Μακρύ Γιαλός: Αγώνας μέχρι τέλους!

10 Προβολές

Όταν πριν από 2 μήνες το Υπουργείο των Εσωτερικών ανακοίνωνε την χωροταξική διάταξη του νομού Λασιθίου κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί δύο πράγματα. Πρώτον ότι είναι δυνατόν ένα χωροταξικό σχέδιο που δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να αλλάζει προς το χειρότερο χωρίς κανένα σεβασμό στην ιστορία και τη βούληση των κατοίκων του και δεύτερον ότι ένας λαός όπως οι Σητειακοί θα αντιδρούσαν όσο δεν έχει αντιδράσει κανένας άλλος μέχρι σήμερα.

Βέβαια αν δούμε ιστορικά το θέμα, οι Σητειακοί δεν αντιδρούσαν συχνά, όταν όμως συνέβαινε αυτό η αντίδραση ήταν δυναμική και πολλές φορές βίαιη, χαρακτηριστικό παράδειγμα η επανάσταση του 1897 που στην Σητεία ήταν η βιαιότερη σε ολόκληρη την Κρήτη. Προφανώς και μη γνωρίζοντας την ιστορία του τόπου και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων οι φωστήρες του Υπουργείου των Εσωτερικών αποφάσισαν ικανοποιώντας προφανώς κάποιες άλλες απαιτήσεις και αναμένοντας ο πάντα πειθαρχημένος Σητειακός λαός να δεχθεί τις αποφάσεις αδιαμαρτύρητα, εξάλλου προέρχονταν από την κυβέρνηση που ο ίδιος υπερψήφισε.

Εκεί ξεκινά και η δράση, από την πρώτη στιγμή όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να δράσουμε δυναμικά. Ο δήμαρχος Σητείας σε συνεργασία με το δήμαρχο Λεύκης προσπαθούν στην ΤΕΔΚ να κάνουν ό,τι μπορούν, ταξίδια στην Αθήνα, γράμματα σε πρωθυπουργό, υπουργεία και φορείς, η αντιπολίτευση του δήμου με τον επικεφαλή το Γιώργη Ζερβάκη παραιτείται σχεδόν στο σύνολό της, οι επιλαχόντες σύμβουλοι του συνδυασμού αρνούνται, ν’ αναλάβουν καθήκοντα δημοτικού συμβούλου και προσωπικά ο καθένας αρνείται να προσέλθει, Νομαρχιακοί σύμβουλοι παραιτούνται και μια ομάδα μέσα από την ιστοσελίδα δικτύωσης Facebook με την επωνυμία: Όχι στην συνένωση του δήμου Μακρύ Γιαλού με την Ιεράπετρα, μέσα σε λίγες ώρες αποκτά πάνω από 1000 μέλη.

Μια κίνηση πολιτών αποφασίσει να δράσει και δημιουργεί την κίνηση ενεργών πολιτών που ξαφνιάζει τους Σητειακούς με τις νέες δράσεις της, η σπίθα που έπεσε έγινε σύντομα φωτιά που απειλούσε όλους εκείνους που νόμιζαν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Μετά έρχονται τα δημοψηφίσματα, άτυπα μεν ουσιαστικά δε και εξαιρετικά οργανωμένα, η φωνή του λαού μεγαλώνει αλλά οι ιθύνοντες δεν κάνουν τίποτα.

Παρακευή 30 Ιουλίου 2010, ʼγιος Νικόλαος. Δύο λεωφορεία από Σητεία και Μακρύ Γιαλό φτάνουν στον ʼγιο Νικόλαο, το μήνυμα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών και της συντονιστικής επιτροπής για το Μακρύ Γιαλό λιτό και σύντομο κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους και τους καλεί να έρθουν στον ʼγιο Νικόλαο όπου ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών. Επιθυμούν να παραδώσουν ένα ψήφισμα στον ίδιο, απλά για να ξέρει τι αδικία έχει κάνει σε μια επαρχία που τον στήριξε όσο λίγες πανελλαδικά και τότε περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας συνοδεύουν τους πολίτες μέχρι 200 μέτρα έξω από το ξενοδοχείο που θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό θα μεταφέρουμε τα πράγματα μέσα από το δελτίο τύπου της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, όχι γιατί δεν μπορούμε να γράψουμε αλλά γιατί το sitiaoress.gr δέχτηκε πιέσεις και τολμούμε να πούμε απειλές για το τι θα γράψει. Μάρτυρες τα 15 μέλη της επιτροπής αγώνα που ήταν μπροστά. Εξάλλου κι εμείς τα ίδια θα γράφαμε γιατί τα ίδια ζήσαμε, από αυτά που έγιναν, το sitiapress.gr μέχρι σήμερα δεν έχει μεταφέρει ξένες ιστορίες ή πράγματα που δεν έγιναν. Για την ιστορία του πράγματος το Sitiapress.gr ήταν εκεί ως διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του τοπικού τύπου, με ονόματα και τηλέφωνα… ʼσχετα αν η παρουσία μας ενόχλησε κάποια μέλη της της συνοδείας του πρωθυπουργού και ζητήθηκε να απομακρυνθούμε από τη συζήτηση, όχι από το συνέδριο από τη συζήτηση μόνο.

“Το απόγευμα φτάσαμε κοντά στο ξενοδοχείο (σε απόσταση περίπου διακοσίων μέτρων) αλλά η αστυνομία μας σταμάτησε και επέτρεψε μόνο σε μια δεκατετραμελή επιτροπή να πλησιάσει περισσότερο. Η επιτροπή αυτή ήρθε σε συνεννόηση με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και μετά από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε να παραμείνουν πέντα άτομα για τη συνάντηση και οι υπόλοιποι να επιστρέψουν στο σημείο που περίμενε η ομάδα των υπολοίπων. Οι πέντε που παρέμειναν ήταν ο πρώην Δήμαρχος Σητείας Νίκος Πετράκης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Νίκος Λαντζανάκης, Ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Καναβάκης, Ο τέως Νομαρχιακός Σύμβουλος Αντώνης Ανυψητάκης και ο Μάνος Ροδανάκης ως εκπρόσωπος της Κίνησης.
Οι ώρες περνούσαν και η επιτροπή Πρωθυπουργό δεν έβλεπε. Αντίθετα παρακολουθούσε με έκπληξη ανθρώπους να πηγαίνουν και να έρχονται, να κωλλυσιεργούν και να δίνουν συνεχώς αντιφατικές πληροφορίες ώσπου ήρθε η ανακοίνωση πως ο Πρωθυπουργός δε θα τους έβλεπε αλλά μπορούσαν να συναντηθούν με τον Υπουργό κ Καρχιμάκη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και λήφθηκε άμεσα η απόφαση να κλείσουμε το μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Όλοι έδειξαν μεγάλη αγωνιστική διάθεση και ήταν συγκινητικό να βλέπεις ακόμη και γέροντες και κυρίες προχωρημένης ηλικίας να επιδεικνύουν τέτοιο παλμό, πάθος και δύναμη. Αντίθετα δεν είδαμε ούτε στιγμή να εμφανίζεται κοντά μας κανένας από τους Δημάρχους Σητείας, Ιτάνου και Λεύκης, ούτε ο Αντινομάρχης και κανένας απολύτως δημοτικός σύμβουλος και από τους τρεις δήμους εκτός του Κώστα Βουγιουκλάκη. Εδώ πρέπει να σταθούμε στην άψογη στάση που κράτησε η αστυνομία η οποία προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη χωρίς ακρότητες και με ευγένεια. Εμείς ωστόσο παραμείναμε στις θέσεις μας ώσπου ήρθε η ενημέρωση πως θα δεχόταν ο Γιώργος Παπανδρέου την επιτροπή αμέσως μετά την ομιλία του. Αποφασίστηκε να επιτρέψουμε τη δίοδο στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας μέχρι να βεβαιωθούμε πως η επιτροπή θα συναντούσε πράγματι τον Πρωθυπουργό.
Μετά από λίγη ώρα είχαμε την πληροφόρηση πως η συνάντηση έγινε και ελευθερώσαμε το δρόμο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ο Νίκος Πετράκης εξέθεσε το πρόβλημα και τόνισε πως είναι απαραίτητη η επιστροφή των έξι δημοτικών διαμερισμάτων και συγκεκριμένα των Λιθινών, της Χρυσοπηγής, των Περβολακίων, των Πεύκων, του Αγίου Στεφάνου και του Σταυροχωρίου στη Σητεία αφού έχει ξεκάθαρα εκφραστεί η άποψη των πολιτών τους είτε με τα δημοψηφίσματα είτε με συλλογή υπογραφών. Ο Πρωθυπουργός απάντησε πως τα γνωρίζει όλα αυτά και δεσμεύτηκε να δώσει λύση σε αυτήν την κατεύθυνση.”

Κάποιο έχουν την εντύπωση ότι η φωνή της αντίδρασης μπορεί να σταματήσει, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα. Αν μια φωνή σταματήσει να μιλά για το δίκιο μια άλλη θα έρθει και θα αντιδράσει γιατί τελικά το δίκιο έχει μόνο μια απαίτηση, τη δίκαιη επίλυση. Ο αγώνας για το Μακρύ Γιαλό δε σταματά, απλά τώρα ξεκίνησε κι είναι βέβαιο ότι θα προκύψει λύση που δε θα προσβάλει την ιστορία και τους κατοίκους αυτού του τόπου.

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης