Ανακοίνωση για τον Περονόσπορο

13 Προβολές

Ανακοινώνουμε στους καλλιεργητές αμπελιού του Δήμου μας τα παρακάτω:
Λόγω της εκτεταμένης προσβολής των αμπελιών από περονόσπορο το 2011 αλλά και λόγω των πολλών χειμερινών βροχοπτώσεων, τα μολύσματα του μύκητα είναι σε αφθονία στο έδαφος και σε υψηλό βαθμό ωριμότητας. Συνεπώς ο κίνδυνος νέων μολύνσεων εφόσον, οι συνθήκες το επιτρέψουν, είναι αρκετά υψηλός. Ευνοϊκές συνθήκες για τις αρχικές μολύνσεις είναι όταν επικρατούν θερμοκρασίες 15-27οC, σχετική υγρασία >85%, ακολουθήσει βροχή και το φυτό έχει ξεδιπλώσει τα πρώτα 3-4 φύλλα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να παρακολουθείται το δελτίο καιρού και με βάση τις προβλέψεις βροχής να υλοποιείται η επέμβαση, πριν τη βροχή, με ένα προληπτικό μυκητοκτόνο (επαφής). Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να γίνει επέμβαση το συντομότερο δυνατό (μέσα σε 1 έως 3 ημέρες από τη σχετικά έντονη βροχή) με ένα θεραπευτικό μυκητοκτόνο (διασυστημικό ή διεισδυτικό). Σε περιπτώσεις κτημάτων με βεβαρυμμένο ιστορικό (εστίες) ή στη βιολογική καλλιέργεια, συστήνεται η επέμβαση να γίνεται προληπτικά ακριβώς πριν την αρχική μόλυνση.
Η προστασία πρέπει να συνεχίζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Την περίοδο της γρήγορης αύξησης της αμπέλου (άνοδος θερμοκρασίας) και ιδίως κατά την περίοδο της άνθησης δεν πρέπει να παρατηρούνται κενά προστασίας και σε περιπτώσεις που επικρατούν βροχές ή δροσιές πρέπει να μειώνονται τα διαστήματα των επεμβάσεων.
Ευνόητο είναι ότι η επιλογή των γεωργικών φαρμάκων και οι επεμβάσεις (δοσολογία , συχνότητα κλπ.) θα εκτελούνται ύστερα από συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους. Τα θεραπευτικά σκευάσματα πρέπει να εναλλάσσονται. Η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας τους. Οι παραγωγοί να ενημερώνονται με τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών. Επίσης δεν επιτρέπεται η συλλογή φυλλων από αμπέλια που έχουν ψεκαστεί με γεωργικά φάρμακα.
Τέλος, πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω καλλιεργητικά μέτρα:
• Να αποστραγγίζονται όλες οι θέσεις που κρατούν μόνιμα νερό και να λαμβάνεται πρόνοια ώστε στις θέσεις αυτές να μην υπάρχει νεαρά βλάστηση κοντά στο έδαφος.
• Να καθαρίζονται επιμελώς οι άκρες των κτημάτων ώστε να μην υπάρχουν θέσεις όπου μπορεί εύκολα να ξεκινήσει η ασθένεια π.χ. εγκαταλειμμένο πρέμνο ανάμεσα σε συστάδα από βάτα σε αποστραγγιστικό αυλάκι.
• Να καταστρέφονται οι έρπουσες κληματίδες στην περίοδο της άνοιξης (Απρίλιο – Μάιο), όπως και οι βλαστοί γύρω από τη βάση των φυτών.
• Συνεχής παρακολούθηση των επικίνδυνων σημείων εκεί όπου εμφανίζονται συνήθως οι πρωταρχικές προσβολές και καταστροφή των κηλίδων (λαδιές).
• Σε περιοχές που ενδημεί ο περονόσπορος απαιτείται παράχωμα των φύλλων.
• Στη βλαστική περίοδο να λαμβάνεται πρόνοια ώστε τα φυτά να αερίζονται καλά (αφαίρεση περιττών βλαστών, κορυφολόγημα) και να μειώνεται η υγρασία που διατηρείται στο εσωτερικό του φυλλώματος.
• Τα παραπάνω μέτρα πρέπει να εκτελούνται σε μια μεγάλη περιοχή αλλιώς δεν μπορούν να πετύχουν.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα