Επίκαιρη ερώτηση Πλακιωτάκη για θέματα που αφορούν την Κρήτη

12 Προβολές

Επίκαιρη Επερώτηση

Προς τους Υπουργούς:

* Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

* Πολιτισμού και Τουρισμού

* Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

* Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

* Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

* Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

* Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

* Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Απαξίωση της Κρήτης από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Εδώ και 18 σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ, παρά τις εξαγγελίες της για αναπτυξιακή πολιτική, έμφαση σε έργα υποδομής και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η Κρήτη βιώνει καθημερινά την αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Παρόλο που πρόκειται για ένα νησί με μεγάλες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, στα οποία οφείλουμε να επενδύσουμε, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ενώ, θεωρητικά δίνετε έμφαση στον τουρισμό, ξενοδοχειακές επενδύσεις περιμένουν ακόμη να ενταχθούν στο πλαίσιο του Εγχώριου Αναπτυξιακού Νόμου. Ενώ, υποτίθεται, δίνετε ιδιαίτερη σημασία στις υποδομές, ακυρώθηκε η υπογραφή της σύμβασης «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Αξιοποίηση των ακινήτων του Λιμένα Σκαφών Αναψυχής του Θαλασσίου Μετώπου των Σταθμών Κρουαζιέρας και Ακτοπλοΐας στο Λιμένα Ηρακλείου Κρήτης», προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ. Χάνεται έτσι ένα έργο που πραγματικά θα αναγεννούσε το λιμάνι.

Ακόμη και το πολυδιαφημισμένο Πρόγραμμα «Κρήτη: Πράσινη Ανάπτυξη», ύψους 120 εκατ. Ευρώ, για το νησί, πληροφορούμαστε, πλέον, ότι βρίσκεται στον αέρα λόγω περικοπής των κονδυλίων του. Για να μην αναφέρουμε, το πράσινο υποτιθέμενο Ελ Ντοράντο, με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, το οποίο καταδεικνύεται σε φούσκα.

Ενώ δηλώνετε ότι κόπτεστε για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης στην Κρήτη, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ (μόλις 19,16% απορροφητικότητα), παρόλο που το Περιφε-ρειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι προϋπολογισμού 1,325 δις ευρώ και θα έδινε ανάσα στην Περιφέρεια.

Ενώ μας λέτε ότι επιθυμείτε τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών και ότι η Κρήτη είναι για σας προτεραιότητα, καθυστερούν αδικαιολόγητα τα έργα στο αεροδρόμιο της Σητείας. Στο αεροδρόμιο του Καστελίου. Στο νέο Βιοτεχνικό Πάρκο στα Χανιά. Παράλληλα τα μέλη της Κυβέρνησής σας υπεκφεύγουν εδώ και μήνες να μας απαντήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ αναλώνονται σε επικοινωνιακές –άνευ ουσιαστικού περιεχομένου- φιέστες.

Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το Βόρειο και Νότιο Οδικό ʼξονα, τη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων, την προώθηση των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων, τη λειτουργικότητα αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, όπως σε Κνωσό και Ηράκλειο αντίστοιχα, την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού. Όσο για την Κρήτη Α.Ε, έχει καταντήσει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Ενώ διατείνεστε ότι επιθυμείτε τη βελτίωση του συστήματος υγείας, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού και κυρίως νοσηλευτικού, καθώς και νοσοκομειακού υλικού σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κάνουν αφόρητες τις συνθήκες περίθαλψης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μεθοδεύεται χωρίς προηγούμενη μελέτη και αγνοώντας τις τοπικές ανάγκες, το «κλείσιμο» νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Όσο για το νέο υγειονομικό χάρτη, τον πληροφορούμαστε από αντιφατικά ρεπορτάζ, καθώς ακόμη δεν τον έχετε θέσει υπόψιν της κοινωνίας, γεγονός το οποίο δείχνει παντελή έλλειψη σχεδιασμού.

Ενώ, επίσης, δήθεν επιθυμείτε την ορθολογική αναδιάρθρωση της παιδείας, προχωρείτε σε –δίχως επαρκή σχεδιασμό- υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις -ακόμη και- καταργήσεις σχολικών μονάδων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα στο Ρέθυμνο.

Ενώ δηλώνετε ότι νοιάζεστε για την Κρήτη, απαξιώνετε ένα από τα πιο μεγάλα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αυτό της Κρητικής διατροφής. Οι συνεχείς αναφορές σας, στην ανάγκη προώθησης από τη χώρα μας της μεσογειακής διατροφής αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Όταν, όμως, το Κρητικό διατροφικό πρότυπο χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως ωφελεί την υγεία, είναι ακατανόητη η εμμονή να προάγει και να ενισχύει η Κυβέρνηση κάτι διαφορετικό, το οποίο άλλωστε εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων χωρών.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν είναι δυνατό να επιτρέπετε να χαρίζουμε σε κανένα τον πλούτο που μας χάρισε η Κρητική φύση, τον οποίο με τόσο κόπο και αγώνα διατηρούν ανά τους αιώνες οι παραγωγοί του τόπου μας και προσπαθούν να προωθήσουν στις αγορές οι Κρητικές επιχειρήσεις.

Ούτε είναι αποδεκτό το εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, να εξακολουθεί να φεύγει στο εξωτερικό «χύμα», τη στιγμή που υπουργοί-διεκπεραιωτές έρχονται στο νησί και αναπτύσσουν θεωρίες για “καλάθια”, τα οποία χωρίς καμία στήριξη πετούν στην

Περιφέρεια ζητώντας της να τα γεμίσει με αγροτικά προϊόντα και στη συνέχεια να τα εξάγει.

Αλλά και στην Αυτοδιοίκηση, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ασφαλώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και κινήσεις μέσω των οποίων επιδιώκεται o εξορθολογισμός των δαπανών και μια καλύτερη οργάνωση. Για να πετύχουν, όμως, οι μεταρρυθμίσεις αυτές, απαιτείται η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων.

Σήμερα, δυστυχώς, παραμένει ακόμη άγνωστο το ύψος των κονδυλίων τα οποία θα διατεθούν στο νεότευκτο μηχανισμό της αυτοδιοίκησης, αλλά και το ποσό που αναλογεί στην Κρήτη.

Ποιος θα καλύψει το 1,5 δις ευρώ που στερεί το μνημόνιο από την αυτοδιοίκηση; Ποιος θα αναπληρώσει τα 2,6 δις ευρώ που εκταμιεύθηκαν τα προηγούμενα πέντε (5) χρόνια για την αυτοδιοίκηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο κατήργησε η κυβέρνηση του Πα.Σο.Κ;

Μετά από όλα αυτά, ερωτάται η Κυβέρνηση:

* Πότε θα ξεκινήσουν και πως θα προχωρήσουν τα απαραίτητα για την Κρήτη έργα υποδομής που σήμερα καθυστερούν αδικαιολόγητα;

* Πότε επιτέλους θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις και οι συνεχείς σας υποσχέσεις;

* Πότε θα καλυφθούν τα κενά στο προσωπικό των Νοσοκομείων και του ΙΚΑ στην Κρήτη; Ποιες είναι οι προθέσεις σας για το σύστημα υγείας;

* Γιατί επιμένετε στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής και γιατί δεν βοηθάτε έμπρακτα στη σωστή προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης;

* Ποιο είναι το κονδύλι που αναλογεί στην Κρήτη στο νέο πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης;

* Πως διασφαλίζετε ότι η Κρήτη δε θα «πληρώσει» το μνημόνιο και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σας;

Οι επερωτώντες βουλευτές

1. Ευάγγελος Μεϊμαράκης

2. Μανώλης Κεφαλογιάννης

3. Κυριάκος Μητσοτάκης

4. Κωστής Χατζηδάκης

5. Όλγα Κεφαλογιάννη

6. Γιάννης Πλακιωτάκης

7. Κωστής Μουσουρούλης

8. Κωνσταντίνος Τασούλας

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα