Κωστής Δερμιτζάκης επιτροπή οικονομικών 4/11/2012 (video)

12 Προβολές

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κωστής Δερμιτζάκης στην τοποθέτησή του για τον προϋπολογισμό του 2013, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ανέδειξε τον ταξικό και άδικο χαρακτήρα του. Οι όποιες εξοικονομήσεις ή ακόμα και το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα, θα προέρχεται από την οικονομική εξόντωση των αδύναμων, τον εύκολο στόχο, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αντίθετα οι οικονομικά ισχυροί παραμένουν στο απυρόβλητο απολαμβάνοντας τα προνόμια και τη φορολογική ασυλία ξεχασμένοι στις «λίστες» από τους ιθύνοντες, τους παραϊθύνοντες και τους προστάτες τους.

Αφού αναφέρθηκε στους οικονομικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν την κοινωνική και οικονομική κατάρρευση της χώρας (ανεργία, ύφεση, πιστωτική ασφυξία, πτώση ΑΕΠ), περίγραψε τις συνέπειες που είχε και θα έχει στη Δημόσια Υγεία η άγρια περικοπή δαπανών. Σ’ αυτόν τον καθοριστικό για την ανθρώπινη ζωή τομέα, η ασκούμενη πολιτική οδηγεί στον αποκλεισμό από τις υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική αγωγή τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. ʼνεργοι, ανασφάλιστοι, παιδιά, χαμηλοσυνταξιούχοι και χρονίως πάσχοντες αδυνατούν πια να ανταποκριθούν οικονομικά στις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Όσοι δηλαδή έχουν απόλυτη ανάγκη για την επιβίωσή τους το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πετιώνται στον «καιάδα», ενώ όσοι δημιούργησαν το πάρτι της ρεμούλας και της σπατάλης στο χώρο της υγείας τα προηγούμενα χρόνια, ατιμώρητοι, απολαμβάνουν τα άνομα κέρδη τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων από το εφεύρημα της τιμής αναφοράς στα φάρμακα καθώς και στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία η επιβολή του «φθηνότερου γενόσημου» που θα πλημμυρίσει την εγχώρια αγορά με ανεξέλεγκτα τριτοκοσμικά φάρμακα συγκεκριμένης πολυεθνικής. Ταυτόχρονα η στάση πληρωμών του δημοσίου έχει προκαλέσει δραματικές ελλείψεις αναλώσιμων στα νοσοκομεία και σε κατάρρευση τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα ελλείψεις σε βασικά και αναγκαία φάρμακα.

Τέλος αναφέρθηκε στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που με τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις και χαράτσια οδηγείται στην πλήρη διάλυση καθώς το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Το γραφείο τύπου

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
χθες ειπώθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών ότι αν γίνει κάποιο λάθος, θα καταστραφούν όλα. Βεβαίως, δεν πρωτοτύπησε ο κ. Υπουργός, όλοι οι προηγηθέντες συνάδελφοί του σε αυτό το Υπουργείο, από το Μνημόνιο και μετά, κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο και προέβαλαν το ίδιο ακριβώς εκβιαστικό δίλημμα. Όσο για το «λάθος» που επικαλέστηκε, παρακολουθούμε άναυδοι, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, μία αλυσίδα από λάθη που με δραματικό τρόπο μας οδήγησαν ως εδώ.

Έχουμε στα χέρια μας έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος είναι βαθιά ταξικός,
αντιαναπτυξιακός και, πρωτίστως, αντικοινωνικός και άδικος, αφού εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά στρώματα και αποδομεί πλήρως τα αυτονόητα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της δωρεάν παιδείας, που οφείλει να εξασφαλίζει και να παρέχει μια δημοκρατική, ευνομούμενη πολιτεία στους πολίτες της.

Αναφέρθηκε από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας ότι υπάρχει πρόβλεψη για
μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013. Να ξεκαθαρίσουμε ότι, ακόμη κι αν συμβεί αυτό, ακόμη κι αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα προέρχεται από την οικονομική εξόντωση των αδύναμων, τον εύκολο στόχο, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δηλαδή, το έλλειμμα θα μειώνεται, ενώ ο λαός θα πεθαίνει και οι οικονομικά ισχυροί παραμένουν στο απυρόβλητο απολαμβάνοντας τα προνόμια και τη φορολογική ασυλία ξεχασμένη στις «λίστες» από τους ιθύνοντες, τους παραϊθύνοντες και τους προστάτες τους.

Πιστεύω, ότι αρχικά πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα εξής σημεία, πριν
εισέλθουμε σε κάθε τομέα ξεχωριστά για να εξετάσουμε τι ακριβώς προβλέπεται στον νέο προϋπολογισμό. Η ύφεση σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης θα είναι 4,5%, ενώ στην πραγματικότητα θα ξεπεράσει το 6,5% και η City Group το ανεβάζει στο 10,7%. Το Α.Ε.Π. πέφτει κάτω από 200 δισ. €, στα 194,1 δισ. ευρώ από 208,3 που ήταν πέρυσι. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 183,05 δισ. € το 2013.

Το 1/4 του πληθυσμού είναι άνεργοι και το 55% των νέων εγκαταλείπει πλέον μαζικά
την πατρίδα μας, ψάχνοντας νέες ευκαιρίες και διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή σε άλλες χώρες. Η χώρα μας χάνει το καλύτερο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της. Ο πληθωρισμός αναφέρεται ως θετικό στοιχείο, με την έννοια ότι υποχώρησε και η αύξηση του είναι 1,1% το 2012, έναντι 3,1% το 2011, με μια πρόβλεψη 0,8% για το 2013. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι ακριβότερη έως και 35% σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. και ιδιαίτερα σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Το τραπεζικό σύστημα, παρά τη γενναία χρηματοδότηση που έχει δεχθεί και παρόλο που αναμένεται να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τη δόση που περιμένετε, παραμένει εχθρικό προς το σύνολο του ιδιωτικού εγχώριου τομέα, στον αγροτικό κόσμο, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η περίφημη ανάπτυξη που συνεχώς και αορίστως επικαλείστε παραμένει στις καλένδες. Η ζήτηση εξακολουθεί να μειώνεται συνεχώς, με 7% στην ιδιωτική κατανάλωση, 7,2% στη δημόσια κατανάλωση και 3,7% στις επενδύσεις. Αυτό επιφέρει μείωση του Α.Ε.Π.. Δυστυχώς, η κατάσταση θα παραμένει συνεχώς δραματικά επιδεινούμενη
λόγω της συνεχούς μείωσης των εισοδημάτων. Επιβάλλεται να σταθούμε ιδιαίτερα στον σημαντικότατο τομέα της υγείας και θα το κάνω αυτό επειδή υπηρετώ το χώρο αυτό πολλά χρόνια, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα εξαιτίας της πολιτικής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, που συνεχίζει εναρμονισμένη στο ίδιο μήκος κύματος. Με το πρόσχημα και το άλλοθι του εξορθολογισμού των δαπανών -οι οποίες όντως είχαν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, εξαιτίας των αδιαφανών διαδικασιών και των σπαταλών στα νοσοκομεία, αλλά και στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, κυρίως λόγω των απίστευτα υψηλών τιμών στα
φάρμακα- είναι ένα γεγονός, για το οποίο ποτέ δεν έγινε κάποιος έλεγχος, κάποια έρευνα ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αυτοί που ήταν διορισμένοι στις Επιτροπές, που ενέκριναν τις απίστευτες τιμές και συμμετείχαν σε αυτό το όργιο της σπατάλης, σε αυτό το απίστευτο πάρτι της ρεμούλας και τη διαφθοράς στον τομέα της υγείας. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την υπερσυνταγογράφηση και τη πολυφαρμακία. Επαναλαμβάνω, ότι με το άλλοθι της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί βρήκαν την ευκαιρία να καταστρατηγήσουν και να ισοπεδώσουν ότι είχε κατακτήσει ο λαός μας.

Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι πλέον μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται
αυτή την ώρα στην πατρίδα μας, με τους χιλιάδες καινούργιους ανασφάλιστους, που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη λόγω αδυναμίας εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών. Χιλιάδες παιδιά δεν εμβολιάζονται πλέον και ο κίνδυνος να επιστρέψουν στο προσκήνιο ξεχασμένες ασθένειες, που είχαν καταπολεμηθεί, είναι πλέον ορατός. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν σταματήσει ή στην καλύτερη μειώσει από μόνοι τους τη δοσολογία της φαρμακευτική αγωγής, λόγω της οικονομικής αδυναμίας να αγοράσουν τα φάρμακα τους. Το κράτος, αντί να έρθει ως αρωγός σε αυτούς τους απελπισμένους συμπολίτες μας, τους σπρώχνει ακόμα πιο βίαια στο καιάδα, στην συντόμευση της ζωής τους. Με το εφεύρημα της τιμής αναφοράς μετακυλύει ένα μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης στις πλάτες των ασφαλισμένων, αφού τη διαφορά της τιμής, ανάμεσα στη τιμή αναφοράς και στην αξία του φαρμάκου, την επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος. Ακόμα, η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών επιτυγχάνεται με τη διεύρυνση της λίστας, μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή
με την αλλαγή κατηγορίας στη συμμετοχή των ασθενειών, από την κατηγορία του 0% στο 10% ή ακόμα και στο 25%. Όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη η πιο βάρβαρη επίθεση στο λαό μας και το κόστος ζωής εκτινάσσεται στα ύψη ανεξέλεγκτα. Παράλληλα με αυτά επιχειρείται η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, διαλύονται τα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά και αναγκαία υλικά. Η εικόνα στα νοσοκομεία είναι πλέον, τραγική. Είναι μια εικόνα που θυμίζει τριτοκοσμική χώρα, με εικόνες που έρχονται από το παρελθόν και τα χρόνια του μεσοπολέμου. Το ελληνικό φαρμακείο και θα το καταθέσω επειδή το βιώνουμε και το βιώνω ο ίδιος προσωπικά αυτό τον καιρό, με τα μέτρα του κ.
Λοβέρδου και τη δική σας αθέτηση των υποσχέσεων περί πληρωμών, έχει οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση. Κλείνουν χιλιάδες φαρμακεία και θα συμπαρασύρουν στην κατάρρευσή όλο το σύστημα περίθαλψης. Όλα αυτά τα χρόνια το μικρό και μεσαίο ελληνικό φαρμακείο, στήριξε τους ασφαλισμένου στην πατρίδα μας.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια έρευνα από την ALCO για λογαριασμό του
Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, τα αποτελέσματα της είναι άκρως ενδιαφέροντα και μπορούν να αποτελέσουν σπουδαίο εργαλείο στα χέρια κάθε κυβέρνησης. Επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι η τρόικα δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ. Διαλύεται η συνταγογράφηση βάση της δραστικής ουσίας, την οποία επιβάλλουν για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων και για την διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Είναι πράγματα τα οποία ίσως δεν έχουν ακουστεί σ’ αυτή την Επιτροπή, όμως είναι πράγματα που τα ξέρω από πρώτο χέρι, διότι 6 χρόνια υπήρξα συνδικαλιστής στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικών Σύλλογο. Πιστεύω, κ. Πρόεδρε, ότι είναι μια ευκαιρία να ακουστούν όλα αυτά. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι
πολίτες εμπιστεύονται το ελληνικό φάρμακο και όχι τα ανώνυμα γενόσημα που πλημμυρίζουν ανεξέλεγκτα την ελληνική αγορά. Αυτή την ώρα, αυτές τις μέρες εξαιτίας σοβαρών λαθών στην τιμολόγηση του φαρμάκου και στην έλλειψη ρευστότητας εκ μέρους των φαρμακείων που παραμένουν απλήρωτοι από το δημόσιο, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά και αναγκαία φάρμακα.

Ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα για την αγροτική οικονομία, μιας και εκεί
βιώνουμε κάποια προβλήματα, ας μην ξεχνάμε ότι προέρχομαι από την αγροτική Κρήτη, από την αγροτική Ιεράπετρα. Πραγματικά, οι αγρότες μας είναι σε απελπιστική κατάσταση, με όλα αυτά τα μέτρα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη την ώρα που πραγματικά δέχονται επίθεση από διάφορες κατευθύνσεις, όχι μόνο με τη μείωση των συντάξεων αλλά και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη μείωση της επιστροφής του Φ.Π.Α και με τη φορολογία που προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται, αυτή τη στιγμή
οι δημόσιες υπηρεσίες συλλήβδην συρρικνώνονται και φεύγουν από την επαρχία.
Παράλληλα, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ειδικά στις δυναμικές καλλιέργειες όπου αργούν να δημιουργηθούν υποδομές και δεν εκμεταλλευόμαστε τις ήδη υπάρχουσες, αντί να φτιάξουμε δικά μας λιπάσματα, δική μας σποροπαραγωγή και αυτά που ήδη έχουμε έχουν διαλυθεί. Ευχαριστώ.

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
646 drive through rabid test covid19 στη Σητεία όλα καθαρά
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χωρίς νέα κρούσματα το Παλαίκαστρο, επιστροφή στην κανονικότητα
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
VIDEO ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ξεκίνησαν τα Drive Through για τον Covid19 στη Σητεία
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
ΣΗΤΕΙΑ
Άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου για τις κακοτεχνίες στην αποκατάσταση εγκοπών του δρόμου προς Αγία Φωτιά
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ανίχνευση για Κορονωιό μέσα από το Αυτοκίνητο
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Χιόνισε χθες στα ορεινά της Σητείας
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Χωρίς κατηγορία
Τυπογραφίας, συνέχεια…
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι συμβαίνει πραγματικά στο Παλαίκαστρο!
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
ΚΡΗΤΗ
Τηλεδιάσκεψη για το θέμα της τυποποίησης του ελαιολάδου στην Κρήτη στο πλαίσιο του χαρακτηρισμού του κρητικού ελαιολάδου ως ΠΓΕ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
ΚΡΗΤΗ
Συνεδρίαση Επιτροπής Περιβάλλοντος-Συζητήθηκαν 8 μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων