ΤΕΕ ΤΑΚ αποφάσισε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για την περιοχη Τοπλού

17 Προβολές

Tο ΤΕΕ ΤΑΚ αποφάσισε τη διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για την περιοχη Τοπλού – Καβο ΣΙΔΕΡΟ έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Το συνέδριο τοποθετείται το τριήμερο 27-28-29  του Σεπτεμβρίου η εναλλακτικά 4-5-6 του Οκτωβρίου στη Σητεία.

Στόχος του συνεδρίου είναι να ανεβάσει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης σε σχέση με το ευαίσθητο μέλλον που αρμόζει σε προστατευόμενες περιοχές [ΠΠ], όπως η συγκεκριμένη, ώστε οι αποφάσεις να είναι σωστότερες. Οι εργασίες του ενώ θα αφορμώνται  από τη συγκεκριμένη περιοχή θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν γενικότερα συμπεράσματα για παρόμοιες περιοχές.

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Ινιωτάκης απέστειλε επιστολή στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη

Kύριε Περιφερειάρχα,

Γνωρίζετε
Την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται πρόσφατα, στο θέμα της επένδυσης που σχεδιάζεται στην περιοχή του Κάβο Σίδερο στην περιοχή της Σητείας. Η Δ.Ε. του Τμήματος μας, αποφάσισε ότι είναι σκόπιμο να διοργανωθεί ένα διεθνές Συνέδριο που θα αναδείξει όλες τις πτυχές του τόσο σημαντικού αυτού θέματος.
Το ΤΕΕ με τη διοργάνωση του διεθνούς συνεδρίου για τον Κάβο Σίδερο, φιλοδοξεί να φωτίσει εναλλακτικούς πραγματοποιήσιμους δρόμους για να αναδειχθεί το ανεκτίμητο  πολιτισμικό και οικολογικό απόθεμα της περιοχής σε μοναδικό φυσιολατρικό και πολιτισμικό πάρκο,  ένας παγκόσμιας ακτινοβολίας βωμός αναστοχασμού, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος θα εμπνευστεί τρόπους  αποσύνδεσης της ευτυχίας απ’ την κατανάλωση, θα βάλει όρια σ’ όσα μπορεί να καταχτήσει, θα ξαναδεί τη φύση ως τροφό, δασκάλα, μούσα. 
Φιλοδοξεί να δείξει εν μέσω της οξύτατης κρίσης, ελληνικής και πλανητικής, πως η Ελλάδα, από παρίας της οικουμένης, μπορεί να γίνει προνομιακός τόπος για την αναγκαία αλλαγή του κυρίαρχου καταστροφικού παραδείγματος, της άμετρης μεγέθυνσης σε ένα πεπερασμένο πλανήτη. 
Φιλοδοξεί να δείξει πως η θεώρηση της Ελλάδας ως οικόπεδο και των πολιτικών της ως μεσιτών, όχι μόνο δεν τη βοηθά να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά αντίθετα συμβάλει στην όξυνσή της και στην περαιτέρω απαξίωση της χώρας. 
Φιλοδοξεί  να δείξει πως οι περιοχές  natura έμειναν απροστάτευτες,  τα  μνημεία της εγκαταλείφθησαν, τα χωροταξικά της σχέδια  έμειναν τρύπια γιατί θεωρήθηκαν εμπόδιο στη χυδαία ανάπτυξη της χώρας και πως τα πιο αναγκαία και επείγοντα σχέδια που θα’ πρεπε πράγματι να γίνουν με διαδικασίες fast track αφορούν στην κάλυψη των χωροταξικών κενών, στην ανάδειξη των μνημείων σε πυκνό δίκτυο αξιοθέατων, στην σύσταση  φορέων διαχείρισης των περιοχών natura. Η πρόκριση της σκηνοθεσίας αμφιλεγόμενων θέλγητρων, όπως τα υδροβόρα γκολφ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων. 
Φιλοδοξεί να τεκμηριώσει τη σημασία της εντός οικισμών δόμησης, που πρέπει  να ενθαρρυνθεί με την κατά προτεραιότητα σύνταξη του κτηματολόγιου των οικισμών και να υλοποιηθεί  με πρότυπους αρχιτεκτονικούς και ενεργειακούς όρους. Η εντός οικισμών δόμηση μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελέστερη απ’ τα γκέτο πολυτελείας στις ακτές και τη χαοτική εκτός σχεδίου δόμηση. 
Φιλοδοξεί σε μια αποκαλυπτική αντιπαράθεση παραδειγμάτων για τη διαχείριση αντίστοιχων περιοχών που θα πλουτίσει όλους με την απαραίτητη πληροφόρηση και γνώση, ώστε οι επιλογές  μας να είναι ορθότερες. 
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Ανατολική Κρήτη εντός του 2013 και θα είναι ανοιχτό, δημοκρατικό, σύγχρονο, διεθνές, διεπιστημονικό. 
Στην ψηφιακή του μορφή θα είναι διαρκές. Ξεκινά προσεχώς  με ιστοσελίδα στο ΤΕΕ που θα διατηρηθεί και μετά ως ταμιευτήριο ιδεών και  ανοιχτό παρατηρητήριο των εξελίξεων. 
Η προσέγγισή θα είναι διεπιστημονική με συμμετοχή ντόπιων και ξένων ειδικών.
Θα περιλαμβάνει εργαστήρια με συμμετοχή επιστημόνων, πολιτικών, τοπικών φορέων, της εμπλεκόμενης Εκκλησίας συμπεριλαμβανομένης, πολιτών, ανάμεσα τους και αλλοδαποί που επέλεξαν την περιοχή ως μόνιμη κατοικία. 
Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις που θα αποκαλύψουν το σύνθετο αξιακό φορτίο της περιοχής. 
Θα είναι ένα συνέδριο που θα αναζητήσει με λογισμό και μ’ όνειρο την οραματική διαχείριση των πραγμάτων.
Το ΤΕΕ συνειδητοποιεί πως το πρόταγμα της αειφορίας συναρτάται περισσότερο με μια οικονομία της αποκατάστασης, όπου το λιγότερο μπορεί να είναι περισσότερο,  το μικρότερο μπορεί να είναι ωραιότερο. Σήμερα επείγει η καινοτομική επικαιροποίηση  των παραμελημένων αξιών  της  συντήρησης, της προστασίας, της εξοικονόμησης.
Το ΤΕΕ μέσα απ? αυτό το συνέδριο θα επιχειρήσει να ανανέωσει  τους  ορίζοντες δουλειάς του τεχνικού κόσμου,  προσπάθεια όχι εύκολη, αλλά αναγκαία για να πείσει με το παράδειγμά του την Πολιτεία ως θεσμικός τεχνικός της σύμβουλος να πράξει το ίδιο.    
Το συνέδριο θα βρεί δρόμους για να δώσει στην Κρήτη το σχέδιο, το μέτρο και το χάδι που της στερήσαμε.  Παράλληλα θα εργαστούμε ως μηχανικοί για να υπάρξει και το αντίστοιχο επίπονο “μέτρημα”, ώστε να τεκμηριωθεί η εκκίνηση  αμέσων δράσεων προς όφελος των πολλών και του περιβάλλοντος. Το ακριβές “μέτρημα” θα δείξει ρόλους και δουλειές για όλους Δημόσιο,  Αυτοδιοίκηση, ιδιωτικό τομέα, ΜΚΟ αποκαθιστώντας την χαμένη σειρά που επιβάλει το αειφορικό διαχειριστικό πλαίσιο αξιοποίησης των τοπικών πόρων να το βάζει η τοπική κοινωνία. 
Ένα τέτοιο συνέδριο, θα βοηθήσει την κοινωνία να πιστέψει στις δυνάμεις της. 
Το συνέδριο, που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, θα δείξει πως το ευαίσθητο μέλλον που αξίζει στην περιοχή συναρτάται με την ανάδειξη της Κρήτης ως παγκόσμιας πολιτισμικής και οικολογικής κιβωτού, πως το ταξίδι στην  iCrete, στην iGreece μπορεί να καταστεί για το σύγχρονο άνθρωπο ισχυρότερη μόδα απ’ το iphone και το ipad επειδή θα αντιστοιχίζεται με ζωτικές ανάγκες του απειλούμενου είδους των ανθρώπων.
Κύριε Περιφερειάρχα, με βάση όσα εκτέθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, και με τη βεβαιότητα ότι το αντικείμενο του Συνεδρίου, οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν και γενικότερα όλες οι δράσεις που σχετίζονται με αυτό σας ενδιαφέρουν απόλυτα, σας προτείνουμε η Περιφέρεια Κρήτης να είναι συνδιοργανωτής και σε αυτή μας την προσπάθεια.
Αναμένουμε την απάντηση σας, που ελπίζουμε να είναι θετική, όπως εξάλλου θετικές ήταν μέχρι σήμερα και αντίστοιχες αποφάσεις σε ανάλογες πρωτοβουλίες μας στο παρελθόν, προκειμένου να προχωρήσουμε στη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη