Παρέμβαση κ. Πλακιωτάκη στην αρμόδια επιτροπή σχετικά με τους Αερολιμένες Χανίων και Σητείας?

8 Προβολές

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου έκανε σήμερα το απόγευμα ο Βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ κ. Πλακιωτάκης κατά τη συζήτηση της σύναψης της σύμβασης που αφορά τον Κρατικό Αερολιμένα Χανίων. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε την ανάγκη υλοποίησης έργων υποδομής για την Κρήτη ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τον Αερολιμένα της Σητείας.
Αναλυτικά η παρέμβαση του κ. Πλακιωτάκη:

« Κατ΄ αρχήν είναι πολύ θετικό και ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η δρομολόγηση ενός πολύ σημαντικού έργου υποδομής για την Κρήτη, αλλά και για την χώρα μας ευρύτερα. Η Κρήτη είναι μια πολύ δυναμική περιοχή που μπορεί να απορροφήσει το σύνολο του τουρισμού της χώρας. Αν αυτή τη στιγμή πούμε περίπου ότι η τουριστική κίνηση στην Κρήτη εκπροσωπεί το 25% με 30% της χώρας μας, μια αντίστοιχη, εάν θέλετε, περιοχή ή νομός –όπως λέω χαρακτηριστικά η Μαγιόρκα- και εάν δέχεται πάνω από 6.000.000 επισκέπτες το χρόνο, αντιλαμβάνεστε ότι η Κρήτη είναι μια περιοχή που μπορεί να παρουσιάσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ιδιαίτερα στο χώρο του τουρισμού.

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι και το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εάν δεν κάνω λάθος, έχει τις προδιαγραφές για τη μεταφορά αγροτικών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού, τη στιγμή που η έγκαιρη μεταφορά τους είναι πολύ κρίσιμη και παράλληλα πολύ ανταγωνιστική σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Ένας ακόμη δείκτης που μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα με τη συγκεκριμένη πύλη εισόδου, είναι η μεταφορά ευπαθώς αγροτικών προϊόντων.
Είναι επίσης, πολύ σημαντικό, σε μια περιοχή και σε μια εποχή που οι δημόσιες επενδύσεις είναι μηδενικές, να εκμεταλλευτούμε τους πόρους του Δ΄ Κ.Π.Σ. και θεωρώ πολύ σημαντικό, κύριε Βιρβιδάκη, και το έχουμε συζητήσει. Κύριε Υφυπουργέ Ανάπτυξης, στη νέα προγραμματική περίοδο πραγματικά να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και όχι να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απορροφητικότητα. ʼρα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου υποδομής μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη μιας περιοχής.

Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω, κάτι το οποίο το έχουμε συζητήσει και με τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και με τον κ. Υφυπουργό Ανάπτυξης, το αεροδρόμιο της Σητείας. Είναι ένα αεροδρόμιο που είναι σε εξέλιξη ενώ οι κτιριακές του εγκαταστάσεις – συμπεριλαμβανομένου και του Πύργου Ελέγχου- και η ένταξη του υπόλοιπου ποσού στο ΕΣΠΑ αναμένεται προκειμένου να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό περίπου 13.000.000 ευρώ . Ευελπιστώ σύντομα να μπορέσει να γίνει και αυτό εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες μελέτες.

Εν κατακλείδι, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η νέα προγραμματική περίοδος ξεκινά μέσα σε λίγους μήνες θα πρέπει να μας βρει πανέτοιμους, θα πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων για να μπορέσουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα»

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα