Αποφάσεις για το μέλλον της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Σητείας πάρθηκαν χθες στη γενική συνέλευση που έγινε στις εγκαταστάσεις του τυποποιητήριου κρασιού και λαδιού στην περιοχή της Γκέλας.
Μέσα σε κλίμα σχετικής ηρεμίας, χωρίς να λείπουν βέβαια και οι εντάσεις, πάρθηκε η απόφαση ομόφωνα να μετατραπεί η ΕΑΣΣ σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Γεωργίας, Ομόφωνα αποφάσισαν τη συνεργασία με την Εταιρία Γαία, με την οποία θα γίνει σύμπραξη για δημιουργία νέας εταιρίας. Η εταιρία αυτή θα είναι Α.Ε. με την ένωση να συμμετέχει κατά 33%. Φυσικά προβλέπεται και η ενοικίαση των εγκαταστάσεων εμφιάλωσης.
Τέλος αντικαταστάθηκαν και παραιτηθέντα μέλη του συμβουλίου με επιλαχόντες των τελευταίων εκλογών της Ένωσης τα οποία θα συνεχίσουν τις διεργασίες μέχρι την τελική δημιουργία του νέου φορέα.
Ως γνωστό, με την έγκριση της τράπεζας Πειραιώς προτείνεται η δημιουργία εταιρείας μεταξύ της Ένωσης Σητείας και της εταιρείας Gaea. Σύμφωνα με την αρχική πρόταση το 30% της εταιρείας θα έχει η Ένωση, ενώ το μάνατζμεντ η Gaea. Η συνεργασία θα είναι 20αετούς διάρκειας και η Ένωση Σητείας θα εισπράττει 0,50 ευρώ ανά λίτρο για την ενοικίαση των σύγχρονων εγκαταστάσεων της συνεταιριστικής οργάνωσης και την εκμετάλλευση των brand names. Από την πλευρά της η τράπεζα Πειραιώς αναμένεται δανειοδοτήσει την Ένωση Σητείας με ποσό συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ που θα της επιτρέψει να καλύψει τις οφειλές της σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενους και προμηθευτές. Επίσης, θα ρυθμίσει τα χρέη της Ένωσης Σητείας προς την τράπεζα ύψους 20 εκατ. ευρώ. Θα υπάρξει, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα νέο δάνειο ύψους περίπου 25 εκατ ευρώ, με περίοδο χάριτος που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, οι δόσεις του οποίου θα εξοφλούνται από τα ποσά που θα λαμβάνει από τη Gaea (0,50 ευρώ ανά λίτρο). Για τον πρώτο χρόνο οι ποσότητες που ορίζονται να τυποποιηθούν είναι 1.000 τόνοι. Σταδιακά οι ετήσιες ποσότητες τυποποιημένου σητειακού ελαιόλαδου σχεδιάζεται να φθάσουν τους 5.000 τόνους σε βάθος πενταετίας.
Είναι αλήθεια ότι η Ένωση είχε έλθει σε τέλμα εξαιτίας της αδυναμίας να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις προς πρώην εργαζόμενους και τρίτους. Είναι αλήθεια ότι η ανυπαρξία της Ένωσης έκανε μόνο κακό στους παραγωγούς και με την παρούσα κίνηση ένα φως φαίνεται στην προσπάθεια αναγέννησης της τυποποίησης και προώθησης του Σητειακού Ελαιόλαδου.
Να σημειώσουμε ότι η Ένωση θα διατηρήσει τις υπηρεσίες που είχε μέχρι σήμερα προς τους τοπικούς παραγωγούς.