Άλλος ένας μαθητής από τη Σητεία στο Euroscola

251 Προβολές

Για άλλη μια χρονιά μαθητής από το ΓΕΛ Σητείας συμμετείχε στη συνεδρίαση του Euroscola. Φέτος ήταν η σειρά της Μαρία Καραμανωλάκη να επιτύχει στις εξετάσεις που οργάνωσε η περιφέρεια Κρήτης για την αποστολή των 24 μαθητών από όλη την Κρήτη που θα πήγαιναν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συνεδρίαση της 4ης Φεβρουαρίου 2016 στο Στρασβούργο.

Να θυμίσουμε ότι οι συνεδριάσεις του Euroscola αφορούν 24 μαθητές από κάθε περιφέρεια της Ευρώπης οι οποίοι συμμετέχουν σε μια από τις συνολικά 16 συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με θέματα άμεσου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου ηλικίας 16 και 17 ετών. Η Ελλάδα δεν επιλέγει ένα σχολείο από κάθε περιφέρεια, όπως κάνουν άλλες χώρες, αλλά οργανώνει διαγωνισμό έκθεσης για να επιλέξει τους 24 καλύτερους μαθητές που θα την εκπροσωπήσουν στη διοργάνωση Euroscola. Άλλα κριτήρια για την επιλογή των μαθητών είναι ο βαθμός του προηγούμενου σχολικού έτους αλλά και το επίπεδο γλωσσομάθειας σε Αγγλικά και Γαλλικά.

Στο φετινό διαγωνισμό της Περιφέρειας Κρήτης πρώτευσε στο νομό Λασιθίου η Μαρία Καραμανωλάκη του Εμμανουήλ, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Σητείας. Η διάκριση αυτή της Μαρίας έρχεται να προστεθεί στην θετική πορεία των μαθητών από τη Σητεία που προσπαθούν να λάβουν μέρος στην εξαιρετική αυτή εμπειρία (2009, 2013, 2015). Να σημειωθεί ότι οι μαθητές συνοδεύονται από 2 συνοδούς καθηγητές της περιφέρειας που επιλέγονται με σύστημα μοριοδότησης και κατά το παρελθόν ένας καθηγητής του ΓΕΛ Σητείας είχε επιλεγεί συνοδός. Να πούμε ακόμα ότι ο νομός Λασιθίου εκπροσωπείται με 4 ή 5 μαθητές κάθε έτος.

Στη συνομιλία μας με τη Μαρία, μπορέσαμε να διακρίνουμε τον ενθουσιασμό της από την πλούσια αυτή εμπειρία, μας εξήγησε ότι ο θεσμός προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για την Ευρώπη από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το θεσμό και την ουσία της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Μας ανέφερε τους προβληματισμούς της για το θεσμό του Euroscola και έδωσε προτάσεις για να γίνει ακόμα πιο ουσιαστικός.

Εμείς ευχόμαστε στη Μαρία να συνεχίσει να προσπαθεί και να επιτυγχάνει τους στόχους της που θα της επιτρέψουν να πραγματοποιήσει τα όνειρά της.

Κατηγορία : VIDEO, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα