Συνέντευξη Καρχιμάκη στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13»

14 Προβολές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13»
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Eυ. Βενιζέλος τονίζει με έμφαση ότι θα τα αλλάξει όλα. Κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει ν’ αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει διαρκώς ν’ αλλάζει προς το καλύτερο και το δημιουργικότερο. Αυτό είναι στο γονίδιό του, αυτή είναι η αποστολή του. Πολλώ δε μάλλον, σε μια φάση κατά την οποία το Κίνημα πληρώνει το εκλογικό κόστος που επί 2μιση χρόνια αψήφισε προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί στον όλεθρο της πραγματικής χρεοκοπίας. Είναι επιβεβλημένο, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να αλλάξουμε και στο πλαίσιο αυτού του προσανατολισμού κινείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πάνω απ’ όλα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε ατομικά όλοι όσοι αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για να κρατηθεί όρθιος ο τόπος. Να βάλουμε λίγο ψυχή και συναίσθημα στις πρωτοβουλίες μας. Γιατί πολιτική χωρίς ψυχή και συναίσθημα, όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, δεν μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία και στον άνθρωπο. Γιατί η πολιτική είναι προσφορά.
Και όλες οι μεγάλες ανατροπές και πρωτοβουλίες που οδήγησαν την πολιτική στο προσκήνιο ως δύναμη προόδου και προσφοράς, προέρχονταν από την ψυχική δύναμη και το συναίσθημα των πολιτών και του περιεχομένου των πολιτικών, με την ταυτόχρονη συμπόρευση και την ενιαία αντίληψη για τους κοινούς στόχους και για το κοινό καλό.
Όση θέληση και αν έχει ο ηγέτης, αν όλοι όσοι έχουν αναλάβει ευθύνες δεν διαλέγονται και δεν συγκρούονται με όσα πονούν, ανησυχούν και προβληματίζουν τον κόσμο και παραμένουν χωρίς πείσμα, χωρίς διάθεση και χωρίς κεφαλαιοποίηση της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται, τότε οι αλλαγές που απαιτούνται μπορεί να παραμένουν κάθε φορά χωρίς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του αγωνίζεται να πείσει για τον αγώνα που έκανε σε εκρηκτικές συνθήκες εντός και εκτός συνόρων, ώστε να κρατηθεί όρθια η χώρα.
Είναι ανάγκη ν’ αναδείξει τις αντιφάσεις, τις ολιγωρίες, την έλλειψη αλληλεγγύης και σε πολλές περιπτώσεις την υπονόμευση των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
Την αποτροπή της υιοθέτησης των οργάνων του δόγματος μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, των Βορείων και των Νοτίων.
Είναι ανάγκη το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, να δώσουν ονοματεπώνυμο στα συμφέροντα με τα οποία συγκρούονται, στους εκβιαστές, στους επιβήτορες και στους λαθρόβιους που ορέγονται διαλυμένα κόμματα, χωρίς ανάστημα και φωνή, για να περνούν ανενόχλητοι τις ανομίες και τις αθέμιτες επιδιώξεις τους. Πρέπει να λειτουργήσουν πραγματικά όλοι οι θεσμοί και για όλους.
Ο Πρόεδρος, σε εύθετο χρόνο έχει επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο που κάποιες δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ παραβλέπει. Τι εννοώ; Η τυφλή και απόλυτη καταγγελία των πάντων που δυναμιτίζει την προσπάθεια να κρατηθούμε στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λειτουργίας, στρώνει το δρόμο σε συμφέροντα που θέλουν να κάνουν πλιάτσικο στην Ελλάδα της δραχμής. Είναι ανάγκη, το ΠΑΣΟΚ ν’ ανακάμψει με πρωτοβουλίες και πολιτικές, με κανόνες και διάλογο ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες και τους αποκλεισμένους, δίνοντας φωνή σε όλους εκείνους που ιστορικά και παραδοσιακά είναι οι κοινωνικοί και πολιτικοί μας σύμμαχοι.
Είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν με ασυνήθιστες ταχύτητες, οι απορροφήσεις των κοινοτικών κονδυλίων με γρήγορες αποφάσεις όπως επιβάλλουν οι συνθήκες πολέμου που ζούμε, για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Και βεβαίως, με την ταυτόχρονη προϋπόθεση οι Τράπεζες, να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια και την πραγματική οικονομία και όχι τους λαθρόβιους του πολιτικού συστήματος χωρίς προϋποθέσεις και εγγυήσεις, όπως είχαν μάθει μέχρι σήμερα.
Έχω μιλήσει προ πολλού και πάντως, πολύ πριν από όσους μίλησαν τώρα, για την έκθεση της black rock και την ανάγκη να τη γνωρίζει ο κόσμος.
Ελπίζω, τα γνωστά-κρυφά συστήματα καθώς και ο Κεντρικός Τραπεζίτης να μην καταφέρουν να συγκαλύψουν την έκθεση της Blackrock. Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ, να μπει ακόμα πιο βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο για την πολυπόθητη και αναγκαία διαφάνεια, για την οποία παλεύουμε και η οποία αποτελεί ζητούμενο για όλη την κοινωνία.
Η δε Δικαιοσύνη, πρέπει ν’ αναλάβει γρήγορα και όχι επιλεκτικά, το μεγάλο μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Καρχιμάκη αναλάβατε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ μετά το «λεφτά υπάρχουν», αλλά ουδέποτε κάνατε κριτική.
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κάνει τραγικό λάθος ο οποιοσδήποτε έχει αναγάγει σε ιστορικό ψέμα το «λεφτά υπάρχουν» κάτι που έχει εξηγήσει αναλυτικά πολλές φορές ο Γ. Παπανδρέου τι σήμαινε και τι περιεχόμενο είχε, όταν κλείνουμε τα αφτιά μας, στον ορισμό του ψέματος και της πολιτικής παραπλάνησης. Αναφέρομαι στην εποχή που το επίσημο κράτος δια του Αντώνη Σαμαρά, διαβεβαίωνε τον Μάη του 2009 ότι «το έλλειμμα ανέρχεται στο 4% και η Ν.Δ. θωράκισε την οικονομία μας απέναντι στη διεθνή κρίση, ενώ ήταν 16%». Λογαριάστε, λοιπόν, πόσα «λεφτά θα υπήρχαν», αν ήταν αλήθεια αυτό που έλεγαν. Πάνω από 26 δις, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 4%του ελλείμματος ισοδυναμούσε με 10 δις περίπου. Σημειώστε, ότι την ψευδολογία των Παπαθανασίου και Σαμαρά για το έλλειμμα, συγκάλυψε δια της σιωπής του τότε και ο κύριος Προβόπουλος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα πείσετε τους οργισμένους από τις περικοπές ψηφοφόρους σας;
Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Περισσότερο από το να τους πείσουμε, προέχει να τους πούμε την αλήθεια, πράγμα που κάνουμε. Και η αλήθεια είναι ότι ο ανεπιθύμητος και για εμάς, μονόδρομος των περικοπών, ήταν ο μόνος τρόπος να χρηματοδοτηθεί η χώρα, τη στιγμή που η μοναδική πηγή χρηματοδότησής της, ο δανεισμός, είχε στερέψει. Το αμφισβητεί, άραγε, κανείς αυτό;
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει κάνει και έχουμε κάνει όλοι στο ΠΑΣΟΚ και έγκαιρη και θαρραλέα αυτοκριτική. Η ενωτική λειτουργία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε ήδη, από τον αριθμό των ψηφισάντων στην ανάδειξη αρχηγού. Στις εθνικές κάλπες αποτυπώθηκε η δυσαρέσκεια του κόσμου για τα σκληρά, αλλά αναγκαία μέτρα, που χωρίς αυτά ο αυτός ο κόσμος θα υπέφερε πολύ χειρότερα και μάλιστα χωρίς ελπίδα.
Το έργο του προέδρου και όλων μας, είναι να πείσουμε τον κόσμο μας, αλλά και όλους αν είναι δυνατόν, τους Έλληνες, γι’ αυτό ακριβώς που σας προείπα. Ότι πήραμε το βαρύ φορτίο ενός δύσκολου δρόμου για να αποφύγουμε έναν άλλον, εφιαλτικό κατήφορο χωρίς επιστροφή.

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης