Ομιλία Δημάρχου Σητείας στα εγκαίνια του Δημοτικού Αερολιμένα Σητείας “Βιτσέντζος Κορνάρος”‏

49 Προβολές

Σεβασμιότατε,

Κύριε Υπουργέ,

Κύριοι Βουλευτές

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριοι εκπρόσωποι της ΥΠΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης, Δήμαρχοι : Μινώα, Χερσονήσου, Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Οροπεδίου Λασιθίου

Αγαπητοί Αντ/ρχες,

Εκπρόσωπε του ΥΠΕΞ

Αγαπητοί συμπολίτες,

Σας καλωσορίζω στο Δήμο Σητείας, στο Νομό Λασιθίου στην Κρήτη μας.

Σας καλωσορίζω σε έναν ευλογημένο από το Θεό τόπο.

Σας καλωσορίζω σε έναν τόπο ανεξερεύνητο, που ευτυχώς η φύση έμεινε ατραυμάτιστη, όπως την έζησαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Εδώ είναι το διαφορετικό, το άλλο πρόσωπο της Κρήτης.

«Άγρια πουναι τα Σφακιά ήμερη πουναι η Στεια».

μας λέει ο Κωστής Φραγκούλης-Ανταίος. Και δεν έχει άδικο.

Εδώ είναι το ειρηνικό, το γελαστό, το χαρούμενο, το γεμάτο φως. Εδώ είναι η γη του Ονείρου.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε έναν τέτοιο τόπο γεννήθηκε ο ύμνος του Δικταίου Διός, ο πρώτος ύμνος στην Ειρήνη σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Αφήνω τα λόγια της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη να μας ξεναγήσουν.

«Η Σητεία είναι ένας από τους πιο προνομιούχους τόπους. Όχι μόνο σε φυσική ομορφιά, αλλά και σε ιστορικό φορτίο. Ελάχιστα άλλα μέρη της Ελληνικής γης κρατούν στα σπλάχνα τους τόσα και τέτοια σημάδια ενός λαμπρού παρελθόντος. Ογδόντα αρχαιολογικοί χώροι έχουν ερευνηθεί στην περιοχή και περισσότεροι από άλλους εκατό έχουν εντοπιστεί και περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη για να αυξήσουν τον πλούτο και την περηφάνια του τόπου…»

Μινωικός πολιτισμός (Ζάκρος, Παλαίκαστρο, Μόχλος, Πετράς κ.α.), Ελληνιστικοί οικισμοί, Ρωμαϊκοί οικισμοί, Μεσαιωνικοί οικισμοί, Ενετικά μνημεία (Ετιά, Φρούριο Καζάρμα), Μοναστήρια (Τοπλού, Καψά) καθιστούν την Επαρχία Σητείας μία από τις αρχαιοβριθέστερες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου.

Ανάλογα ισχύουν και στη λόγια παράδοση του τόπου μας˙ Μύσων, Βιτσέντζος Κορνάρος, Κωστής Φραγκούλης (Αντάιος), Καμινοκωστής, αλλά και στη μουσική παράδοση (Καλογερίδης, Καλοχωριανός, Φοραδάρης, Δερμιτζογιάννης, Παπαχατζάκης) έχουν αφήσει ένα χαρακτηριστικό στίγμα που σπάνια συναντιέται.

Γι’αυτό και η Μελίνα και πάλι αναφέρει:

«Και μέχρι σήμερα η Σητεία είναι ο τόπος της χαράς, του κεφιού, της δημιουργίας. Ένας τόπος που η ζωή βρίσκει πλέρια την κατάφασή της. Ένας τόπος που συνεχίζει περήφανα μία μεγάλη παράδοση προσφοράς στα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες…»

Η ιστορικότητα αυτή, η παράδοση που κληρονομήσαμε μαζί με το παρθένο φυσικό περιβάλλον, το αρχέγονο αγροτικό τοπίο, η αυθεντική κρητική δίαιτα, οι αυθεντικές παραδόσεις που επιβιώνουν, έχουν καταστήσει την Επαρχία Σητείας έναν πραγματικά αληθινό και ευλογημένο τόπο. Αυτόν τον τόπο πρέπει να αναδείξουμε, να διαφημίσουμε και να βάλουμε σε τροχιά ανάπτυξης.

Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Η κρίσιμος ανθρώπινος παράγοντας υπάρχει εδώ. Εργατικοί, οραματιστές, φιλόξενοι, με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο οι κάτοικοι του τόπου μοχθούν καθημερινά αλλά αυτό δεν αρκεί.

Το ΠΟΠ Σητεία ελαιόλαδο, το κρασί, η τσικουδιά μας, το μέλι, τα κηπευτικά που παράγουν, καθώς και το τουριστικό προϊόν πρέπει να αναδειχθούν έτι περαιτέρω, να προωθηθούν στις αγορές για να αυξήσουν το εισόδημα στον πρωτογενή αλλά και στο δευτερογενή τομέα.

Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται βασικά έργα υποδομής, πύλες εισόδου-εξόδου προϊόντων και ανθρώπων που μέχρι τώρα έλειπαν.

Σήμερα δημοσιοποιούμε την ύπαρξη ενός τέτοιου έργου υποδομής, το οποίο δίνει νέες προοπτικές στην περιοχή μας και σε όλο το Νομό Λασιθίου. Ένα κόσμημα για τον τόπο. Ένα κτήριο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους αεροσταθμούς στην Ελλάδα.

Σήμερα θαυμάζουμε και χαιρόμαστε όλοι το τελικό αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που οραματίστηκαν και ξεκίνησαν η Περιηγητική Λέσχη Σητείας με πρόεδρο τον κ. Πετυχάκη στην αρχή, τον κ. Ψαρομιχαλάκη στη συνέχεια και όλα τα μέλη τους, τα οποία όργωσαν την Επαρχία για να μαζέψουν τα χρήματα για τον πρώτο χωμάτινο διάδρομο. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και τους επαγγελματίες χωματουργούς, ιδιοκτήτες Δ.Χ. αυτοκινήτων που ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς εργάστηκαν για τη διαμόρφωση του χωμάτινου αυτού διαδρόμου. Τρανή απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει μία τοπική κοινωνία, όταν πιστέψει σε κάτι και έχει τη σωστή καθοδήγηση και οργάνωση.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν τοπικοί αυτοδιοικητικοί φορείς, ο Δήμος Σητείας και οι κοινότητες της Επαρχίας Σητείας, η Νομ. Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού μας και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Θα ξεχωρίσω, χωρίς να υποτιμώ τη συνεισφορά όλων διαχρονικά που εργάστηκαν για αυτό το έργο – τη σημαντική, καθοριστική για την τελική έκβαση του έργου- προσφορά του κ. Κουρουπάκη, πρώην Δημάρχου Σητείας, του κ. Παπατσάκωνα, πρώην Νομάρχη Λασιθίου, του κ. Καρχιμάκη, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κ. Πλακιωτάκη, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Καμπέλη , του σημερινού Περιφερειάρχη (με την κατασκευή του Περιφερειακού) των οποίων οι προσπάθειες ήταν καθοριστικές σε κρίσιμες στιγμές της πορείας υλοποίησης και αξιοποίησης του έργου. Όλοι αυτοί πίστεψαν στην αξία του έργου και με σωστή τακτική – έχοντας τη δυναμική στήριξη της κοινωνίας – οδήγησαν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στα θεσμικά όργανα που συμμετείχαν και επέβαλαν – δεν είναι υπερβολική η έκφραση – τη χρηματοδότηση των μελετών για την ολοκλήρωση του διαδρόμου και την κατασκευή του νέου Αεροσταθμού.

Και η δική σας παρουσία σήμερα εδώ κ. Υπουργέ και Περιφερειάρχη αποδεικνύει ότι πιστεύετε στη μεγάλη σημασία που έχει το παρόν έργο για την ανάπτυξη του Νομού μας, της Περιφέρειας Κρήτης, της χώρας μας, το οποίο με το ΦΕΚ (3495/29-12-2014,τ.Β΄) ονομάζεται Δημοτικός Αερολιμένας Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Όμως για να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε κ. Υπουργέ και κ. Περιφερειάρχη την αξία του ολοκληρωμένου – με το σύγχρονο αυτό κτήριο – αεροδρομίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας, θα πρέπει να συμβάλετε και εσείς στη δημιουργία αφενός φιλοεπενδυτικού κλίματος για να διευκολυνθούν οι σχεδιαζόμενες, χρόνια τώρα, επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό, οικονομικό τοπίο για τη χώρα και αφετέρου προωθώντας και χρηματοδοτώντας εκείνα τα έργα υποδομής, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες μας να μεταβαίνουν στον προορισμό τους γρήγορα και με ασφάλεια. Ήδη σας ενημερώνω ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες. Μακάρι να μην απογοητευτούν από τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν στα γρανάζια του Δημοσίου.

Τα βασικά έργα υποδομής.

Ο οδικός άξονας Σητείας-Μακρύ Γιαλού, Ιεράπετρας είναι έργο κεφαλαιώδους σημασίας δίνοντας τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στο ΝΑ τμήμα του Νομού μας. Η ΜΠΕ του τμήματος Πισκοκέφαλο-Μαρωνιά είναι στη φάση διαβούλευσης. Απομένει η χρηματοδότηση της οριστικής μελέτης του έργου.

Ομοίως το έργο Παλαίκαστρο – Ζάκρος θα πρέπει να ωριμάσει μελετητικά χρηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της μελέτης.

Άμεσα επίσης κ. Υπουργέ θα πρέπει να εγκριθεί η διάθεση πίστωσης του έργου «ενίσχυση ανωδομής υφιστάμενης κοιλαδογέφυρας Χαμεζίου» με ένα ποσό για το 2016 τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για να δημοπρατηθεί το συμπληρωματικό έργο που αφορά τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στη γέφυρα του Χαμεζίου, αλλιώς κ. Υπουργέ θα έχουμε ένα έργο «φάντασμα». Θα φαίνεται ολοκληρωμένο για τους πολίτες αλλά δε θα μπορεί να δοθεί σε κυκλοφορία.

Πιστεύουμε επίσης ότι, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης του ΒΟΑΚ στο σύνολό του από Χανιά μέχρι Σητεία. Κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη τρόπος χρηματοδότησης υπάρχει. Ξέρω ότι υπάρχει και ταύτιση απόψεων της Περιφέρειας και του Υπουργείου, όσον αφορά το θέμα αυτό. Από τον σχεδιασμό αυτό δεν πρέπει να λείψει το Τμήμα Καβούσι-Αυχήν Αγκαθιά. Η Περιφέρεια για αυτό το τμήμα με συνεχείς παρεμβάσεις την τελευταία διετία προϋπολογισμού άνω των 2 εκατ. βελτιώνει τις συνθήκες κυκλοφορίας του δρόμου. Αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Αν όλα αυτά συμβούν και είναι δυνατόν να γίνουν άμεσα με πολύ μικρό – συγκριτικά με το όφελος που θα προκύψει – κόστος, τότε θα αλλάξουν τελείως τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής.

Αν δε, λάβουμε υπόψη μας ότι σε πέντε λεπτά από το σημείο που βρισκόμαστε μπορούμε να μεταβούμε στο Λιμάνι της Σητείας, το οποίο με μικρού μεγέθους και κόστους παρεμβάσεις μπορεί να λειτουργήσει σαν Home port, αξιοποιώντας μέσω της κρουαζιέρας τη στρατηγική θέση μας

στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε και ο πλέον δύσπιστος θα πρέπει να συμφωνήσει ότι επιβάλλεται πλέον η Πολιτεία να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην περιοχή μας και να δώσει αυτά που της αξίζουν.

Τέλος απευθύνομαι στους αρμοδίους της ΥΠΑ. Κύριε Γενικέ Δ/ντή Διοικητικής Υποστήριξης, κύριοι της Δ/νσης Υποδομών, το προσωπικό που υπηρετεί δεν επαρκεί. Πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης του αεροδρομίου στο Δημόσιο για να αποκτήσει Ο.Ε.Υ. και να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας. Και βέβαια για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο αισθητικά το έργο, θα πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο και να αναγραφεί το όνομα «Βιτσέντζος Κορνάρος» και στις δύο όψεις του κτηρίου. Βέβαια, όπως γνωρίζετε, υπάρχει μελέτη για νέο πύργο ελέγχου και αμαξοστάσιο, γεγονός το οποίο σας δίδει τη δυνατότητα χρηματοδότησης είτε από Π.Δ.Ε. είτε από ΣΕΣ, αφού οι παρεμβάσεις αυτές είναι επιλέξιμες, καθώς βελτιώνουν τις συνθήκες ασφαλείας του αεροδρομίου. Τέλος πρέπει άμεσα να μπουν στο «Ελληνικό Αεροναυτικό Εγχειρίδιο» τα νέα δεδομένα του αεροδρομίου. Οι αεροπορικές εταιρείες αγνοούν την ύπαρξή του νέου κτηρίου.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συμπολίτες,

είμαι σίγουρος ότι η περιοχή μας έχει πλέον αποκτήσει μία αναπτυξιακή δυναμική, η οποία τα επόμενα χρόνια θα δώσει καρπούς, τους οποίους όλοι μας και ιδίως τα παιδιά μας θα γευθούμε. Πρέπει όμως να είμαστε σε εγρήγορση, σαν τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες, τις τυχόν διαφορετικές κομματικές αντιλήψεις, τις διαφορετικές προσωπικές προσεγγίσεις που μας διαφοροποιούσαν στις έως τώρα διεκδικήσεις μας και όλοι μαζί να εμπλουτισθούμε με θετική ενέργεια, ο καθένας από οποιαδήποτε θέση μπορεί να προσφέρει, για να επιτύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε. Την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν έχουμε χωρίσουμε τίποτα. Ενωτικά και δυναμικά να βλέπουμε μόνο μπροστά.

Εμείς σαν Τ.Α. έχουμε τη βασική ευθύνη. Ανοίγουμε τη ζεστή αγκαλιά του Σητειακού, του Γεραπετρίτη, του Αγιονικολιώτη, του Λασιθιώτη και καλούμε όλους επενδυτές, tour operators να ξαναδούν την ιστορία μας, το περιβάλλον μας (φυσικό και ανθρωπογενές) και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα πειστούν να επενδύσουν.

Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα ανοίγει νέους δρόμους. Να τους αξιοποιήσουμε.

Κ. Υπουργέ, μετά το κόψιμο της κορδέλας θα φυτέψουμε μία ελιά. Είναι κόρη της υπεραιωνόβιας Μινωικής ελιάς που βρίσκεται στην τοπική κοινότητα Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας, προσφορά της Τοπικής Κοινότητας την οποία και ευχαριστούμε. Δεν είναι μία τυπική διαδικασία. Είναι μία συμβολική κίνηση ενότητας του Νομού, της κοινής ιστορικής μας διαδρομής αλλά και της κοινής προοπτικής μας.

Η ελιά είναι το σύμβολο της Ειρήνης και της Ελπίδας. Ευλογημένο δένδρο όπως ευλογημένος και ο τόπος μας. Θα είναι το πρώτο δέντρο που θα βλέπει ο επισκέπτης κατά την άφιξή του , παίρνοντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλοξενίας αλλά και του σεβασμού στην ιστορία του τόπου, που θα τον φιλοξενήσει αλλά και το τελευταίο κατά την αναχώρησή του από τον Δημοτικό Αερολιμένα «Βιτσέντζος Κορνάρος» για να μην ξεχνά το βασικό προϊόν της Κρητικής διατροφής –

το ελαιόλαδο που γεύτηκε, το οποίο θα διαφημίζει στην πατρίδα του – και τον ειρηνικό τόπο που πέρασε τις διακοπές του.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ την κοινοπραξία, ΕΛΙΚΑ ΑΤΕΕ και ΑΤΕΣΕ ΑΕ, η οποία ολοκλήρωσε την κατασκευή αυτού του πολύπαθου κτηρίου, διότι κατά τη διάρκεια μίας δύσκολης οικονομικά περιόδου, ειδικά για τα έργα του Π.Δ.Ε. παρέδωσαν ένα άρτιο κατασκευαστικά έργο.

Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους επιβλέποντες του έργου από τη Δ/νση Υποδομών Αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδος και της ΕΥΔΕ για την άριστη συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου.

-Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας για την παρουσία του ευλογώντας το κτήριο.

-Τον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού για την προσφορά των κρασιών.

-Τον κ. Περιφερειάρχη για την άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα.

-Την κα Αντ/ρχη Λασιθίου για τη στήριξη της οργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης.

-Τους Τοπικούς και Νομαρχιακούς φορείς που στήριξαν την εκδήλωση και συγκεκριμένα:

1) Την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Λασιθίου και προσωπικά τους κυρίους Κριθαράκη και Ζουμπουλάκη για την οικονομική στήριξη.

2)Τα Παραδοσιακά Γλυκά «Αρετούσα», τον Καλαμπόκη Χριστόφορο-Ζαχ/στείο, Μητσακάκη Παναγιώτη- Ζαχ/στείο, Κουβαράκη Παντελή-Γαλακτομικά, Λιλιμπάκη Νεκτάριο-Εστιατόριο Βάι

3) Την Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας,

4) Τους συνεργάτες μου στον Ο.Α.Σ. για την οργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

5) Την εταιρία “Promotion Διαφημιστική” για τη δωρεάν σημερινή βιντεοσκόπηση και το διαφημιστικό σποτ που παρήγαγε.

6) Τον κ. Κριθαράκη Διονύση για τη δωρεάν ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης.

7) Τον κ. Σαβιδάκη Γιώργο για τη δωρεά μελιού στους προσκεκλημένους μας.

8) Τον Συνεταιρισμό Ζάκρου για τη δωρεά ελαιολάδου στους προσκεκλημένους μας.

9) Τον Ζαργιανάκη «Σητειακό Νερό»

10) Το Λύκειο Ελληνίδων (Συγκρότημα Βουτυράκη Κωστή) για το χορευτικό που θα παρουσιάσουν.

Εσάς κ. Υπουργέ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας, δίνοντας το μήνυμα ότι εκτός του κέντρου υπάρχει και η περιφέρεια, την οποία οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν. Διότι από την περιφέρεια θα δοθεί η λύση για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

Και βέβαια όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ τιμώντας εαυτούς και τον τόπο μας.

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης