Ρώσοι επιστήμονες στην Σητεία

12 Προβολές

Ο ουρανός ,ένα αεροδρόμιο, ένας δρόμος, πολλές Β.Α.Π.Ε. το λάδι και ίσως μια ευκαιρία για μια λογική ανάπτυξη..
Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος αυτού του άρθρου αγαπητοί φίλοι.
Εδώ και μια εβδομάδα κλιμάκιο ρώσων επιστημόνων που ασχολούνται με την αστρονομία και αστροφυσική βρίσκονται στο νησί μας για μετρήσεις και αυτοψία των καιρικών συνθηκών, της διαύγειας του ουρανού και των τοπογραφικών και οδικών δεδομένων της Κρήτης. Ο λόγος απλός. Θέλουν να επενδύσουν στο νησί μας. Πιο συγκεκριμένα θέλουν να αγοράσουν γη ( σε κατάλληλο σημείο ) ώστε να κτίσουν ένα εργαστήρι εξειδικευμένης αστρονομικής έρευνας ( αστεροσκοπείο ).Η ρωσική αποστολή αποτελείται από τους Anatoliy Sankovich, Aleksey Ydin, Timur Kryachko .
Ο Anatoliy Sankovich είναι οπτικός, κατασκευαστής τηλεσκοπίων, έχει ιδρύσει την Santel_Mak και το τηλεσκόπιο 0,40μ που κατασκεύασε και βρίσκεται εγκατεστημένο στον Βόρειο Καύκασο εντόπισε τον κομήτη ISON που θα μας επισκεφθεί στα τέλη του χρόνου. Ο Aleksey Ydin εκτός από ερασιτέχνης αστρονόμος είναι και ο τεχνικός του αστεροσκοπείου που ανακάλυψε τον ISON στο Βόρειο Καύκασο. Ο Timur Kryachko αστρονόμος ερευνητής έχει εντοπίσει πάνω από 50 αστεροειδείς 5 εκ των οποίων έχουν κάνει πολύ κοντινά περάσματα από την Γη.
Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι για να κάνουν την δουλειά τους στην Ρωσία οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, χρειάζεται να διανύσουν 300 χλμ για να φτάσουν στο αστεροσκοπείο τους στον Καύκασο και έπειτα άλλα τόσα για τον δρόμο της επιστροφής.
Η συνάντηση με τους Ρώσους έγινε μετά από παρότρυνση του Διευθυντή του αστεροσκοπείου του Σκίνακα καθηγητή αστροφυσικής κου Παπαδάκη. Η ομάδα τους ψάχνει να βρει κατάλληλη τοποθεσία στην Κρήτη για την δημιουργία αστεροσκοπείου που θα ασχοληθεί με την αστροφωτογραφία αλλά και τον αστροτουρισμό. Ξεκίνησαν από το Ηράκλειο, μετά πήγαν στον ʼι Γιάννη μετά την Αράδενα στην Ανώπολη Σφακίων και κατευθύνονται προς Λασίθι και Σητεία.
Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση γνωριμίας στο Ηράκλειο, της ομάδας τον ερευνητών με τον καθηγητή μαθηματικών και αστρονόμο κο. Περάκη Μιχάλη όπου και συζητήθηκαν εκτενώς οι προθέσεις τους και τα μελλοντικά σχέδια τους τόσο σε ερευνητικό, όσο και τουριστικό επίπεδο. Αξίζει δε να σημειωθεί πως οι ίδιοι προτίμησαν την Κρήτη αντί τις Κανάριους νήσους, όπου τους προσφέρθηκαν σε δελεαστική τιμή όλες οι ήδη προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις ενός αστεροσκοπείου. Ωστόσο θεωρούν το νησί μας καλύτερο συγκριτικά, τόσο σε καθαρότητα ουρανών, όσο και σε τουριστική απόδοση στο μέλλον.
Όπως μας εξήγησαν το επιχειρησιακό τους πλάνο αποτελείται αφενός από το ερευνητικό σκέλος και αφετέρου από την τουριστική εκμετάλλευση (επιστημονικός-ποιοτικός τουρισμός) ώστε να γίνει όχι μονάχα απόσβεση του συνόλου της επένδυσης αλλά και η σωστή συντήρηση της στα επόμενα χρόνια
Ωστόσο όσον αφόρα την περιοχή της Σητείας, υπάρχουν ανοικτά κάποια ζητήματα που θέτουν ως προβληματισμούς για την επένδυση τους. Έτσι ο πρώτος προβληματισμός τους, έχει να κάνει με το αεροδρόμιο της Σητείας. Το τουριστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι κυρίως από την Ουκρανία και την Ρωσία και ως εκ τούτου οι αεροπορικές εταιρίες των χωρών αυτών χρησιμοποιούν μεγάλα αεροσκάφη για τις πτήσεις τσάρτερ και άρα μεγάλα και σωστά οργανωμένα αεροδρόμια . Έτσι αν και τους ενδιαφέρει θερμά η περίπτωση της Σητείας και γενικά της ανατολικής μεριάς του νησιού, πρέπει με κάποιο τρόπο να βρεθεί μια σημαντική λύση του προβλήματος της
συγκοινωνίας και της μεταφοράς των επισκεπτών . Σε αυτό το σημείο εμπόδιο σημαντικό αποτελεί και το οδικό δίκτυο από τον ʼγιο Νικόλαο έως την Σητεία. Η περίπτωση του Τζερμιάδο και της γύρω περιοχής του οροπεδίου φαίνεται να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα συγκοινωνιακά σε σχέση με την μακρινή Σητεία από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Ωστόσο η ιδέα της Σητείας και των καθαρότερων ουρανών καθώς επίσης των όμορφων παραλιών που δεν έχουν ακόμα γίνει στόχος μεγάλων τουριστικών ξενοδοχειακών ομίλων, δίνει στην Σητεία κάποια ελπίδα.
Έτσι χθες το βράδυ μέχρι πολύ αργά παρόλο το κρύο, βρίσκονταν στα βουνά της Σητείας το κλιμάκιο που με ειδικό φωτογραφικό εξοπλισμό σάρωσε τον ουρανό για την διαύγεια του, ακόμα έγινε επιτόπια έρευνα για ρύπους, ενώ συνάμα μετρήθηκαν αποστάσεις και αξιολογήθηκε από κοντά το οδικό δίκτυο. Από το καλοκαίρι η εταιρία Περιήγησις με έδρα την Σητεία είχε προβεί σε ανάλογες μετρήσεις της ουράνιας διαύγειας στις περιοχές της Ζάκρου, Ξερόκαμπου και Ζήρου, κατόπιν συνεργασίας με ένα ολλανδικό πανεπιστήμιο και δυο εκπαιδευτικά ιδρύματα της Νορβηγίας. Όλοι αυτοί η τουριστικοί και επιστημονικοί όμιλοι έχουν εντοπίσει μια νέα και φθηνή αγορά με εξαιρετικό ουρανό και όχι μόνο, για εξειδικευμένο επιστημονικό τουρισμού, που σημειωτέων δεν παραθερίζει εντος των ξενοδοχειακών μονάδων αλλά εξερευνά την περιοχή που επισκέπτεται και αφήνει χρήματα στην τοπική οικονομία που τον φιλοξενεί.
Βασισμένοι σε αυτές τις καλοκαιρινές μετρήσεις και κατόπιν εντοπισμού των συγκεκριμένων σημείων η ρωσική ομάδα επισκέφτηκε ένα προς ένα αυτά τα καθαρά σημεία της περιοχής μας. Εδώ έρχεται ο δεύτερος προβληματισμός των ξένων επενδυτών. Στα πιο πολλά σημεία των βουνοκορφών μας έχουν δοθεί άδειες ή δεσμευτεί για επενδύσεις Β.Α.Π.Ε. και έτσι αφενός η γη μας χάνει το τουριστικό ενδιαφέρον της (κυρίως την ημέρα), αφετέρου υπάρχει παντού και χωρίς λόγο δυνατός φωτισμός που εμποδίζει την σωστή παρατήρηση και έρευνα του σκοτεινού ουρανού. Ωστόσο αυτό το δεύτερο περί φωτορύπανσης είναι διατεθειμένοι να το διορθώσουν καθώς με κατάλληλη συζήτηση με τις τοπικές αρχές μπορεί να βρεθεί μια λύση που να εξυπηρετεί όλους τους ενδιαφερόμενους.
Στο πλάνο που προτάθηκε το καλοκαίρι στην νορβηγική εταιρία από την εταιρία Περιήγησις εκτός των άλλων σημειώνετε η έξης ενδιαφέρουσα σκέψη που είχε προταθεί σε παλαιότερη μελέτη του κου Περάκη, ότι οι επισκέπτες θα μπορούσαν κατά την αποχώρηση τους από την περιοχή μας μετά το πέρας των διακοπών τους να λαμβάνουν ως ενθύμιο δώρο λίγη ρακή και λίγο λάδι, κάνοντας έτσι στο εξωτερικό μια έμμεση διαφήμιση των προϊόντων μας. Η ίδια πρόταση συζητήθηκε και την Κυριακή στο Ηράκλειο και φάνηκε άκρως ενδιαφέρουσα.
Κλείνοντας να πούμε ότι οι ρώσοι επιστήμονες θα επισκεφτούν ξανά τον τόπο μας σε 2 μήνες περίπου θέλοντας έτσι να κλείσουν τις όποιες συμφωνίες με γαιοκτήμονες από την περιοχή όπου θα θελήσουν να εγκαταστήσουν τελικά το ερευνητικό τους κέντρο. Ήταν δε πολλοί καλά διαβασμένοι για το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τις συνθήκες που επικρατούν στην τοπική αγορά για οικοδομικές εργασίες και τιμές υλικών . Επίσης στην επόμενη συνάντηση τους θα επιχειρήσουν να γνωριστούν με θεσμικούς φορείς μιας και αυτή την φορά ήταν πιεσμένοι από τον χρόνο καθώς κυριολεκτικά κατάφεραν μέσα σε μια εβδομάδα να σαρώσουν τις περισσότερες βουνοκορφές του νησιού. Η ερώτηση βεβαίως που δεν έχει απαντηθεί ακόμα για εκείνους είναι αν υπάρχει ακόμα γη που να πουλιέται σε κατάλληλες περιοχές κι αν υπάρχει και η τιμή είναι ικανοποιητική, θα καταφέρει να μείνει ικανή να αποσβέσει μια επένδυση χωρίς να την καταστρέψουν ο άσκοπος φωτισμός των βουνών μας και η άναρχη τοποθέτηση των Β.Α.Π.Ε..

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις σφαλμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για διορθώσεις σφαλμάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
25 συνολικά νέα κρούσματα στην Κρήτη 3 στο νομό Λασιθίου
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Αναβάθμιση του γηπέδου Κάτω Χωριού Ιεράπετρας
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πιστοποιητικό ικανότητας εκδοροσφαγέων
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του Συντυχάκη Μανώλη Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή στην Κρήτη
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση του Μανόλη Θραψανιώτη για τις καταστροφές στην ελαιοκαλλιέργεια
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
ΚΡΗΤΗ
Νέες Ημερομηνίες για την Έκθεση Τουριστικών Ειδών σε Κρητη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη & Κέρκυρα!
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΚΟΜΜΙΣΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δήλωση του Μανώλη Συντυχάκη για τα 80 χρόνια από την 28η Οκτώβρη του 1940.