Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής για τον τομέα του Πολιτισμού

12 Προβολές

Στον τομέα του πολιτισμού επιδιώξαμε την αξιοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας. Με τον τρόπο αυτό αναδείξαμε τα ιδιαίτερα πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητα του τόπου μας.
Αξιοποιήσαμε το κληροδότημα Δαουράκη (Ψηφιακό Μουσείο) και το νεοκλασικό της Χαβάγιενας, για τη στέγαση του Θεάτρου Σητείας.
Αξιοποιήσαμε, με τη βοήθεια εθελοντών πολιτών μας, τις κλειστές αίθουσες του κτιρίου του Σταφιδικού Συνεταιρισμού σε Τεχνοχώρο, για την οργάνωση και φιλοξενία διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αξιοποιήσαμε και αναδείξαμε τα ιστορικά μας μνημεία. Ήδη η ανάπλαση του χώρου στον οικισμό της ΕΤΙΑ προϋπολογισμού 241.000 ΕΥΡΩ έχει ολοκληρωθεί. Οργανώσαμε εκδηλώσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων (Ρουσσόλακο, Παπαδιόκαμπο, Πετράς, Μόχλος).
Ιδρύουμε το Κέντρο Ερευνών & Μελετών Κρητικού Πολιτισμού, προγραμματίζουμε για το Δήμο μας πολιτιστικές δράσεις προϋπολογισμού 150.000 ΕΥΡΩ.
Στη σύγχρονη εποχή η ψηφιοποίηση των ιστορικών και λοιπών πολιτισμικών δεδομένων έχει γίνει και για τον τόπο μας αδήριτη ανάγκη, αφού έτσι εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά από όλο τον κόσμο. Έτσι αποφασίσαμε τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Σητείας και Ζάκρου προϋπολογισμού 260.000 και 250.000 ΕΥΡΩ αντίστοιχα. Τα έργα αυτά έχουν δημοπρατηθεί.
Δημιουργούμε νέο ανοικτό θέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων στην περιοχή «Ξεροκαμάρες», που θα φιλοξενεί πλήθος εκδηλώσεων. Το έργο είναι ενταγμένο στην ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής και βρίσκεται υπό κατασκευή.
Επεκτείνουμε τις εκδηλώσεις των «Κορναρείων» καθ’ όλο το έτος και τις εμπλουτίζουμε, όπως εφέτος με το διήμερο Φεστιβάλ Μεσογειακής Μουσικής, σε συνεργασία με τον σύλλογο Φίλων Μουσικής.
Αναβαθμίζουμε το Ωδείο και τη Φιλαρμονική του Δήμου με δράσεις, όπως μουσικοχορευτικές, θεατρικές παραστάσεις κ.α. και ετοιμάζουμε τη μεταστέγασή τους. Η αναβάθμιση επίσης του «Στειακού Καρναβαλιού», ώστε να αποτελέσει μέσο προβολής και πόλο έλξης των επισκεπτών της περιοχής μας, είναι μέσα στις προθέσεις μας.
Παραθέτουμε περιληπτικά τις πιο σημαντικές πολιτιστικές δράσεις της δημοτικής μας θητείας:

Α. Αφιερώματα σε ανθρώπους της Παράδοσης και των Γραμμάτων
1.Αφιέρωμα στον Κωστή Φραγκούλη – Ανταίο σε συνεργασία με τον Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων Νομού Λασιθίου κ. Μουτζούρη και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Λασιθίου.
2.Αφιέρωμα στον συντοπίτη μας Διονύση Γιαννακάκη.
3.Φιλολογικό μνημόσυνο στον Γιάννη Λιμνιωτάκη και παρουσίαση του βιβλίου του «Αδούλωτες ψυχές», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Τουρτούλοι».
Β. Παρουσιάσεις βιβλίων
1.Παρουσίαση του βιβλίου «Ταξιδευτές στα πέλαγα», του συντοπίτη μας κ. Μανόλη Ροδανάκη με την υποστήριξη της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.
2.Παρουσίαση του βιβλίου «Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», του Πρύτανη κ. Γιώργου Γραμματικάκη στο πλαίσιο της 4ης Παγκρήτιας Συνάντησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων.
3.Αφιέρωμα στο ποιητικό έργο του Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ και παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής « Μετά βαθυτάτης υποκλίσεως».
4.Παρουσίαση του βιβλίου «Χιούμορ και μαθηματικά», του Προϊσταμένου Δ/θμιας Εκπ/σης Λασιθίου κ. Ιωάννη Σταμέλου, ενώ προετοιμάζουμε την άμεση παρουσίαση και του επόμενου βιβλίου του «Φαντασία και Μαθηματικά».
5.Παρουσίαση βιβλίου του κ. Φρίξου Χατζηνικολάου «Η άγνοια σκοτώνει».
6.Παρουσίαση βιβλίων «Το γάλα της αγάπης» της κ. Έλενας Παπαρίζου και “Χρωματίζω μαθαίνοντας την αλφαβήτα” της κ. Πόπης Αυγουστάκη.
7.Παρουσίαση του βιβλίου «Στις γειτονιές του Ρώκριτου», της κ. ʼννας Τακάκη.
8.Παρουσίαση του βιβλίου «Πισκοκέφαλο, περιδιάβαση στα μονοπάτια της ιστορίας και του πολιτισμού», της εκπ/κού κ. Κατερίνας Παφύτα σε συνεργασία με την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης.
9.Παρουσίαση του βιβλίου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 χώρες», της κ. Ευδοκίας Δημητριάδου.

Γ. Εικαστικές εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στον Τεχνοχώρο του Δήμου.
1.Εγκαίνια του Τεχνοχώρου, με έκθεση αστροφωτογραφίας από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και ομιλητή τον καθηγητή Αστροφυσικό και διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα κ. Γιάννη Παπαμαστοράκη.
2.Διαδραστική έκθεση του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων» και ομιλία από τον καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μουσά.
3.Ομιλία της Αστροφυσικού κ. κ. Φιόρης – Αναστασίας Μεταλληνού με θέμα: «Από τη Μουσική των Σφαιρών στη σύγχρονη αστρονομία».
4. Ομιλίες αστρονομικού περιεχομένου μελών του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ).
5.Παρουσίαση της έρευνας 30 χρόνων στη Μινωική Σητεία, στην πόλη, το ανάκτορο και τα νεκροταφεία του Πετρά, από την κ. Τσιποπούλου, ενώ πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Πετρά από την ίδια.
6.Ομιλία του φιλολόγου κ. Μιλτιάδη Παπαδάκη για τα 100 χρόνια της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα «Κρητική Πολιτεία: Από το λυκόφως αιώνων στο λυκαυγές της Ένωσης».
7.Εκδήλωση του 1ου Γυμνασίου Σητείας με θέμα: «Ταξιδεύοντας με τα βιβλία».     
8.Ομιλία με θέμα: «Φυσικές θεραπείες και πρόληψη» από την διατροφολόγο κ. Μαρία Λεονί Γεωργοπούλου.
9.Έκθεση αστροφωτογραφίας βαθέως ουρανού από τη φωτογραφική ομάδα του AstroVox.
10.Έκθεση Αστροφωτογραφίας του ερασιτέχνη αστρονόμου και μέλους του ΣΦΑΚ κ. Χρήστου Κοτσαύτη.
11.Έκθεση φωτογραφίας του κ. Τσαντάκη Μανώλη με θέμα «Σητεία Γη του Ονείρου».
12.Έκθεση φωτογραφίας του κ. Πέτρου Πετροσιάν με εικόνες της παλιάς Σητείας.
13.Έκθεση με φωτογραφίες ντόπιων αγωνιστών στο πλαίσιο του εορτασμού της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, την οποία επισκέφτηκαν σχολεία της πόλης, ενώ περιηγήθηκε και στα απομακρυσμένα σχολεία του Δήμου.
14.Έκθεση ζωγραφικής του ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, την οποία επισκέφτηκαν και τα σχολεία της περιοχής.
15.Έκθεση ζωγραφικής & κολλάζ της εικαστικού κ. Δανάης Σύρρου.
16.Έκθεση ζωγραφικής της κ. Ελένης Μηλάκη με θέμα «Ένας κόσμος άξενος».
17.Έκθεση ζωγραφικής των ζωγράφων Ολυμπίας Μπέη, Ηρακλή Χατζηανέστη & Ηλία Κασάπη με θέμα «Της ψυχής πινελιές».
18.Έκθεση ζωγραφικής από την εικαστική ομάδα Ηρακλείου «ΛΟΓΟΝ ΕΙΚΑΖΩ»
19.Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού κ. Ισμήνης Γαλανοπούλου με θέμα “Παλιά Πόρτα”.
20. Έκθεση χαρακτικής της εικαστικού κ. Πόλυς Σχοινά με τίτλο «Ερωτόκριτος».
21.Έκθεση του Δασκάλου και Εικαστικού Αστέρη Γκέκα, με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας από τους αθλητικούς αγώνες των μαθητών της περιόδου 1977 – 1981, σε συνεργασία με την ομάδα Ενόργανης Γυμναστικής Γυμνασίου Σητείας (περιόδου 1977 – 1981 ).
22.Έκθεση γλυπτικής με πρώτη ύλη πέτρες από την Κρήτη, του κ. Γιάννη Ψυκαράκη.
23.Θεατρική παράσταση της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ «Ανδρομάχη».
24.Έκθεση δημιουργημάτων από την Ομάδα Δημιουργών Σητείας.
25.Παζάρι με δημιουργίες των Ειδικών Σχολείων και του Σωματείου Στήριξης ΑμεΑ της περιοχής μας.
26.Σεμινάριο με θέμα: «Μάθε Να Κτίζεις Πέτρα», με τον Μαστρομανώλη Πιπεράκη.
27.Παγκρήτιο φεστιβάλ κιθάρας σε συνεργασία με το Δημοτικό ωδείο Σητείας «Ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΗΣ».
28.Σεμινάριο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Ο Τεχνοχώρος δόθηκε και σε πολλούς Πολιτιστικούς και άλλους Συλλόγους για συνελεύσεις, προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ κ.λπ.
Δ. ʼλλες πρωτότυπες πολιτιστικές εκδηλώσεις:
1.Εμπλουτίσαμε το καθιερωμένο καλωσόρισμα του ʼη Βασίλη την παραμονή της πρωτοχρονιάς, με χριστουγεννιάτικα τραγούδια στους δρόμους της πόλης από μαθητές και με αναμμένα φαναράκια κατά μήκος του λιμανιού.
2. Καθιερώσαμε την έναρξη και λήξη «Κορναρείων» με βιολιά από ντόπιους καλλιτέχνες της πόλης και των χωριών μας, αλλά και με καντάδες στους κεντρικούς δρόμους.
3.Τολμήσαμε πρωτότυπη Πασχαλινή εκδήλωση με ανάγνωση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Λαμπριάτικος ψάλτης» μέσα σε ξωκλήσι της Σητείας, σε συνεργασία με την ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ.
4.Συνδιοργανώσαμε με τον ΣΦΑΚ για τρία συνεχόμενα έτη την 2η , 3η & 4η Παγκρήτια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων και παρουσιάσαμε την προμελέτη για το Αστεροσκοπείο στο Μυστρί. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και ομιλία του καθηγητή Αιγαιακών μελετών κ. Μηνά Τσικριτζή με θέμα: «Ο Μινωικός αναλογικός υπολογιστής του Παλαικάστρου».
5.Διοργανώσαμε την εκδήλωση για την ανάδειξη και προώθηση της Κρητικής διατροφής στο Μόχλος με εισηγήσεις, απονομές βραβείων σε νοικοκυρές, αναπαράσταση Μινωικής κουζίνας, επίδειξη βραβευθέντων φαγητών, επίδειξη ελαιοκομικών προϊόντων και την εμπλουτίσαμε με κρητική μουσική και μαντινιάδες με θέμα την ελιά, σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ.
6.Καθιερώσαμε δράσεις για την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων του Δήμου, με αρχική εκδήλωση στον Ρουσσόλακο Παλαικάστρου, «Ζούμε μια μέρα σαν Μινωίτες», όπου πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, μαθήματα Γραμμικής Β’ από τον καθηγητή κ. Μηνά Τσικριτζή, μινωικά μαγειρέματα από την ομάδα της κ. Στέφης Χλουβεράκη κ.ά.
7.Συμμετείχαμε στην εκστρατεία « Η Ώρα της Γης» κλείνοντας τα φώτα της πόλης, σε συνεργασία με την ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων Σητείας και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.
8.Διοργανώσαμε τον 1ο Πανελλαδικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού, σε συνεργασία με την Promotion Διαφημιστική.
9.Εγκαινιάσαμε την έκθεση αντίγραφου του Μινωικού αναλογικού υπολογιστή του Παλαικάστρου, στο πλαίσιο εργασίας μαθητών του Γενικού Λυκείου Σητείας και τη χρηματοδότηση της ομάδας Σητειακών που ονομάζεται «Έφηβοι συνταξιούχοι», παρουσία του ερευνητή Αιγαιακών γραφών κ. Μηνά Τσικριτζή.
10.Συνεργαστήκαμε με την εταιρία Φραγκάκη Βαγγέλη – Καψυλιδάκη Γιώργου, ανοίξαμε και λειτουργήσαμε το «ΣΙΝΕ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ», για προβολή κινηματογραφικών ταινιών πρώτης προβολής.
11.Σε συνεργασία με το Θέατρο της Σητείας πραγματοποιούνται πλέον στο Πολύκεντρο οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης.
12.Συνδιοργανώσαμε με μουσικά σχήματα, ομάδες εθελοντών και τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής συναυλίες για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και το Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης.
13.Συνδιοργανώσαμε με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης (ΣΠ.Ο.Κ.) και τη Σπηλαιολογική Ομοσπονδία Ελλάδας την 16η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση στο Καρύδι.
14.Συνδιοργανώσαμε με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και ο ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας) το Φεστιβάλ «Τόπων Ευφορία», με τίτλο: «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες».
15.Ο Δήμος μας συμμετείχε στην ημερίδα του κ. Σταύρου Μπένου στα Ανώγεια με θέμα: «Αυτοδιοίκηση με όραμα», αποσπώντας θετικότατες κριτικές.
Να επισημάνουμε, ότι το Πολύκεντρο δόθηκε σε όλα τα Σχολεία, ομάδες και Συλλόγους που το ζήτησαν για πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως στην ΚΟΝΤΡΑ για προβολές ντοκιμαντέρ, στους Σχολικούς Συμβούλους για ημερίδες, στο ΚΠΕ Ιεράπετρας για συνέδρια κ.λπ.

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Στον «ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε για νοσηλεία ο Γιαννης Πλακιωτάκης
ΛΑΣΙΘΙ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στον «ευαγγελισμό» μεταφέρθηκε για νοσηλεία ο Γιαννης Πλακιωτάκης
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Πρωτόγνωρη η φετινή εορτή της Αγίας Αικατερίνης
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Η Θεία Λειτουργία της Αγίας Αικατερίνης Πολιούχου Σητείας
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ο Εσπερινός της Αγίας Αικατερίνης σε ζωντανή μετάδοση
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Θετικός στον Covid19 o Γιάννης Πλακιωτάκης
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
ΣΗΤΕΙΑ
Εξιτήριο έλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Αϊλαμάκης από το Νοσοκομείο
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Ερώτηση Θραψανιώτη για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
ΣΗΤΕΙΑ
3ο Πανελλήνιο Βραβείο για το Γυμνάσιο Χανδρά στον Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ενημέρωση πληγέντων παραγωγών Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για τις ζημιές από την πλημμύρα το διάστημα 6 έως 11 Νοεμβρίου
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με το Δήμαρχο Ιεράπετρας