Υπόμνημα του Σύλλογο Επιχειρηματιών & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου

34 Προβολές

Σύλλογο Επιχειρηματιών & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου Προς:

Δήμαρχο Σητείας
Πρόεδρο του Δ.Σ. Δήμου Σητείας
Αντιπολίτευση
Αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι
Τοπικό Συμβούλιο Παλαικάστρου
Τοπικό Συμβούλιο Ζάκρου
Τοπικό Συμβούλιο Ζήρου Κοιν.: Βουλευτές Ν. Λασιθίου – κ. Θραψανιώτης Εμμανουήλ (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας – κ. Πλακιωτάκη Γιάννη (Ν.Δ.)
Περιφέρεια Κρήτης
Α.Τ. ΣΗΤΕΙΑΣ
Λιμενικό Σητείας
Κυνηγετικό Σύλλογο Σητείας

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
– Εφημερίδα «Ανατολή»
– Εφημερίδα «Νέα Επαρχία»
-Διαδικ.Τόπος«Sitiapress.gr»

Παλαίκαστρο 24/10/2019 Κυρίες, κύριοι, Καταθέτουμε σήμερα υπόμνημα στους αρμοδίους με τα προβλήματα που αφορούν τις Δημοτικές Ενότητες Λεύκης και Ιτάνου όπου δραστηριοποιείται ο σύλλογος μας (ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή Παλαικάστρου, Ζάκρου και Ξεροκάμπου) και τα οποία έχουμε καταγράψει μετά από αναφορές των μελών μας καθώς και τις προτάσεις μας για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση τους. Αρχικά θα θέλαμε να αναφερθούμε στο γενικότερο πλαίσιο το οποίο αποτέλεσε και μια από τις βασικές αιτίες που επιδείνωσαν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει αφενός μεν τη μετάβαση από τους Καποδιστριακούς Δήμους στους Καλλικρατικούς, μετέπειτα στους Κλεισθενικούς και αφετέρου δε τη συρρίκνωση των κρατικών δομών λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναφορικά με τη μετάβαση από τους Καποδιστριακούς στους Καλλικρατικούς Δήμους είχαμε αποψίλωση των ήδη υπαρχουσών δομών ένω, οι δομές που δημιουργήθηκαν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των δημοτών λόγω υποστελέχωσης και ελλειπούς χρηματοδότησης. Επιπλέον, η ανάγκη για εξοικονόμηση πόρων λόγω της οικονομικής κρίση οδήγησε στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας, στην μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Σητείας, του Μηχανολογικού και προσεχώς του Υποθηκοφυλακείου Σητείας στον Άγιο Νικόλαο, στο κλείσιμο τοπικών Αστυνομικών Σταθμών Παλαικάστρου και Ζάκρου και, τέλος, στο κλείσιμο της Σχολής Αστυφυλάκων. Αφού σας περιγράψαμε το γενικότερο πλαίσιο με τις προεκτάσεις του, στη συνέχεια θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παράλληλα με τις προτάσεις μας για κάθε ένα από αυτά:

1. Αιτούμε τον έγκαιρο καθαρισμό και οργάνωση των παραλιών, την ολοκλήρωση των έργων στην αγροτική οδοποιία και τη συντήρηση των μονοπατιών, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία τυπικά αρχίζει την 1η Απριλίου 2020. Θεωρούμε δε, ότι αυτές οι εργασίες που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο προϋποθέτουν σωστό προγραμματισμό σε επάρκεια προσωπικού και μηχανολογικών μέσων ώστε οι σχετικές παρεμβάσεις να γίνονται έγκαιρα.Γιάυτό τον σκοπό ο σύλλογός μας έχει εντάξει στο πρόγραμμά των ετήσιων δράσεών του τον καθαρισμό των δύσβατων παραλιών.

2.Αιτούμε την οριστική απομάκρυνση των αιγοπροβάτων από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές ζώνες προκειμένου να διατηρείται η ταυτότητα των χώρων και η καλαισθησία της περιοχής.

3. Αιτούμε περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους στάθμευσης κοντά σε παραλίες, τη ρύθμισης της κυκλοφορίας στον κεντρικό δρόμο του Παλαικάστρου και για την τήρηση της κοινής ησυχίας. Έχουμε αναφορές για διαρρήξεις σε αυτοκίνητα λουομένων και έχουν γίνει οι σχετικές καταγγελίες. Στις περιοχές “Βάι” και “Ίτανος” καθώς και στην κεντρική αρτηρία Παλαικάστρου, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης εμποδίζοντας τη διέλευση Ι.Χ και λεωφορείων. Εκτός όμως από την κυκλοφοριακή συμφόρηση, παραβιάζεται το ωράριο της κοινής ησυχίας κατά τη διάρκεια νυχτερινών εκδηλώσεων ( γάμοι, βαπτίσεις), με αποτέλεσμα να δημιουργειται ηχορύπανση και έντονες διαμαρτυρίες ντόπιων και επισκεπτών. Προτείνουμε παρουσία περιπολικού τις ώρες αιχμής κατά τους μήνες Ιούλιος – Αύγουστος από τις 10.00 πμ έως 16.00 μμ. και την αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου σχετικά με την κοινή ησυχία.

4. Αιτούμε την αποτελεσματική διαφύλαξη του Φοινικοδάσους «Βάι» από ενδεχόμενη πυρκαγιά και από το «νέο εχθρό» που λέγεται κόκκινο σκαθάρι. Προτείνουμε η πυροπροστασία να βρίσκεται σε ετοιμότητα καθώς και συντονισμένοι δολωματικοί και προληπτικοί ψεκασμοί. Ήδη το σκαθάρι έχει προσβάλει άλλα φοινικοειδή, μη ενδημικά, σε ολόκληρη την Κρήτη.

5. Αιτούμε κατά τη διάρκεια της κυνηγητικής περιόδου να εφαρμόζεται ο νόμος για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούν οι κυνηγοί από τις κατοικημένες περιοχές και από τις εκτός σχεδίου πόλεως οικίες και καταλύματα. Με την έναρξη της κυνηγητικής περιόδου και για όσο αυτή συμπίπτει με την τουριστική περίοδο, στα μονοπάτια όπου κινούνται οι κυνηγοί κινούνται και περιπατητές, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων και η σχετική ενημέρωση από τον Κυνηγητικό Σύλλογο Σητείας προς τα μέλη τους.

6. Αιτούμε το χαρακτηρισμό της παραλίας «ψιλή άμμος» δίπλα στο «Βάι» και της νότιας παραλίας στην Ερημούπολη και κάθε άλλη απομακρυσμένη παραλία ως παραλίας γυμνιστών. Προτείνουμε να τοποθετηθούν βασικές υποδομές όπως χημικές τουαλέτες και η κατάλληλη σήμανση, τόσο στις προαναφερθείσες παραλίες όσο και στις υπόλοιπες με διακριτικές πινακίδες προς αποφυγή παρεξηγήσεων μεταξύ των λουομένων.

7. Εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο. Συγκεκριμένα όταν επικρατεί άπνοια εμφανίζεται ένα κίτρινο σύννεφο που εκτίνεται γύρω από την ευρύτερη περιοχή του Ξεροκάμπου. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιούνται και αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την πλευρά της Δ.Ε.Η. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στο βαθμό που αυτό συμβαίνει, εκτός από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, έχει άμεσες συνέπειες στην τουριστική κίνηση και στη φήμη τόσο της περιοχής του Ξεροκάμπου όσο και της ευρύτερης περιοχής. 8. Αιτούμε την αφαίρεση των παράνομων πινακίδων από το οδικό δίκτυο. Εκτός του ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς, δημιουργούν ένα αντιαισθητικό θέαμα. 9. Αιτούμε να αυξηθεί η συχνότητα στα δρομολόγια λεωφορείων από και προς Παλαίκαστρο, Βάι, Μονή Τοπλού, Ερημούπολη – Ίτανος, Ζάκρο, Κάτω Ζάκρο, Ξερόκαμπο και Ζήρος κατά τους μήνες τουριστικής αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο. Ακόμη λόγω της αυξημένης ζήτησης από περιπατητές, προτείνουμε την καθιέρωση νέου εβδομαδιαίου δρομολόγιου που θα συνδέει τη Σητεία με το Παλαίκαστρο, τους Αδραβάστους, το Καρύδι, τη Σίτανος, τη Βόιλα, την Ετιά, τη Ζήρο, τον Ξερόκαμπος, και τη Ζάκρος. 10. Αιτούμε τη διενέργεια κατάλληλων ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Ειδικότερα Θέματα Παλαικάστρου α) Αιτούμε την πεζοδρόμηση και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμο με τον κατάλληλο φωτισμό από το Παλαίκαστρο ως την παραλία του Κουρεμένου, την επίσπευση των διαδικασιών για το φωτισμό του νέου πεζοδρομίου που συνδέει το Παλαίκαστρο με τον Αγκαθιά καθώς επίσης και την επέκταση του βιολογικού δικτύου και τη διασύνδεση όλων των καταλυμάτων με αυτό. β) Αιτούμε την άμεση εξεύρεση χώρων στάθμευσης για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο Παλαίκαστρο και στον Αγκαθιά. Μέχρι τότε αιτούμε τις διαγραμμίσεις των δρόμων από Παλαίκαστρο προς Χιώνα και όπου άλλου δεν υπάρχει δημοτικός φωτισμός για την διευκόλυνση των ποδηλατιστών και των πεζών. γ )Αιτούμε την αύξηση στη συχνότητα αποκομιδής των απορριμμάτων, ακόμα και τα Σάββατα, και το πλύσιμο των κάδων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.Επίσης, την αντικατάσταση του απορριματοφόρου και των κάδων όπου χρειάζεται και την αποκομιδή των ανακυκλωσιμων

απορριμάτων από το κατάλληλο απορριματοφόρο. στ) Αιτούμε την καθιέρωση της διεξαγωγής Αγώνων Ιστιοσανίδας (windsurfing) σε ετήσια βάση. Το windsurfing ως βασικότερη μορφή εναλλακτικού τουρισμού προσελκύει αθλητές- θεατές απο όλο τον κόσμο , γι’αυτό και θα πρέπει εκμεταλλευόμενοι τα “μελτέμια” 3 μήνες το καλοκαίρι, να καθιερώσουμε την οργάνωση του πανευρωπαικού πρωταθλήματος windsurfing όπως πράξαμε με επιτυχία το 2009 και το 2017 με το πανελλήνιο πρωτάθλημα. ζ) Τέλος, θεωρούμε άκρως αναγκαία την ύπαρξη ενός παθολόγου ιατρού, ενός οδοντιάτρου και ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου. Ο σύλλογός μας και η τοπική κοινωνία θα στηρίξουν αυτές τις υποδομές οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για την αντιμετώπιση έκτακτων και επειγόντων περιστατικών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τους θερινούς μήνες όπου ο πληθυσμός στις ευρύτερες περιοχές Παλαικάστρου, Ζάκρου και Ξεροκάμπου τριπλασιάζεται και την προγενέστερη εμπειρία με το Φαρμακείο Παλαικάστρου, θεωρούμε ότι κάθε τέτοια ιδιωτική πρωτοβουλία θα είναι προσοδοφόρα. Ειδικότερα θέματα Ζάκρου α) Αιτούμε την ύπαρξη τουριστικού οδηγού- συνοδού προκειμένου να διευκολύνεται η περιήγηση των περιπατητών. β) Αιτούμε την ύπαρξη ξεναγού στο μινωικό παλάτι της Κάτω Ζάκρου. Δεν νοείται ένας τόσο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος να στερείται ξεναγό και να αφήνεται ο κάθε επισκέπτης στην φαντασία του προκειμένου να καταλάβει τί ακριβώς βλέπει.

Γ)Αιτούμε την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος στην περιοχή ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση ανάγκης ( είτε πυρκαγιάς , είτε τροχαίου ατυχήματος).

Ειδικότερα θέματα Ξεροκάμπου α) Αιτούμε την απομάκρυνση των κυψελών παραπλεύρως των κεντρικών δρόμων. Έχουν σημειωθεί επανειλημμένα επεισόδια με τσιμπήματα από μέλισσα σε πελάτες καταλυμάτων καθόσον αυτοί ξεπλένονται στα ντουζ έξωθεν των καταλυμάτων. β) Αιτούμε την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων στο οδικό δίκτυο μεταξύ Ζήρου και Ξεροκάμπου λόγω της επικινδυνότητάς του. γ) Αιτούμε την περίφραξη των πηγαδιών επειδή ένας μεγάλος αριθμός αυτών είναι ακάλυπτα για λόγους ασφαλείας των κατοίκων και των επισκεπτών. δ) Αιτούμε μέριμνα για την προστασία της παραλίας ¨Αργιλος” από εκείνους οι οποίοι εμπορεύονται το χώμα με αποτέλεσμα τη διάβρωση της ακτής. Θα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους θα συμβάλουν για την επίλυση των προβλημάτων που σας γνωρίζουμε με το παρόν υπόμνημα και ευχόμαστε μία καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με το δήμαρχό και το τοπικό συμβούλιο Ζήρου, Παλαικάστρου και Ζάκρου. Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος Κων.Κοξαράκης

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Τιμώντας τον Μανώλη Βακόντιο- Με την ευκαιρία 3 ετών από το θάνατο του
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Τιμώντας τον Μανώλη Βακόντιο- Με την ευκαιρία 3 ετών από το θάνατο του
Την Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λασιθίου επισκέφτηκε ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης
ΛΑΣΙΘΙ
Την Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λασιθίου επισκέφτηκε ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης
Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους αγροτών της Κρήτης, με πρωτοβουλία και συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους αγροτών της Κρήτης, με πρωτοβουλία και συντονισμό της Περιφέρειας Κρήτης
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Π. Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΛΑΣΙΘΙ
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ Π. Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ενημέρωση και αναμόρφωση των δασικών χαρτών στην Κρήτη- Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Τμήματος του Λιμένος Ηρακλείου.
ΚΡΗΤΗ
Ενημέρωση και αναμόρφωση των δασικών χαρτών στην Κρήτη- Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ενετικού Τμήματος του Λιμένος Ηρακλείου.
Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
ΛΑΣΙΘΙ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις και τους βανδαλισμούς από υποστηρικτές του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα σε πολιτικά γραφεία βουλευτών της Ν.Δ. στην Κρήτη
ΚΡΗΤΗ
Με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις και τους βανδαλισμούς από υποστηρικτές του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα σε πολιτικά γραφεία βουλευτών της Ν.Δ. στην Κρήτη
Αθλητικές υποδομές στο νομό, η επίσκεψη του Υφυπουργού και η Σητεία εκτός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αθλητικές υποδομές στο νομό, η επίσκεψη του Υφυπουργού και η Σητεία εκτός
Πρόσκληση προς τα μέλη της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Πρόσκληση προς τα μέλη της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Σητείας