Ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών – Διαχειριστών Τουριστικών Καταλλυμάτων Ιτάνου

20 Προβολές

1. Με το τέλος του Αυγούστου και την είσοδο στην φθινοπωρινή τουριστική περίοδο, θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες διαπιστώσεις στα θέματα και στα προβλήματα που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής οικονομίας του Ιτάνου, και κατ’ επέκταση της Σητείας. Ενώ η τουριστική περίοδος σε πολλά μέρη της Ελλάδας σταματά στο τέλος του Αυγούστου, η Σητεία έχει και μπορεί να έχει, με την καλή δουλειά όλων μας, ακόμα περισσότερο κόσμο, έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Το κλίμα όσον αφορά το τουρισμό, τόσο στην κεντρική διοίκηση του Δήμου, όσο και στους φορείς είναι πολύ θετικό. Πέρα από την αισιοδοξία που φέρνει αυτό, τίθενται και οι βάσεις για την ουσιαστική ανάκαμψη της τουριστικής οικονομίας της Σητείας στο αναγκαίο βάθος χρόνου, όπως ευελπιστούμε. Επιπλέον, δεν παραγνωρίζουμε τις δυσχέρειες που η οικονομική κρίση και η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα φέρνει στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και όλων των φορέων. Πολλά όμως και σημαντικότατα προβλήματα του τουρισμού, είναι θέμα καλής θέλησης και καλύτερης οργάνωσης για να επιλυθούν άμεσα και αυτό ζητάμε.

Πρώτη φορά σχολίασαν πελάτες μας, πως δεν έχουν ξαναδεί σε τέτοια κατάσταση εγκατάλειψης τις παραλίες μας. Απουσία ουσιαστικού ελέγχου, φέτος το καλοκαίρι οι παραλίες του Ιτάνου είναι ένα ξέφρενο πανηγύρι των παράνομων σκηνιτών και του κάθε λογής γλεντζέ, με γεννήτριες, απλωμένα εσώρουχα στα δέντρα και καλάμια ψαρέματος, που εκτοξεύουν πετονιές ανάμεσα στους λουόμενους. Ενώ, καμία σοβαρή μέριμνα δε λήφθηκε για τον καθαρισμό από τα φύκια και τις πέτρες και το στρώσιμο των παραλιών, ώστε ορισμένες να βρίσκονται σήμερα σε απαράδεκτη κατάσταση.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ιτάνου αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, αλλά και τη μη επιβολή από τη Διαδημοτική Ενότητα των θεσμοθετημένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για τους κεντρικούς δρόμους του Παλαικάστρου και της Ζάκρου τους μήνες της τουριστικής αιχμής. Όσον αφορά το θέμα των παράνομων πινακίδων, αποπροσανατολίζουν και είναι επικίνδυνες για πρόκληση σωματικών βλαβών σε ατυχήματα. Δικαίως διαμαρτύρονται τα μέλη του συλλόγου μας για την κατάσταση, που είναι πάλι σε έξαρση. Όμως ο σύλλογός μας, πέρα από τις επανηλειμένες οχλήσεις, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη Δημοτική Αρχή και να αναλάβει τις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών. Όσον αφορά το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, επιβάλλεται να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων στα κέντρα των χωριών να είναι ομαλή και να μην δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα, που εκτός των άλλων, είναι μία πολύ άσχημη εικόνα για τους επισκέπτες. Τα χωριά μας ζούνε από τον τουρισμό, χρειαζόμαστε τον κόσμο να έρχεται και μπορούμε εύκολα να διευκολύνουμε την πρόσβαση και τη διέλευση, προς όφελος των τουριστών και δικό μας.

Η συγκοινωνιακή σύνδεση με λεωφορείο, τόσο της Σητείας με το Παλαίκαστρο και τη Ζάκρο, όσο και με τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, Κάτω Ζάκρο, Ξερόκαμπο, μοναστήρι Τοπλού, Βάι, Ερημούπολη, είναι τόσο ελλιπής, ώστε να ισχυριστούμε πως είναι μόνο «για τα μάτια του κόσμου». Το λεωφορείο είναι ένα καλό, φτηνό και τακτικό μέσο μεταφοράς και η καλή λεωφορειακή σύνδεση εσωτερικά του Δήμου Σητείας, θα αύξανε κατακόρυφα την κινητικότητα των τουριστών –και όχι μόνο- με άμεσα οφέλη την περισσότερη δουλειά για τις έμμεσα επωφελούμενες από τον τουρισμό επιχειρήσεις (εστιατόρια, καφετέριες κλπ), αλλά και την ενδυνάμωση των σχέσεων και της αμοιβαιότητας των συμφερόντων των Δημοτικών Διαμερισμάτων στα πλαίσια του καλλικρατικού Δήμου. Αντίθετα, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι ένα μεγάλο τροχοπέδη στην ευημερία της τουριστικής μας οικονομίας. Οι επισκέπτες δεν έχουν εύκολη, ούτε φτηνή πρόσβαση στα αξιοθέατα, δεν αποκομίζουν τις πλούσιες εμπειρίες που ο τόπος μας μπορεί να τους προσφέρει, ενώ μικρές και

απομονωμένες τουριστικές οικονομίες, όπως η Κάτω Ζάκρος ή ο Ξερόκαμπος πλήττονται άμεσα και καίρια. Θα θέλαμε ο Δήμος και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας να δουν τη σπουδαιότητα του προβλήματος και να το αντιμετωπίσουν όχι πια ως παθητικοί παρατηρητές.

2. Ο σύλλογός μας είχε συντάξει την άνοιξη υπόμνημα επ’ ευκαιρίας της έναρξης της τουριστικής σαιζόν, με τα διάφορα θέματα που ενδιαφέρουν τον κλάδο μας και το είχε αποστείλει σε φορείς. Ένας εξ αυτών, ο βουλευτής κος Καρχιμάκης, προώθησε το υπόμνημα μας σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες και στις 9 Μαρτίου 2011 λάβαμε απάντηση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου μεταξύ άλλων γινόταν λόγος για το σχέδιο αστυνόμευσης της περιοχής μας. Ασφαλώς μιλώντας πλέον, αφού κρίνουμε εκ’ του αποτελέσματος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις Κρατικές Υπηρεσίες και την Ελληνική Αστυνομία για την καλή δουλειά, παρ’ όλες τις δυσκολίες. Συγχαρητήρια αξίζουν ιδιαίτερα στις τοπικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, που ανέλαβε να εκτελέσει στην πράξη το έργο της αστυνόμευσης και ευχόμαστε η παρουσία των αστυνομικών στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ιτάνου να είναι μόνιμη και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

3. Στις 15 Σεπτεμβρίου ανοίγει η κυνηγητική περίοδος. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους φίλους κυνηγούς ότι η τουριστική κίνηση θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε χρειάζεται αυξημένη προσοχή για την αποφυγή ατυχημάτων, καθώς υπάρχουν πολλοί περιπατητές. Κάνουμε έκκληση επίσης στην ευαισθησία σας, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας από τις κατοικημένες περιοχές και τα σημεία τουριστικής ανάπτυξης και ζητάμε από τον Κυνηγητικό Σύλλογο και τους εμπλεκόμενους φορείς, να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους για την τήρηση του νόμου. Είναι πολύ επικίνδυνο, ενοχλητικό και πρόξενος προβλημάτων στον τουρισμό, να ακούγονται πυροβολισμοί δίπλα σε σπίτια και ξενοδοχεία. Τα προηγούμενα χρόνια λάβαμε πολλές καταγγελίες για τέτοια φαινόμενα στις περιοχές Μαριδάτη, Βίγλες, Κουρεμένο, Αγκαθιά, Χιώνα, Κάτω Ζάκρο.

Εκ’ μέρους του προέδρου και του Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Ρελάκης

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων