19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων της Σητείας

16 Προβολές

Ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με το Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και την Περιηγητική Λέσχη Σητείας, στα πλαίσια του ετήσιου θεσμού ανάδειξης και προώθησης των τοπικών προϊόντων σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην όμορφη πόλη μας και να παρακολουθήσετε τις εκδηλώσεις που θα λάβουν μέρος στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014.

Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν :

1.Έκθεση τοπικών προϊόντων και παραγωγικών φορέων στην κεντρική πλατεία της πόλης.

2.Επιστημονική Ημερίδα με θέματα-τοποθετήσεις τόσο για την επιστημονική μελέτη των τοπικών προϊόντων όσο και για την καλύτερη ανάδειξη τους, αλλά και την τουριστική προβολή του τόπου σε συνάφεια με αυτά. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Σχόλης Διατροφής και Διαιτολογίας στην Σητεία.

3.Πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαγωνισμοί στην κεντρική πλατεία.

4.Περιηγήσεις- ξεναγήσεις σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις παραγωγών και τυποποιητών των τοπικών μας προϊόντων.

ΣΗΤΕΙΑ, 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

Η Σητεία σας προσκαλεί στην γιορτή των τοπικών της προϊόντων, που θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχή χρονιά από 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Περιηγητική Λέσχη Σητείας και το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης διοργανώνει, το 3ο Φεστιβάλ ανάδειξης, προβολής και προώθησης των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Σητείας.
Το 3ο Φεστιβάλ με τίτλο : « Σητείας γη » θα λάβει χώρα στην πόλη της Σητείας στις 19,20 και 21 Σεπτεμβρίου 2014.
Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση των χαρακτηριστικών διατροφικών προϊόντων του Δήμου Σητείας σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ανάδειξη του φυσικού κάλλους, της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτισμού της περιοχής.

Βασική φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι να αναδειχθεί τόσο η ποιότητα και η διατροφική αξία των προϊόντων μας, όσο και ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε παράλληλα και εξελίχθηκε ιστορικά από την καλλιέργεια, την παραγωγή, το εμπόριο και την αξιοποίηση τους.

Έχοντας διοργανώσει επιτυχημένα τα προηγούμενα 2 φεστιβάλ, στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «ΤΟΠΩΝ ΕΥΦΟΡΙΑ-Διατροφικά προϊόντα και βιώσιμη ανάπτυξη στις περιοχές συνεργασίας, Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013», στοχεύουμε πλέον σε μια πιο ολοκληρωμένη, πολύπλευρη προσέγγιση και ουσιαστική ανάπτυξη του θεσμού για τα επόμενα χρόνια.

Είναι πλέον απόφαση μας από την φετινή διοργάνωση και έπειτα, το φεστιβάλ να αποτελεί το επιστέγασμα μιας ετήσιας προεργασίας και οργανωμένης δουλειάς στο σύνολο των παραμέτρων που το συνθέτουν, καθώς επίσης να επικεντρωθεί όλη η μας προσπάθεια, στην ουσιαστική βοήθεια των ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια και την παραγωγή των τοπικών μας προϊόντων.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολιτιστικοί και επαγγελματικοί φορείς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, έχοντας αποφασίσει να επενδύσουν δυναμικά σε αυτό τον θεσμό που αναδεικνύει τόσο τα προϊόντα μας όσο και τα πολιτιστικά μας χαρακτηριστικά μέσα από μια ξεχωριστή γιορτή.

Αφού λοιπόν το φεστιβάλ θα αποτελεί πλέον την εορταστική κορύφωση μιας ετήσιας εργασίας για την ορθή και συντονισμένη προσπάθεια μας, να αναδείξουμε την περιοχή και τα προϊόντα μας στην θέση που τους αξίζει, θα θέλαμε από εσάς να σταθείτε αρωγοί με κάθε δυνατό μέσο και τρόπο, ενισχύοντας έτσι εμπράκτως αυτή μας την προσπάθεια.

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε μαζί μας και να μοιραστούμε μοναδικές στιγμές στην όμορφη και πάντα φιλόξενη Σητεία.
Με εκτίμηση,

* Παρακάτω επισυνάπτεται αναλυτικό παράρτημα των δράσεων, των σκοπών και της συνολικής οργάνωσης του θεσμού, όπως αυτός επανασχεδιάστηκε εφεξής.

Παράρτημα

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει έκθεση και γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, καθώς και παράλληλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου τριήμερου. Ως εκ τούτου για το έτος 2014 έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν οι εξής εργασίες-δραστηριότητες:
1.Επιστημονική ημερίδα με θέμα την καταγραφή της καλλιέργειας, της παραγωγής, της ανάπτυξης και εξέλιξης της τυποποίησης και εξαγωγής των τοπικών μας προϊόντων, καθώς και την μελέτη των γεωμορφολογικών στοιχείων της περιοχής, που μας επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη υπαρχουσών καλλιεργειών, και την διερεύνηση των νέων προϊόντων που δύναται να παραχθούν βάσει της αξιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

2.Δημιουργία φόρουμ καλλιεργητών και φορέων που καλλιεργούν, παράγουν και εξάγουν τοπικά προϊόντα, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και τεχνογνωσίας, με απώτερο σκοπό την προσπάθεια ενδυνάμωσης και χάραξης μιας κοινής εξαγωγικής πολιτικής ως περιοχή.

3. Δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και κοινής προώθησης του συνόλου των προϊόντων της περιοχής μας μέσα από μέσα μαζικής ενημέρωσης και ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα. Αξιοποίηση του διαδικτύου, των νέων τεχνολογιών και δυνατοτήτων που μας προσφέρει η ψηφιακή διαφήμιση και το διαδικτυακό εμπόριο.

4. Δημιουργία και ανάπτυξη ενός ανεξάρτητου φορέα καταγραφής και αξιοποίησης του συνόλου των στοιχείων της περιοχής. Εγκατάσταση και ανάπτυξη ενός Αγροτικού Ινστιτούτου που θα μελετά και θα συνδράμει στην ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων και στην συνολική προώθηση τους. Ενός φορέα που θα λειτουργεί ως τράπεζα δειγμάτων των ετήσιων παραγόμενων προϊόντων και στην επιστημονική ανάλυση και βελτίωση τους. Στα πλαίσια των δράσεων του συγκεκριμένου φορέα θα είναι και η συλλογή, ανάπτυξη και συντήρηση εκθέσεων της πολιτιστικής κληρονομίας σε συνάφεια με την καλλιέργεια-παραγωγή-εμπόριο της περιοχής μας διαχρονικά, καθώς και η ψηφιοποίηση του ιστορικά διασωζόμενου αρχείου ως υλικό προβολής και έκθεσης σε ειδικά διαμορφωμένη μουσειακή αίθουσα.

5.Παρουσίαση εργασιών-μελετών από καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων στην σύγχρονη διατροφή και την σημασία τους στην υγεία και ευεξία μας. Καθιέρωση υποτροφιών και οικονομικών ενισχύσεων σε φοιτητές και καθηγητές του τμήματος για ερευνητικούς σκοπούς και δημοσίευση μελετών-εργασιών σχετικά με τα παραπάνω.

6.Εκθέσεις φωτογραφίας και διαγωνισμοί θεματικών φωτογραφικών άλμπουμ

7.Συγγραφικοί διαγωνισμοί τοπικών συνταγών και μαγειρικές επιδείξεις αυτών

8.Συγγραφή, επιμέλεια και έκδοση λευκώματος με θέμα τα τοπικά προϊόντα και την ευρύτερη περιοχή της Σητείας

9.Ανοικτή συζήτηση με τους υπεύθυνους φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό εσωτερικού και εξωτερικού για την θεσμοθέτηση ειδικών εκδρομικών πακέτων που θα πλαισιώνουν αποκλειστικά το φεστιβάλ για τα επόμενα χρόνια

10.Περιηγήσεις λαογραφίας και ξενάγησης στους δρόμους του Λαδιού, του Κρασιού, του Μελιού, της Ρακής αλλά και τόσων άλλων τοπικών και ποιοτικών προϊόντων μας

11.Επισκέψεις σε πρότυπους και πιστοποιημένους χώρους παραγωγής και τυποποίησης των προϊόντων μας

12.Μαγειρικές επιδείξεις από έμπειρους Σεφ με δημιουργικές προτάσεις ένταξης των τοπικών μας προϊόντων στην σύγχρονη μαγειρική με αναφορά στην Σητειακή κουζίνα

13.Διαγωνισμοί και μαθήματα γευσιγνωσίας

14.Διαδραστικά εργαστήρια παραγωγής παγωτού και γλυκών με βάση αποκλειστικά τα τοπικά μας εδώδιμα προϊόντα

15.Καλλιτεχνικά δρώμενα και παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις κ.α.

16.Αναβίωση του εθιμοτυπικού Καζανέματος της Ρακής στην πλατεία της πόλης

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης