Δεκάδες παιδιά έμειναν και φέτος εκτός του παιδικού σταθμού της Σητείας.

12 Προβολές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ?

Δεκάδες παιδιά έμειναν και φέτος εκτός του παιδικού σταθμού της Σητείας. Από τις 140 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν οι 92. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι άνεργοι δεν έχουν το δικαίωμα να στείλουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό. Από τα παιδιά που επιλέγησαν , τα μισά περίπου θα επιδοτηθούν με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ ενώ για τα υπόλοιπα θα πρέπει οι γονείς να χώσουν βαθειά το χέρι στην τσέπη σε μια εποχή που το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά.
Πανελλαδικά η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ είναι μειωμένη από τις προηγούμενες χρονιές, που έτσι κι αλλιώς ούτε στο παρελθόν κάλυπτε τις ανάγκες. Αυτή είναι η πολιτική της Ε.Ε που χρηματοδοτεί μεν κάποιες ανάγκες , αλλά αυτές αφορούν τους πλέον αδύναμους, όπως παραδέχτηκε το υπουργείο εσωτερικών . Έτσι προωθείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση των παιδικών σταθμών αφού για την συμμετοχή απαιτείται πληρωμή και η λειτουργία τους συνδέεται απόλυτα με τα έσοδα –έξοδα και όχι με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των παιδιών από τις λαϊκές οικογένειες. Η Ε.Ε απαιτεί την πληρωμή τροφείων για τους σταθμούς που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ενώ η κυβέρνηση εξήγγειλε τον εξορθολογισμό του συστήματος χρηματοδότησης με προφανή στόχο την μείωση του κόστους. Η ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ μιλάει για μείωση της χρηματοδότησης κατά 30% για κάθε παιδικό σταθμό ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ τα χρήματα που διατίθενται για κάθε παιδί μειώνονται κατά 11,5%.
Στην πράξη, η μείωση του κόστους σημαίνει υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής , μείωση έως και στέρηση των παιδιών από μια σειρά δραστηριότητες, υποβάθμιση της γραφικής ύλης και υλικών που χρησιμοποιούνται, δηλαδή υποβάθμιση της ποιότητας της προσχολικής αγωγής. Ορατός είναι και ο κίνδυνος στο βωμό της μείωσης του κόστους να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα επηρεάσει συνολικά το επίπεδο του παρεχόμενου έργου.
Στην περιοχή μας την χρονιά που μας έρχεται ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για περισσότερες θέσεις στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς λόγω του τσακίσματος του λαϊκού εισοδήματος θα μείνουν περισσότερα παιδιά εκτός. Ο δεύτερος παιδικός σταθμός που η άδεια του είναι σε αναστολή έκλεισε πριν επτά χρόνια και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του. Μεγάλα χωριά όπως η Ζάκρος είναι χωρίς σταθμό ενώ οι κάτοικοι των υπολοίπων πρέπει να μετακινηθούν χιλιόμετρα αν θέλουν το παιδί τους να πάει στον παιδικό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα προβλήματα θα οξυνθούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του παιδικού σταθμού που έως τώρα δεν ήταν σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών . Υπήρξαν προβλήματα τον τελευταίο χρόνο στην διατροφή καθώς και στην συντήρηση της ηλεκτρικής εγκατάστασης του παιδικού σταθμού όπως έδειξαν τα βραχυκυκλώματα που συνέβησαν δύο φορές και που κατέστρεψαν και ένα σημαντικό μέρος των παιχνιδιών. Η ανάγκη για παιχνίδι στην αυλή δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω της ελλιπούς σκίασης αφού υπάρχει ένα μόνο δένδρο ενώ το έδαφος από τις πέτρες είναι επικίνδυνο για τα παιδιά.
Σε μια εποχή όπου το κράτος συγκεντρώνει τεράστιο πλούτο από την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος με την φορολογία εισοδήματος από το πρώτο ευρώ , με τα κάθε είδους χαράτσια στην λαϊκή κατοικία , με την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, φόρο στα καύσιμα κλπ), που οι μεγάλες εταιρίες συνεισφέρουν μόνο το 3% των δημοσίων εσόδων , που έχουν δοθεί 180 και πλέον δισεκατομμύρια για την στήριξη των τραπεζών και ανάλογη ενίσχυση για την στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων , οι προνοιακές δομές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί υποχρηματοδοτούνται και ένα σημαντικό μέρος των εξόδων βαραίνει τις πλάτες των φτωχών οικογενειών.
Ο πλούτος που παράγεται από τον ιδρώτα των εργαζομένων θα μπορούσε να εξασφαλίσει αποκλειστικά δημόσιους , δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς. Αν ο κρατικός προϋπολογισμός δεν ήταν κομμένος και ραμμένος για τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων και σύμφωνος με τις επιταγές της ΕΕ θα χρηματοδοτούσε αυτές τις δομές πλήρως και θα εξασφαλιζόταν η ποιοτική και επαρκής σίτιση , η ασφαλής λειτουργία του κτιρίου, η στελέχωσή του με προσωπικό επαρκές, μόνιμο, άρτια εκπαιδευμένο και συνεχώς επιμορφούμενο με ευθύνη του κράτους. Αν αυτό το κράτος δεν ήταν δομημένο για να καλύπτει τις ανάγκες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και κάλυπτε τις ανάγκες του λαού θα εξασφάλιζε τις προϋποθέσεις για να βρίσκουν θέση όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Θα εξασφάλιζε αφορολόγητο πετρέλαιο για τους παιδικούς σταθμούς και όχι για τους εφοπλιστές. Θα θέσπιζε ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που θα παρείχε διαπαιδαγώγηση μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων όπως είναι παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ,επισκέψεις στα μουσεία, αθλητικές δραστηριότητες , ξενόγλωσσα μαθήματα ,συνεχή παρακολούθηση από γιατρό και ψυχολόγο.
Υπεύθυνη για την σημερινή κατάσταση είναι η τωρινή δημοτική αρχή που υπηρέτησε πιστά τον Καλλικράτη αλλά και οι δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα τις Ε.Ε εξωραϊζοντας την πολιτική της που έχει σαν στρατηγικό στόχο το δυνάμωμα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το πετσόκομα του λαϊκού εισοδήματος και των προνοιακών δομών.
Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα του κάθε παιδιού. Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των οικογενειών του καθημερινού μόχθου , των νέων ζευγαριών που έχουν το δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σύγχρονους δωρεάν κρατικούς παιδικούς σταθμούς γιατί η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Αποτελεί λαϊκή ανάγκη.
Οι ανάγκες των παιδιών και των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να αποτελούν εμπόρευμα. Η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για περικοπή των κοινωνικών παροχών θα μας βρει απέναντι στον δρόμο του αγώνα για λύσεις στο σήμερα , που θα ανοίγουν τον δρόμο για μια κοινωνία που θα λειτουργεί με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος μιας χούφτας κηφήνων –καπιταλιστών.

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης