Συνέντευξη του κ. Πλακιωτάκη στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας?

13 Προβολές

Συνέντευξη παραχώρησε ο κ. Πλακιωτάκης στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στους Δημοσιογράφους Φάνη Παπαθανασίου και Βάλια Καϊμάκη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνεται πολύ συζήτηση για την πολιτική διαπραγμάτευση στην οποία η χώρα μας προσβλέπει για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και έχει ξεκινήσει μία συζήτηση περί νέων μέτρων και αν θα είναι διαρθρωτικά ,. Ακόμη δεν έχουμε βολιδοσκοπήσει να δούμε αν από την άλλη πλευρά των εταίρων υπάρχει διάθεση για πολιτική διαπραγμάτευση . Εσείς πώς το βλέπετε όλα αυτά?
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : Καταρχήν πρέπει να δούμε πώς προκύπτει η συζήτηση περί νέων μέτρων και περί δημοσιονομικού κενού. Το δημοσιονομικό κενό προκύπτει από υποχρεώσεις της χώρας μας από χρεολύσια και τόκους , αποτέλεσμα του υψηλού δημοσίου χρέους. Αρα, πριν ακόμη λύσουμε το πρόβλημα του υψηλού δημοσίου χρέους πως μπορούμε να μιλήσουμε για δημοσιονομικό κενό ή για την επιβολή μέτρων δύο ή τριών δις ή όσων ακούγονται τις τελευταίες μέρες. Και βεβαίως σε κάθε περίπτωση οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις με βάση την συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου. Δηλαδή εφόσον όλοι πλέον συμφωνούν ότι προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα , πρέπει να προβούμε σε συμφωνία για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους , μείωση ενδεχομένως επιτοκίων ή επαναγορά ομολόγων και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις που προβλέπει η συμφωνία . Αρα θεωρώ από πλευράς των εταίρων μας , πολύ πρόωρη την οποιαδήποτε συζήτηση την στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Εμείς θα το δεχτούμε αυτό που λέτε κ. Πλακιωτάκη. Το ζήτημα είναι σε πολιτικό επίπεδο οι εταίροι μας το συζητούν αυτό που λέτε ; Θίξατε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα , το ζήτημα του δημοσίου χρέους και είπατε ότι έπρεπε να λυθεί και αυτό. Η πρακτική με την εμπειρία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι οι εταίροι μας όταν πρόκειται περί μνημονίου ή ενός προγράμματος τα βάζουν όλα πακέτο δηλαδή οτιδήποτε και να δημιουργείται ή νέα χρηματοδοτική βοήθεια χρειάζεται τα βάζουν όλα τα πακετάρουν , τώρα εσείς νομίζετε ότι υπάρχει διάθεση να τα βάλουν σε μία κοινή συνισταμένη ; Γιατί υπάρχει και η λογική κάποιων στην Ευρώπη που λένε ότι το ζήτημα του χρέους θα συζητηθεί όταν ανοίξει η συζήτηση μετά τις Ευρωεκλογές.
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : «Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να προκύψει η συζήτηση μετά τις Ευρωεκλογές την στιγμή που εμείς ως χώρα έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις , την στιγμή που ο Ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχουμε φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα κυρίως από τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι οι εταίροι μας θα πρέπει σαφώς να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες , να τις επιβραβεύσουν και βεβαίως εμείς οι ίδιοι να μείνουμε σταθεροί στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έπρεπε να είχαμε προβεί όλα αυτά τα χρόνια. Από την άλλη αντιλαμβάνεστε και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα όρια της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί .Μιλάω προφανώς για την επιβολή νέων μέτρων , αυτά δεν μπορούν να περάσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Ωστόσο κ. Πλακιωτάκη αυτή η διαπραγμάτευση που εμείς ζητάμε θα γίνει από μία Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας ο Πρόεδρος κ. Μπαρόζο, στην σημερινή του συνέντευξη στην Γερμανική εφημερίδα Dielt απευθήνει προειδοποίηση προς την επόμενη Γερμανική κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει την μέχρι τώρα ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη . ʼρα λοιπόν δεν ξέρω αν μπορούμε καν να περιμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να συνειδητοποιήσουν αυτά που είπατε μόλις τώρα εσείς , τις θυσίες τις δικές μας , δηλαδή δεν ξέρω σε τι τοίχο μιλάμε….
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : «Κοιτάξτε , στην πολιτική διαπραγμάτευση που θα γίνει , δεν είναι αμιγώς πολιτική γιατί εδώ μιλάνε και οι αριθμοί. ʼρα πιστεύω ότι έχουμε στο οπλοστάσιό μας τα νούμερα αλλά κυρίως αυτό που πρέπει να αντιληφθούν είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως ένα αναπτυξιακό σχέδιο και δεν μπορεί-προσωπική εκτίμηση κάνω- την ίδια ώρα που μας έχουνε χρηματοδοτήσει 300 δις να ρισκάρουμε για 2-3 δις να τινάξουμε μία συμφωνία στον αέρα. Η δική μου αίσθηση λέει ότι σαφώς και γίνεται αυτήν την ώρα ένα επικοινωνιακό και πολιτικό παιχνίδι από την πλευρά των εταίρων αλλά η κυβέρνηση επαναλαμβάνω έχει στο οπλοστάσιό της όλα εκείνα τα επιχειρήματα που μπορούν να καταστίσουν αυτήν την διαπραγμάτευση επιτυχής υπέρ της Ελλάδος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Μάλιστα. Για να έρθουμε στα καθ’ υμάς , στην Βουλή ….Εσείς θεωρείτε ότι υπάρχει μία ψύχρα στις σχέσεις Ν.Δ και Πασοκ. Σήμερα συναντιέται ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να συζητήσουν εφ΄ όλης της ύλης , κάτι που παρουσιάζεται από τις εφημερίδες ως ένα μεγάλο γεγονός, κυρίως λόγω της ιστορίας των υποβρυχίων. Εσείς πώς το ζείτε στην Βουλή;
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : «Κοιτάξτε, το ότι συγκυβερνούμε με το ΠΑΣΟΚ ή το ότι σχηματίστηκε μία κυβέρνηση που όμοιά της δεν υπήρξε τα τελευταία χρόνια – και αυτό αποτελεί ένα πολιτικό πείραμα – ενώ πολιτική κουλτούρα για κυβερνήσεις πολιτικής συνεργασίας δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια , έγινε για συγκεκριμένους λόγους κυρίως εθνικούς . Από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή συγκυβερνάμε με το ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι δεν έχουμε και πολιτικές διαφορές ή αν θέλετε, δεν έχουμε διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Προφανώς θα προκύψουν πολιτικές διαφορές τώρα, αλλά και στο μέλλον. Όμως, ο στόχος είναι συγκεκριμένος και αυτό που οφείλει να επισημοποιηθεί με τον πλέον εύστοχο τρόπο από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς σήμερα είναι ότι, στην δύσκολη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας με την Τρόικα η κυβέρνηση πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι δεν μιλάμε για νέα δημοσιονομικά μέτρα , προφανώς λέμε όχι στις πρόωρες εκλογές, και αυτό που χρειάζεται είναι να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Αρα η σημερινή συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών είναι εξόχως συμβολική και ταυτοχρόνως σημαντική .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Με δεδομένο δε ότι ο κ. Βενιζέλος αποτελεί τις τελευταίες μέρες στόχευση της αξιωματική αντιπολίτευσης.
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : «Κοιτάξτε, η αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα κυβερνητικής συνοχής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Υπάρχουν όμως ξεκάθαρες απόψεις όσον αφορά την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του Βενιζέλου ή διαφωνίες στο εσωτερικό της κόμματος κ. Πλακιωτάκη;»

ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : «Νομίζω ότι αυτή την ώρα ο εθνικός στόχος υπερβαίνει τις οποιαδήποτε προσωπικές ή πολιτικές διαφορές και εκτιμήσεις . Αυτήν την ώρα θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε μία επιτυχής διαπραγμάτευση και οι όποιες διαφορές προσωπικές η πολιτικές υπάρχουν να τις αφήσουμε τουλάχιστον προς το παρόν στην άκρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ κ. Πλακιωτάκη.
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ : «Και εγώ σας ευχαριστώ».

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
RAPID test στη Ζάκρο.
ΣΗΤΕΙΑ
RAPID test στη Ζάκρο.
Δημοτική παράταξη “Σητεία Μπροστά”: Ποιος τελικά λέει ψέματα;
ΣΗΤΕΙΑ
Δημοτική παράταξη “Σητεία Μπροστά”: Ποιος τελικά λέει ψέματα;
ΑΝΑΦΟΡΑ βουλευτών του ΚΚΕ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με το οποίο αιτείται μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού του Δήμου
ΣΗΤΕΙΑ
ΑΝΑΦΟΡΑ βουλευτών του ΚΚΕ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, με το οποίο αιτείται μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού του Δήμου
οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του Νοσοκομείου Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
οργάνωση και λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης του Νοσοκομείου Σητείας
Ευχαριστήριο ΕΕΕΕΚ Σητείας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο ΕΕΕΕΚ Σητείας
Δελτίο Τύπου Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο Τύπου Επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Παλαικάστρου
Έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παρασκευή 15 Ιανουαρίου
ΚΡΗΤΗ
Έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παρασκευή 15 Ιανουαρίου
Μέρες τώρα παρακολουθώ σιωπηλά τα γεγονότα …
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μέρες τώρα παρακολουθώ σιωπηλά τα γεγονότα …
Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη, δημοτικού συμβούλου Σητείας, με αφορμή την απάντηση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της 7ης ΥΠΕ σε Δημοσίευμα του Ρ/Σ Style 100 fm
ΣΗΤΕΙΑ
Δήλωση του Σίμου Συμεωνίδη, δημοτικού συμβούλου Σητείας, με αφορμή την απάντηση του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της 7ης ΥΠΕ σε Δημοσίευμα του Ρ/Σ Style 100 fm
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ!
Χωρίς κατηγορία
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΗΤΕΙΑΣ: ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥΣ!