Αστεροσκοπείο στην περιοχή Μυστρί Σητείας

151 Προβολές

Ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης ζητάει από από όλους τους φορείς της πόλης να ενισχύσουν την προσπάθεια για την ανέργεση ενός μικρού αστεροσκοπείου και πλανητάριου για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους στην Σητεία.

Εδώ και δυο χρόνια περίπου ο σύλλογος, μαζί με φορείς της πόλης κάνουν ενέργειες για την ανέργεση του αστεροσκοπείου Σητείας στην παλιά βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Μυστρί ( Χώνος- υψόμετρο 740μ. ) .

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2007 όταν Ο σύλλογος φίλων αστρονομίας Κρήτης ( έδρα συλλόγου στα Χανιά ) θέλοντας να διαδώσει τις γνώσεις τις αρχαιότερης επιστήμης του ανθρώπου , της αστρονομίας , πρότεινε στο μόνιμο μέλος του στην Σητεία , Περάκη Μιχάλη , να διερευνήσει κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην περιοχή της ανατολικής Κρήτης, πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ένωσης ( ΕΣΠΑ 2007-2013 ) για την ανεργεση ενός μικρού αστεροσκοπείου και πλανητάριου για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους, σε κάποιο δημόσιο χώρο με την βοήθεια των κατά τόπων δήμων.

Για τον σκοπό αυτό ,μιας και η ιδέα ήταν αφενός καλή και καινοτόμος και αφετέρου εντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό της περιοχής , έγινε μια πρώτη πειραματική συνάντηση στις 12 Απρίλιου 2008 στο προαύλιο του γυμνάσιου Σητείας . Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα αστροπαρατήρησης ( international sidewalk astronomy night ) σε συνεννόηση πάντα με την δημοτική αρχή. Έτσι τυπώθηκαν μπλουζάκια με τους χορηγούς της βραδιάς ( Δήμος Σητείας , Πλανητάριο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης , Σύλλογος αστρονομίας Κρήτης , Διεθνής διαγωνισμός μαθηματικών kangaroo ) και σε συνεργασία με τους γυμνασιάρχες των σχολείων ( Ν.Τσαντάκη & Απ. Τζίφα ) εξασφαλίστηκε η πραγματοποίηση της εκδήλωσης .
Την βράδια άνοιξε ο κος Μανώλης Μασουράκης , καθηγητής μαθηματικών και αστρονομίας για πολλά έτη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολειά της Αθήνας, ο οποίος κατενθουσίασε τους παρευρισκόμενους με το πλήθος των γνώσεων πάνω στο θέμα και έκλεισε την ομιλία του απαντώντας στις απορίες μικρών και μεγάλων . Την συνάντηση χαιρέτησε και ο Δήμαρχος της πόλης μέσω απεσταλμένου του ( αντιδήμαρχο Παύλο Παντελάκη ). Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο καθηγητής Μαθηματικών Περάκης Μιχάλης και αφού εξήγησε στο κοινό τον σκοπό της εκδήλωσης προσκάλεσε όσους ενδιαφέρονταν να γραφτούν μελή στον σύλλογο αστρονομίας Κρήτης ( Παράρτημα Λασιθίου ) με σκοπό να μπορέσει να στελεχωθεί μια πολυπληθής ομάδα ώστε να υπάρχει το έρεισμα να διεκδικήσει ο σητειακός λαός ένα τόσο καινοτόμο και φιλόδοξο σχέδιο , την κατασκευή του πλανηταρίου και αστεροσκοπείου πλαισιωμένο και με άλλες δραστηριότητες .
Μέσα σε λιγότερες από 3 ώρες συλλέχτηκαν 397 ονόματα ανηλίκων και ενήλικων οι οποίοι με χαρά υποδέχτηκαν αυτή την ιδέα. Ακολούθησε η πρώτη επίσημη οργανωμένη αστροπαρατήρηση στην περιοχή του νομού με την βοήθεια 7 τηλεσκόπιων . Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των μαθητών και άλλων πολιτών που γράφτηκαν εκείνο το βραδύ, 32 άτομα είναι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Την εκδήλωση κάλυψαν και τοπικά ΜΜΕ, ενώ το μόνο αρνητικό της βραδιάς ήταν ο θολός ουρανός, λόγω του φαινομένου της σκόνης από την Αφρική που υπήρχε στην ατμόσφαιρα εκείνες τις μέρες.

Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν τόσο θετικές και ευχάριστες , ώστε πάλι με πρωτοβουλία του Δήμου αποφασίστηκε να ενισχυθεί αυτή η ιδέα με περισσότερες εκδηλώσεις σχετικές με το θέμα της αστρονομίας.
Έτσι των Αύγουστο του 2008 έγιναν δυο σημαντικές πρωτοποριακές εκδηλώσεις για τον σκοπό αυτό . Η πρώτη στα πλαίσια της ναυτικής εβδομάδας ( ναυσιπλοΐα και αστρονομία , ομιλητής: Μανώλης Μασουράκης ) και η δεύτερη στα πλαίσια των Κορναρείων ( διήμερο αστρονομίας σε Σητεία και Λαστρο με ομιλητές : Καπετανάκης Μανώλης Πρόεδρος ΤΕΙ Κρήτης , Κλειδής Στέλιος Πρόεδρος Αστρονομικής Ένωσης Ελλάδος, Σωτηρόπουλος Χρήστος Πρόεδρος Συλλόγου Αστρονομίας Κρήτης ) όπου η συνολική προσέλευση του κοινού και τις 3 βραδιές ξεπέρασε τα 900 άτομα. Οι προαναφερθέντες καθηγητές εκτός από την φιλοξενία και τα δώρα που έλαβαν εκ μέρους του δήμου έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την αθρόα προσέλευση του κόσμου και την αγωνιά μικρών και μεγάλων να δουν για λίγο μέσα από τα τηλεσκόπια τον έναστρο ουρανό και να κατανοήσουν το μεγαλείο του σύμπαντος .
Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσης φιλοξενηθήκαν εκτός από τα 7 μεγάλα τηλεσκόπια και ένα φουσκωτό πλανητάριο από τα Χανιά του καθηγητή φυσικής Γεωργιακάκη Μανώλη ,με 3 προβολές ανά βραδιά.
Έκτοτε έχουν επαναληφθεί αρκετές οργανωμένες αστροπαρατηρήσεις και έχουν γραφτεί ως ελεύθερα μέλη του παραρτήματος 786 άτομα από την επαρχία Σητείας.

Οι ενέργειες

Παράλληλα με αυτές τις εκδηλώσεις ο κος Περάκης σε πλήρη συνεννόηση με τον δήμαρχο Ν.Κουρουπάκη και κατόπιν προφορικής εξουσιοδότησης του, έψαχνε στην επαρχία Σητείας τοποθεσίες που θα μπορούσε να στεγαστεί αυτό το μικρό αστεροσκοπείο , ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για το όλο εγχείρημα.
Για τον σκοπό αυτό οι κύριοι Μασουράκης – Περάκης ήρθαν σε επαφή με δημοτικούς συμβούλους από τον δήμο Σητείας και Ιτάνου με σκοπό την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου .
Οι προϋποθέσεις οι οποίες έπρεπε να έχει ένας τέτοιος δημόσιος χώρος , πέραν από το μεγάλο υψόμετρο ήταν: η εύκολη προσβασιμότητα (οδικό δίκτυο ), μηδενική φωτορύπανση , ελαχιστοποίηση δεικτών υγρασίας, ευκολία υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Οι πιθανές τοποθεσίες ήταν το εγκαταλειμμένο σχολειό Καρυδίου και Μητάτου .
Ωστόσο μετά την παρέλαση της 28 Οκτωβρίου 2008, ο δήμαρχος Σητείας σε μια μικρή συζήτηση ανέφερε το ενδεχόμενο της στέγασης του χώρου αυτού στο εγκαταλειμμένο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ στην περιοχή Μυστρί ( Χώνος- υψόμετρο 740μ. ) . Το στρατόπεδο αυτό αν και είχε ζητηθεί και παλαιοτέρα από τον δήμαρχο κο. Ν.Κουρουπάκη για άλλες δραστηριότητες, λόγω κάποιων νομικών προβλημάτων δεν κατέστει δυνατό να παραχωρηθεί ποτέ στον δήμο Σητείας. Η συγκεκριμένη τοποθεσία ωστόσο αποτελεί την ιδανικότερη των περιπτώσεων, η οποία όχι μόνο πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά είναι σε σχετικά καλή κατάσταση οι υπάρχουσες υποδομές, λόγω του παλιού στρατώνα, ώστε να χρειάζεται το λιγότερο δυνατό κόστος και χρόνο για την αποπεράτωση αυτού του έργου.
Με την σύμφωνη γνώμη όλων των αρμόδιων ετοιμάστηκε η σχετική μελέτη, της οποίας μια σύνοψη επισυνάπτεται παρακάτω ,και αφού εκφράστηκε σαφώς το αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης , υπογράφτηκε από τον δήμαρχο και εστάλεί στο Γ.Ε.Α.
Για την πειστικότερη απόδειξη δε ότι ο συγκεκριμένος χώρος οφείλει να παραχωρηθεί από τον ελληνικό στρατό για αυτό τον σπουδαίο σκοπό , τραβήχτηκαν φωτογραφίες από τον εγκαταλειμμένο στρατώνα που έχει αφεθεί στην φθορά του χρόνου.
Έπειτα από αρκετές προσπάθειες και διαβουλεύσεις ήρθε από το υπουργείο εθνικής άμυνας θετική απάντηση στο αίτημα του δήμου, (επίσημο έγγραφο επισυνάπτεται παρακάτω ) όπου και αναφέρει ότι ο δήμος μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες , ώστε να τρέξει το πρόγραμμα για το οποίο εζητήθη ο χώρος αυτός.
Εδώ οφείλουμε να τονίσουμε πως εκτός από τον δήμαρχο κο. Ν.Κουρουπάκη, μερίδας δημοτικών συμβούλων και των ενδιαφερομένων πολιτών για την συγκεκριμένη δράση, έντονο ήταν το ενδιαφέρον το όποιο έδειξε εξ αρχής και ο υφυπουργός εθνικής άμυνας κος Γιάννης Πλακιωτάκης, για την διεκπεραίωση της όλης προσπάθειας και η αμέριστη συμπαράσταση του σε ότι χρειαστεί έως τέλους.
Αυτό που προέχει τώρα να συμβεί είναι να στελεχωθεί άμεσα μια επιστημονικής επιτροπή, η οποία θα αποτελείτε , όπως λέει ρητά η αίτηση προς το ΓΕΑ , από την δημοτική αρχή , πολίτες και αρμόδιους φορείς σχετικούς με το όλο θέμα, ώστε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για την γρήγορη και σωστή εκπόνηση της μελέτης .

Σκοπός του προγράμματος

Το πρόγραμμα φιλοδόξει να δώσει μια νέα τουριστική πνοή , με θερινά σχολειά αστρονομίας και θετικών επιστήμων, όπως αυτά εφαρμόζονται πολλά χρόνια τώρα στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα ( βλ. βόλος / Πύλος / Γρεβενά / Κέρκυρα ) άλλωστε η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού από το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι αποκλειστικά για την ανάπτυξη επιστημονικού τουρισμού ( εξειδικευμένου τουρισμού ) καθώς επίσης ένα παραπάνω για την ανατολική Κρήτη που εμπίπτει και στην ειδική κατηγορία Ευρωπαϊκά νησιά ( δράση ΕΣΠΑ 2007-2013 )
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μια πολύ μεγαλύτερη κλίμακα άρχισε ήδη να εφαρμόζετε από την νομαρχία Γρεβενών ( βλ. συνημμένα αποσπάσματα εφημερίδων και δελτίων τύπου )
Για όσους δεν έχουν έως τώρα ασχοληθεί με τον χώρο της αστρονομίας αναφέρουμε ενδεικτικά πως είναι 1ος στην λίστα της παγκόσμιας κατάταξης ως μετακινούμενος επιστημονικός τουρισμός ,μιας και οι βορειότερες χώρες δεν έχουν τόσο καθαρό ουρανό και έλλειψη φωτορυπανσης όσο οι χώρες του νότου , εξού και τα μεγαλύτερα αστεροσκοπεία του κόσμου εδράζουν στις νοτιότερες χώρες ( κοντά στον ισημερινό )
Για την εξασφάλιση όλων των πληροφοριών σχετικά με το όλο εγχείρημα ο κος Περάκης έχοντας την προφορική εξουσιοδότηση από τον δήμαρχο, ταξιδέψε στην Αθηνά και συνάντησε μαζί με αλλά μελή του συλλόγου τον γνωστό αστροφυσικό κο Διονύση Σιμόπουλο, Διευθυντή του Ευγενίδειου ιδρύματος και πλανηταρίου Αθηνών και τον κο Νίκο Ματσόπουλο ,αστροφυσικό μαθηματικό καθηγητή του πανεπιστήμιου Αθηνών διευθυντή του εθνικού αστεροσκοπείου (στο εθνικό αστεροσκοπείο στην Πεντέλη ) , οι όποιοι χαιρέτησαν αυτήν την πρωτοβουλία και έθεσαν τους εαυτούς τους αρωγούς σε ότι χρειαστεί για να δουλέψει σωστά το πρόγραμμα αυτό. Επίσης ο κος .Παπαδάκης Σήφης ,καθηγητής αστροφυσικής του πανεπιστήμιου Κρήτης και υποδιευθυντής του αστεροσκόπου Κρήτης ( Σκίνακας ) προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει σε ότι χρειαστεί για τον σκοπό αυτό.

Τέλος ας ειπωθεί ότι μετά την γνωστοποίηση των προθέσεων μας για την εκμετάλλευση του χώρου αυτού, ήρθαν και νέες ιδέες από ανθρώπους με οράματα για το μέλλον της περιοχής μας. Έτσι συζητήθηκαν οι ιδέες όπως :
• Κατασκευή καταφυγίου για τον ορειβατικό σύλλογο
• Καταφύγιο- κατασκήνωση πρόσκοπων και οδηγών
• Εγκατάστασης πυροφυλάκιου ( μιας και είναι το ψηλότερο μέρος της περιοχής )
• Κατασκευή πίστας εσωτερική – εξωτερική για την λέσχη αναρρίχησης
• Καταφύγιο της ορνιθολογίκης εταιρίας
• Κατασκευή πίστας paintball

Όλα τα παραπάνω είναι άμεσα εφαρμόσιμα και υλοποιήσιμα αν υπάρξει μια συντονισμένη κίνηση πολιτών και αρχών . Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το ήδη υπάρχον καλό οδικό δίκτυο που οδηγεί στο στρατόπεδο ( 15 λεπτά από την πόλη της Σητείας με φυσιολογικό ρυθμό ) και ο κτιριακός εξοπλισμός που αν και έχει καταπονηθεί αρκετά από την εγκατάλειψη είναι σχετικά εύκολα ανακαινίσιμος .
Με την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου η περιοχή θα αποκτήσει σαφέστατα πέραν από μια ήπια τουριστική ανάπτυξη , ένα πάνω από όλα εκπαιδευτικό εργαλείο για την τοπική κοινωνία και τα παιδιά της που χρόνια τώρα ζουν την απομόνωση σε όλα τα επίπεδα.

Ζητούμε από όλους τους φορείς της πόλης να ενισχύσουν την προσπάθεια μας αυτή.
 

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV (Human Immunodeficiency Virus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome
ΑΠΟΨΕΙΣ
1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV (Human Immunodeficiency Virus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome
παρατείνεται μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2020 η υποβολή αιτήσεων των κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγών για την έκτακτη ενίσχυση
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
παρατείνεται μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2020 η υποβολή αιτήσεων των κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγών για την έκτακτη ενίσχυση
Προκήρυξη διαγωνισμού Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής του ΣΕΔΗΚ
ΚΡΗΤΗ
Προκήρυξη διαγωνισμού Λογοτεχνίας και Ζωγραφικής του ΣΕΔΗΚ
Ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τις Αγροτικές περιοχές
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ανάγκη δημιουργίας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τις Αγροτικές περιοχές
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Παράταξης «ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ»: Δε συμμετέχουμε σε αποφάσεις δια περιφοράς
ΣΗΤΕΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Παράταξης «ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ»: Δε συμμετέχουμε σε αποφάσεις δια περιφοράς
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΊΟΥ
ΚΡΗΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΊΟΥ
Υπομνήματα του προέδρου Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη
ΛΑΣΙΘΙ
Υπομνήματα του προέδρου Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμά Χαριτάκη
Άυξηση προυπολογισμού των προγραμμάτων τουριστικής προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων
ΚΡΗΤΗ
Άυξηση προυπολογισμού των προγραμμάτων τουριστικής προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων
Αποζημιώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που επλήγησαν από την θεομηνία και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αποζημιώσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που επλήγησαν από την θεομηνία και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ