Επερώτηση ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ για Κάβο Σίδερο?

13 Προβολές

Η απόφαση του ΤΕΕ-ΤΑΚ, όπως και η αντίστοιχη του ΓΕΩΤΕΕ να διοργανώσουν διεθνές συνέδριο για την περιοχή Τοπλού – Κάβο Σίδερο αποτελεί χρυσή ευκαιρία για την Κρήτη, ως τόπο και ως κοινωνία, για την αυτοδιοίκηση, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και το επιστημονικό δυναμικό της, για τους πολυάριθμους φίλους της σ’ όλο τον πλανήτη να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν αυτό το μοναδικό τοπίο πολιτισμού [cultural landscape], για να βάλουν το πλαίσιο και τους όρους, ώστε τα διάφορα εγχειρήματα, συχνά αντιφατικά, που προωθούνται στην Κρήτη να υπηρετούν ένα συνολικό συνεκτικό σχεδιασμό αντάξιο του πλούτου του νησιού μας.

Με την επίκαιρη ερώτησή μας προσυπογράφουμε το γράμμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του προέδρου του Πέτρου Ινιωτάκη προς τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη να στηρίξει το συνέδριο και τεκμηριώνουμε την αναγκαιότητά του. 

Επαναλαμβάνουμε κατά λέξη τους στόχους του συνεδρίου και ζητάμε απ΄την Περιφέρεια να το στηρίξει.

«Φιλοδοξεί να φωτίσει εναλλακτικούς πραγματοποιήσιμους δρόμους για να αναδειχθεί το ανεκτίμητο πολιτισμικό και οικολογικό απόθεμα της περιοχής σε μοναδικό φυσιολατρικό και πολιτισμικό πάρκο, ένας παγκόσμιας ακτινοβολίας βωμός αναστοχασμού, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος θα εμπνευστεί τρόπους αποσύνδεσης της ευτυχίας απ’ την κατανάλωση, θα βάλει όρια σ’ όσα μπορεί να κατακτήσει, θα ξαναδεί τη φύση ως τροφό, δασκάλα, μούσα. 

Φιλοδοξεί να δείξει εν μέσω της οξύτατης κρίσης, ελληνικής και πλανητικής, πως η Ελλάδα, από παρίας της οικουμένης, μπορεί να γίνει προνομιακός τόπος για την αναγκαία αλλαγή του κυρίαρχου καταστροφικού παραδείγματος, της άμετρης μεγέθυνσης σε ένα πεπερασμένο πλανήτη. 

Φιλοδοξεί να δείξει πως η θεώρηση της Ελλάδας ως οικόπεδο και των πολιτικών της ως μεσιτών, όχι μόνο δεν τη βοηθά να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά αντίθετα συμβάλει στην όξυνσή της και στην περαιτέρω απαξίωση της χώρας. 

Φιλοδοξεί να δείξει πως οι περιοχές natura έμειναν απροστάτευτες, τα μνημεία της εγκαταλείφθησαν, τα χωροταξικά της σχέδια έμειναν τρύπια γιατί θεωρήθηκαν εμπόδιο στη χυδαία ανάπτυξη της χώρας και πως τα πιο αναγκαία και επείγοντα σχέδια που θα έπρεπε πράγματι να γίνουν με διαδικασίες fast track αφορούν στην κάλυψη των χωροταξικών κενών, στην ανάδειξη των μνημείων σε πυκνό δίκτυο αξιοθέατων, στην σύσταση φορέων διαχείρισης των περιοχών natura. Η πρόκριση της σκηνοθεσίας αμφιλεγόμενων θέλγητρων, όπως τα υδροβόρα γκολφ δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων. 

Φιλοδοξεί να τεκμηριώσει τη σημασία της εντός οικισμών δόμησης, που πρέπει να ενθαρρυνθεί με την κατά προτεραιότητα σύνταξη του κτηματολόγιου των οικισμών και να υλοποιηθεί με πρότυπους αρχιτεκτονικούς και ενεργειακούς όρους. Η εντός οικισμών δόμηση μπορεί να είναι πολλαπλά επωφελέστερη απ’ τα γκέτο πολυτελείας στις ακτές και τη χαοτική εκτός σχεδίου δόμηση. 

Φιλοδοξεί σε μια αποκαλυπτική αντιπαράθεση παραδειγμάτων για τη διαχείριση αντίστοιχων περιοχών που θα πλουτίσει όλους με την απαραίτητη πληροφόρηση και γνώση, ώστε οι επιλογές μας να είναι ορθότερες.

Ένα τέτοιο συνέδριο, θα βοηθήσει την κοινωνία να πιστέψει στις δυνάμεις της. 
…
Το συνέδριο, που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, θα δείξει πως το ευαίσθητο μέλλον που αξίζει στην περιοχή συναρτάται με την ανάδειξη της Κρήτης ως παγκόσμιας πολιτισμικής και οικολογικής κιβωτού, πως το ταξίδι στην iCrete, στην iGreece μπορεί να καταστεί για το σύγχρονο άνθρωπο ισχυρότερη μόδα απ’ το iphone και το ipad επειδή θα αντιστοιχίζεται με ζωτικές ανάγκες του απειλούμενου είδους των ανθρώπων». 

Σε εποχές οξύτατης δοκιμασίας για τον τόπο, το συνέδριο αυτό μπορεί να γίνει η αρχή για μια οραματική διαχείριση των πραγμάτων της Κρήτης με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση και το επιστημονικό δυναμικό του νησιού. Μέσα απ’ αυτό το συνέδριο οι πολίτες που προτάσσουν τη νομιμότητα και εκείνοι που διεκδικούν την οικονομική πρόοδο, θα αντιληφθούν ότι δεν ανήκουν σε αντίπαλα στρατόπεδα, θα διευκολυνθούν να βρουν τους αειφορικούς δρόμους για να ενώσουν τις δυνάμεις τους πετυχαίνοντας και τα δυο, και την νομιμότητα-περιβαλλοντική προστασία και την οικονομική και κοινωνική προκοπή.

«Επίκαιρη Επερώτηση για Τοπλού – Κάβο Σίδερο και τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για την περιοχή

Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Το τελευταίο διάστημα η πολύκροτη υπόθεση του εγχειρήματος στο Τοπλού Κάβο ΣΙΔΕΡΟ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο αναστατώνοντας την τοπική κοινωνία. Το αρχικό σχέδιο που ακυρώθηκε στο ΣΤΕ για σοβαρούς περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους [και όχι τυπικούς όπως ισχυρίζεται ο Αντιπεριφεριφερειάρχης Λασιθίου] προέβλεπε 6 χωριά, 7000 κλίνες, τρία γήπεδα γκολφ. Για το νεώτερο σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ που προωθεί μεσω fast track η εταιρεία Minoan Group Plc (πρώην Loyalward ltd) γνωρίζουμε ελάχιστα, ότι αφορά 1900 κλίνες και ένα γήπεδο γκολφ.

Δεδομένου ότι πρόκειται για έργο σε μια πολλαπλά προστευόμενη περιοχή ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης 

Α. Γνωρίζετε αν το νέο εγχείρημα στηρίζεται σε νέα μελέτη που λαμβάνει υπόψη το σκεπτικό ακύρωσης του ΣτΕ ή απλώς αποτελεί μια φέτα του ίδιου φαραωνικού σχεδίου που προωθείται αυτούσιο και ψευδεπίγραφα χαρακτηρίζεται ήπιο; 

Β. Έχετε άποψη για την φερεγγυότητα της εταιρείας και των συνεργατών της που συστήθηκε πριν 22 χρόνια, πριν φτιαχτεί το Ιδρυμα, για να εκμεταλλευτεί την έκταση των 26.000 στρεμμάτων, την πήρε όπως την πήρε και έκτοτε την παίζει με το αζημίωτο στη εναλλακτική αγορά υψηλού ρίσκου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, χωρίς να έχει φτιάξει ποτέ πουθενά τίποτα. Οι φερόμενοι πρόσφατα ως έμπειροι συνεργάτες της εταιρείας, Candia Investment Corporation, ξέρετε αν πράγματι υπάρχουν και αν όντως έχουν εμπειρία;

Γ. Προτίθεστε να προωθήσετε τους φορείς διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 της Κρήτης ώστε να πάψουν αυτές να αντιμετωπίζονται ως προνομιούχα οικόπεδα για επενδύσεις συχνά αντιφατικές που ποτέ δεν εκτιμήθηκαν σοβαρά οι επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία του νησιού; 

Δ. Έχετε την πρόθεση να στηρίξετε την απόφαση για διεθνές συνέδριο που επικαιροποίησε πρόσφατα το ΤΕΕ ΤΑΚ το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει μεσα απ? την παράθεση παραδειγμάτων τις εναλλακτικές δυνατότητες που έχει η περιοχή αλλά και κατ? επέκταση η Κρήτη, ώστε ως νησί με μοναδικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προς όφελος του τόπου και της κοινωνίας; 

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας