Λίγα λόγια για το Βαι . Ελπίζω όχι τα τελευταία

24 Προβολές

Το τελευταίο διάστημα έχουν γραφτεί και ειπωθεί αρκετά για το έργο!!!!! «Καθαρισμός Φοινικοδάσους Βάϊ για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του», και που εκτελείτε στο φοινικόδασος με την επίβλεψη της διεύθυνσης Δασών Λασιθίου.
Το ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσει είναι αυτονόητο. Όμως είναι πολύ αργά και η καταστροφή κατά την άποψη μου μεγάλη, ίσως και αναστρέψιμη. Όλες οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί, θα πρέπει να επανεξεταστούν στην κατεύθυνση των επιστημονικών αναφορών και των διαχειριστικών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί για την περιοχή κατά καιρούς.
Επίσης είναι τουλάχιστον άκομψο από μια μερίδα οικολογούντων να βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλους τους πολιτικούς και τις υπηρεσίες με σαφείς υπαινιγμούς για κοροϊδία κ.λ.π. Αναφέρομε στην ανακοίνωση της οικολογικής ομάδας Σητείας. Όταν καταγγέλλουν καλό είναι να ονομάζουν αυτούς που θεωρούν ότι τους δούλεψαν. Εξάλλου θα πρέπει να καταλάβουν ότι άλλος είναι ο ρόλος μιας ομάδας πολιτών, που έχει την ευχέρεια καταγγελίας ή άλλης παρέμβασης και δεν περιμένει να συνδιαλεχτεί με την έτσι και αλλιώς γραφειοκρατική διοίκηση, αλλά δρα άμεσα για να έχει και αποτέλεσμα η δράση.
Είμαι λοιπόν σε θέση να γνωρίζω, ότι από την πρώτη ημέρα που άρχισαν οι εργασίες, τουλάχιστον ο Δήμος Σητείας με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου, σε αντίθεση με τους όψιμους καταγγέλλοντες, ζήτησε εξηγήσεις από την Δασική Υπηρεσία για το τι γίνεται στην περιοχή. Στην συνέχεια αφού είχαμε όλη την πληροφόρηση για το έργο, ζητήθηκε να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες και να γίνει μια ευρεία σύσκεψη για το μέλλον τόσο των εργασιών όσο και για τα μέτρα διαχείρισης της περιοχής. Παρόλο που σταμάτησαν οι εργασίες για λίγες ημέρες η συνάντηση που ζήτησε ο Δήμος δεν έγινε ποτέ αγνοώντας τον ξανά.
Αν αυτό μεταφράζετε σε αδιαφορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το φοινικόδασος, είναι στην κρίση σας.
Οι ενστάσεις όλων μας για τα έργα έχουν ως αφετηρία την ανύπαρκτη ενημέρωση, την επιδεικτική παραγκώνιση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας, το γεγονός ότι δεν είχαμε γνώση για το περιεχόμενο της υπό εκτέλεσης μελέτης και φυσικά το σύνολο των αντιδράσεων επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι πολλά
1. Η μελέτη «Καθαρισμός Φοινικοδάσους Βάϊ για την αντιπυρική και
φυτοϋγειονομική προστασία του» την οποία συνέταξε η Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου έχει πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις πριν την εφαρμογή της;
Από όσα γνωρίζουμε το ΜΦΙ Κρήτης, που του ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης , η απάντηση του ήταν αρνητική. Όπως και το WWF από το οποίο το ΜΦΙ Κρήτης ζήτησε την γνωμοδότηση του για την μελέτη.
2. Γιατί η Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου παρόλο ότι ήταν εταίρος σε όλα τα διαχειριστικά σχέδια, τα αγνοεί και συντάσσει νέες μελέτες πέρα από κάθε λογική και επιστημονική δεοντολογία, αντί να εφαρμόσει τα μέτρα που από τις υφιστάμενες μελέτες προβλέπονται;
3. Από το Ταμείο Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 400.000 Ευρώ , από το 2010,για την προστασία του Φοινικοδάσους Βάϊ, της λεκάνης απορροής του και της ευρύτερης περιοχής από την προσβολή του κόκκινου σκαθαριού, καθώς και για την επέκταση της αναδάσωσης του και της οργάνωσης της επισκεψιμότητάς του.
Η υπό εκτέλεση μελέτη τα προβλέπει όλα αυτά για τα οποία χρηματοδοτήθηκε; ή περιορίζεται μόνο σε κλαδέματα και ψεκασμούς;
Παρόλο που έχουν γίνει μελέτες επί μελετών, έχει εκπονηθεί Ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο, σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ από το 1996, το οποίο εκπονήθηκε για όλο το Βορειανατολικό ʼκρο Κρήτης, έχει υλοποιηθεί το έργο LIFE-ΦΥΣΗ ΄΄ Μέτρα διατήρησης για το φοινικόδασος του Βαϊ΄΄, προστατεύεται από την Ελληνική νομοθεσία αφού έχει χαρακτηριστεί ως Αισθητικό Δάσος, ως Ειδική Ζώνη Προστασίας για τα πουλιά, οδηγία 79/409/ΕΟΚ, ειδικά Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με το πρωτόκολλο 4 της Σύμβασης της Βαρκελώνης, κάποιοι κάνουν πως δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά και καταστρώνουν νέα σχέδια και μελέτες, που μπορεί να αποβούν μοιραία για την οικολογία και την βιοποικιλότητα της περιοχής, π.χ. ο καθαρισμός του δάσους και η μετατροπή του ουσιαστικά σε πάρκο.
Από τον Αύγουστο 2010, από τότε που κάηκε η Πρέβελη, έκανε κάποιους να ανησυχήσουν και πανικόβλητοι να διακηρύσσουν μέτρα για την προστασία του Βαί, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγιναν παρά ελάχιστες ενέργεια για την αντιπυρική προστασία του. Ξαφνικά είδαμε συνεργία και εργολάβους μέσα στη καρδιά του φοινικοδάσους να αποψιλώνουν κάθε είδους βλάστησης, να ψεκάζουν προληπτικά!!! για το κόκκινο σκαθάρι, μετατρέποντας ένα φυσικό και μοναδικό οικοσύστημα σε κήπο και πεδίο πρακτικής κηποτεχνικών και όχι δασικών εργασιών, στα πλαίσια της αντιπυρικής και φυτοϋγειονομικής προστασία του, κατά τους μελετητές.

Μερικές σκέψεις προς συζήτηση για το τι κάνουμε από εδώ και εμπρός
1. Να συνεχιστούν οι εργασίες καθαρισμού; Ναι, αλλά μόνο περιφερειακά του φοινικοδάσους. Θα πρέπει να απομακρυνθούν τα ξερά φύλλα που έχουν πέσει πάνω στη περίφραξη, θα κλαδευτούν μόνο οι χαμηλοί φοίνικες δίπλα στη περίφραξη και θα απομακρυνθούν με σκάψιμο και όχι με χορτοκοπτικό μηχάνημα η χαμηλή βλάστηση που τους καλοκαιρινούς μήνες που ξεραίνονται αποτελούν τη βασική εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς από κάποιο τυχαίο γεγονός. Επίσης να σταματήσει η ανεξέλεγκτη κοπή χλωρών και ξερών φύλλων εντός του φοινικοδάσους μια και βοηθάει την εξάπλωση της πικροδάφνης με το άνοιγμα του υπορόφου, αλλά και γιατί δίνεται χώρος και σε άλλα ανταγωνιστικά προς τον φοίνικα φυτά. Εξάλλου η υδροχαρή κυρίως βλάστηση εντός του φοινικοδάσους αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος και η κάθε παρέμβαση θα πρέπει να γίνεται μετά από ειδική μελέτη. Αυτό θα πρέπει να γίνει και με τους πληθυσμούς της πικροδάφνης που σε πολλά σημεία επικρατούν μέσα στο φοινικόδασος αναγνωρίζοντας τον φοίνικα.
2. Να απομακρυνθούν από το παραλιακό τμήμα (έξω από την περίφραξη) οι πλαστικοί σωλήνες που τοποθετήθηκαν για την άρδευση των νέων φυτών, που κόντρα σε κάθε οδηγία και κάθε λογική, η δασική υπηρεσία προχώρησε. Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Ροδιτάκη ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ ΄΄ Προτεινόμενα μέτρα για την προστασία του φοινικοδάσους βαι ΄΄ και τα «Πρακτικά της 2ης Συνάντησης της Επιστημονικής και Συντονιστικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση του Εντόμου Rhynchophorus ferrugineus» (10/05/2010), προτείνουν την Απαγόρευση φύτευσης νέων φυτών του ενδημικού φοίνικα Phoenix theophrasti , επειδή οι λίγες προσβολές που έχουν διαπιστωθεί αφορούν μόνο νεαρά φυτά ύψους 1μ.
3. Να σταματήσουν οι προληπτικοί ψεκασμοί μια και όλες οι αναφορές από επίσημους φορείς και επιστήμονες, αντιτίθονταν σε αυτή την πρακτική και μεθοδολογία, ιδιαίτερα σε χώρο που δεν υπάρχει βεβαιωμένη προσβολή από το Rhynchophorus ferrugineus και σε φυσικά προστατευόμενα οικοσυστήματα. Επιπλέον σε περιοχές Natura, που υπάρχει άλλο καθεστώς και νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους επεμβάσεις.
4. Κατασκευή δασικού δρόμου περιμετρικά, βορειοδυτικά, του φοινικοδάσους γι εύκολη και άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και συντήρηση μόνο ενός μονοπατιού εσωτερικά, γεγονός που το επισημαίνει και το προτείνει Πυροσβεστική υπηρεσία.
5. Εργασίες αποκατάστασης της θίνας στο παραλιακό τμήμα του φοινικοδάσους . Η αποκάλυψη του ριζικού συστήματος των φοινίκων σε συνδυασμό με την κίνηση εκατοντάδων επισκεπτών και την έλλειψη κάθε είδους βλάστησης, έχουν συμβάλει στην καταστροφή πολλών φοινίκων και μάλιστα μεγάλων ηλικιακά, με άμεσο κίνδυνο τον τραυματισμό των επισκεπτών.
6. Συντήρηση της περίφραξης για την αποτροπής της βόσκησης, της εύκολης πρόσβασης των επισκεπτών και λαθροθηρών .

Για την πυροπροστασία.
Η πυρκαγιά είναι μια μόνιμη και σοβαρή απειλή για τα φοινικόδασος κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Προτείνουμε να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που αναφέρονται στο ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία του φοινικοδάσους, τόσο τα προληπτικά όσο και τα κατασταλτικά .
Περιληπτικά μερικά από αυτά που θα έπρεπε να είναι σε εφαρμογή εδώ και χρόνια :
-Δύο παρατηρητήρια και στελέχωση τους σε 24ωρη βάση από τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν μπορεί με ένα δασοφύλακα 8ώρου και 5ήμερου να υπάρξει φύλαξη. Εδώ σημαντικός θα ήταν και ο θεσμός των εθελοντών που δυστυχώς δεν αξιοποιούμε. Όπως επίσης και η συμβολή των τοπικών ομάδων πολιτών με την ενεργή τους συμμετοχή.
-Όχημα 4Χ4 με δεξαμενή και ολοκληρωμένο σύστημα πυρόσβεσης, επανδρωμένο με οδηγό και 2 άτομα. Υπάρχει αντίστοιχο όχημα στη τοπική κοινότητα Παλαικάστρου και έχει βοηθήσει πραγματικά σε φωτιές που ξεσπούν στην περιοχή μια και γίνεται άμεση επέμβαση.
-Να κατασκευαστούν πέντε δεξαμενές 5-10 τόνων εφοδιασμένες με αντλία πίεσης και να συνδεθούν με το υπάρχον σύστημα σωληνώσεων που υπάρχει μέσα στο δάσος και είναι αμφίβολο το κατά πόσο είναι αξιόπιστο.
-Ενημέρωση και εκπαίδευση στους εργαζόμενους του Δήμου και στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται μέσα στο φοινικόδασος, σε θέματα κατάσβεσης πυρκαγιών. Μέχρι σήμερα εργαζόμενοι στην περιοχή , που θα πρέπει να πούμε ότι είναι από αρχές Μαΐου μέχρι και τον Οκτώβριο από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ έχουν προλάβει πολλές φορές να σβήσουν μικροεστίες που έχουν προκληθεί από την απροσεξία κάποιων επισκεπτών. ʼρα σημαντικό ρόλο θα παίξει η εκπαίδευση και ο εφοδιασμός με μέσα πυροπροστασίας.

Όμως αυτό που θα πρέπει τώρα να λυθεί για να σταματήσει αυτό το θέατρο του παραλόγου που ζούμε στο Βαι, με το αλαλούμ των υπηρεσιών, είναι, η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος που παραμένει στα συρτάρια για χρόνια και την σύσταση του φορέα διαχείρισης και η διαχείριση της όλης περιοχής.
Επιτέλους να εφαρμοστεί το διαχειριστικό σχέδιο, με πιθανόν κάποιες αναγκαίες διορθώσεις και προσθήκες και να λειτουργήσουν τα έργα που προέβλεπε το έργο Live – φύση : μέτρα διατήρησης για το φοινικόδασος Βάι , στο οποίο συνεργαζόμενος φορέας ήταν και η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου και όχι ο Δήμος.
Αν δεν απεγκλωβιστούμε από τη εισπρακτική και κερδοφρενική λογική, από την μια και την στείρα άρνηση για όλα από την άλλη, αν δεν σταματήσουμε να βλέπουμε το Βάι σαν ένα απλό τοπίο που μας δίνει χρήμα και όχι σαν ένα μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα, τότε το σκαθάρι απλά θα περάσει αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσο θα βρει φοίνικες για να καταστρέψει.
Αυτό, θα το έχουμε κάνει προ πολλού όλοι εμείς, που κλίνουμε τα μάτια για χρόνια και συναινούμε σε ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή μας. Όσο το συζητάμε και συσκεπτόμαστε σε ανούσιες ημερίδες και επιτροπές, όσο απλά και μόνο διαμαρτυρόμαστε, όσο τρωγόμαστε μεταξύ μας και δεν απαιτούμε το δημόσιο έλεγχο και διαχείριση της περιοχής, ο μόνος χαμένος θα είναι το περιβάλλον.
Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι όλοι αυτοί που σας αρπακτικά περιμένουν την δικιά μας αποτυχία και ποντάρουν στην αδιαφορία μας και την αγωνιστική μας ύπνωση, περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αρπάξουν αυτό το μοναδικό οικοσύστημα, να το ΄΄αξιοποιήσουν΄΄ και να το προστατεύσουν, δήθεν, στα πλαίσια της ΄΄ πράσινης ή βιώσιμης ανάπτυξης ΄΄, όπως τελευταία βαφτίζουν οι κερδοσκόποι και οι καπιταλιστές, το ξεπούλημα της γής και την καταστροφή του περιβάλλοντος, στηριζόμενοι στα πράσινα πολιτικά δεκανίκια τους.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Βαγγέλης Περάκης

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων