Ούτε Ιερό Ούτε Όσιο… Ανεμογεννήτριες και στις Διονυσάδες

121 Προβολές

Ούτε Ιερό ούτε Όσιο δεν φαίνεται να έχουν όλοι εκείνοι οι φωστήρες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλουν να εγκαταστήσουν, όχι μία και δύο αλλά 17 (!) συνολικά ανεμογεννήτριες σε δύο από τις Διονυσάδες. Όπως είχαμε πληροφορηθεί στην ημερίδα για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που έγινε την περασμένη βδομάδα με την πρωτοβουλία του Δήμου Σητείας, έγινε γνωστό ότι στην περιοχή των Διονυσάδων έχει αποφασιστεί εγκατάσταση λειτουργίας ανεμογεννητριών.

Κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στ’ αυτιά όλων εμάς των αδαών, οι οποίοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους ειδικά όταν εκείνες είναι χαρακτηρισμένες NATURA δεν επιτρέπεται καμιά παρέμβαση. Μάλιστα στο νου μας φέραμε την προσπάθεια που είχε καταβάλει κάποτε δημοτική αρχή της Σητείας υπό τον κ. Κουρουπάκη για τουριστική αξιοποίηση των δύο νησιών, η οποία όμως προσπάθεια προσέκρουσε στο νομικό πλαίσιο της περιοχής. Σήμερα μαθαίνουμε ότι με απόφαση διυπουργικής επιτροπής είναι δυνατή η άρση των εμποδίων αφού είναι για την παραγωγή ενέργιας μέσα από ΑΠΕ.

Μη μπορώντας να πιστέψουμε στην είδηση κοιτάξαμε στον Γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ και με λύπη διαπιστώσαμε την αλήθεια για το σχεδιαζόμενο έγκλημα. http://www.rae.gr/geo/ Από την πρόχειρη αυτή μελέτη είδαμε ότι σχεδιάζονται 6 ανεμογεννήτριες για το νησί Γιανυσάδα και… (αν είναι δυνατόν) 11 ανεμογεννητριών για το νησί Διονυσάδα. Πάλυ καλά που δεν έβαλαν και στην Παξιμάδα που ζει το Βαρβάκι, μάλλον δεν τους το επέτρεπε η γεωγραφία.

Πριν πούμε οτιδήποτε να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναφορά στα δύο αυτά νησιά. Σύμπλεγμα νήσων στα βόρεια του κόλπου της Σητείας στα ΒΔ του Κάβο Σίδερου. Απέχει περίπου 10 μίλια από την πόλη της Σητείας και αποτελείται από τέσσερεις ακατοίκητες και βραχώδεις νησίδες: την Γιαννισάδα, Δραγονάρα, Παξιμάδα και ένα μικρό βράχο το Παξιμαδάκι.

Ο Διόδωρος αναφέρει (Ε’ 75, 5) πως η Κρητική παράδοση θέλει τις Διονυσάδες τόπο λατρείας του Διονύσου. Σήμερα στη Δραγονάρα φαίνονται ίχνη αρχαίας κατοικήσης και έχουν βρεθεί επιτύμβιες πλάκες των πρώτων Χριστιανικών χρόνων. Οπωσδήποτε τα νησιά θα ήταν στην κατοχή των Ιτανίων. Στην Δραγονάδα υπάρχει σπήλαιο γνωστό σαν

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα