Στο Μαξίμου ο Πλακιωτάκης για την ανεργία

9 Προβολές

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προήδρευσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας.
Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης. Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν.
Όλοι αυτοί μειονεκτούν, είναι ακόμα δύσκολο να βρουν εργασία σήμερα και μόλις γίνει η ανάκαμψη, που έχει ήδη αρχίσει, αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως.
Κι αυτούς θα βοηθήσουμε τώρα: Με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κυρίως ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατ’ εξαίρεσιν έγκρισή τους από τώρα.
600 εκατομμύρια μάλιστα από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν, να μας δοθούν εντός του έτους, του 2014. Ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους.
Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και θα αφορά σε 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.
Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών και
Μέσα στο Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους 18 ως 29, ετών ειδικά για το δυναμικό τομέα του Τουρισμού. Μέρος απ’ αυτούς μάλιστα για το χειμερινό Τουρισμό και τον Τουρισμό πόλεων.
Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες. Καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.
Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα λάβει στο χέρι 1740 με 1950 ευρώ.
Ενώ το Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους – αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο – συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων.
Σας αναφέρω δύο μόνο από τα προγράμματα που ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους για φέτος. Τα υπόλοιπα καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτά θα τα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατομμύρια. Και ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια, μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή του 2014-2015, και που αφορά σε 55 χιλιάδες μητέρες και σε πάνω από 68 χιλιάδες παιδιά.
Είναι όλα αυτά τα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως νέων ανθρώπων.
Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.
Επισπεύδουμε την Ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθούμε και τους ανθρώπους να κερδίσουν το στοίχημα της Ανάπτυξης. Ώστε από τα πρώτα βήματα, να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι.
Θέλω να ευχαριστήσω τους υπουργούς που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί μου, με τους οποίους εργάστηκαν, μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εργάστηκαν πολύ εντατικά για να ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα».

ΔΗΛΩΣΗΣ Ι. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ – ΜΑΞΙΜΟΥ

Συνεχίζουμε σταθερά και με βάσει τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την προσπάθεια μας να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους κοινοτικούς πόρους, ώστε σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανέργων και κυρίως ανέργων νέων, όπου εντοπίζουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στόχος μας δεν είναι απλά να λειτουργήσουμε προνοιακά, αλλά πρώτιστα να παρέχουμε κατάρτιση και εξειδίκευση έτσι ώστε να καταστήσουμε τον άνεργο περισσότερο ελκυστικό στην αγορά εργασίας. Από τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας παρατηρούμε ότι ένα 20% των ανέργων που μετέχουν στις δράσεις μας, μετά το πέρας των προγραμμάτων, συνεχίζουν να απασχολούνται. Αυτό το ποσοστό επιδιώκουμε να αυξήσουμε και για τον λόγο αυτό μελετάμε προσεκτικά κάθε ιδέα η υλοποίηση της οποίας θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Με συστηματικό τρόπο και κυρίως με αυστηρό προγραμματισμό αξιοποιούμε μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια βίου Μάθησης, της περιόδου 2014 – 2020, Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε δυναμικά το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την χώρα και κυρίως τους νέους μας.
Είμαστε πλέον έτοιμοι να ανακοινώσουμε σειρά νέων εμπροσθοβαρών δράσεων κατά της ανεργίας ύψους 756,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς η κυβέρνηση μας κατάφερε και εξασφάλισε την διάθεση σημαντικού μέρους των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου πολύ νωρίτερα από την έγκριση του προγράμματος.
Οι δράσεις αυτές, οκτώ στον αριθμό, θα υλοποιηθούν εντός του 2014 και αφορούν συνολικά 214.000 ωφελούμενους, ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στους νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 29 ετών.
ʼμεσα, προχωράμε στην υλοποίηση δράσης ύψους 180 εκατ. Ευρώ η οποία απευθύνεται σε 50.000 ωφελούμενους.
Από αυτές τις 50.000, οι 30.000 είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 29 ετών, ενώ οι 12.000 είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών.
Σήμερα κιόλας προκηρύσσεται η πρόσκληση για τις 30.000 θέσεις. Ακολουθεί η πρόσκληση των 12.000, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα για τις υπόλοιπες 8.000 θέσεις, οι οποίες θα αφορούν στον τουρισμό, έναν από τους πλέον ανταγωνιστικότερους κλάδους της εθνικής οικονομίας μας.
Μέσω της δράσης αυτής, οι 50.000 ωφελούμενοι, θα αποκτήσουν ειδικές γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες σε συνδυασμό με πρακτική εμπειρία, θα τους επιτρέψει, σε δεύτερο χρόνο, να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας, αφού θα διαθέτουν πλέον όλα εκείνα τα αναγκαία εφόδια που θα τους παρέχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν ισότιμη πρόσβαση.
Ταυτόχρονα συνεχίζουμε και με σειρά άλλων δράσεων που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να υλοποιούνται δράσεις οι οποίες εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της περιόδου 2007-2013.
Αυτή τη στιγμή, παράλληλα με τις εμπροσθοβαρείς δράσεις, υλοποιούνται άλλα 17 προγράμματα τα οποία εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2007-2013.
Αυτά τα 17 προγράμματα απευθύνονται σε άλλους 191.322 ωφελουμένους, είναι δε συνολικού προϋπολογισμού 763.845.820 ευρώ.
Συνολικά δηλαδή αυτή την χρονική στιγμή έχουμε και από τα δύο προγράμματα του 2007-2013 και του 2014-2020, ενεργές 25 δράσεις από τις οποίες ωφελούνται συνολικά 405.322 άνεργοι, το δε συνολικό ύψος των πόρων ανέρχεται σε 1.520.345.820 ευρώ.
Στην πραγματικότητα όμως ο πραγματικός αριθμός των ωφελούμενων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος μιας και το πρώτο Πρόγραμμα υλοποιείται ήδη από το 2007.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων του Προγράμματος 2007 – 2013 που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να ανέλθει τελικά στις 800.000 ανέργους περίπου.

H καταπολέμηση της ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας, βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού όμως και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης τα δύσκολα έχουν περάσει. Βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο που μπορούμε να σχεδιάζουμε – και αυτό κάνουμε – με ασφάλεια τα επόμενα βήματα μας.
Συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τις προσπάθειες μας έχοντας προσδιορίσει συγκεκριμένους – ρεαλιστικούς και βιώσιμους – στόχους που πρέπει να επιτύχουμε σε σύντομο και κυρίως προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Η πρώτη Δράση για τους 30.000 ανέργους νέους ηλικίας 25-29 ετών

Υπογράφτηκε ήδη και προκηρύσσεται σήμερα η Πρόσκληση για τη δράση «Επιταγή εισόδου για νέους ηλικίας από 25 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» – (βλ. ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ 6ΧΗΖΛ-ΒΑΚ)
Από τους 30.000 ωφελούμενους:
οι 12.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και το ύψος του εκπαιδευτικό επιδόματος ανέρχεται στα 2.550 € (μικτά)
οι 18.000 απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το ύψος του εκπαιδευτικό επιδόματος ανέρχεται στα 2.280 € (μικτά)
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 108 εκατομμύρια ευρώ.

Περιλαμβάνει:
Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών, με έμφαση στην ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων
Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συνολικής διάρκειας 450 ωρών και με διάρκεια έως τους 6 μήνες
Υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

Τα κριτήρια μοριοδότησης των ωφελουμένων αφορούν:
Τη διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας
Το ετήσιο συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό (οικ. έτος 2014).
Τη συμμετοχή ωφελουμένων σε αντίστοιχες δράσεις επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας
Τα κριτήρια αυτά προκρίθηκαν ώστε να διασταυρώνονται άμεσα, ταχύτατα, ηλεκτρονικά και έγκυρα από βάσεις άλλων αρμοδίων δημοσίων υπηρεσιών (ΟΑΕΔ, ΓΓΠΣ)

Προβλέπονται βελτιώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο της δράσης:
Τρεις φάσεις πληρωμών των ωφελουμένων έναντι των δυο (1η με την ολοκλήρωση της θεωρητικής κατάρτισης – 2η με την ολοκλήρωση 200 ωρών πρακτικής άσκησης και 3η με την ολοκλήρωση 250 ωρών πρακτικής άσκησης).
Σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές (ορεινούς όγκους και μικρά νησιά) η θεωρητική κατάρτιση μπορεί να υλοποιηθεί με τη μέθοδο της σύγχρονης ή/και ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, δηλαδή κατάρτισης από απόσταση μέσω διαδικτύου
η σύσταση Μητρώου Ωφελουμένων και Μητρώου Παρόχων
η σύσταση ειδικού οργάνου για την αντιμετώπιση καταγγελιών παρελκυστικών πολιτικών και αθέμιτου ανταγωνισμού σε επίπεδο παρόχων, αλλά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της προστασίας προσωπικών δεδομένων
η σύσταση επιτροπής εξέτασης αντιρρήσεων (ενστάσεων) που κατατίθενται από την πλευρά των ωφελουμένων
Κατάργηση της χρονικής σειράς προτεραιότητας ως κριτήριο επιλογής σε περίπτωση ισοβαθμίας και αντιμετωπίσαμε αδικίες
Για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα, για τους ωφελούμενους αποδίδονται εργοδοτικές εισφορές που περιλαμβάνουν παροχές υγείας σε είδος από το ΙΚΑ
Κάλυψη εξόδων μετακίνησης των ωφελούμενων
Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να παρακολουθούνται οι ροές απασχόλησης

Χρήσιμες πληροφορίες για τους ωφελούμενους και τους παρόχους:

Η Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ωφελουμένων και παρόχων που επιθυμούν να συμετεχουν στη δράση, γίνεται μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος (www.voucher.gov.gr), το οποίο είναι διαθέσιμο από την Πέμπτη 7 Αυγούστου 10.00 πμ έως και τις 15 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα.
Προβλέπεται η λειτουργία ειδικού τηλεφωνικού αριθμού (800 11 44444) για την παροχή πληροφοριών και οδηγιών προς τους ενδιαφερόμενους, Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-17.00.
Η δράση υλοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και χρηματοδοτείται μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020».

Η δεύτερη Δράση για τους 12.000 ανέργους νέους ηλικίας 18-24 ετών

Προκηρύσσεται άμεσα εντός του τρέχοντος μήνα η Πρόσκληση για την «Επιταγή εισόδου για ΑΝΕΡΓΟΥΣ νέους 18 έως 24 ΕΤΩΝ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας»
Βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 10 Αυγούστου και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετέχουν σε αυτήν υποβάλλοντας σχόλια και παρατηρήσεις μέσα από την ιστοσελίδα www.voucher.gov.gr
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 43,2 εκατομμύρια ευρώ
Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Νεολαία και είναι η πρώτη που υλοποιείται σε εφαρμογή του προγράμματος «Εγγύησης για τη Νεολαία – Youth Guarantee».

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 12.000 άνεργοι νέοι ηλικίας 18 μέχρι 24 ετών, εκ των οποίων :
3.000 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ /ΤΕΙ, οι οποίοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 2.410 ευρώ (μικτά)
9.000 θα είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 2.240 ευρώ (μικτά)
Και οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο/φόρμα εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Τα κριτήρια μοριοδότησης περιλαμβάνουν :
Τη διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας
Το ετήσιο συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό (οικ. έτος 2014).
Το εκπαιδευτικό επίπεδο για τους ωφελούμενους ΔΕ/μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίδοντας έμφαση στους ωφελούμενους με χαμηλά προσόντα και οι οποίοι βρίσκονται σε λιγότερο ανταγωνιστική θέση στην πρόσβαση σε κατάρτιση, εργασία ή εκπαίδευση.

Οι λοιποί όροι της δεύτερης δράσης των νέων 18 έως 24, είναι αντίστοιχοι με την πρόσκληση της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών, ειδικότερα σε ότι αφορά τα στάδια πληρωμών των ωφελουμένων, τις ενέργειες για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη διαδικασίας.

Μετά το πέρας της διαβούλευσης – λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα της– το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μέσω της ΕΥΕ/ΕΚΤ θα προχωρήσει άμεσα στην οριστική δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους νέους ηλικίας 18 έως 24.

Η τρίτη Δράση για τους 8.000 ανέργους για τον Τουρισμό:

Θα προκηρυχτεί άμεσα μέσα στον Σεπτέμβριο και θα αφορά 8.000 ανέργους νέους και θα επικεντρωθεί στον τουριστικό κλάδο, ένα από τους δυναμικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας
Πρόκειται να καλύψει ανέργους νέους από 18 έως 29 ετών
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 28,8 εκατομμύρια ευρώ
Περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση
Η πρόσκληση για τις 8.000 του τουρισμού θα ενσωματώνει όλες εκείνες τις καινοτομίες των 2 πρώτων, όπως αυτές περιγράφηκαν παραπάνω

Συμπληρωματικά με την προκήρυξη των 3 δράσεων του προγράμματος των 50.000 θέσεων για ανέργους νέους 18 έως 29 ετών, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχεδιάζει και υλοποιεί τις ακόλουθες δράσεις και προγράμματα:
Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής 2014-2015» το οποίο ήδη υλοποιείται και αφορά 55.000 ωφελούμενες μητέρες και 68.500 παιδιά και το οποίο στοχεύει στην αύξηση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των ωφελούμενων στην εργασία, μέσω της παροχής θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας των τέκνων τους από τις δομές φύλαξης παιδιών (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών καθώς και παιδιών με ειδικές ανάγκες). Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 160 εκ ευρώ και αφορά την περίοδο 2014-2015.
Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και το οποίο θα προκηρυχτεί μέσα στο Σεπτέμβριο. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 200 εκ ευρώ
Πρόγραμμα για την Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, μέσω του ΟΑΕΔ. Απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κατά προτεραιότητα άνεργοι με χαμηλά τυπικά προσόντα σε δεξιότητες κλάδων αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, θα προβλεφθεί πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν. Η δράση θα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, πρακτική άσκηση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση ποσοστού τουλάχιστον 25% των συμμετεχόντων για τουλάχιστον 2 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 112 εκ ευρώ
Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για 8.000 νέους 18 έως 24 ετών και ευπαθείς ομάδες αντίστοιχης ηλικίας και το οποίο περιλαμβάνει ολοκληρωμένη δέσμη ενεργειών, με παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και στη συνέχεια προώθηση του ανέργου, είτε σε προγράμματα κατάρτισης, είτε σε προγράμματα απασχόλησης, είτε σε προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 45 εκ ευρώ.
Ειδικά προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, για 15.000 ανέργους νέους έως 24 ετών και τα οποία θα αφορούν στην ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των νέων, κυρίως σε ειδικότητες τομέων αιχμής της ελληνικής οικονομίας (π.χ Τουρισμός, Αγροτική Παραγωγή, Ναυτιλία, Πληροφορική, κλπ), τα οποία θα καταλήγουν σε πιστοποίηση βάση προτύπων ή θα υλοποιηθούν στη βάση των εγκεκριμένων επαγγελματικών περιγραμμάτων. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40 εκ ευρώ.
Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), για τη στήριξη περισσότερων από 10.000 ανέργων όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού που έχουν δημιουργήσει ή ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Στόχος της δράσης είναι η υποστήριξη της δημιουργίας, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, η διάχυση της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας και η εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών. Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευτεί αρχές Σεπτεμβρίου και ήδη από την Παρασκευή θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τέλος Αυγούστου.

Όλες οι παραπάνω δράσεις αφορούν περισσότερους από 214.000 ωφελούμενους όλων των ηλικιών κυρίως των νέων που πλήττονται και από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 756 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι όλα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα που διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως νέων.

ΟΑΕΔ

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω ο ΟΑΕΔ, έχει ενεργά 8 προγράμματα για 26.600 θέσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζει και προχωράει άμεσα στην υλοποίηση 7 δράσεων που αφορούν 54.000 θέσεις ωφελουμένων.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ι. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ

«Συνεχίζουμε σταθερά και με βάσει τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την προσπάθεια μας να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερους κοινοτικούς πόρους, ώστε σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού ανέργων και κυρίως ανέργων νέων, όπου εντοπίζουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Στόχος μας δεν είναι απλά να λειτουργήσουμε προνοιακά, αλλά πρώτιστα να παρέχουμε κατάρτιση και εξειδίκευση έτσι ώστε να καταστήσουμε τον άνεργο περισσότερο ελκυστικό στην αγορά εργασίας».

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Η εθελοντική ομάδα «IerapetraV2»
ΛΑΣΙΘΙ
Η εθελοντική ομάδα «IerapetraV2»
H μεγαλύτερη βροχόπτωση του νομού Λασιθίου στη Σητεία- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 – 23 Οκτ. 2020-10-24
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
H μεγαλύτερη βροχόπτωση του νομού Λασιθίου στη Σητεία- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΡΟΧΟΜΕΤΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 – 23 Οκτ. 2020-10-24
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις
ΚΡΗΤΗ
Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης η γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η διαδικτυακή εμπορική έκθεση για τα Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά «FOOD MARKET SHOW 2020»
ΚΡΗΤΗ
Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 1η διαδικτυακή εμπορική έκθεση για τα Ελληνικά Τρόφιμα και Ποτά «FOOD MARKET SHOW 2020»
Έμπρακτη στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης σε όλες τις ομάδες ποδοσφαίρου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας
ΚΡΗΤΗ
Έμπρακτη στήριξη από την Περιφέρεια Κρήτης σε όλες τις ομάδες ποδοσφαίρου της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας
Ματαίωση των Αγώνων Στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)
ΛΑΣΙΘΙ
Ματαίωση των Αγώνων Στίβου «ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19)
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΛΑΣΙΘΙ
ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
Διαδικασία πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων από την Ένωση Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Διαδικασία πιστοποίησης χρήσης φυτοφαρμάκων από την Ένωση Σητείας
Εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας «Ο Στρατής Καλογερίδης»
ΣΗΤΕΙΑ
Εγγραφές στο Δημοτικό Ωδείο Σητείας «Ο Στρατής Καλογερίδης»
Διαγραφή Αϊλαμάκη- Παπαδάκη από την ομάδα Καραμανωλάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Διαγραφή Αϊλαμάκη- Παπαδάκη από την ομάδα Καραμανωλάκη