Η Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας δεν διαλύθηκε ποτέ

39 Προβολές

του Γιώργη Φουρναράκη,

Η Δημοτική Φιλαρμονική Σητείας δεν διαλύθηκε ποτέ όσες δυσκολίες και αν πέρασε. Δεν πρόκειται να διαλυθεί, γιατί διαχρονικά υπάρχει ένα σημαντικό μέρος ενεργών πολιτών που είναι πάντα δίπλα της και μπορούν να δουν το έργο και το όραμα.

Ενημερωτικά για τα τελευταία 23 χρόνια που έχω την τύχη και την τιμή να διευθύνω την Φιλαρμονική μας κάτι για το οποίο είμαι ευγνώμων παραθέτω τα εξής :

Ήταν επί Δημαρχίας Νίκου Κουρουπάκη όταν μου εμπιστεύθηκε τα ηνία και το ρίσκο, και η σημαντική προτροπή του Προέδρου της Φιλαρμονικής Κου Μαυροματάκη Μανώλη που είδε το όραμα.

Καταφέραμε και πήραμε μία σχεδόν διαλυμένη Φιλαρμονική και να την προχωρήσουμε βήμα – βήμα προς την καταξίωση.

Το έργο συνεχίστηκε με επιτυχία και με την συνέχιση Προεδρείου Νίκου Ευχετζή, αλλά και με την σημαντική σύμπραξη όλων των Δημοτικών Αρχών των Κυρίων Κουρουπάκη Νίκου, Τσικαλάκη Νίκου, Πατεράκη Θοδωρή…και των Προέδρων των Δεποτας-Δηκες- Δοκας Κυρίων Μαυροματάκη Μανώλη, Αυγουστινάκη Γιάννη Μιχελάκη Μανώλη, Τερζή Λεωνίδα.

Όταν έγιναν οι πρώτες αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους Νόμους Καποδίστρια Καλλικράτη κλπ, η Φιλαρμονική για άλλη μια φορά διαλυόταν αφού δεν μπορούσαν πλέον οι μικροί Δήμοι να ανταπεξέλθουν στις μισθοδοσίες των μουσικών, αφού υποχρεούνταν να καλύψουν τις θέσεις των Μουσικών, με μόνιμες θέσεις..

40 και πλέον μουσικοί με μόνιμες θέσεις.. Αδύνατον για μικρούς Δήμους,

Εφικτό για μεγάλους Δήμους.

Δίχως να υπάρξει πανικός με συνεννόηση των εμπλεκόμενων φορέων και την έγκριση με την τότε Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου Λασιθίου αποφασίστηκε η δημιουργία Συλλόγου για τις αποζημιώσεις των μουσικών.

Μάλιστα αυτός ο τρόπος αντιγράφτηκε και από άλλες φιλαρμονικές σε Δήμους της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Σύντομα καταλάβαμε ότι αυτός ο τρόπος άνοιγε τις προοπτικές για να ανοίξει η Φιλαρμονική τους ορίζοντες της και να δοκιμάσει νέους ρόλους στην πορεία της.

Αυτός ο νέος τρόπος, μας έδινε την δυνατότητα να φύγουμε από τα στενά περιθώρια του Δημοσίου και έτσι μπορέσαμε να έρθουμε σε συνεργασίες με όλο σχεδόν το Πολιτιστικό δυναμικό της πόλης όπως σκηνοθέτες σκηνογράφους ενδυματολόγους χορευτές, μουσικούς κλπ.

Τότε ήταν που ξεκινήσαμε και το πρώτο μοναδικό Πανελλαδικά εγχείρημα των μουσικοθεατρικών παραστάσεων με την Φιλαρμονική, με δικές μας μουσικές και συγγραφικές δημιουργίες.

Καταφέραμε το πρώτο μας εγχείρημα με το παραμύθι της Βέρας Περράκη το Γιασεμί του Φεγγαριού με την σκηνοθεσία του Μιχάλη Γιαννακάκη , το οποίο θεωρώ πρώτο σκαλοπάτι και για τις μετέπειτα παραγωγές όπως Αχαρνής σε σκηνοθεσία επίσης Μ.Γιαννακάκη και Καπετάν Μιχάλης, Κομπόστα 1 και 2, Ερωτόκριτος σε σκηνοθεσία Νάσου Ζαγκότη.

Παράλληλα βέβαια η Φιλαρμονική συνέχιζε και το έργο της στις αποδώσεις τιμών παρελάσεων λιτανειών κλπ τόσο στην πόλη όσο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Κι εγώ εκεί συνέχεια συνεπής, παρά τη σοβαρότητα στην κατάσταση υγείας μου .

Κατάφερε η Φιλαρμονική να φτάσει επί αυτών των ημερών σε μπάντα 60 εν ενεργεία μουσικών και 27 εν ενεργεία μουσικών της ορχήστρας της, δίχως να συνυπολογίσουμε και τους τόσους μουσικούς που ήρθαν, έφυγαν, αντικαταστάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, είτε για λόγους επαγγελματικούς, είτε για λόγους σπουδών

Φυσικά ρεκόρ για την ιστορία της Φιλαρμονικής.

Μέσα από τις δημιουργίες της Φιλαρμονικής δόθηκε η δυνατότητα να αναδείξουν το ταλέντο τους πολλές καλλιτεχνικές μορφές της πόλης μας σε όλες τις δομές του πολιτισμού και η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους σε αυτή.

Κατάφερε και έδωσε θέσεις εργασίας μέσα σε περιόδους κρίσης σε πολλούς μουσικούς, εξωτερικούς συνεργάτες μουσικούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους , σε παραγωγές , σε ηχογραφήσεις παραγωγής cd, έντυπο υλικό, εργατικό δυναμικό κλπ

Στους μόνους που δεν μπορέσαμε ήταν στους ηθοποιούς που πλαισίωσαν τις παραστάσεις μας και το λιγότερο είναι ένα ευχαριστώ σε αυτούς..

Μέσα από όλες αυτές τις παραστάσεις, το όνομα της Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας ήχησε παντού και έκανε το όνομα της Σητείας γνωστό στο Πανελλήνιο

Σε αυτό συνέβαλλαν οι πολυπληθείς συγκεντρώσεις του κοινού όπου και αν έπαιξε, όπως επίσης και τα πάρα πολλά ΜΜΕ που κάλυπταν τις περιοδείες της..

Εδώ οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ στους βοηθούς μου Frans De Leuw, Αεράκη Λευτέρη, Ευχετζή Νίκο, και σε όλους τους Μουσικούς μου, που πέρασαν από την Φιλαρμονική, που χωρίς την συμπαράσταση τους και την τεράστια υπομονή τους στις πολύωρες πρόβες που συμμετείχαν, τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν..

Ευχαριστώ βέβαια και τα Προεδρεία του Συλλόγου Μουσικής και Συλλόγου Φιλαρμονικής που χωρίς την σύμπραξη τους δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν όλα αυτά, όπως και όλους όσους παρακολούθησαν και στήριξαν τις προσπάθειες της Φιλαρμονικής όλο αυτό το διάστημα.

Δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο οι Μουσικοί της Φιλαρμονικής δεν έχουν λάβει την αποζημίωση τους για τις συμμετοχές τους στις τελευταίες υπηρεσίες – παραστάσεις και πρόβες της Φιλαρμονικής, για τον λόγο ότι η υπηρεσία Επιτρόπου που στο διάστημα άλλαξε , έκανε όλο και πιο δύσκολες τις επιχορηγήσεις προς τον Σύλλογο της Φιλαρμονικής, λόγω της γενικής εντολής που υπήρχε από την Κεντρική Κυβέρνηση για λιγότερες δαπάνες στην Δημόσια Διοίκηση.

Επίσης προθυμία της Δημοτικής αρχής είναι να αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης και αυτό να γίνεται μέσω του Νομικού Προσώπου Δοκας, κάτι το οποίο με βρίσκει σύμφωνο γιατί έτσι κατοχυρώνεται η προϋπηρεσία των μουσικών και μπορούν να διεκδικήσουν και άλλα προνόμια. . .

Με την τωρινή Δημοτική Αρχή του Κού Ζερβάκη , αλλά και με τον Πρόεδρο του Δοκας Κο Περράκη Μιχάλη είμαστε σε επαφή και έχουμε καταλήξει σε λύση.

Το τελευταίο διάστημα η προηγούμενη Κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο για τις Φιλαρμονικές και έδωσε την δυνατότητα στους μικρούς Δήμους να προσλαμβάνουν πλέον μουσικούς με ωρομίσθιες συμβάσεις,

Το τωρινό διάστημα βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον Δοκας για την διαδικασία αλλαγής της αποζημίωσης μέσω του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του για τον παραπάνω σκοπό

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που βιώσαμε και βιώνουμε έχουν καθυστερήσει την διαδικασία..

Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει ξανά και μετά την διαβεβαίωση του Προέδρου Δοκας, Κου Περράκη Μιχάλη προς εμένα, θα έρθει προς συζήτηση στο συμβούλιο του Δοκας και στην συνέχεια για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Διεύθυνση της Φιλαρμονικής θα συνεχίσει να δημιουργεί, και να συνεργάζεται, και σε καμία περίπτωση δεν θα την αφήσει να διαλυθεί.

Και στο φινάλε μέσα από το πλαίσιο των συνεργασιών, ας αναλογιστούμε ..

Θέλουμε Φιλαρμονική ή δεν θέλουμε..

Θέλουμε Φιλαρμονική 1 ταχύτητας ή 2 ταχυτήτων…

Να δημιουργεί όσο περισσότερο μπορεί ή απλά να δημιουργεί γυρίζοντας συνεχώς γύρω από τον εαυτό της..

Ο πήχης ανέβηκε ψηλά και μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο…

Καλοκαίρι 2021.. Εμείς είμαστε εδώ!

Παρακαταθήκη μας… η Ιστορία μας..

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Δωρεάν οδηγός social media για αγροδιατροφικές επιχειρήσεις από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δωρεάν οδηγός social media για αγροδιατροφικές επιχειρήσεις από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ