Ετήσιος απολογισμός έργων και δράσεων του Δ.Σ. του Δ.Ο.Κ.Α.Σ

62 Προβολές

Συνδημότες και Συνδημότισσες,

στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 συμπληρώθηκε ένα ημερολογιακό έτος από την ανάληψη των καθηκόντων μας στην Διοίκηση του Δ.Ο.Κ.Α.Σ.

Εκ της συστάσεως του ο Οργανισμός επιτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο, ενώ τα επιμέρους αντικείμενα με τα οποία ασχολείται τον καθιστούν ένα πολυσύνθετο εργαλείο για την πολιτιστική ανάπτυξη και εξωστρέφεια του Δήμου μας.

1. Διοικητική κατανομή αρμοδιοτήτων

ü Προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε το παραγόμενο έργο ως Διοικητικό Συμβούλιο, αποφασίσαμε εξ αρχής να κατανέμουμε ρόλους και αρμοδιότητες ανά τομέα ευθύνης ώστε να επιμερίσουμε ισομερώς τις εργασίες και να εξοικονομηθούν πόροι.

ü Η νέα φιλοσοφία διοίκησης του ΔΟΚΑΣ δεν είναι πλέον προεδροκεντρική αλλά συμμετοχική και πολυπρόσωπη.

2. Απογράφη – Ενημέρωση

ü Μια εκ των προτεραιοτήτων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου υπήρξε η καταγραφή της οικονομικής και υλικοτεχνικής κατάστασης των δομών και της περιουσίας του ΔΟΚΑΣ.

Ακριβώς επειδή δεν υπήρξε κάποιο πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής έγινε εκτενής και λεπτομερής απογράφη, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Φεβρουαρίου 2020.

ü Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν θεματικές συναντήσεις για συζήτηση, καταγραφή και ενημέρωση τόσο με το προσωπικό του Δ.Ο.Κ.Α.Σ όσο και με τα Αθλητικά και Πολιτιστικά Σωματεία του Δήμου μας ως κύριους ωφελούμενους των δομών του Οργανισμού.

3. Βοήθεια στο Σπίτι

ü Κατά το πρώτο τρίμηνο της θητείας μας διαχειριστήκαμε παραγωγικά την εν λόγω δομή και το πολυδύναμο προσωπικό της, ενώ συγχρόνως ολοκληρώσαμε επιτυχώς και εγκαίρως την ομαλή διοικητική μετάβαση της στην κεντρική διοίκηση του Δήμου Σητείας βάσει των αντίστοιχων εγκυκλίων, παρότι είχε υπάρξει σοβαρή εκτελεστική πολύμηνη κωλυσιεργία που δημιούργησε αντίστοιχα προβλήματα στον τακτικό προϋπολογισμό του Οργανισμού.

4. Παιδικοί Σταθμοί

ü Κατά το πρώτο έτος της θητείας μας, καταγράψαμε λεπτομερώς όλες τις ανάγκες των τριών υφιστάμενων δομών, τόσο κτηριακά όσο και διοικητικά-οργανωτικά.

ü Αποκαταστήσαμε πολυετείς και πολυδάπανες κτηριακές βλάβες, τακτοποιήσαμε λογιστικά τις προμήθειες και τα πάγια ανά μονάδα, ενώ παράλληλα καταγράψαμε τις υλικοτεχνικές επεμβάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις στο τρέχον έτος.

ü Νομιμοποιήθηκε ο Παιδικός Σταθμός του Παλαικάστρου και τις επόμενες ημέρες θα λάβει την νόμιμη άδεια λειτουργίας, αφού πρώτα καταβλήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό μας το επιδικασθέν χρηματικό ποσό της μη καταβολής μισθωμάτων (των ετών 2017, 2018) για μη νομιμοποιημένη δομή.

ü Σχεδιάζεται και έχει τεθεί προς μελέτη κοστολόγησης και βιωσιμότητας, η λειτουργία επιπλέον τριών νέων παιδικών σταθμών και η επέκταση του ήδη υπάρχοντος βρεφικού σταθμού.

ü Πραγματοποιήθηκαν επίσημες συναντήσεις με το προσωπικό και τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενώ από την νέα σχολική χρονιά θα συμπληρώνεται φυλλάδιο αξιολόγησης και αυτοβελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ü Έχει ήδη μπει σε εφαρμογή η τροποποίηση του οργανογράμματος των Παιδικών Σταθμών και ο καθορισμός προϊσταμένων-υπευθύνων ανά μονάδα.

ü Επικαιροποιήθηκε και τροποποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας των δομών και συγχρόνως στα πλαίσια της διαφάνειας και της ψηφιακής σύγκλισης καταρτίζεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής των παιδιών και της αυτόματης ψηφιοποιημένης μοριοδότησης τους ανά κατηγορία.

ü Εφαρμόστηκαν επιτυχώς και με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για την μη διασπορά του Κορωνοϊού.

ü Επικαιροποιήθηκαν οι άδειες λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και εναρμονίστηκαν με τις σύγχρονες ισχύουσες διατάξεις ώστε να νομιμοποιηθούν και στα θέματα ασφάλειας όπου υπήρχαν σοβαρά ζητήματα και εκκρεμότητες.

ü Στα πλαίσια προγραμμάτων πρακτικής άσκησης συνεργαζόμαστε με φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης (Πρόγραμμα Άτλας) και του Δ.Ι.Ε.Κ. Σητείας.

ü Συμμετέχουμε μέσω του Δήμου Σητείας στο Κοινωφελές Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ από όπου θα απασχοληθούν συγκεκριμένες επαγγελματικές ειδικότητες στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς για το τρέχον έτος.

ü Έχει ήδη ξεκινήσει λογιστικά και οργανωτικά η προετοιμασία για την λειτουργία του νέου Παιδικού Σταθμού στον Γούδουρα (πρόγραμμα Leader) καθώς και η μελέτη για την εφαρμογή της κρατικής επιχορήγησης για την κτηριακές επεμβάσεις στον Παιδικό Σταθμό της Λιλιπούπολης.

ü Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των βρεφονηπιοκόμων ορισμένου χρόνου και καταρτίστηκε νέο οργανόγραμμα έως το πέρας της νέας σχολικής χρονιάς.

ü Καθ’ όλη την διάρκεια της Καραντίνας το προσωπικό απασχολήθηκε παραγωγικά στην διάθεση άλλων δομών του Δήμου Σητείας.

5. ΚΔΑΠ – ΑΜΕΑ

ü Αποδεχθήκαμε προσφάτως την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο ΚΕΓΕ από τον Δήμο Σητείας (με αδειοδότηση ως εκπαιδευτική μονάδα αντί μονάδα πρόνοιας) και έχουμε ήδη καταθέσει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες για την λήψη της αντίστοιχης Άδειας Λειτουργίας της νέας αυτής δομής του Οργανισμού.

ü Έχουμε ήδη προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία ώστε να χρηματοδοτηθεί λειτουργικά το ΚΔΑΠ και να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις εργασίας των ειδικοτήτων που απαιτούνται.

ü Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος των προεγγραφών των επιδοτούμενων προγραμμάτων συμμετοχής των ωφελούμενων οικογενειών.

6. Γεωπάρκο Σητείας

ü Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Γεωπάρκου Σητείας για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

ü Οργανώθηκε και υλοποιήθηκε επιτυχώς το «3ο Sitia Geopark Trail» – αγώνες ορεινού τρεξίματος ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας, την Κυριακή 13 Οκτωμβρίου 2019.

ü Υλοποιήθηκε το διήμερο σεμινάριο για την Αειφόρο Εκπαίδευση στο Γεωπάρκο Σητείας το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, με θέμα: «Γνωρίζω το Γεωπάρκο Σητείας, τα σπήλαια και τις εκπαιδευτικές διαδρομές του», σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Λασιθίου Ιεράπετρας.

ü Στα πλαίσια της εξωστρέφειας του Γεωπάρκου και της διασύνδεσης της τοπικής κοινωνίας με την πολιτιστική της αναφορά, θεσμοθετήθηκε και πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία και μαζική προσέλευση από όλη την Κρήτη ο «1ος Ερωτοκρίτειος Δρόμος – Sitia Geopark Road Race», την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

ü Πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες παρουσιάσεις και η συμμετοχή στο Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων.

ü Υλοποιήθηκε ο καθαρισμός και η σήμανση μονοπατιών και Γεωδιαδρομών.

ü Διαχείριση του προγράμματος ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ – GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS INTERREK ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ

ü Παρά την πανδημία που ανάγκασε και το παγκόσμιο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα συμμετείχαμε στα συνέδρια, του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου διαδικτυακά.

ü Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια (WorkShops) 17-18-19 Ιανουαρίου 2020 για τον Γεωτουρισμό καθώς και επισκέψεις – εκπαιδευτικές δράσεις μέχρι την επιβολή των περιοριστικών μέτρων

ü Συμμετείχαμε στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, Ψηφιακά από 24 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2020.

ü Πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την προετοιμασία του 1ου Θερινού Σχολείου του Γεωπάρκου Σητείας σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, Βάμου, Ιεράπετρας-Νεάπολης και το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστήμων Ηρακλείου. Διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε ένα σύντομο προ-Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τους Γεώτοπους και την Αειφορία με τίτλο: «Γεωδιαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας», από την Παρασκευή 3 Ιουλίου έως την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στο Καρύδι Σητείας και στην ευρύτερη περιοχή.

ü Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων 2020, μέσω παράλληλων εκδηλώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Κορνάρεια 2020», με επιτυχημένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες «Γνωρίζοντας το Γεωπάρκο της Σητείας μέσα από τις εκπαιδευτικές του δράσεις», μουσικές βραδιές όπως η Συναυλία με το συγκρότημα ΤΣΙΤΑ ΚΟΡΔΑ στον Γεώτοπο της πηγής της Ζάκρου, αλλά και φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως ο «Γεω – πολιτιστικός περίπατος της Σητείας Καραβόπετρα – Αγιά Φωτιά». Ενώ ιδιαίτερη επιτυχία και προσέλευση είχε η ειδική θεματική εκδήλωση-ΦΩΤΟΡΑΜΑ του Δημήτρη Τηνιακού, την Τρίτη 4 Αυγούστου με τίτλο: «Ο φωτογραφικός φακός στα μονοπάτια του Γεωπάρκου της Σητείας – ΑΕΝΑΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ»

ü Σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, τον Όμιλο Ιστιοσανίδας Ηρακλείου, τον Ναυτικό Όμιλο Σητείας και άλλους φορείς, υποστηρίξαμε μία ιδιαίτερη αθλητική συνάντηση – Φεστιβάλ Ιστιοσανίδας (Windsurfing Wave Event-Festival), στο ιδανικό επιλεχθέν σημείο (Wave spot) της Φανερωμένης στην Σητεία, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2020.

ü Διοργανωτικά υποβάλαμε πρόταση συμμετοχής στα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus +, ενώ ήδη εγκρίθηκε και θα υλοποιηθεί η μετακίνηση, διαμονή και απασχόληση Εκπαιδευτικού Προσωπικού από την Γερμανία στην Σητεία μέσα στα πλαίσια ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης της Unesco.

ü Σε συνεργασία με το Δ.Ι.Ε.Κ Σητείας αποφασίστηκε ο Δ.Ο.Κ.Α.Σ να έχει υπό την εποπτεία του την πρακτική άσκηση των φοιτητών του ΔΙΕΚ, με την ειδικότητα των Συνοδών Βουνού.

ü Διευρύνθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης του Γεωπάρκου της Σητείας και πραγματοποίησε την πρώτη της συνεδρίαση την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020.

ü Πραγματοποιήθηκαν τρεις θεματικές συνεδριάσεις του Ο.Α.Σ, του Δ.Ο.Κ.Α.Σ και της Μ.Α.Δ.Ε.Σ υπό τον Δήμαρχο Σητείας ώστε να καθοριστούν οι Προγραμματικοί τρόποι αξιοποίησης των χρηματοοικονομικών εργαλείων ανάπτυξης του Γεωπάρκου της Σητείας.

ü Τέλος διευθετήθηκαν οριστικά λογιστικές και φορολογικές εκκρεμότητες που αφορούσαν την συμμετοχή επιχειρήσεων στο σύμφωνο ποιότητας του Γεωπάρκου.

7. Δημοτική Βιβλιοθήκη

ü Μεταφέρθηκε και επανατοποθετήθηκε όλος ο εξοπλισμός και τα βιβλία στον χώρο που στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη, καθώς κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας βρισκόταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης του Πολύκεντρου.

ü Κατά την διάρκεια της Καραντίνας το προσωπικό του Οργανισμού κατέγραψε ψηφιακά 26.000 βιβλία από το χειρόγραφο αρχείο που διατηρούσουν έως τώρα οι υπάλληλοι της Βιβλιοθήκης.

ü Πραγματοποιήθηκε απογράφη και αντιστοίχηση του ηλεκτρονικού αρχείου με τα υπάρχοντα βιβλία ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση της καταλογράφησης.

ü Δεσμεύτηκαν οι κωδικοί αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών μέσων ώστε να συνδεθεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σητείας με Διεθνή Δίκτυα Βιβλιοθηκών.

ü Συντάσσεται Κανονισμός Λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ώστε να μπορεί ως φορέας να μετέχει σε επιχορηγήσεις και ειδικές θεματικές εκδηλώσεις, λέσχες ανάγνωσης κ.α.

ü Έχουν προγραμματιστεί χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξασφάλιση εξοπλισμού, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη χρηματοδότησης μετεγκατάστασης της σε αυτόνομο δημοτικό κτίριο.

ü Σε συνεργασία με εξειδικευμένο Βιβλιοθηκονόμο έχει ξεκινήσει η έρευνα για την αγορά ειδικού λογισμικού σύνταξης, κατηγοριοποίησης, καταλογράφησης και ψηφιακού δανεισμού των βιβλίων.

ü Τέλος έχουν ήδη προστεθεί στην υπάρχουσα συλλογή περίπου 1500 νέα βιβλία, τα οποία έχουν καταγράφει και αντιστοιχηθεί ανά θεματική ενότητα.

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Το εμβόλιο της ελπίδας στη Γαύδο
ΚΡΗΤΗ
Το εμβόλιο της ελπίδας στη Γαύδο
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Παιδί & Έφηβος στην εποχή του COVID-19» (δωρεάν συμμετοχή)
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Παιδί & Έφηβος στην εποχή του COVID-19» (δωρεάν συμμετοχή)
Κύκλος Σεμιναρίων μέσω διαδικτύου, αποκλειστικά για ανθρώπους με προβληματική σχέση με το αλκοόλ
ΣΗΤΕΙΑ
Κύκλος Σεμιναρίων μέσω διαδικτύου, αποκλειστικά για ανθρώπους με προβληματική σχέση με το αλκοόλ
Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Σητείας-Παλαικάστρου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Σητείας-Παλαικάστρου
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ 2021
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΓΡΑΦΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ 2021
ΧΑΪΝΗΔΕΣ Η “κλεφτουριά” της Κρήτης Στην Επανάσταση του ‘21
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΧΑΪΝΗΔΕΣ Η “κλεφτουριά” της Κρήτης Στην Επανάσταση του ‘21
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το 2nd ReGeneration Academy for Food Innovation του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Άνοιξαν οι αιτήσεις για το 2nd ReGeneration Academy for Food Innovation του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»
To “5ο Sitia Geopark Trail”, πρόκειται διεξαχθεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
ΣΗΤΕΙΑ
To “5ο Sitia Geopark Trail”, πρόκειται διεξαχθεί την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021
Δυο προτάσεις στο «Πράσινο Ταμείο» από τον Δήμο Οροπεδίου για την ανάπλαση-ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων
ΛΑΣΙΘΙ
Δυο προτάσεις στο «Πράσινο Ταμείο» από τον Δήμο Οροπεδίου για την ανάπλαση-ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων