Η ομιλία του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωστή Δερμιτζάκη σχετικά με την καταστροφή των Χημικών όπλων

11 Προβολές

Η ομιλία του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστή Δερμιτζάκη κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης σχετικά με την καταστροφή των Χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Την Κυριακή 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην ιστορική μονή Αρκαδίου της Κρήτης, μεγαλειώδης διαδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου κοντά στην Κρήτη.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ιστορικού χώρου, σύμβολο αιώνιο- διαχρονικό των αγώνων του κρητικού λαού για την ελευθερία, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ένωση με την Ελλάδα, συμβολίζει και σήμερα, στις δίσεκτες ώρες που περνά η πατρίδα μας, την αποφασιστικότητα των Κρητικών να αγωνιστούν για να αποτρέψουν την καταστροφή της Μεσογείου. Σε αυτή τη πρωτοφανή σε μέγεθος και παλμό συγκέντρωση συμμετείχαν χιλιάδες λαού από κάθε πόλη και χωριό της μεγαλονήσου. Συμμετείχαν όλοι οι Δήμοι και οι φορείς της περιοχής.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κωφεύει, να αποκρύπτει την πραγματικότητα από τους πολίτες μπροστά σε αυτή την κραυγή αγωνίας, στα αμείλικτα ερωτήματα που βάζει ο ίδιος ο λαός μας με σύνεση και ωριμότητα για την επαπειλούμενη καταστροφή που θα επέλθει για την υγεία, για το περιβάλλον, για την οικονομία, για την αλιεία, για τον τουρισμό, για τη ίδια τη ζωή
Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με αργό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων της, ένα σπάνιο σε βιοποικιλότητα και μοναδικότητα οικοσύστημα που είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο από απόβλητα μεγάλων παράκτιων βιομηχανιών. Υπήρξαν καταγγελίες ότι και στο παρελθόν υπήρξε βύθιση πλοίων με πυρηνικά και τοξικά απόβλητα.
Για τους Κρητικούς, για όλους τους Έλληνες, η Μεσόγειος είναι το ίδιο τους το σπίτι, η μήτρα πανάρχαιων πολιτισμών, είναι συνδεδεμένη με την ίδια την ύπαρξή τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
δεν αρκούσαν φαίνεται τα προβλήματα, οι τεράστιες περιπέτειες που έχουν οδηγήσει το λαό μας με τις πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας και η εφαρμογή του ακραίου βάρβαρου νεοφιλελευθερισμού, τώρα η κυβέρνηση εναρμονισμένη πλήρως στη λογική της υποταγής δεν προβάλλει αντίσταση και σπεύδει να αποδεχτεί πρόθυμα μια πρωτοφανή διαδικασία καταστροφής χημικών όπλων με τη μέθοδο της υδρόλυσης, οδηγώντας το λαό μας σε νέες περιπέτειες. Γιατί τώρα δημιουργούνται νέα δεδομένα με αυτήν τη σκοτεινή διαδικασία. Δεδομένα που θα επαναλαμβάνονται και στο μέλλον. Καταστροφή χημικών σε διεθνή ύδατα, σε κλειστές θάλασσες που παρέχουν περισσότερη ασφάλεια και όχι στον Ατλαντικό λόγω έντονων θαλασσοταραχών και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων.
Γνωρίζουμε ότι αρχικά η Αλβανία και αργότερα το Βέλγιο, η Γερμανία και η Νορβηγία αρνήθηκαν την καταστροφή αυτής της τοξικής βόμβας στο έδαφός τους. Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί δεν αναλαμβάνουν την υποχρέωση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας αυτοί οι οποίοι προμήθευσαν τα όπλα αυτά και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτού του τεράστιου κινδύνου.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η καταστροφή όλων αυτών των άκρως επικίνδυνων ουσιών με τη μέθοδο της υδρόλυσης εφαρμόζεται παγκοσμίως για πρώτη φορά και μάλιστα σε ένα πλοίο ηλικίας 36 ετών, όταν γνωρίζουμε ότι πλοία του τύπου αυτού έχουν μέσο όρο ζωής 30 χρόνια. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ακόμα ότι η θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης πλήττεται ιδιαίτερα από σφοδρούς νότιους ανέμους που προκαλούν τεράστια κύματα καθώς επίσης έχει παρατηρηθεί έντονη σεισμικότητα που δημιουργεί απρόβλεπτες αναταράξεις στη θάλασσα. Και όλα αυτά ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες η διαδικασία της καταστροφής πρέπει να διεξάγεται σε συνθήκες θαλάσσιας ηρεμίας και ο μέγιστος επιτρεπόμενος κυματισμός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα. Εάν δε, προσθέσουμε το γεγονός ότι το πλοίο είναι μονού κύτους, αυξάνεται περισσότερο ο κίνδυνος.
Και ενώ η αγωνία κορυφώνεται μέσα από δεκάδες ερωτηματικά που ανακύπτουν, ερωτηματικά που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο είναι ασφαλής η όλη αυτή πρωτόγνωρη διαδικασία και ενώ αναδεικνύονται οι τεράστιοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων, η κυβέρνηση αδρανεί πλήρως, κρύβεται επιμελώς ή απλώς καθησυχάζει. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αντιπροέδρου και υπουργού εξωτερικών κ. Βενιζέλου είναι τεράστιες.
Αφήνουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που μας δίνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε αυτή την περίοδο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπάρχουν οι δυνατότητες να φέρουν το θέμα στα αρμόδια όργανα, να σταματήσουν αυτή την άκρως επικίνδυνη επιχείρηση, να απομακρυνθεί άμεσα η τοξική βόμβα από την περιοχή μας.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Η Μεσόγειος όπως ανέφερα είναι το σπίτι μας, είναι συνδεδεμένη άμεσα με την ύπαρξη μας, με το μέλλον των παιδιών μας, με την προοπτική μας ως λαού. Δεν είναι μοναχά η Κρήτη των Μινωιτών που σαν αιώνιο πλοίο ταξιδεύει μέσα στους αιώνες, είναι ολόκληρη η Ελλάδα που με την κυριαρχία της στη θάλασσα έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στη Δύση, ταξιδεύοντας χιλιάδες χρόνια σε αυτά τα νερά.
Δεν επιτρέπεται καμία ελληνική κυβέρνηση, που οφείλει πρωτίστως να προασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών της, να σύρεται σε προαποφασισμένες λύσεις από τους ισχυρούς, βάζοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών της.
Οφείλει άμεσα να ενημερώσει τα κόμματα και τον ελληνικό λαό για τον ακριβή τόπο και χρόνο που θα διεξαχθεί η καταστροφή, τι μέτρα έλαβε, εάν συνεργάστηκε με άλλες χώρες για να αποτραπεί η διαδικασία έστω και την ύστατη ώρα. Ο ελληνικός λαός περιμένει απαντήσεις και οφείλετε να τις δώσετε άμεσα.

Η Δευτερολογία του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστή Δερμιτζάκη κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης σχετικά με την καταστροφή των Χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Σε αυτή τη δεύτερη παρέμβαση, μου δίνεται η δυνατότητα και θέλω να σταθώ σε δύο πράγματα που θεωρώ άκρως σημαντικά, που δείχνουν και την τεράστια διαφορά, που προσεγγίζουν το θέμα από τη μια μεριά οι επιστήμονες και από την άλλη η κυβέρνηση.
1.Οι θέσεις της επιστημονικής κοινότητας για το τεράστιο θέμα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα με τη μέθοδο της υδρόλυσης:
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Χημικών μεταξύ άλλων τονίζεται ότι δεν έχει δοθεί καμιά επιστημονική διαβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου υδρόλυσης η οποία έχει επιλεγεί, ούτε καμία τεχνική διαβεβαίωση για καταλληλότητα των πλοίων τόσο όσο αφορά στην ασφαλή μεταφορά, όσο και στην καταστροφή των φορτίων των χημικών όπλων και κυρίως καμιά διεθνής δεσμευτική διαβεβαίωση για τη μη απόρριψη των απενεργοποιημένων χημικών όπλων στην κλειστή θάλασσα της μεσογείου. Η σοβαρότητα του θέματος και η ανησυχία για τις βραχυπρόθεσμες και κυρίως μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εσκεμμένης ή και από ατύχημα απόρριψης των χημικών όπλων επιβάλλει στην ένωση Ελλήνων Χημικών, ως συμβούλου του κράτους σε θέματα χημείας, να εκφράσει την έντονη αντίθεσή της και να απευθυνθεί στους εμπλεκόμενους προτείνοντας:

Α. Να γίνουν σεβαστές η συνθήκη του Λονδίνου για τη πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από την απόρριψη αποβλήτων και η Διεθνής Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας θέτουν τα κριτήρια για τη μεταφορά και απόρριψη τοξικών φορτίων με στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Β. Να ληφθεί υπ όψη ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με αργό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων της και ένα οικοσύστημα με μοναδική βιοποικιλότητα η οποία αποτέλεσε μια από τις αρχαιότερες κοιτίδες και τη μήτρα του δυτικού πολιτισμού και η προστασία της είναι επιβεβλημένη ώστε να διασφαλιστεί η υγεία, η κοινωνική και οικονομική ευημερία των λαών της Μεσογείου.

Γ. Να αναλάβουν την ευθύνη ασφαλούς αποθήκευσης των χημικών όπλων της Συρίας οι κατασκευάστριες εταιρείες εφόσον δεν είναι συριακές, έως ότου βρεθεί ασφαλής μέθοδος απενεργοποίησής τους.
Την αντίθεσή τους εκφράζουν ο Δημόκριτος και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

2.Στον αντίποδα των ανακοινώσεων των επιστημονικών φορέων ευρίσκεται η επιστολή του αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Βενιζέλου.
Αφού ο κύριος αντιπρόεδρος επί 6 μήνες αγνοούσε επιδεικτικά τους φορείς της Κρήτης αδιαφορώντας για την ανησυχία και τις αντιδράσεις τους, τώρα ίσως λόγω ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών και εξαιτίας του γεγονότος ότι δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ καταποντίζεται στη Κρήτη, εμφανίζεται καθησυχαστικός με την επιστολή που απέστειλε. Ανάμεσα στις δικαιολογίες που επικαλείται ο κύριος Βενιζέλος για την αδράνεια και την έλλειψη αντίστασης που έδειξε η κυβέρνηση, αναφέρει ότι δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική. Εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρωτίστως η Ελλάδα έπρεπε να αντιδράσει αφού η όλη επιχείρηση εξελίσσεται δίπλα μας με απρόβλεπτες συνέπειες. Αναφέρει ακόμα και αποκαλύπτει ότι υπήρξε προσφορά πορτογαλικού λιμανιού στις Αζόρες στη μέση του Ατλαντικού για να καταστραφούν τα χημικά στον Ατλαντικό, αλλά η κυβέρνηση υποχώρησε γιατί η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει δικό της λιμάνι για την μεταφόρτωση των υλικών.
Ακόμα αναφέρει ότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη και ότι οι καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο κρίνονται καταλληλότερες από αυτές του Ατλαντικού.
Με αυτά τα απίστευτα προκαλεί την νοημοσύνη μας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι ικανοί όπου να ναι να καταγγείλουν το ΣΥΡΙΖΑ που κάνει επερωτήσεις και σπέρνει ανησυχία ή ακόμα και αυτούς τους Κρητικούς που κάνουν διαδηλώσεις, ανησυχούν, διαμαρτύρονται και χαλούν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και κάνουν ζημιά στον τουρισμό.
Όμως κύριοι της κυβέρνησης αυτός ο λαός έχει αποδείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια, για την ελευθερία, για το μέλλον των παιδιών του. Αυτός ο λαός θα αποτρέψει και αυτή την καταστροφή, αυτός ο λαός θα δώσει τέλος οσονούπω στο δικό σας σύστημα της καταστροφής.

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα
Ιδιαίτερα έντονος και με μεγάλη διάρκεια σεισμός στη Σητεία
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΤΕΙΑ
Ιδιαίτερα έντονος και με μεγάλη διάρκεια σεισμός στη Σητεία
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ Α Ε Σ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΣΗΤΕΙΑ
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ Α Ε Σ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
Ευχαριστήρια Επιστολή του Δημοτικού Σχολείου Σφάκας
ΣΗΤΕΙΑ
Ευχαριστήρια Επιστολή του Δημοτικού Σχολείου Σφάκας
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΗΠΙΟΤΕΡΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΚΡΗΤΗ
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΗΠΙΟΤΕΡΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
ΚΡΗΤΗ
Αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης
ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η χρήση της μάσκας ατομικής προστασίας και μέτρα προστασίας για αποφυγή διασποράς του COVID 19 στον χώρο της σχολικής κοινότητας».
ΛΑΣΙΘΙ
ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η χρήση της μάσκας ατομικής προστασίας και μέτρα προστασίας για αποφυγή διασποράς του COVID 19 στον χώρο της σχολικής κοινότητας».
Τα θέματα της Ιεράπετρας στην ατζέντα της συνάντησης του Δη-μάρχου Ιεράπετρας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης
ΛΑΣΙΘΙ
Τα θέματα της Ιεράπετρας στην ατζέντα της συνάντησης του Δη-μάρχου Ιεράπετρας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης
Υλική βοήθεια στους 19 διασωθέντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης
ΣΗΤΕΙΑ
Υλική βοήθεια στους 19 διασωθέντες από το ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης
Ρέθυμνο: Ο ιερέας που δικάζεται για το κήρυγμα κατά της μάσκας, δεν την φόρεσε ούτε στο δικαστήριο
ΚΡΗΤΗ
Ρέθυμνο: Ο ιερέας που δικάζεται για το κήρυγμα κατά της μάσκας, δεν την φόρεσε ούτε στο δικαστήριο
Ταχυδρομικά πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ταχυδρομικά πακέτα μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες.