Πλακιωτάκης: νέα αποστολή που καλείται να αναλάβει o ΟΑΕΔ

5 Προβολές

Στη νέα αποστολή που καλείται να αναλάβει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) ως μηχανισμός αντιμετώπισης του φαινομένου της ανεργίας που πλήττει την χώρα μας και ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι νέοι μας, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας κ.ο.κ., αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, στην διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, με θέμα: «Ο ρόλος του ΟΑΕΔ ως αναπτυξιακό εργαλείο εξόδου από την κρίση».

Ο κ. Πλακιωτάκης, υπογράμμισε ότι δεδομένων των ιδιαίτερα σκληρών συνθηκών που βιώνουμε, η κοινωνία μας απαιτεί ουσιαστική στήριξη όχι τόσο σε επίπεδο πρόνοιας, όσο σε επίπεδο δημιουργίας βιώσιμης απασχόλησης, ισότιμης πρόσβασης στην κατάρτιση, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και εν γένει στην προώθηση ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση.

«Κατά τη γνώμη μου», είπε, «πρέπει να φύγουμε από την εποχή της προνοιακής προσέγγισης των ανέργων μια διαδικασία που ενίσχυε τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιούργησε μια ολόκληρη τάξη της κοινωνίας η οποία συντηρείτε αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο αυτό.

Ως τώρα», συνέχισε, «απλά δίναμε προνοιακά επιδόματα, χωρίς να μας προβληματίζει το πως θα υποστηριχτεί ο άνεργος μετά την λήξη της περιόδου που ελάμβανε αυτό το επίδομα».

Σχετικά τώρα με τον ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απο την πλευρά του, ο κ. Πλακιωτάκης, επισήμανε ότι έχοντας την ευθύνη διαχείρισης των πόρων για την απασχόληση την αντιμετωπίση της ανεργίας και την κατάρτιση (απασχολουμένων και ανέργων), ολοκληρώνει τον σχεδιασμό των πολιτικών εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν μέσα απο το νέο ΕΣΠΑ.

«Το υπουργείο Εργασίας», πρόσθεσε, «κατάφερε και πέτυχε να διεκδικήσει την εμπροσθοβαρή κατανομή μεγάλου μέρους των πόρων του κοινοτικού ταμείου ώστε να διατεθούν άμεσα στους πολίτες που έχουν ανάγκη, προγράμματα ύψους άνω των 600 εκατ. Ευρώ, τα οποία άμεσα προκυρήσσονται ή θα προκυρηχθούν πολύ σύντομα».

Τέλος ο Υφυπουργός Εργασίας, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο ΟΑΕΔ μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία σχεδιασμού και εφαρμογής και διαχείρισης των σημαντικών αυτών προγραμμάτων.

Η ομιλία του κ. Ι. Πλακιωτάκη

Αναλυτικότερα η ομιλία του Υφυπουργού Εργασίας, Πρόνοιας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει ως εξής :

«Αγαπητοί Κύριοι Βουλευτές,

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ,

Αγαπητά μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε του ΟΑΕΔ

Αγαπητοί κύριοι Εισηγητές

Κυρίες και Κύριοι,

Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση σας να συμμετέχω στην ημερίδα σας, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ως αναπτυξιακό εργαλείο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Είναι, νομίζω, αποδεκτό από όλους μας ότι ο ρόλος του Οργανισμού είναι ήδη ξεχωριστός στην προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για να εξέλθουμε από την κρίση και ιδιαίτερα στην προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μείζον θέμα της ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο ΟΑΕΔ στην διάρκεια αυτών των τεσσάρων, πολύ δύσκολων, ετών έχει δώσει δείγματα γραφής αναφορικά με την ικανότητα του να διαχειριστεί το πρόβλημα, λαμβανομένου υπόψην ότι μιλάμε για μια πρωτόγνωρη κρίση στην ιστορία του τόπου. Μια κρίση τέτοιας έντασης και τέτοιας δυναμικής που πολύ εύκολα θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην κατάρρευση οποιοδήποτε οργανισμό, σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο ΟΑΕΔ όμως άντεξε. Και όχι μόνο άντεξε, αλλά βρίσκετε σήμερα εδώ, με τους εργαζόμενους του να αναζητούν έναν πιο δυναμικό και πιο ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Μια κίνηση που αν μη τι άλλο δείχνει την ποιότητα του στελεχιακού δυναμικού που διαθέτει, αλλά συνάμα και την ωριμότητα του συνδικαλιστικού φορέα των εργαζομένων του ο οποίος στέκεται με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ελληνική κοινωνία, δείχνοντας ότι κατανοεί πλήρως τις οριακές συνθήκες κάτω απο τις οποίες καλούμεθα όλοι μας να δουλέψουμε για το καλό του τόπου.

Εχθρός του καλού λένε είναι το καλύτερο κάτι που ισχύει και στην περίπτωση του ΟΑΕΔ υπάρχουν πολλά περιθώρια, με την δουλειά όλων μας, να μετεξελιχθεί σε έναν μηχανισμό έτοιμο να προσφέρει πολλά περισσότερα.

Κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ότι κρούω θύρες ανοικτές λέγοντας σας ότι ο Οργανισμός σήμερα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε δύο επίπεδα.

Το ένα επίπεδο διαμορφώνεται απο τις συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον και το άλλο επίπεδο στο πως αντιδρά το εσωτερικό περιβάλλον του Οργανισμού στα ερεθίσματα που δέχεται από το εξωτερικό.

Το εξωτερικό περιβάλλον στο οποίο καλείται η χώρα, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και εν τέλει ο ΟΑΕΔ να λειτουργήσει σας είναι κάτι περισσότερο απο γνωστό.

Το περιβάλλον αυτό προσδιορίζεται απο τα πολύ υψηλά και δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και ειδικά τα ποσοστά ανεργίας που συναντάμε σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι νέοι μας, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ενώ βρίσκονται κοντά στα όρια συνταξιοδότησης, αντιμετωπίζουν το σκληρό πρόσωπο της ανεργίας.

Αν και διανύουμε μια περιόδο με ενθαρρυντικά μηνύματα σχετικά με την ανακοπή του ρυθμού της ανεργίας, ένα αναμφισβήτητα θετικό γεγονός, εντούτοις και πάλι τα νούμερα της ανεργίας είναι πολύ υψηλά.

Η κοινωνία μας λοιπόν, με βάσει αυτά τα δεδομένα, απαιτεί δικαίως ουσιαστική στήριξη όχι τόσο σε επίπεδο πρόνοιας, όσο σε επίπεδο δημιουργίας βιώσιμης απασχόλησης, ισότιμης πρόσβασης στην κατάρτιση, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και εν γένει στην προώθηση ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση .

Πρέπει να φύγουμε από την εποχή της προνοιακής προσέγγισης των ανέργων μια διαδικασία που ενίσχυε τον κοινωνικό αποκλεισμό και δημιούργησε μια ολόκληρη τάξη της κοινωνίας η οποία συντηρείτε αποκλειστικά και μόνο με τον τρόπο αυτό.

Ως τώρα δίναμε προνοιακά επιδόματα, χωρίς να μας προβληματίζει το πως θα υποστηριχτεί ο άνεργος μετά την λήξη της περιόδου που ελάμβανε αυτό το επίδομα.

Στο πλαίσιο, αυτό το υπουργείο Εργασίας έχοντας την ευθύνη διαχείρισης των πόρων για την απασχόληση την αντιμετωπίση της ανεργίας και την κατάρτιση (απασχολουμένων και ανέργων), ολοκληρώνει τον σχεδιασμό των πολιτικών εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν μέσα απο το νέο ΕΣΠΑ.

Το υπουργείο Εργασίας κατάφερε και πέτυχε να διεκδικήσει την εμπροσθοβαρή κατανομή μεγάλου μέρους των πόρων του κοινοτικού ταμείου ώστε να διατεθούν άμεσα στους πολίτες που έχουν ανάγκη, προγράμματα ύψους άνω των 600 εκατ. Ευρώ, τα οποία άμεσα προκυρήσσονται ή θα προκυρηχθούν πολύ σύντομα.

Στην διαδικασία σχεδιασμού και εφαρμογής και διαχείρισης των προγραμμάτων αυτών ο ΟΑΕΔ να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Η πολύχρονη εμπειρία του Οργανισμού στην υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης, κατάρτισης και προώθησης των ανέργων στην αγορά εργασίας αποτελεί στοιχείο στο οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία.

Για να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις σε όλες αυτές οι εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από το εξωτερικό περιβάλλον, απαιτείται η ύπαρξη αποτελεσματικών δομών και μηχανισμών ικανών να διαχειριστούν κρίσιμα προγράμματα άμεσης απόδοσης για εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

Αυτό κυρίες και κύριοι είναι το άλλο επίπεδο προκλήσεων που ανέφερα που αφορά στο πως αντιδρούμε εσωτερικά, στις εξωτερικές πιέσεις που δεχόμαστε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως πεποίθηση μου είναι ότι ο μηχανισμός που διαθέτει ο ΟΑΕΔ είναι πραγματικά αξιόπιστος.

Ωστόσο η ένταση με την οποία εξελίχθηκε το φαινόμενο της ανεργίας, η πρωτοφανής βίαιη έξοδο από την απασχόληση ειδικών ομάδων του πληθυσμού, το κλείσιμο των επιχειρήσεων κ.ο.κ. μας υποχρεώνει να είμαστε πρακτικοί, άμεσοι στην παρέμβαση και σίγουροι για το αποτέλεσμα.

Οι συνθήκες απαιτούν απο όλους μας να είμαστε ουσιαστικοί στις παρεμβάσεις μας. Να μην φοβηθούμε τις προκλήσεις και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Σας εύχομαι να έχετε μια μεστή και εποικοδομητική συζήτηση στην διάρκεια των εργασιών της ημερίδας σας και αναμένω με ξεχωριστό ενδιαφέρον τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που θα προκύψουν από την συζήτηση αυτή.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και σας εύχομαι – για άλλη μια φορά – καλή επιτυχία.»

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
ΛΑΣΙΘΙ
Συνάντηση Θραψανιώτη με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΕΛΜΕΠΑ Αγίου Νικολάου
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Δελτίο τύπου συνδυασμού: ΣΗΤΕΙΑ:Επιστροφή στο Μέλλον
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΒΟΑΚ, από την εξαγγελία στην δέσμευση και μέχρι την ολοκλήρωση, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να προστατευτούμε από τους αντιεμβολιαστές
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα κρούσματα covid στην περιοχή της Σητείας