Τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας Σίμου Συμεωνίδη στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 7/1 στις 15:00 με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στο Δήμο Σητείας.

20 Προβολές

Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την έξαρση των κρουσμάτων στο Δήμο Σητείας παρέμβηκε ο δημοτικός σύμβουλος Σ.Συμεωνίδης αναφεροντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό που βιώνει ο δήμος είναι ότι σε μία μαζική, κεντρική του πλευρά υπάρχει έξαρση του ιού που πρέπει όσο πιο έγκαιρα και σωστά γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από όλους του αρμόδιους φορείς. Η πρόληψη ακόμα και αυτή τη στιγμή αποκτα ιδιαίτερη σημασία όπως και οι ενέργειες αντιμετώπισης και καταστολής του φαινομένου.

Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη λόγω της αρνητικής εμπειρίας από την εως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας πανελλαδικά αλλά και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και αλλού χρειάζεται σαν δημοτικό συμβούλιο να απαιτήσουμε όλα τα “όπλα” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό των κατοίκων μας. Ο Δήμος Σητείας δεν είναι εκτός κάδρου όταν αναφερόμαστε στις τραγικές ελλείψεις στις δομές Υγείας, σε όλο το νησί και το Λασίθι, στα μέτρα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και αλλού αφού και εδώ μας “έπιασε” η δραστική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης στο όνομα της ενίσχυσης της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων. Δυστυχώς ο κερδισμένος χρόνος από το 1ο κύμα μέχρι και σήμερα, δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο ώστε να παρθούν μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας.

Εμείς για τους δημότες μας τα θέλουμε όλα οσα δικαιούμαστε και δεν θα δεχτούμε να συμβιβαστούμε με την υγειονομική φτώχεια που βλάπτει σοβαρά την υγεία όλου του λαού. Αυτο που συμβαίνει είναι η πρωτόγνωρο για την Κρήτη και το Λασίθι ειδικότερα και για αυτό χρειάζεται να παρθούν όλα τα μέτρα που επιβάλλει η επιστήμη και οι φορείς της.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ΠΦΥ θα μπορούσε και πρέπει να παρακολουθεί τους ασθενείς με Covid-19 ακόμη και στο σπίτι τους, εντοπίζοντας νωρίς την επιδείνωσή τους και παρεμβαίνοντας έγκαιρα θεραπευτικά ή παραπέμποντάς τους στο νοσοκομείο, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητές τους για ίαση, αξιοποιώντας νέα φάρμακα που θα μπορούσαν να χορηγηθούν ακόμα και σε εξωνοσοκομειακή ή προνοσοκομειακή φάση (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου (π.χ. ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικά νοσήματα κ.λπ.)

πρέπει να αντιμετωπίζονται “προνομιακα” ούτως ή αλλως απτο δημόσιο σύστημα υγείας πόσο μάλλον σε περίοδο πανδημίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή μαζικών δωρεάν ελέγχων για Covid-19 θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλή και διαρκώς ενημερωμένη επιδημιολογική επιτήρηση, ώστε να εντοπίζουμε εγκαίρως την όποια αρχόμενη τοπική αύξηση κρουσμάτων και να την αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει της.

Με δεδομένο ότι:

-τα κρούσματα σε αναλογία στον πληθυσμό είναι πάρα πολλά και η κατάσταση έχει γίνει ήδη εκρηκτική

-το Παλαίκαστρο είναι προάστιο της πόλης της Σητείας και κόμβος της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου

-είναι κακή η κατάσταση των δημόσιων δομών υγείας της Σητείας και όλου του Νομού Λασιθίου

-δεν διαφαίνεται διάθεση για ουσιαστική ιχνηλάτηση στις υπόλοιπες τοπικές κοινότητες της ΔΕ Ιτάνου και στην ΔΕ Σητείας

– οι οικές της πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου Σητείας δεν είναι 150 και 200 τ.μ.

απαιτούνται τα εξής μέτρα που δικαιολογημένα και ορθα διεκδικούν σύσσωμοι οι κάτοικοι του Παλαικάστρου και αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία του Σητειακού Λαού. Συγκεκριμένα:

· Διενέργεια διαγνωστικών τεστ covid-19 δημόσια, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα σε όλο τον πληθυσμό του Δήμου Σητείας με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Να δωθεί βάρος σε μεγάλους χώρους δουλειάς (Δήμος, εκπαδευτικοί, supermarket, εργάτες γης, ελαιουργεία και αλλού)

· Να πραγματοποιηθεί ουσιαστική ιχνηλάτηση των επαφών όλων των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε αυτά που πιθανόν βγουν θετικά στις υπόλοιπες ΤΚ της ΔΕ Ιτάνου και της ΔΕ Σητείας.

· Να ενισχυθούν εδώ και τώρα η ΠΦΥ και τα Νοσοκομεία-ΚΥ του Λασιθίου και ιδιαίτερα οι δομές της Σητείας.

· Να εγκατασταθεί ιατρικό-νοσηλευτικό κλιμάκιο με ευθύνη κυβέρνησης-7ης ΥΠΕ στην ΤΚ Παλαικάστρου για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας για την ιατρική, ψυχολογική και άλλη στήριξη των κατοίκων.

· Να εξασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται άσκοπες μετακινήσεις εξασφαλίζοντας την συνταγογράφηση φαρμάκων, τροφίμα και άλλα είδη ανάγκης. Σε αυτή την κατεύθυνση να ενισχυθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι.

· Για όσους ασθενείς κριθεί ότι δε χρήζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να εξασφαλιστεί με ευθύνη κυβέρνησης-περιφέρειας-δήμου ότι θα διαμένουν

χωριστά από τους οικίους του επιτάσσοντας ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, με μέριμνα για παρακολούθησή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής κα.

· Για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας να διασφαλιστεί με ευθύνη της κυβέρνησης το εισόδημα για τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, επίδομα για τους ανέργους. ΟΛΟΙ να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη, να παγώσουν οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο-ίντερνετ και να μη γίνει καμιά διακοπή.

Στην δευτερολογία του ο Σ.Συμεωνίδης ανέφερε ότι οι όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αντιφάσεις στα μέτρα που έχουν παρθεί και ότι αυτά είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις επιστημονικές υποδείξεις. Οι πάνω από 110 υπογραφές των κατοίκων του Παλαικάστρου με συγκεκριμένα σωστά αιτήματα πρέπει να υιοθετηθούν από το δημοτικό συμβούλιο και πρέπει να τα δουμε ενισχυτικά στην διεκδίκηση μας σαν μια γροθιά από ΕΟΔΥ, 7η ΥΠΕ και ΓΓΠΠ . Ο δήμος Σητείας πρέπει να ακουμπήσει σε αυτή την πρωτοβουλία των κατοίκων και όχι να τους θέσει απέναντι όπως επιχειρήθηκε απο τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας.

Τα μέτρα που ζητάμε είναι ένα μίνιμουμ πρώτο συνεκτικό πλαίσιο που πρέπει να υιοθετηθεί ως πρώτη απάντηση-αντιμέτωπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ως τώρα. Η ατομική ευθύνη τότε μόνο αποκτά νόημα αλλιώς αποκρύπτεται η συλλογική-κρατική ευθύνη που είναι τεράστια και αναντικατάστατη. Κατά τη γνώμη μας είναι απαράδεκτη η άποψη ότι πρέπει να υπάρξει υποκάτασταση της από το εμπορευματοποιημένο κομμάτης της Υγείας. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας με κρατική ευθύνη και όχι να αναζητήσουμε -όπως ειπώθηκε- τη λύση αγοράς υπηρεσιών υγείας που θα πρέπει να παρέχονται δημόσια και δωρεάν, όπως η διεξαγωγή τεστ σε όλο τον πληθυσμό, η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.α.

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που χειρίζονται την κατάσταση ως τώρα αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να παραιτηθούμε από το αυτονόητο που είναι ότι προτείνουμε. Επιμένουμε και θα επιμένουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για να παρθούν όλα αυτά τα μέτρα και δεν θα κάνουμε πίσω ούτε βήμα. Οι ώρες είναι κρίσιμες και η ταχύτητα εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο για το Παλαίκαστρο, όχι μόνο για τον Δήμο Σητείας αλλά για όλο το Νομό Λασιθίου και την Κρήτη συνολικά.

7 Ιανουαρίου 2021

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης