Ομιλία Κωστή Δερμιτζάκη στις Προγραμματικές Δηλώσεις

31 Προβολές

Ομιλία του Κωστή Δερμιτζάκη κατά τη συζήτηση
των Προγραμματικών Δηλώσεων.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Τα δίσεκτα χρόνια του μνημονίου και της καταστροφικής λιτότητας, τα πέτρινα χρόνια που το άδικο και η βαρβαρότητα πέρασαν σαν λαίλαπα, σαν σκοτεινός εφιάλτης γκρεμίζοντας και ισοπεδώνοντας τις ζωές και τα όνειρα των Ελλήνων, τελείωσαν στις 25 του Γενάρη. Ο λαός μας με σαφή εντολή, νικώντας το φόβο και την κινδυνολογία που χρησιμοποίησε σαν ύστατη προσπάθεια μια υποταγμένη κυβέρνηση, αφού δεν είχε επιχειρήματα να προβάλλει, έδωσε ό ίδιος λύση στο δράμα και συγχρόνως άνοιξε το δρόμο για τη Νέα πορεία τη Νέα εποχή και την εντολή στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και την παγίδα που την είχαν οδηγήσει.
Πέντε χρόνια που δημιούργησαν ένα γενικευμένο σεληνιακό τοπίο παντού οικονομική εξαθλίωση, φτώχεια, ανεργία εκτίναξη του χρέους, ύφεση καταστροφή των κοινωνικών αγαθών στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία.
Στοχοποιήθηκαν βάναυσα μικρομεσαίοι επιχειρηματίες λαϊκά στρώματα και νεολαία.
Ο εφιάλτης τελείωσε, το χαμόγελο ξαναγυρίζει στα πρόσωπα των ανθρώπων. Η ρημαγμένη Ελλάδα ξανανοιώθει περήφανη. Είμαστε κυρίαρχο κράτος. Μας ακούνε. Είμαστε ισότιμο μέλος στην Ε. Ε. και όχι παρίες.
Ξεκίνησε για πρώτη φορά μια πραγματική και ουσιαστική διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί να καταστραφεί ένας λαός που έχει δώσει τα φώτα του πολιτισμού, της Δημοκρατίας, της επιστήμης και της γνώσης στην ανθρωπότητα, για να επιβληθούν οι αγορές, για να επικρατήσει η βαρβαρότητα. Δεν είναι μόνο δικό μας το πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό.
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν δίνεται με δάνεια που τα επιστρέφουμε ξανά πίσω χωρίς να προλάβει η Ελλάδα να πάρει μια μικρή ανάσα. Πρέπει να μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, να σταματήσει η λιτότητα και η ρημαγή, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, να πάρει μπρός ο τροχός της οικονομίας, να αρχίσει να παράγει η χώρα, να γίνει διατροφικά αυτάρκης.
Φτάνει ως εδώ. H θηλιά στο λαιμό των ανθρώπων πρέπει να φύγει. Να αναπνεύσει ο λαός μας. Έχουμε μαζί μας το δίκιο. Έχουμε μαζί μας ένα λαό που είναι λαβωμένος και ζητά την περηφάνια του, ένα λαό που κουβαλά μια τρισχιλιόχρονη ιστορία αγώνων, έχουμε αυτή την ιερή παρακαταθήκη μαζί μας, τις γενιές των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για ιδανικά και αξίες.
Θα τα καταφέρουμε. Θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα.
Θέλω σαν υγειονομικός να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό τομέα της Δημόσιας Υγείας, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που στοχοποιήθηκε με ιδιαίτερη βαρβαρότητα προκειμένου να εισβάλουν ελεύθερα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα πληγές που αιμορραγούν και ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις και έχω την εικόνα του νομού Λασιθίου, του νομού απ’ όπου κατάγομαι, ενός νομού απομονωμένου, με άθλιο οδικό δίκτυο. ʼφησαν τη Σητεία χωρίς καρδιολόγους και την Ιεράπετρα χωρίς παθολόγους, τον ʼγιο Νικόλαο δίχως παιδιάτρους. Αυτή η αθλιότητα εγκυμονεί κινδύνους.
Στο τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης στοχοποίησαν και διέλυσαν το μικρομεσαίο φαρμακείο που ήταν πάντα δίπλα στον ασθενή, ενώ παράλληλα μετακύλησαν με τεχνάσματα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στις πλάτες των ασφαλισμένων, την ίδια ώρα που με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή φτηνών γενοσήμων, τα οποία παράγουν οι πολυεθνικές, χτύπησαν καίρια την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Σε συνεργασία και συνεννόηση με τους φορείς όλους στο χώρο της υγείας, οφείλουμε να αλλάξουμε το τοπίο πριν είναι πολύ αργά.
Με την κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
Με την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή.
Με μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα στις χρόνιες παθήσεις.
Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα να πουλιούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία τα ΜΗ. ΣΥ. ΦΑ.
Με επαναφορά του ωραρίου στα φαρμακεία και των εφημεριών με μεγαλύτερο ποσοστό εφημερευόντων σε συνεννόηση με το Π.Φ.Σ. και τους τοπικούς συλλόγους.
Με ελεγκτικούς μηχανισμούς στον ΕΟΠΥΥ για το σωστό, ποιοτικό έλεγχο και έλεγχο βιοισοδυναμίας των γενοσήμων.
Με μέτρα για την στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Θα κάνω μια σύντομη αναφορά σε θέματα Αγροτικής ανάπτυξης, έχοντας την εικόνα της περιοχής μου, του νομού Λασιθίου, με τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν και δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητες, τόσο στα πρώιμα κηπευτικά, όσο και στα παραδοσιακά προϊόντα, λάδι-κρασί.
Με τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, με άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, αλλαγή φορολογικού συστήματος, εξυγίανση του τρόπου διακίνησης προϊόντων και ένα φιλικό τραπεζικό σύστημα, εξυγίανση και ανάπτυξη των συνεταιρισμών, μπορεί η αγροτική ανάπτυξη να φέρει το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου, να μετατρέψει την πατρίδα μας σε ένα τεράστιο περιβόλι όπου θα παράγονται φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.
Να αυξηθούν οι εξαγωγές και να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης, ανόρθωσης και επανεκκίνησης της οικονομίας.
Είπαν κάποιοι προλαλήσαντες συνάδελφοι, αν δεν απατώμαι ο κ. Κεγκέρογλου και ο κ. Χαρακόπουλος, ότι ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε κάτι για την αγροτική ανάπτυξη, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό θα το πράξουν οι αρμόδιοι Υπουργοί. Όμως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι κυβερνήσεις οι δικές τους διέλυσαν τον αγροτικό κόσμο, τον παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας, ερημοποίησαν την ύπαιθρο, και αν συνεχίζατε να εφαρμόζετε αυτή την πολιτική, αν κυβερνούσατε σήμερα, σε λίγο οι αγρότες θα ήταν δείγμα προς εξαφάνιση.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Οι προγραμματικές δηλώσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί αποτελούν την αφετηρία για μια διαφορετική πορεία της χώρας με ελπίδα και προοπτική. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι τεράστιες δυνατότητες του λαού μας αξιοποιούνται μέσα σε ένα κλίμα φιλικό προς τους πολίτες
Το τοπίο αλλάζει ριζικά. Γίνεται φωτεινό και ελπιδοφόρο. Στην οικονομία σημαντική παράμετρος είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Ήδη έχουμε περάσει σ’ αυτό το στάδιο. Η βούληση μας είναι και παραμένει αταλάντευτη.
Δεν υποχωρούμε από τις δεσμεύσεις μας θα υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις με αποφασιστικότητα με λογισμό και με όνειρο το λαό μας και θα εφαρμόσουμε την εντολή που μας έδωσε στις 25 του Γενάρη.
Αυτές οι εκλογές έχουν ήδη αποφέρει ένα τεράστιο κέρδος για το λαό μας. Την ενότητα, την αγωνιστικότητα, την εγρήγορση, την συμμετοχή, την αποφασιστικότητα να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους, να είναι στο προσκήνιο. Στηρίζουν σ’ αυτό τον πανεθνικό αγώνα, σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας γιατί συνειδητοποιούν ότι αυτή η κυβέρνηση εκφράζει και υπηρετεί και σέβεται τη λαϊκή εντολή, τη λαϊκή κυριαρχία, το Σύνταγμα της πατρίδας μας.
Γι αυτό κι αυτή η μάχη και όλες οι μάχες που έρχονται θα κερδηθούν.
Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας αυτή την κρίσιμη ώρα.
Ο λαϊκός παράγοντας, η αμετάκλητη βούληση ενός ολόκληρου λαού να είναι κυρίαρχος, να διαφεντεύει επιτέλους τη χώρα του και να καθορίζει το μέλλον του.
Επιτρέψτε μου σ’ αυτό το σημείο να πρωτοτυπήσω, ίσως επηρεασμένος και από την πολύ σημαντική ομιλία του κ. Υπουργού Πολιτισμού, κι αν ακούγεται πρωτόγνωρο, να σας απαγγείλω λίγους στίχους από ένα άγνωστο ποίημα που ονομάζεται «Χρηματιστήριο»:
Ετούτη εδώ η υπέρλαμπρη φωτεινότητα του τόπου,
των βράχων η ακτινοβολία
κι η λάμψη των ανθρώπων που στοχάζονται
των ποιητών, των πεζοπόρων, των θαλασσάρηδων
και των αιώνιων ταξιδευτών,
όλα ετούτα τα υπέρλαμπρα, τα τόσο ακριβά,
ετούτα τα σημαντικά,
δεν δύνανται να πωληθούν στα διεθνή σαλόνια.
Είναι απρόσιτα, είναι άυλα,
είναι αδύνατον να εκτιμηθούν
με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Έτσι, ανέγγιχτα, απαστράπτοντα,
ο χώρος ετούτος ο ιερός,
κι οι ποιητές, οι Έλληνες,
γιατί όλοι οι Έλληνες είναι ποιητές,
θα ταξιδεύουν εσαεί μέσα στο χρόνο,
σ’ ένα ταξίδι υπέροχο,
όπου αλήθεια δεν χωράνε οι μικρότατοι,
ούτε αυτοί που άδικα πασχίζουνε
να εγκλωβίσουν το πνεύμα μέσα σε πλαίσια
και συμπαγή μεταλλικά κιβούρια.

Ευχαριστώ πολύ

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νεκρός εντοπίστηκε κυνηγός στα βουνά της Σητείας-Ο άνδρας αγνοείτο ενώ είχε πάει για κυνήγι
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη
ΚΡΗΤΗ
Η αλιεία της Κρήτης και τα προβλήματά της στην τηλεδιάσκεψη της CPMR από τον Αντιπρόεδρο της Γιώργο Αλεξάκη
Η BioSitia S.A. ανάμεσα στα elite olive oils!
ΣΗΤΕΙΑ
Η BioSitia S.A. ανάμεσα στα elite olive oils!
Έναρξη λειτουργίας του ελαιουργείου της Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. – στη Μονή Τοπλού
ΣΗΤΕΙΑ
Έναρξη λειτουργίας του ελαιουργείου της Βιοκαλλιεργητές Σητείας Α.Ε. – στη Μονή Τοπλού
Νέα εποχή για την Ένωση Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Νέα εποχή για την Ένωση Σητείας
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Αντιπεριφέρειας
ΛΑΣΙΘΙ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ Αντιπεριφέρειας
Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποιότητα των τροφίμων και παράταση της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών “Arepo”
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διαπεριφερειακή συνεργασία για την ποιότητα των τροφίμων και παράταση της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών “Arepo”
Σητεία-Αλμυρολαγνεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σητεία-Αλμυρολαγνεία
ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΛΑΣΙΘΙ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Με μεγάλη ικανοποίηση ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
ΚΡΗΤΗ
Με μεγάλη ικανοποίηση ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων