Συνέντευξη Πλακιωτάκη στο περιοδικό «Επιθεώρηση για τη Βουλή & Ευρωβουλή»

16 Προβολές

Συνέντευξη του Βουλευτή Λασιθίου της Ν.Δ κ. Πλακιωτάκη στο περιοδικό «Επιθεώρηση για τη Βουλή & Ευρωβουλή» Νοέμβριος 2012

Αποτελούν, πλήγμα για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και την προοπτική της, η μη ενιαία κοινοβουλευτική στάση σε κορυφαία νομοθετήματα και οι διαγραφές που ακολούθησαν;

Το ξεκάθαρο αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών έστειλε ένα σαφές μήνυμα παραμονής στην Ε.Ε και στο ευρώ τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αντώνης Σαμαράς αντέστρεψε μία επικίνδυνη πορεία για την πατρίδα μας και κατόρθωσε η τριτοκομματική κυβέρνηση που δημιουργήθηκε να έχει κοινή συνισταμένη την προσπάθεια σωτηρίας του τόπου. Τα τρία κόμματα με δεδομένες διαφορετικές καταβολές και πολιτική πορεία στήριξαν και στηρίζουν την κυβερνητική συνοχή με κοινό στόχο την έξοδο από τη κρίση. Η επόμενη μέρα από τη ψήφο εμπιστοσύνης στη διαδικασία ψήφισης προϋπολογισμού 2013 στην Βουλή έδειξε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχυρή με θέληση και αποφασιστικότητα να στηρίξει την κυβέρνηση. Σίγουρα υπήρξαν διαφορετικές ατομικές προσεγγίσεις και πιο μαζικές τοποθετήσεις σε θέματα όπως τα εργασιακά ,αλλά εκείνο που πρέπει να μας μείνει είναι ότι ο κοινός στόχος συνεργασίας και δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας από το τούνελ. Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ,υπέρ της πολιτικής σταθερότητας της χώρας και υπέρ της ανάπτυξης που θα δώσει ώθηση στην οικονομία μας και δουλειά στα παιδιά μας. Διαψεύσαμε όλα τα δυσμενή προγνωστικά και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έστω και ισχνά διαφαίνεται ένα φως αισιοδοξίας στον ορίζοντα ενώ η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό σταδιακά αποκαθίσταται.

Χρειάζεται ανασχηματισμός; Χρειάζονται νέα πρόσωπα και επιτάχυνση των ρυθμών της κυβέρνησης;

Η επόμενη μέρα από την ψήφιση των μέτρων είναι εξίσου δύσκολη. Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία όπου καλούμαστε να εφαρμόσουμε όσα προηγουμένως ψηφίσαμε. Δεν υπάρχει χρόνος για ολιγωρίες, καθυστερήσεις και αστοχίες. Τα περιθώρια χρόνου είναι μηδαμινά. Τα πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης είναι πλέον αναλώσιμα και όλοι κρινόμαστε σε καθημερινό επίπεδο και εκ του αποτελέσματος . Η επιλογή των ατόμων δεν παύει να είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών εταίρων. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι η αποτελεσματικότητα των ενεργειών και των αποφάσεων που παίρνονται. Οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και οικονομίας επιβάλλεται να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς και με αποφασιστικότητα. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, μέτρα τόνωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση. Στο πεδίο των δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων θα πρέπει να κινηθούμε με τόλμη, με σκληρή δουλειά αλλά κυρίως με αποδοτικότητα.

Πόσο επιβεβλημένη θεωρείτε τη συμμετοχή στελεχών πρώτης γραμμής από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα;

Η εποχή των εύκολων αποφάσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη υιοθέτησης μέτρων και εφαρμογής δύσκολων πολιτικών. Τα ελάχιστα περιθώρια χρόνου επιβάλλουν την επιλογή εκείνων των προσώπων που θα μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης συνεργασίας. Η σωτηρία της χώρας είναι πολύ πιο πάνω από κομματικές ή πολιτικές ταυτότητες. Και όσο πιο μεγάλη στήριξη δώσουμε στην πορεία λύτρωσης της χώρας τόσο πιο σύντομα θα αλλάξουνε τα πράγματα προς το καλύτερο. Αλλάζουμε νοοτροπίες δεκαετιών. Δίνουμε βάση στην εθνική ενότητα και στον κοινό στόχο. Στην προσπάθεια αυτή όλοι είμαστε στρατιώτες. Συμπορευόμαστε στην διαδρομή αναγέννησης του τόπου και προτάσσουμε τους καλύτερους για να αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή.

Τι ρόλο θα μπορούσε να έχει η Ν.Δ. στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού;

Κεντρική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της , Αντώνη Σαμαρά είναι η διασφάλιση της παραμονής μας στην Ευρώπη και η απόκλιση μίας εξόδου μας από τη ζώνη του Ευρώ. Ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί. Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και να περισώσουμε το χαμένο γόητρο. Είμαστε η παράταξη που βάζει πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, που απευθύνεται ισότιμα σε όλους του έλληνες και τις ελληνίδες, που προτάσσει πάντα το βέλτιστο για τον τόπο. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παραμείνει βασικός πυλώνας στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Με κεντρικό και σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα είναι ο πρωταγωνιστής. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος ούτε έχουμε λύσεις μαγικές. Στην παρούσα φάση αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες και πολλές φορές κοινωνικά άδικες αποφάσεις. Παλεύουμε όμως για να σταθεί ο τόπος στα πόδια του, να αλλάξουμε σελίδα , να αλλάξουμε νοοτροπίες , να απαλλαγούμε από παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις, την ακολουθία των δεσμεύσεων της , την ορθότητα του πολιτικού της λόγου και αποτελεί πλέον τον βασικό εκφραστή ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη.

Πως θα διασφαλίσει η κυβέρνηση, ότι ο τραπεζικός τομέας θα ενισχύσει αποφασιστικά την αγορά;

Είναι σαφές ότι η διασφάλιση ενός σταθερού κλίματος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιτυχή πορεία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής .Κύριο συστατικό της ανάκαμψης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό και η βελτίωση της ρευστότητας στο εσωτερικό. Η εμπιστοσύνη στην χώρα μας σιγά-σιγά αποκαθίσταται . Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει μεγάλες θυσίες γεγονός που αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ενώ η δόση των 44 δις είναι προ των πυλών . Μέρος των χρημάτων θα διοχετευθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ας επισημάνουμε όμως ότι αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να τονώσει την ελληνική οικονομία και να την οδηγήσει σε τροχιά ανόδου. Θα λύσει μέρος μόνο του προβλήματος καθώς θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από μία πιθανή κατάρρευση. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε συνθήκες ασφυκτικών πιέσεων και έλλειψης ρευστότητας με ταυτόχρονα υψηλό επιτόκιο δανεισμού που τις καθιστά μη ανταγωνιστικές. Η ελληνική οικονομία για να επανέλθει σε επίπεδα ανάκαμψης απαιτείται να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ,να επαναφέρει τις καταθέσεις, να ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρηματικότητα , να πατάξει την φοροδιαφυγή , να πολεμήσει την γραφειοκρατία , να προσελκύσει ξένες επενδύσεις προκειμένου η δόση των 44 δις και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που επιχειρείται να είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μόνο μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, πολιτικές και στρατηγικές μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να ανακτήσουν τον παραδοσιακό ρόλο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αποτελεί βασική πεποίθηση μου ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται στον ορθό δρόμο της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους και ότι ο τραπεζικός τομέας μέσω διαρθρωτικών μέτρων θα διασφαλίσει την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας .

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον κίνδυνο των άκρων,τη Σκύλα και τη Χάρυβδη. Ποια είναι αυτά τα άκρα; Η Χρυσή Αυγή είναι; Ο ΣΥΡΙΖΑ– έστω ένα τμήμα του – είναι;

Η περίοδος που διανύουμε κρίνεται ως μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για την ιστορία της Ελλάδας. Η δραματική μείωση των μισθών , η παράλληλη αύξηση της ανεργίας, η φορολόγηση των νοικοκυριών , η μείωση των συντάξεων και των κοινωνικών δαπανών έχουν δοκιμάσει αναμφίβολα τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αλήθεια ότι πολλά από αυτά τα μέτρα είναι σκληρά και κοινωνικά άδικα. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πολλοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος είτε δίνοντας ψεύτικες και ατελέσφορες υποσχέσεις είτε υποστηρίζοντας «παράλογες ή και παράνομες ενέργειες διαφόρων ομάδων».. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση της Ελληνικής Κοινωνίας . Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, θα επιδείξει ανάλογη πολιτική ωριμότητα απέναντι σε αυτούς που μας σπρώχνουν στον λαϊκισμό, στην βία και στο χάος. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την χώρα γιατί η χώρα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας. Να προστατεύσουμε τα θύματα της κρίσης, να θωρακίσουμε την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τους νέους , να τονώσουμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση , να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς. Με αυτό ως δεδομένο βαδίζουμε με αποφασιστικότητα σε μια ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος δίχως δημαγωγίες, λαϊκισμούς ή και «τραμπουκισμούς» με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εκστρατεία στήριξης του κρητικού κρασιού
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ.  «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
ΛΑΣΙΘΙ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΣΥΝ.Ε.Κ. «Όχι στον ευτελισμό της Δημοκρατίας
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
ΛΑΣΙΘΙ
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΣΥ Λασιθίου για τη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
ΣΗΤΕΙΑ
Ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
ΛΑΣΙΘΙ
Δύο νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν στο Ορεινό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΚΡΗΤΗ
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, θα συνεχιστούν
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη
ΛΑΣΙΘΙ
Επίσκεψη Υφυπουργού Τουρισμού, Μάνου Κόνσολα, στην Κρήτη