Ανακοίνωση από Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας

15 Προβολές

Το τελευταίο διάστημα η τοπική κοινωνία της πόλης μας έχει περιέλθει σε αμηχανία και έντονο προβληματισμό σχετικά με την παράλληλη λειτουργία δυο Κοινωνικών Παντοπωλείων. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να διευκρινίσουμε κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τα πρώτα βήματα και τη λειτουργία του ήδη υπάρχοντος «Κοινωνικού Παντοπωλείου  Σητείας» για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στους συμπολίτες μας.
Υποστηρίζουμε σθεναρά ότι ο εθελοντισμός και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν μονοπωλούνται.
Για αυτό χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Σητείας που έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση ενέταξε στις δραστηριότητές της την ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Οφείλουμε όμως να θυμίσουμε ότι το ίδιο διάστημα που ο Δήμος αδρανούσε, μια ομάδα απλών Σητειακών, οι οποίοι έβλεπαν το έλλειμμα του κοινωνικού έργου στην πόλη μας σε μια δυσβάσταχτη οικονομικά περίοδο, προχώρησαν με αληθινό μεράκι και περίσσευμα καρδιάς σε μια «ουτοπική» πρωτοβουλία. Τον Οκτώβριο του 2011 ίδρυσαν το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» με αριθμό καταχωρήσεως 183/2011 στο οικείο βιβλίο Πρωτοδικείου Λασιθίου.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» αποτελεί τον πρώτο ανεξάρτητο οργανωμένο φορέα που δραστηριοποιήθηκε στην πόλη μας, και με τη εθελοντική προσφορά των μελών του, υποστηρίζει αποτελεσματικά έως σήμερα 107 οικογένειες συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε το «ουτοπικό» όραμά μας στη Δημοτική Αρχή με την ελπίδα ότι θα το υποστηρίξει. Δε βρήκαμε όμως καμία ανταπόκριση. Μετά από συνεχόμενες εκκλήσεις και συζητήσεις καταφέραμε να μας παραχωρηθεί από το Δήμο προσωρινή στέγη στα πρώην γραφεία της ΔΕΥΑΣΣ, από όπου και ξεκινήσαμε την οργάνωση αυτής της ιδέας από το μηδέν, στηριζόμενοι μόνο στα φιλάνθρωπα αισθήματα των συμπολιτών μας. Και τα καταφέραμε. Το «ουτοπικό» όραμα έγινε πραγματικότητα.
Στην πορεία και μετά από οκτώ μήνες λειτουργίας, η Δημοτική Αρχή μας ζήτησε να κλείσει το υπάρχον Κοινωνικό Παντοπωλείο και να δημιουργηθεί ένα νέο που να φέρει το όνομα: Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Κρίναμε αυτήν την πρόταση έξω από κάθε λογική και επιζήμια για τις οικογένειες που ήδη στηρίζονταν σε εμάς, δεδομένου ότι ήδη παρείχαμε τις υπηρεσίες μας σε εθελοντική βάση στην τοπική κοινωνία και αρκετοί συνάνθρωποί μας έβρισκαν ανακούφιση από αυτό το έργο. Το λογικό θα ήταν, εφόσον ήθελε η Δημοτική Αρχή να συνεργαστεί μαζί μας, να το κάνει με πράξεις, ξεκινώντας μια ουσιαστική συνεργασία μαζί μας με κοινές δράσεις για παροχή βοήθειας στους οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας. Εμείς, δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συνεργασία με το Δήμο.
Δε δεχτήκαμε όμως να καταργηθεί και να κλείσει το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» που ήδη λειτουργούσε αθόρυβα, ξεπερνώντας πολλές αρχικές γραφειοκρατικές δυσκολίες και προβλήματα.
Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να μας στηρίξει, και οδηγεί εύκολα και τον πιο καλοπροαίρετο από εμάς να κάνει τη σκέψη πως το πρώτο που την ενδιαφέρει είναι πώς θα αναγγείλει από το μπαλκόνι την ίδρυση Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου. Και την ρωτάμε : στη λέξη «Δημοτικό» εξαντλείται η φιλανθρωπία σας;
Δεν επιθυμούμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με κανέναν. Επειδή όμως η λειτουργία του «Κοινωνικού Παντοπωλείου  Σητείας» στηρίζεται αποκλειστικά στις «σακούλες ανθρωπιάς και αγάπης» που οι συμπολίτες μας προσφέρουν από το υστέρημά τους, απέναντι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οφείλουμε να κάνουμε σαφείς τις θέσεις μας.
Οι θέσεις μας και οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίξαμε από το ξεκίνημά μας τη λειτουργία μας είναι ξεκάθαρες :
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» είναι ένας ανεξάρτητος και αχρωμάτιστος κομματικά φορέας που δημιουργήθηκε από την ανάγκη να απαλύνουμε τον πόνο των συνανθρώπων μας. Λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές διαφάνειας που ο νόμος προβλέπει. Ο νομοθέτης δεν υποχρεώνει κανένα φορέα ούτε τον Δήμο να προχωρήσει στη δημιουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου, θέτει απλώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο Σητείας δημιουργήθηκε, όχι γιατί το προβλέπει ο νόμος, αλλά γιατί κάποιοι άνθρωποι ανάμεσά μας στερούνται τα απαραίτητα. Για αυτό το λόγο στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή και προσφορά των μελών του, ανθρώπων που δεν αποβλέπουν στην προσωπική προβολή ή σε άλλες πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν χρωματίζεται πολιτικά. Δεν κηδεμονεύεται.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» είναι ένας πυρήνας ανθρωπιάς που κάθε μέρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Μεγαλώνει, όσο αυξάνεται η ανταπόκριση πολλών συνανθρώπων μας και συμπολιτών μας που με τη συγκινητική προσφορά τους γεμίζουν τα ράφια μας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Αυτοί οι άνθρωποι βοηθούν διακριτικά χωρίς τυμπανοκρουσίες και διατηρούν την ανωνυμία τους, γιατί συμφωνούν μαζί μας ότι μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να βγούμε από αυτήν τη δύσκολη για τον τόπο μας συγκυρία.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» ξεκίνησε ανεξάρτητο και επιδιώκει το έργο του να έχει συνέχεια για όσο διάστημα υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν δίπλα μας. Μακάρι να αλλάξουν οι συνθήκες και να κλείσουμε αύριο! Όχι όμως να κλείσουμε, επειδή θέλουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι. Επειδή θέλουμε οι άνθρωποι που στηρίζουμε να μη γίνονται έρμαια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, να μην εξαρτώνται από τις προτεραιότητες που κάθε φορά αλλάζουν, όταν αλλάζουν τα πρόσωπα. Εξάλλου, στη Σητεία υπάρχουν ήδη αρκετά σωματεία τα οποία αντέχουν στο χρόνο και στηρίζονται στην εθελοντική ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως π.χ. ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος, που λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία παρά πολλά χρόνια και η δράση του δεν επηρεάζεται από τους στόχους που ορίζει κάθε φορά η Δημοτική Αρχή.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο στη μικρή πόλη μας χωρίς να έχει επιβαρύνει ούτε 1 ευρώ το φορολογούμενο Σητειακό και χωρίς να έχει αντλήσει ούτε 0,50 ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπερχρεωμένου Δήμου Σητείας, που δεν αντέχει και δεν πρέπει να επιβάλει και άλλους φόρους στους πολίτες που βλέπουν κάθε μέρα το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Για αυτό και θα περίμενε κανείς η Δημοτική Αρχή να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και να την υποστηρίξει ηθικά, αφού σε μεγάλο βαθμό ανακουφίζει τον υπερχρεωμένο Δήμο από το οικονομικό κόστος.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα προτείνει στη Δημοτική Αρχή της πόλης μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεργαστούμε για να στηρίξουμε όλοι μαζί εκείνους που έχουν ανάγκη, να ξεπεράσουμε παλιές αντιλήψεις. Δεν έχουμε την πολυτέλεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να «μοιράσουμε» την κοινωνική αλληλεγγύη. Αντίθετα, πρέπει και μπορούμε να συνεργαστούμε για να δυναμώσουμε και όχι να διχάσουμε τη διάθεση αλληλεγγύης που τον τελευταίο χρόνο έχει αναπτυχθεί έντονα στην πόλη μας. Πρέπει και μπορούμε να συνεννοηθούμε για να μην απαξιώσουμε το ρόλο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, για να μην μπερδέψουμε τον κόσμο.
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο  Σητείας» δέχεται την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει – γιατί το έχει διαπιστώσει με τον πιο δραματικό τρόπο – ότι δυστυχώς στις εποχές που φτάσαμε, για κάποιον που θέλει να προσφέρει, υπάρχουν παρά πολλές άλλες παράλληλες δράσεις και τομείς που μπορεί να γίνει εξίσου σημαντικό κοινωνικό έργο. Αρκεί οι φορείς να συνεργάζονται και να μπορούν να συνυπάρχουν. Είμαστε στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής να συζητήσουμε για συγκεκριμένες παράλληλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που μπορούν να συμπληρώσουν, εφόσον γίνουν σωστά, την έμπρακτη αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας. Η αληθινή κοινωνική αλληλεγγύη δεν μονοπωλείται και δεν χρωματίζεται.

Γιατί μόνο ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Με Τιμή

Ο Πρόεδρος

Και τα μέλη του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Κατηγορία : ΣΗΤΕΙΑ


Τελευταία Νέα
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές