Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014 ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου επισκέφθηκαν το Εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του εργοστασίου και συζήτησαν με τους εργαζομένους για το Νομοσχέδιο που προβλέπει το ξεπούλημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.).
Έγινε πλούσιος διάλογος με τους εργαζόμενους και επισημάνθηκαν οι ολέθριες συνέπειες της πώλησης του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες τόσο για την Εθνική οικονομία όσο και για την μεγάλη επιβάρυνση των καταναλωτών. Ο Κωστής Δερμιτζάκης επισήμανε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο ΑΔΜΗΕ είναι:
Η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας.
Στρατηγική Εθνική Υποδομή. Θεμέλιο για την Εθνική ʼμυνα και την Ασφάλεια της πατρίδας μας.
Στρατηγική Εθνική Υποδομή για την οικονομική και παραγωγική της ανάπτυξη. Εξασφαλίζει τον απρόσκοπτο εφοδιασμό κάθε παραγωγικής δραστηριότητας με ηλεκτρικό ρεύμα και επιδρά στην τελική τιμή κάθε προϊόντος και υπηρεσίας.
Στρατηγική Εθνική Υποδομή, χτισμένη 60 χρόνια από τον ελληνικό λαό, για να διασφαλίζει την ηλεκτροδότησή του, όρος για την κοινωνική του ευημερία και τη συμμετοχή του στα αγαθά του σύγχρονου πολιτισμού
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα στερήσει την εθνική οικονομία από μια σταθερή και σημαντικού μεγέθους δημόσια επένδυση και το ελληνικό δημόσιο από ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο.
ʼρα ο νέος ιδιοκτήτης του ΑΔΜΗΕ, θα έχει εξασφαλισμένο ένα εγγυημένο και διόλου ευκαταφρόνητο κέρδος χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο, το οποίο θα εισπράττει από τα νοικοκυριά.
Οι καταναλωτές, η βιομηχανία και η χώρα ολόκληρη θα βρίσκεται ουσιαστικά σε ομηρία από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα κατέχουν και θα εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο των δικτύων μεταφοράς, τη στρατηγικότερη εθνική υποδομή μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους επιβεβαίωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση (αν αυτή προχωρήσει), γιατί η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον Ελληνικό λαό».
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αθερινόλακκου με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού. Αναφέρθηκε από τους εργαζόμενους ότι η στελέχωση βρίσκεται στο 1/3 του οργανογράμματος με συνέπεια οι ανάγκες της παραγωγής να καλύπτονται με εξαντλητικές υπερωρίες.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης δεσμεύτηκε να φέρει τα ιδιαίτερα προβλήματα του εργοστασίου στη Βουλή και κάλεσε τους εργαζόμενους να ενημερώσουν την κοινωνία για τις συνέπειες της πώλησης του ΑΔΜΗΕ και να αγωνιστούν μαζί της για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.