της
κατεχόμενης Κρήτης (1941-1945)”
18:30 | Δρακάκης Μανόλης | Δρ Ιστορίας | Προϊστάμενος Γεν. Αρχείων του
Κράτους ν. Ηρακλείου | Ερευνητής ΚΕΑΔΙΚ
Τζωράκης Γιώργος | υπ. Δρ. Αρχαιολογίας | Ερευνητής ΚΕΑΔΙΚ
“Η μετακατοχική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων και η
αποτύπωση των εργασιών της στο Φωτογραφικό Αρχείο Κουτουλάκη”
19:00 | Ρόντχολντς Έμπεχαρντ | Ιστορικός ερευνητής | Δημοσιογράφος
“Οι Γερμανικές οπτικές της Μάχης της Κρήτης”
19:30 | Μαρούδα Ντανιέλα | Διεθνολόγος | Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
“Μάχη της Κρήτης: Ιστορική αλήθεια, νομικές διαστάσεις”
20:00 | Περράκης Στέλιος | Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
“Μνήμη, λήθη και δικαίωση των θυμάτων της Κατοχής”
20:30 | Τελικά συμπεράσματα Ημερίδας
Παραγιουδάκης Μανούσος | Στρατηγός ε.α. | Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ
Φασουλάκης Κώστας | Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού
Περιφέρειας Κρήτης
Πλεύρη Αριστέα | Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ηρακλείου
Ξενάκης Δημήτρης | Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Σαχίνης Γιώργος & Παπαδάκης Γιώργος

http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/3.JPGhttp://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/1.JPG

http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/2.JPG

http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/4.JPG

http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/5.jpg

http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/6.JPG

http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/8.JPG

http://www.crete.gov.gr/attachments/article/8300/9.JPG

Κατηγορία : ΚΡΗΤΗ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης