Εντυπωσιακό το Εργαστήρι γευσιγνωσίας ελαιολάδου που οργάνωσε το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας

116 Προβολές

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου σε συνεργασία με τον Δήμο Σητείας, διοργανώσe, μια εξαιρετική εκδήλωση για το ελαιόλαδο, διαφορετική από όλες τις άλλες, υπό την έννοια ότι δεν μαζευτήκαμε άλλη μια φορά να μιλήσουμε για τις ορθές πρακτικές στην καλλιέργεια, στην συλλογή και στην άλεση, αλλά μιλήσαμε για το πως ένα ελαιόλαδο μπορεί να ξεχωρίσει. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά, που μπορούν να το βάλουν στον χάρτη με τα επώνυμα ελαιόλαδα, να του δώσουν ένα πρεστίζ που θα φέρει πιθανότατα και μια προστιθέμενη αξία.

Δοκιμάσαμε 10 ελαιόλαδα βραβευμένα από τον διεθνή διαγωνισμό Athena, τον μοναδικό που διοργανώνεται στην Ελλάδα, ελαιόλαδα που βάση των κριτηρίων που θέτει η επιτροπή δοκιμασίας έλαβαν πολύ ψηλές βαθμολογίες.

Τα ελαιόλαδα της γευστικής δοκιμής ήταν από Τυνησία, Τουρκία, Κροατία, Πορτογαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Η κυρία Κατσούλη Μαρία, πιστοποιημένη γευσιγνώστης ελαιολάδου και κριτής σε διάφορους διαγωνισμούς, εξήγησε στους συμμετέχοντες πως γίνεται η γευσιγνωσία, πως διερευνούνται και προσδιορίζονται οι γεύσεις και τα αρώματα και όλα τα χαρακτηριστικά που βαθμολογούνται σε κάθε διαγωνισμό με ένα μοναδικό τρόπο.

Δοκιμάσαμε εξαιρετικά ελαιόλαδα και συνειδητοποίησε ο κάθε ελαιοπαραγωγός ότι ο διεθνής ανταγωνισμός βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και καταρίφθηκαν διάφοροι μύθοι περί “περιοχών που δεν παράγουν καλό λάδι”…

Οι συμμετέχοντες στο τέλος, ζήτησαν να επαναληφθεί ξανά κάποια αντίστοιχη διοργάνωση σε χρόνο σύντομο, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Λασιθίου και του Δήμου Σητείας, προκειμένου να ενισχύσουμε το ΠΟΠ Σητείας με κάθε τρόπο, γιατί το ελαιόλαδο της Σητείας το όποιο φημίζεται για την ποιότητα του και σε επίπεδο χημικών αναλύσεων και σε οργανοληπτική δοκιμασία, μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο και να αποσπάσει διακρίσεις οι οποίες το φέρνουν πιο κοντά σε αγορές όχι μόνο τύπου super markets, αλλά σε delicatessen, σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και εν τέλει αυτό να γίνει η επιθυμία του κάθε ανθρώπου που αρέσκεται να μαγειρεύει και να απολαμβάνει υψηλή γαστρονομία στο τραπέζι του.

Ο αντιδήμαρχος κύριος Νίκος Μακρυνάκης ζήτησε από την κα Κατσούλη διεθύντρια του διεθνούς διαγωνισμού Athena αλλά και από τον πρόεδρο του διαγωνισμού κο Στεργίδη, η διοργάνωση του 2021 να γίνει στην Σητεία.

Με την ευχή να έχει ο τόπος μας μια καλή ελαιοκομική σεζόν και όλοι με κάθε τρόπο να στραφούν στην παραγωγή άριστου προιόντος.

Κατηγορία : VIDEO, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα