Πλακιωτάκης:Δήλωση και ερώτηση για ημερόπλοα σκάφη?

11 Προβολές

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία ευαγγελίζεται την έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη και στην κρουαζιέρα. Ωστόσο στην πράξη «δεν κουνιέται φύλλο», καθώς περιορίζεται σε κινήσεις, όπως η κατάργηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, πολυδάπανες επικοινωνιακές φιέστες ή τουριστικές εξορμήσεις.

Μεταξύ άλλων και τα ημερόπλοα σκάφη βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, επειδή απλά για μια ακόμη φορά η Πολιτεία δεν έχει ακόμη μεριμνήσει τόσο για την άρση των εργασιών του Ελληνικού Νηογνώμονα, όσο και τις επιπτώσεις της. Και μάλιστα παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις των φορέων.

Πριν, λοιπόν, είναι αργά, οφείλουν κάποιοι να ασχοληθούν επιτέλους με τα του οίκου τους».
Ερώτηση

Προς Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη.

Θέμα: Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται οι κάτοχοι ημερόπλοων πλοίων.

Κύριε Υπουργέ,

Η Κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης μπορεί –και πρέπει- να επενδύσει στην ανάπτυξη, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η πατρίδα μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοων Σκαφών (ΠΕΝΕΤΗΣ), αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύριο άξονα τον θαλάσσιο τουρισμό που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και σημαντικό κομμάτι του τουρισμού και της ναυτιλίας μας, διότι:

α) Τα 800 περίπου μικρά, μεσαία και μεγαλύτερα σκάφη, ολικής χωρητικότητας μέχρι 500 κόρους το κάθε ένα, που στο σύνολό τους φέρουν την Ελληνική Σημαία, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εξειδικευμένους στόλους της Μεσογείου.

β) κάθε τουριστική περίοδο, στις ημερήσιες κρουαζιέρες που εκτελούν, συμμετέχουν χιλιάδες ξένοι και Έλληνες τουρίστες, αριθμός πολλαπλάσιος, από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία επαγγελματικών πλοίων – σκαφών που προσφέρουν αναψυχή (π.χ. κρουαζιερόπλοια, θαλαμηγοί, ιστιοπλοϊκά, κ.α)

γ) απασχολούν περίπου 3.000 ναυτικούς, όλοι τους αποκλειστικά Έλληνες .

δ) η δραστηριότητα των επιχειρήσεών αυτών είναι εντελώς αποκεντρωμένη, αφού το σύνολο του στόλου δραστηριοποιείται σε περιοχές της περιφέρειας και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, σε νησιά της άγονης γραμμής ή της μεθορίου.

ε) η δραστηριότητά τους συμβάλλει στην απασχόληση χιλιάδων άλλων επαγγελματιών, αλλά και επιχειρήσεων της περιφέρειας, όπως τουριστικοί πράκτορες, τροφοδότες, τεχνικοί, ναυπηγεία, πρατήρια καυσίμων κ.α.

στ) οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν ένα τουριστικό προϊόν αιχμής, αφού με τα σκάφη μας πραγματοποιούνται εκδρομές σε τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους, οικολογικά πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες, με λίγα λόγια, σε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει, να αναδείξει και να προβάλλει η χώρα μας στους ξένους επισκέπτες της, εξυπηρετώντας έτσι και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ωστόσο, παρά την μεγάλη σημασία αυτού του κλάδου για τον τουρισμό, τη ναυτιλία και γενικότερα την οικονομία της χώρας μας, εσείς όχι μόνο δεν τον προστατεύετε, αλλά, με την ολιγωρία και την αδυναμία των παρεμβάσεων σας, τους οδηγείτε σε οικονομικό αφανισμό. Όχι μόνο δεν πράξατε τίποτα για να ενισχύσετε την επιβίωση αυτών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και δεν ανταποκριθήκατε δυναμικά κι εμπράκτως σ΄ ένα αγωνιώδες αίτημά τους, που προέκυψε πρόσφατα μετά την άρση εργασιών του Ελληνικού Νηογνώμονα.

Αυτή τη στιγμή 60 πλοία, δηλαδή 500 οικογένειες πληρωμάτων και δεκάδες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο θαλάσσιο ημερήσιο τουρισμό είτε με τη συντήρηση των σκαφών είτε με τη διαχείριση τους, κινδυνεύουν άμεσα να χρεοκοπήσουν και να οδηγηθούν στον αφανισμό. Η ΠΕΝΕΤΗΣ, ήδη, από τις 09 Νοεμβρίου 2010, σας είχε καταθέσει εγγράφως αίτημά της για δικές σας υπηρεσιακές δράσεις, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπισθεί η υποχρέωσή τους στην έκδοση πιστοποιητικού κλάσης μ’ ένα κόστος πολλαπλάσιο από αυτό που κατέβαλαν έως τώρα στον Ελληνικό Νηογνώμονα.

Σας είχε προταθεί, λοιπόν, εγγράφως, να προβείτε στην κατάργηση της υποχρέωσης κλάσης σε πλοία τόσο μικρά όπως τα Ημερόπλοια, γεγονός που άλλωστε ίσχυε μέχρι τις 31/12/2003 (στο ΦΕΚ 35 Α Π.Δ. 32 / 97 παρ. 11). Έως τότε, μόνο πλοία μεγαλύτερα των 1500 κόρων υποχρεούνταν στην έκδοση πιστοποιητικού κλάσης από οποιαδήποτε Αναγνωρισμένο Οργανισμό. Αξίζει, λοιπόν, εδώ να διευκρινισθεί ότι τα Ημερόπλοια στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι κάτω των 250 κόρων. Με τι κριτήρια, λοιπόν, εισήγαγαν και τα ημερόπλοα στην υποχρέωση αυτή;
Εναλλακτική πρόταση της ΠΕΝΕΤΗΣ, ήταν η δημιουργία ή η υιοθέτηση ισοδύναμων κανονισμών, όπως άλλωστε αναφέρεται στην παράγραφο 1 (Α) του άρθρου 6 του Π.Δ. 103 / 99 «Κανόνες και πρότυπα ασφαλείας για τα Επιβατηγά πλοία σύμφωνα με την Οδηγία 98/18 Ε. Κ. του Συμβουλίου της 17/03/1998».

ʼλλος ένας μικρομεσαίος κλάδος που στηρίζει την Ελληνική σημαία και οικονομία, ζητά, κ. Υπουργέ, την έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη σας. Μην αφήνετε νομικά τερτίπια να κλείσουν και άλλες Ελληνικές επιχειρήσεις οδηγώντας τους στην υποστολή της Ελληνικής Σημαίας υπέρ γειτονικών χωρών .

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ερωτώ, λοιπόν, τι εμπόδισε τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας να υιοθετήσουν από τις 09 Νοεμβρίου 2010, ισοδύναμους κανονισμούς ενός Αναγνωρισμένου Νηογνώμονα και να προβούν στις απαραίτητες επιθεωρήσεις ώστε να μη φτάσουμε σήμερα, αρχές Απριλίου, και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, με τη δική σας αδυναμία και αδράνεια αυτές οι επιχειρήσεις να είναι στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Για να γίνω πιο σαφής, τα πλοία τα οποία όφειλαν φέτος να πραγματοποιήσουν ειδική επιθεώρηση πενταετίας, (Special Survey), θα πληρώσουν έως και τέσσερις φορές περισσότερα χρήματα, ενώ αυτοί που έκαναν πέρυσι την συγκεκριμένη επιθεώρηση με το ανάλογο οικονομικό κόστος, καλούνται και αυτή την χρονιά να την επαναλάβουν με το κόστος να εκτινάσσεται έως και 15 φορές ψηλότερα από την απλή ετήσια επιθεώρηση που όφειλαν.

2) Τι σας απέτρεψε από το να προστατέψετε αυτό τον ιδιαίτερο κλάδο, υιοθετώντας ισοδύναμους κανονισμούς; Είσαστε έτοιμοι έστω και τώρα, να τους προστατέψετε και να τους στηρίξετε στο μέλλον, με τη δημιουργία ισοδύναμων κανονισμών για τις επόμενες επιθεωρήσεις τους ή ακόμα και να προβείτε στην κατάργηση υποχρέωσης της κλάσης, όπως έχουν ήδη ζητήσει;

Ο ερωτών,

Γιάννης Πλακιωτάκης

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Σε τροχαίο ατύχημα στην Ιεράπετρα ενεπλάκη το όχημα του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
ΣΗΤΕΙΑ
Ανακοίνωση – Τοποθέτηση Γονέων 5ου Νηπιαγωγείου Σητειας
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
ΣΗΤΕΙΑ
Απάντηση στο δημοσίευμα του Βουλευτή Λασιθίου κ. Θραψανιώτη από την ΕΑΣ Σητείας
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
ΚΡΗΤΗ
Την τελευταία του πνοή άφησε λίγο πριν τη μία τα μεσάνυκτα το δίχρονο αγοράκι που είχε πέσει μέσα σε ένα βαρέλι με νερό
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο της ΔΟΚΑΣ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Την προσωρινή αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών ζητά με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Χωρίς κατηγορία
Σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Λασιθίου για θέματα πολιτικής προστασίας
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήριο του Γυμνασίου Παλαικάστρου
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Κυβερνητικές ευθύνες για το μπάχαλο των δασικών χαρτών εις βάρος των πολιτών της Κρήτης