Χαιρετισμός Καρχιμάκη στο συνέδριο της “Δημοκρατικές Συμμαχίας”

8 Προβολές

Φίλες και φίλοι,

Σας μεταφέρω τον χαιρετισμό του Προέδρου μας, Γ. Παπανδρέου και σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Τα Συνέδρια αποτελούν την κορυφαία διαδικασία για όλα τα κόμματα.

Μια διαδικασία που μέσω της κατάθεσης προτάσεων, της αντιπαράθεσης απόψεων, έχει ως στόχο την σύνθεση και την παραγωγή πολιτικών θέσεων. Μια διαδικασία της οποίας τελικός νικητής οφείλει να είναι ο δημοκρατικός διάλογος.

Σε αυτή την διαδικασία διαλόγου, έχει στόχο να συμβάλλει και η δική μου τοποθέτηση.

Η αλήθεια είναι, ότι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμμαχία, έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλους εμάς, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, μας ενώνει η κοινή προσπάθεια για την εδραίωση της δημοκρατίας στη χώρα μας, για την πρόοδο της πατρίδας μας, για την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

Και η αλήθεια είναι ότι σε αυτή την δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να μας ενώσει η προσπάθεια για την σωτηρία της πατρίδας μας.

Δυστυχώς, όπως προκύπτει από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιοι φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών.

Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ότι πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας.

Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι αυτή την ώρα εξετάσεις στην κοινωνία, δεν δίνει μόνο η κυβέρνηση αλλά το σύνολο του πολιτικού συστήματος.

Διαφεύγει από τη μικροκομματική τους σκέψη ότι ο πήχης της σωτηρίας της χώρας, αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του, αλλά δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ.

Για την επιλογή τους αυτή να είναι βέβαιοι ότι θα κριθούν από τον ελληνικό λαό.

Θα κριθούμε όλοι μας για τις επιλογές μας.

Για το αν προχωράμε σε επιλογές ευθύνης με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και των πολιτών, ή για το αν κάνουμε επιλογές με γνώμονα το προσωπικό και το μικροκομματικό μας συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση έχει έλθει η ώρα των αποφάσεων.

Η ώρα της ανάληψης ευθύνης από όλους μας.

Φίλες και φίλοι

Το έχω επισημάνει πολλές φορές και το έχει περιγράψει η Πρόεδρος σας, η κυρία Μπακογιάννη.

Η κρίση, έχει οδηγήσει, εκτός των άλλων, σε ισοπεδωτικές λογικές, που οφείλουμε να εξετάσουμε σοβαρά.

Μια από αυτές είναι η προσπάθεια πλήρους απαξίωσης των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού συστήματος.

Είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ τις ευθύνες των κομμάτων.

Είμαι ο τελευταίος που θα αρνηθώ την κρίση εμπιστοσύνης που υπάρχει στις σχέσεις του πολίτη με την πολιτική και τους πολιτικούς.

Αλλά είμαι απ’ αυτούς που τονίζουν ότι αυτή η ισοπεδωτική λογική, η λογική που λέει ότι όσοι εντασσόμαστε στα κόμματα το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε τα στενά προσωπικά μας, είναι και άδικη και επικίνδυνη.

ʼδικη γιατί πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα κόμματα, παρά τα προβλήματα τους, αποτελούν τα θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Επικίνδυνη γιατί αν κυριαρχήσει η άποψη ότι το πολιτικό σύστημα, τα πολιτικά κόμματα, δεν μπορούν, ότι και να κάνουν, να αποτελέσουν την λύση, στη σημερινή δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, τότε από πού θα προέλθει η λύση;

Από δυνάμεις και συμφέροντα εκτός πολιτικής που θέλουν να την απαξιώσουν πλήρως και στη συνέχεια να επιβληθούν ολοκληρωτικά στην κοινωνία, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα;

Φίλες και φίλοι,

Πιστέψτε στην οργανωμένη συλλογική πολιτική δράση.

Πιστέψτε στις συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας, δημιουργήστε αναχώματα στον ατομικό τρόπο αναζήτησης λύσης των προβλημάτων που τείνουν να οδηγήσουν σε ζούγκλα την κοινωνία, όπου ο αδύναμος δεν θα μπορεί να προστατευθεί όταν υπάρχουν διαλυμένοι πολιτικοί θεσμοί παρά τα όποια λάθη τους.

Την εμπιστοσύνη των πολιτών, φυσικά θα την κερδίσουμε με τις πράξεις και όχι με τα λόγια μας.

Με πράξεις που δείχνουν ότι και την αυτοκριτική μας έχουμε κάνει και αλλά και τον τρόπο της λειτουργίας μας, αλλάζουμε.

Και στο σημείο αυτό, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάνει τολμηρά και σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν λέω ότι στην διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ όλα έγιναν όπως πρέπει, όλα έγιναν χωρίς να υπάρχουν αστοχίες και παραλείψεις

Αλλά έχουν γίνει και σημαντικά βήματα, έχουν τραβηχτεί οριστικά διαχωριστικές γραμμές με το παρελθόν.

Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα.

Τι μας καταλογίζει η κοινωνία;

Την δημιουργία ενός πελατειακού κομματικού κράτους. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχει τραβήξει στο ζήτημα αυτό, οριστικά και αμετάκλητα την κόκκινη γραμμή με το παρελθόν.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, είναι η πρώτη που δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για μία ρουσφετολογική πρόσληψη στο δημόσιο.

Οι προσλήψεις, όλες ανεξαιρέτως, αλλά και οι προαγωγές στο δημόσιο, έχουν υπαχθεί στο ΑΣΕΠ. Παράθυρα και παραθυράκια δεν υπάρχουν.

Τι άλλο μας καταλογίζει;

Την ατολμία στη λήψη αποφάσεων μπροστά στο φόβο του πολιτικού κόστους.

Εμείς στην προσπάθεια μας να σώσουμε τη χώρα από την χρεοκοπία στα πρόθυρα της οποίας την έφεραν οι καταστροφικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, πολιτικό κόστος δεν υπολογίσαμε.

Χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Κινηθήκαμε στη λογική ότι πάνω από το ΠΑΣΟΚ, πάνω από όλους μας, είναι η χώρα

Τι μας καταλογίζει ακόμα;

Ότι τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, δεν κάθισαν ποτέ σε ένα τραπέζι διαλόγου για να βρουν, έστω, το μίνιμουμ, μιας πολιτικής συνεννόησης. Και όταν κάθισαν αρκέστηκαν σε παράλληλους μονόλογους.

Φίλες και φίλοι

Η ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μας ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος για τα προβλήματα της κοινωνίας μας, χωρίς δογματισμούς, χωρίς ιδεοληψίες και χωρίς στερεότυπα, όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δεν υπακούει σε καμία επικοινωνιακή ανάγκη , όπως, θέλουν να λένε, όσοι αδυνατούν να αντιληφθούν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα.

Η συνεννόηση δεν είναι επικοινωνιακή αλλά επιτακτική ανάγκη.

Ανάγκη για να απαντηθεί ο πόλεμος που δέχεται η χώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα δέχεται πόλεμο. Το ξέρετε, το ξέρουμε πολύ καλά.

Η δοκιμασία που ζούμε σήμερα, μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα, για την ακρίβεια, καθιστά την εθνική συνεννόηση θεμελιώδη όρο εξόδου από την κρίση.

Καθιστά επιτακτική ανάγκη την αλλαγή του τρόπου που οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας διατυπώνουν τον δημόσιο λόγο τους, μιλούν για τα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνουν, αλλά και συνδιαλέγονται μεταξύ τους.

Φίλες και φίλοι,

Είπα και στην αρχή της τοποθέτησης μου ότι ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Συμμαχία, έχουμε διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και διαφορετικούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς.

Αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητήσουμε. Το αντίθετο θα έλεγα.

Και αυτό γιατί στην προσπάθεια που κάνουμε για να σώσουμε τη χώρα από την χρεοκοπία, θέλουμε να ακούμε κυρίως τις κριτικές και τις επικριτικές απόψεις.

Φυσικά, δεν περιμένουμε να συμφωνήσουμε σε όλα.

Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε στους όρους του διαλόγου μεταξύ μας:

Στη σταθερή Ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας,

Στην ανάγκη διεύρυνσης κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων,

Στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος,

Στην ανάγκη προστασίας όλων των πολιτών και κυρίως των πιο αδύναμων.

Στις αδιαπραγμάτευτες αξίες της ισονομίας και της ισοπολιτείας, και αντιμετώπισης της ατιμωρησίας.

Να συμφωνήσουμε ότι μέσα από τον δημοκρατικό διάλογο, δε θα ωφεληθούμε λιγότερο ή περισσότερο εμείς ή εσείς, αλλά κυρίως η πατρίδα μας, ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία.

Τα σημεία που μας χωρίζουν τα γνωρίζουμε, τα σημεία που μας ενώνουν είναι αυτά που πρέπει να βρούμε.

Φίλες και φίλοι

Ζούμε στιγμές ιστορικές για την πορεία και το μέλλον της χώρας.

Από τις αποφάσεις μας θα κριθεί το μέλλον της χώρας, το αύριο που θα ζήσουν οι γενιές που έρχονται.

Υπάρχουν δυνάμεις που δυστυχώς, σε αυτή την κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία, μοιάζουν να επενδύουν στην αποτυχία και όχι στην επιτυχία της χώρας.

Υπάρχουν επίσης δυνάμεις που προτιμούν να παρακολουθούν και να πετροβολούν την εθνική προσπάθεια, μηδενίζοντας τα πάντα και χωρίς να έχουν να προτείνουν τίποτα απολύτως.

Η Ιστορία θα κρίνει τη στάση τους.

Η Ιστορία θα κρίνει τις επιλογές μας.

Είμαι βέβαιος ότι η δική σας επιλογή είναι η επιλογή της μάχης για τη σωτηρία και την αλλαγή της πατρίδας μας.

Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες και τις αποφάσεις του Συνεδρίου σας.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον, τα συμπεράσματα σας τις προτάσεις σας, την συμβολή σας στην εθνική προσπάθεια.

Κυρία Πρόεδρε, κυρία Μπακογιάννη, φίλες και φίλοι, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Σας ευχαριστώ

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα