Τοποθέτηση Κ. Δερμιτζάκη για νέο Μνημόνιο?(video)

11 Προβολές

Ομιλία του Κωστή Δερμιτζάκη στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν.4046/2012 και άλλες διατάξεις».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Παρατηρώ ότι ο Υπουργός Υγείας αποχώρησε από την αίθουσα, αφού «αράδιασε» πρώτα μια σειρά από ανακρίβειες ιδιαίτερα για τους φαρμακοποιούς και τα φαρμακεία. Προσπάθησε μάλιστα σαν «μάγος επί σκηνής» να κάνει το μαύρο-άσπρο. Ήθελα να του πω ότι οι φαρμακοποιοί δεν είναι ανόητοι, ούτε είναι βολεμένοι. Κατεβαίνουν σε έναν απεργιακό αγώνα διαρκείας με μια συμμετοχή που αγγίζει το 100%. Σε αυτόν τον αγώνα, τους συμπαραστέκεται ολόκληρη η κοινωνία, διότι γνωρίζει ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι συντεχνιακός. Είναι αγώνας για τη Δημόσια Υγεία, για να συνεχίσει να υπάρχει φαρμακευτική περίθαλψη. Είναι αγώνας για ολόκληρη την κοινωνία.
Με το παρόν νομοσχέδιο εξαφανίζονται επαγγέλματα, καταστρέφονται άνθρωποι, οικογένειες, κόποι και οικονομίες μιας ολόκληρης ζωής. Εσείς θέλετε να τα ψηφίσετε όλα αυτά. Η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια δεν έχει θέση μπροστά στα κέρδη των πολυεθνικών. Αυτές εκπροσωπείτε και σε αυτές ανοίγετε διάπλατα τις πόρτες. Κανένα κόστος ζωής δε θα μειωθεί και το γνωρίζετε πολύ καλά. Είναι αδύνατον σε μια σύντομη τοποθέτηση στην Επιτροπή, να αναλύσω όλα τα μέτρα που παίρνονται.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που αντιμετωπίζετε το φαρμακευτικό κόσμο της χώρας και ιδιαίτερα το μικρό και μεσαίο φαρμακείο της γειτονίας, του χωριού, το οποίο χρόνια τώρα στηρίζει τον έλληνα ασθενή. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα 11 χιλιάδες φαρμακεία. Στα πιο μικρά χωριά, στα πιο απομακρυσμένα νησιά, σε αυτά τα φαρμακεία έχετε φορτώσει με έντεχνο τρόπο τη φαρμακευτική περίθαλψη, διότι το Κράτος ως συνήθως έχει μεταθέσει τις ευθύνες.
Με το πρόσχημα ότι θα μειωθεί το κόστος φαρμάκων, με μια σειρά μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ και πουθενά σε αυτή την έκταση, εξαφανίζετε το φαρμακευτικό επάγγελμα. Στην πραγματικότητα παραδίδετε όλη την αλυσίδα, το φάρμακο, την παραγωγή, τη διακίνηση στα «γεράκια» που καιροφυλακτούν. Δεν χτυπάτε μόνο τους φαρμακοποιούς, το ξανατονίζω ότι χτυπάτε ολόκληρη την κοινωνία. Ήδη η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη με την πολιτική σας έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Οι ασφαλισμένοι βλέπουν τη συμμετοχή τους στη δαπάνη καθημερινά να αυξάνεται, παρόλο που έχουμε τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη.
Η αρνητική λίστα των φαρμάκων, εκείνων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία, ολοένα και μεγαλώνει. Στην Ελλάδα του Success Story, όποιος δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα πεθαίνει. Είναι ψέμα ότι η απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) θα μειώσει το κόστος. Όπου έγινε αυτό, οι αυξήσεις ήταν τεράστιες και μπορώ να σας απαριθμήσω πλήθος από παραδείγματα που το αποδεικνύουν.
Για τα ΜΗΣΥΦΑ προβλέπεται ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές έως 31/12/2016. Το νομοσχέδιο όμως προβλέπει προνοητικά αύξηση τιμών γύρω στο 2017, διότι τότε ο ανταγωνισμός θα έχει εξαλειφθεί από τα μονοπώλια που θα είναι σε θέση να ελέγχουν την αγορά και να αυξήσουν τις τιμές κατά βούληση. Αγνοείτε επιδεικτικά το γεγονός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα που έχουν και παρενέργειες και αλληλοεπιδράσεις και δεν είναι απλά εμπορεύματα και καταναλωτικά αγαθά.
Εν τάχει, τι προβλέπεται λοιπόν με αυτό το νομοσχέδιο; Δίνεται η δυνατότητα σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες φαρμακείου επιθυμεί, δίνει τη δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται σε οποιοδήποτε κατάστημα. Ήταν χαρακτηριστικότατος ο τρόπος που προσπάθησε ο Υπουργός Υγείας να μας πει ότι «το φαρμακείο που απλώς βρισκόταν δίπλα στο super market, απλώς το μεταφέρουμε μέσα». Αυτός ο τρόπος πραγματικά είναι άξιο να αναλυθεί.
Με το αρ.1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί, ακόμη και το 99%. Έτσι νομιμοποιούνται οι μισθώσεις φαρμακείων.
Καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων με αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία θα μεταφερθούν έξω από τα νοσοκομεία και τα συνταγογραφικά κέντρα. Επιτρέπεται στα φαρμακεία να μεταφέρονται από τον έναν δήμο στον άλλον. Το χάος που θα προκληθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανέστατο. Καταργούνται τα χωροταξικά κριτήρια του φαρμακείου. ʼρα, τα χωριά και τα νησιά, που ανέφερα προηγουμένως, θα ερημώσουν, τα φαρμακεία θα κλείσουν και κάποια θα μεταφερθούν στο κέντρο.
Γίνονται ανενεργείς οι εφημερίες αφού κάθε φαρμακοποιός μπορεί να ανοίγει και να κλείνει όποτε θέλει το φαρμακείο του. Καταργείται κάθε έλεγχος της λειτουργίας με αυτό τον τρόπο. Παρέχεται η δυνατότητα να ιδρυθούν νέα φαρμακεία απέναντι από τα νοσοκομεία ανεξαρτήτως της δυναμικότητας των νοσοκομείων. Το φαρμακοπωλείο μπορεί να στεγάζεται σε 5 τ.μ. αντί των 30 τ.μ. που ήταν μέχρι τώρα. Είναι φανερό ότι σκοτώνετε το ελληνικό φαρμακείο και παραδίδετε την φαρμακευτική περίθαλψη σε απρόσωπες αλυσίδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν γίνει δύο μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να τεθεί υπόψη- και του Ινστιτούτου Υγείας της Αυστρίας, που αναφέρουν όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η πλήρης απελευθέρωση. Μάλιστα, στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει στην Ε.Ε. να περάσουν αυτά τα μέτρα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκλεισε κάθε συζήτηση.
Πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα συνολικά -εγώ μίλησα μόνο για το φάρμακο, δεν είχα άλλο χρόνο, αλλά εδώ υπάρχουν όλα αυτά τα ισοπεδωτικά μέτρα που ξεθεμελιώνουν τελείως την κοινωνία, ότι έχει απομείνει όρθιο- να το αποσύρει άμεσα. Δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία νέα μνημόνια, νέες επιθέσεις. Αυτή την ώρα έχετε υπόψη σας ότι γράφετε ιστορία. Οι ευθύνες σας εάν το ψηφίσετε, εάν σπρώξετε ακόμη περισσότερο το λαό στην απόγνωση θα είναι τεράστιες.

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης