Ερώτηση Καρχιμάκη για την κα. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

6 Προβολές

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για την κα. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

Θέμα: «Αποζημιώσεις αλιέων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του τοξικού είδους ψαριού Λαγοκέφαλου (Lagocefallus Sceleratus)»

Κυρία Υπουργέ,

τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου, έχει παρατηρηθεί αθρόα είσοδος διαφόρων θαλάσσιων οργανισμών, μεταξύ αυτών και πολλών ειδών ψαριών ονομαζόμενων λεσεψιανών μεταναστών, ορισμένα από τα οποία είναι τοξικά και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και μπορεί να προκαλέσουν, εφόσον καταναλωθούν, ακόμη και τον θάνατο.

Μεταξύ των ειδών αυτών, έχει επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη ενός ψαριού, το οποίο πολλαπλασιάζεται και επεκτείνεται ταχύτατα εις βάρος πολλών ενδημικών ειδών. Το είδος αυτό ονομάζεται Λαγοκέφαλος (Lagocefallus Sceleratus) και είναι τοξικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον άνθρωπο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Γενική Διεύθυνση Αλιείας) έχουν ήδη ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς, όπως τα Λιμεναρχεία, τις Περιφερειακές Ενότητες, τους Αλιευτικούς Φορείς, κτλ. για την επικινδυνότητα κατανάλωσης αυτού του ψαριού.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ψάρι αυτό έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες της Μεσογείου και ότι πολλαπλασιάζετε ταχύτατα, εγκυμονώντας σοβαρότατους κινδύνους για τα ενδημικά είδη και την δημόσια υγεία,

ερωτάται η Υπουργός εάν προτίθεται από εθνικές ή οποιεσδήποτε πιστώσεις να προβεί σε αποζημιώσεις ψαράδων, εφόσον αλιεύουν το είδος αυτό και το παραδίδουν στις αρμόδιες αρχές, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή του, ενέργεια, στην οποία έχει ήδη προβεί η περιοχή της Σικελίας και η Κύπρος, όπου παρατηρείται το ίδιο πρόβλημα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

Κατηγορία : ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Τελευταία Νέα