Αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στην εκτός σχεδίου δόμηση για τα επόμενα δύο χρόνια μετά το χωροταξικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Βάσει του νομοσχεδίου, για να μπορέσει να γίνει ανέγερση κτηρίου από το 2022 και μετά θα πρέπει τα οικόπεδα να είναι πάνω από 4 στρέμματα.
Για τις ανάγκες της εκτός σχεδίου δόμησης θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα, με ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τετραγωνικά μέτρα, πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική οδό κατηγορίας Α ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον 45 μ. και ελάχιστο βάθος 50 μ.
Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι ταφόπλακα για την περιοχή δήλωσε ο δήμαρχος Σητείας κ. Ζερβάκης, αφού τα περισσότερα οικόπεδα στην περιοχή μας είναι μικροί κλήροι και δεν πληρούν προϋποθέσεις οικοδόμησης, με αποτέλεσμα να χάσουν όλη τους την αξία. Εκτός όμως αυτών οικονομική ζημιά θα υποστεί και ο κλάδος της οικοδομής και εν συνεχεία και του τουρισμού, αφού θα σταματήσει κάθε οικοδόμηση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, που μέχρι σήμερα είναι η βασική πηγή τουριστικού εισοδήματος στη Σητεία.
Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνα αντίθετη και καλεί τους τοπικούς βουλευτές και τους παράγοντες να ξαναδούν το μέτρο και να μην λειτουργούν με οριζόντια εφαρμογή χωρίς κρίση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής.
Εξάλλου δεν είμαστε ούτε Αττική, ούτε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος. Η κυβέρνηση οφείλει να δει τις περιοχές με μικρή οικιστική ανάπτυξη μέσα από άλλο πλαίσιο γιατί πάνω στην προσπάθεια να επιλύσει την αναρχία μπορεί να φέρει καταστροφή στον τόπο μας.