«Αλτσχάιμερ-Διατροφή» ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ΚΑΠΗ του Δήμου Σητείας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Σητείας-Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, που αφορά πολλούς ανθρώπους και κυρίως τους ηλικιωμένους και επελέγη προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση.
Εισηγήτριες στην εκδήλωση ήταν οι φοιτήτριες του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας και πλέον στο στάδιο της πρακτικής στο Νοσοκομείο Ειρήνη Βάρρα, Περσεφόνη Τριλυράκη και Μαριάνθη Γαλάνη, οι οποίες υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας του Τμήματος και Προϊσταμένης της Χειρουργικής Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου κ. Καλλιόπης Αυγουστινάκη μίλησαν για τη νόσο και το ρόλο της διατροφής.
Όπως αρχικά η κ. Αυγουστινάκη ανέφερε ότι τα ερευνητικά δεδομένα για τη σχέση της διατροφής και της νόσου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ωστόσο θεωρείται ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή βοηθά πολύ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διατροφή στο να μην επιδεινωθεί η νόσος σε κάποιον ασθενή που έχει εκδηλωθεί.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ, όπως είπε η κ. Βάρρα, τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται ως η προγεροντική άνοια. Αυξάνεται προοδευτικά με την ηλικία. Χαρακτηριστικά είναι τα ποσοστά, καθώς το 2% των ατόμων άνω των 60 ετών, το 10% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 50% των ατόμων άνω των 90 ετών πάσχουν από την νόσο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ