Συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στην εφημερίδα Free Sunday

9 Προβολές

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε αρχικά χωρίς ρεαλισμό τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της Ελλάδας κάνει, μιλώντας στην FS, o βουλευτής Λασιθίου της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ρήξη με τους δανειστές της χώρας. Όσον αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ, ο κ. Πλακιωτάκης τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας του κόμματος.

Στον Δημήτρη Χρυσικόπουλο

Θα ήθελα την άποψή σας για την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές μας…

Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έπαιζε με τις λέξεις, αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, η διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε δεν της βγαίνει και επιστρέφει στο ρεαλισμό. Η μία μετά την άλλη προεκλογική εξαγγελία της καταρρίπτεται και η πολιτική της προσαρμόζεται στην πραγματικότητα. Η τελευταία πρόταση της νέας κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης, που πρακτικά ισοδυναμεί με παράταση του μνημονίου, ανατρέπει όλη την προεκλογική και μετεκλογική ρητορεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κατάργησή του. Τελικά, η μόνη αλήθεια που είπε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ότι δεν διέθετε plan B.

Για την ώρα, οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων μοιάζουν αγεφύρωτες. Θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα –και υπό ποιες συνθήκες– να βρεθεί χρυσή τομή;

Θέλω να πιστεύω ότι είναι απόλυτα σαφές, ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, ότι μια ρήξη με τους δανειστές και εταίρους μας θα είναι επιζήμια και για τις δύο πλευρές. Συνεπώς, υπάρχει ένα ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ένα πρωτογενές πλεόνασμα –που η ίδια αναγνώρισε με non-paper που διένειμε στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου– και μια σύμπνοια μεταξύ των εταίρων μας για υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών στην Ε.Ε., που συνδυαστικά μπορούν να επιφέρουν μια ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα μας. Μια υπεύθυνη διαπραγματευτική στάση, με επίγνωση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και των υποχρεώσεών μας απέναντι στους δανειστές μας, θεωρώ ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για μια θετική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, τονίζω, η ρήξη δεν μπορεί να είναι επιλογή μας.

Στην περίπτωση που οι δανειστές παραμείνουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους για πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών, τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση θα πρέπει σθεναρά και αποφασιστικά να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους το πρόγραμμα με τους εταίρους μας, προκειμένου να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μέσω της συμμετοχής της στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Εάν δεν υπάρξουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί, το «ατύχημα» είναι πιθανό να συμβεί και τότε οι συνέπειες φοβάμαι ότι θα είναι μη αναστρέψιμες και η χώρα θα οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να σταματήσει τα λογοπαίγνια και να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο και ρεαλιστικό σχέδιο, το οποίο θα άρει το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε εισέλθει εξαιτίας της απουσίας πολιτικής.

Από την άλλη, δεν είναι αντινομία από τη μια πλευρά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να δηλώνουν ότι σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ελλάδα και από την άλλη να απαιτούν να συνεχιστεί η πολιτική που οι εκλογείς απέρριψαν με την ψήφο τους;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, που εκφράζει τη θέληση και επιθυμία του ελληνικού λαού. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ε.Ε. λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να είναι σεβαστοί απ’ όλα τα μέλη της, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις που το ελληνικό κράτος ανέλαβε και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να διορθώσει κοινωνικές αδικίες του υφιστάμενου προγράμματος –στις οποίες έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί–, έχει την ευελιξία να τροποποιήσει τις υπάρχουσες αποφάσεις λαμβάνοντας ισοδύναμα μέτρα και χωρίς να ασκείται δημοσιονομική επιβάρυνση στο οικονομικό πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη λιτότητα.

Ποια η άποψή σας για τις συγκεντρώσεις πολιτών με τις οποίες επιδιώκεται η έκφραση συμπαράστασης προς την κυβέρνηση και η στήριξη της πολιτικής της;

Είναι πλέον σαφές ότι ο ελληνικός λαός –μέσα από τις τελευταίες διαδηλώσεις– έδειξε έμπρακτα ότι είναι παρών και στηρίζει τη χώρα του. Είναι επίσης αλήθεια ότι είναι ο λαός που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αναγκαία μέτρα λιτότητας, με την αξιοπρέπειά του να έχει καταρρακωθεί και το σεβασμό του να έχει πληγεί. Είναι λογικό, λοιπόν, ο λαός μας να λειτουργεί με το συναίσθημα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις –στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης– παίρνονται με ψυχρή λογική. Αυτό που απαιτείται είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού να διαφυλαχθούν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κατάθεση ενός ρεαλιστικού, συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδίου.

Για να αλλάξουμε σελίδα, εσείς έχετε καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Θεωρείτε ότι η προεκλογική καμπάνια συνέβαλε θετικά ή αρνητικά στο αποτέλεσμα των εκλογών;

Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα που αναμφισβήτητα στις πρόσφατες εκλογές υπέστη μια μεγάλη ήττα. Οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε, όμως, ότι αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική πρόκληση αναλαμβάνοντας με επιτυχία την οικονομική ανόρθωση της χώρας. Παραλάβαμε μια αδύναμη οικονομία, με βαθιά ύφεση, με εκρηκτική ανεργία και με μηδενική αξιοπιστία στο εξωτερικό. Παραδώσαμε μια χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα και με σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της. Όλο αυτό το διάστημα δεν διστάσαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που συνεπάγονται θυμό και εντέλει πολιτικό κόστος. Σίγουρα η ήττα στις εκλογές ήταν μεγάλη, αλλά καταφέραμε και συγκρατήσαμε τις δυνάμεις μας. Όσον αφορά την προεκλογική καμπάνια, τις παραμονές των εκλογών κατηγορηθήκαμε ότι προβήκαμε σε εκστρατεία φόβου. Όμως άλλο πράγμα είναι να εκφοβίζεις τους πολίτες και άλλο να προειδοποιείς για υπαρκτούς κινδύνους. Βέβαια, αναγνωρίζω το γεγονός ότι προεκλογικά δεν προβάλαμε όσο έπρεπε τις πραγματικές επιτυχίες μας ως κυβέρνησης σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στη ΝΔ το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε έντονη κινητικότητα και ζυμώσεις σε επίπεδο στελεχών. Πού τις αποδίδετε; Θεωρείτε ότι τίθεται στην παρούσα φάση ζήτημα αλλαγής ηγεσίας;

Η ΝΔ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μπει σε περίοδο έντονης εσωστρέφειας. Μέσα από τις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος –συνεδρίασε ήδη η Εκτελεστική Γραμματεία– και αυτές που προγραμματίζεται να γίνουν (Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικής Επιτροπής) θα συζητήσουμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια όλα τα τελευταία γεγονότα. Θα αναζητήσουμε τα αίτια της πρόσφατης εκλογικής ήττας, θα αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα θα κατατεθούν προτάσεις για διορθωτικές κινήσεις. Η ΝΔ μέσω της αυτοκριτικής ξεπερνά την εκλογική ήττα και προχωρά στην επόμενη μέρα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Διανύουμε κρίσιμες ώρες και αυτό που προέχει τη δεδομένη στιγμή είναι το μέλλον της χώρας και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της. Η ΝΔ θα είναι παρούσα, δυνατή και θιασώτης της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη
ΚΡΗΤΗ
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη
Η BioSitia S.A. ανάμεσα στα elite olive oils!
ΣΗΤΕΙΑ
Η BioSitia S.A. ανάμεσα στα elite olive oils!
Έναρξη λειτουργίας του ελαιουργείου της Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. – στη Μονή Τοπλού
ΣΗΤΕΙΑ
Έναρξη λειτουργίας του ελαιουργείου της Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. – στη Μονή Τοπλού
Νέα εποχή για την Ένωση Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα εποχή για την Ένωση Σητείας
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Αντιπεριφέρειας
ΛΑΣΙΘΙ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Αντιπεριφέρειας
Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποιότητα των τροφίμων και παράταση της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών “Arepo”
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποιότητα των τροφίμων και παράταση της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών “Arepo”
Σητεία-Αλμυρολαγνεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σητεία-Αλμυρολαγνεία
ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Με μεγάλη ικανοποίηση ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
ΚΡΗΤΗ
Με μεγάλη ικανοποίηση ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων